
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.
Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.
Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Placek z budyniem i konfiturą z truskawek
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.

Komentarze (32)
633 dni temu
Spoko ale u mnie spód ciastek jest spalony, na filmiku zdaje się ze tak samo :/
odpowiedz
241 dni temu
To nie jest spalone, po prostu cukier się skarmelizował ;)))
987 dni temu
Czy surowe ciasto z jabłkowym farszem może „poleżeć” w lodówce całą noc?
odpowiedz
987 dni temu
Zdecydowanie lepiej upiec ślimaczki po godzinie, którą spędzą w lodówce.
1063 dni temu
Czy można tak upieczone ciasteczka zamrozić?
odpowiedz
1063 dni temu
Wyroby z ciasta francuskiego rekomendujemy zamrażać przed upieczeniem.
1178 dni temu
Za dużo cukru...na ciasto cukier, do jabłek cukier, na wierzch cukier..
odpowiedz
1177 dni temu
W sumie w przepisie zużywamy 70 g cukru, jeśli jednak to dla Ciebie za dużo - możesz ograniczyć tę ilość.
1936 dni temu
Zastanawiam się po co tak długo chłodzić, jak ciasto jest z lodówki, jabłka chłodne, tylko 25 g ciepłego masla, ale po wymieszaniu, całość jest chłodna.
odpowiedz
1934 dni temu
Drogi Gościu, ciasto francuskie nie lubi ciepła, gdy zbyt długo przebywa w temperaturze pokojowej, lepiej schłodzić je ponownie przed pieczeniem :) Jeśli jednak przygotowywane przez Ciebie ciasto, bardzo krótko było poza lodówką, możesz oczywiście skrócić czas chłodzenia :)
2535 dni temu
super
odpowiedz
2866 dni temu
super
odpowiedz
2872 dni temu
A czy ktoś próbował dodać do tej masy orzechy? Zastanawiam się czy taki mix bedzie smaczny i nie przerwie ciasta.
odpowiedz
2879 dni temu
Drogi Gościu, pieczemy bez termoobiegu z grzaniem z góry i dołu.
odpowiedz
2879 dni temu
Na jakiej funkcji piekarnika powinny się piec ślimaczki i czy termoobieg powinien być włączony?
odpowiedz
2880 dni temu
Jedne z najlepszych ciasteczek jakie robiłam. Mąż myślał że kupiłam :P
odpowiedz
2881 dni temu
REWELACJA!!! Prosty i szybki przepis na przepyszne slimaczki! Zjedzone zanim jeszcze ostygly :-)
odpowiedz
2886 dni temu
Magdaleno, cieszymy się, że przepis Pawła zyskał wśród twoich bliskich uznanie :)
odpowiedz
2888 dni temu
Deser pierwsza klasa. Zrobiłam na podwieczorek i zeszło w dosłownie pięć minut. Polecam robić z podwójnej porcji😃
odpowiedz
2900 dni temu
Fantastyczne, ekspresowe do zrobienia i ekspresowo znikają. Polecam!!!
odpowiedz
2901 dni temu
Przepyszne i proste w wykonaniu
odpowiedz
2902 dni temu
Bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu,polecam :)
odpowiedz
2908 dni temu
Dziś zrobiłam dla gości i polecam wszystkim smakowały, łatwo się je robi i ładnie wyglądają. Myślę że idealne ciastka dla nieoczekiwanych gości ciasto francuskie i jabłka to proste łatwo dostępne składniki a okres chłodzenia można skrócić wrzucając na trochę do zamrażarki.
odpowiedz
2914 dni temu
Gościu, oczywiście, takie ślimaczki będą świetne również z wytrawnym nadzieniem, np. mięsnym bądź pieczarkowym. Ciasto francuskie daje wiele możliwości :)
odpowiedz
2914 dni temu
ja często robię takie ślimaczki z masą makową - z puszki. wychodzą zacne! :-)
odpowiedz
2915 dni temu
a czy ktoś może próbował zrobić ślimaczki z innym nadzieniem? Tzn. nieowocowym ?
odpowiedz
2916 dni temu
Ślimaczki wyszły rewelacyjne! Drugiego dnia były jeszcze lepsze.
odpowiedz
2917 dni temu
Lola, wydaje nam się, że faktycznie Twoje jabłka były po prostu za duże. W takim wypadku wystarczyłyby trzy, a farsz by się nie wysypywał.
odpowiedz
2917 dni temu
zrobiłam ale szału nie ma..., cztery jabłka to trochę za dużo (a może moje były za duże?), wszystko mi się rozwalało, musiałam rozwinąć ciasto, zebrać część jabłek i jakoś to zwinąć, oczywiście na filmie wszystko wygląda SUPER, u mnie niestety nie. Smak może być, szybko zniknęły z talerza, ale drugi raz nie zrobię.
odpowiedz
2920 dni temu
Matyldo, oczywiście, ciastka przed upieczeniem mogą poczekać w lodówce na swoją kolej. Temperatura i czas pieczenia ciasta są uniwersalne, jednak mogą różnić się w zależności od rodzaju (i dostępnych funkcji) piekarnika.
odpowiedz
2921 dni temu
ślimaczki zrobiłam wczoraj, smaczne, fajnie podane proste i szybkie ;)
odpowiedz
2921 dni temu
W filmie ciastka piekły się na dwóch blachach / poziomach piekarnika jednocześnie. Ja dysponuję "zwykłym" piekarnikiem gazowym, który grzeje wyłącznie z dołu, nie ma też termoobiegu - więc taki sposób pieczenia raczej odpada. Dolne ciastka byłyby spieczone a te z góry pewnie półsurowe. Czy mogę więc ciastka, które nie wejdą na raz na blachę, przetrzymać w lodówce dłużej? Nie powinno im to chyba zaszkodzić!? Jeszcze jedno - temperatura i czas pieczenia podane tu w przepisie są optymalne, czy lepiej zawsze szukać informacji o sposobie pieczenia podanej przez producenta na opakowaniu ciasta?
odpowiedz
zobacz wszystkie