Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- sito
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Przygotuj wcześniej:
Ciasto francuskie przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było dobrze schłodzone. Roztop i przestudź masło.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je na sito, aby odciekły z nadmiaru soku.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Cukier mieszamy z cynamonem. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie, delikatnie oprószamy je mąką oraz 2 łyżkami mieszanki cukru z cynamonem. Mieszankę dociskamy do ciasta.
KROK 3: DOPRAWIAMY JABŁKA
Osączone z nadmiaru soku jabłka przekładamy do miski i doprawiamy pozostałą mieszanką cukru z cynamonem. Następnie do owoców dodajemy też roztopione masło i całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: ZAWIJAMY JABŁKA W CIASTO
Gotową masę jabłkową przekładamy na ciasto francuskie i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
KROK 5: PIECZEMY CYNAMONKI
Rulon z ciasta kroimy na ok. 15 równych części. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
KROK 6: PODAJEMY CYNAMONKI
Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego delikatnie studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.
Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!
Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.
Cynamonki z ciasta francuskiego na chłodne wieczory
Ślimaczki z ciasta francuskiego to słodki przysmak o wdzięcznej nazwie. Ta wzięła się oczywiście od kształtu ciasteczek, które zwija się na kształt skorupki ślimaka. Cynamonki z jabłkami prezentują się niezwykle efektownie, a przy tym rozpieszczają podniebienie każdego miłośnika słodkości z cynamonowymi akcentami. Jakby tego było mało, ślimaki cynamonowe z ciasta francuskiego zaskakują łatwością wykonania. Wszystko dlatego, że Paweł Małecki radzi skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. To bardzo rozsądne rozwiązanie! Otóż samodzielne przygotowanie tego typu ciasta jest niezwykle czasochłonne i dość skomplikowane. Wynika to z jego specyficznej, warstwowej struktury składającej się z bardzo cienkich arkuszy ciasta. Pożądany efekt osiąga się dzięki dużej ilości tłuszczu, odpowiedniej technice wałkowania oraz wypiekaniu ciasta w wysokiej temperaturze.
Co ciekawe, wypieki o podobnej strukturze znano już w starożytnej Grecji i Rzymie! Z kolei na Bliskim Wschodzie powszechnie znanym i lubianym przysmakiem jest baklawa skąpana w słodkim syropie. Obecnie ciasto francuskie wykorzystuje się do tworzenia całej gamy wypieków cukierniczych, zaskakujących zarówno kształtami, jak i nadzieniem. To rodzaj ciasta, które fantastycznie nadaje się do formowania, zawijania czy skręcania. Doskonałym przykładem wypieków z jego użyciem są nasze ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego! Poza nim możesz spotkać się z kopertami, grzebieniami, rożkami, pasztecikami czy diablotkami z tego typu ciasta. Znane są również roladki z ciasta francuskiego na słodko i słono. Wszystko zależy od gustu i fantazji cukiernika. Czy to profesjonalnego, czy amatora!
Cynamonki z ciasta francuskiego w prezentowanej przez nas odsłonie najlepiej smakują jesienią, w coraz chłodniejsze, nierzadko deszczowe wieczory. Właśnie wtedy rozgrzewające działanie cynamonu jest najprzyjemniejsze. Szczególnie jeśli ślimaki z ciasta francuskiego serwujesz w towarzystwie ciepłej herbaty czy kawy!
Jak zrobić cynamonki z jabłkami?
Aby stworzyć zgrabne cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego, pokrój roladę za pomocą ostrego noża lub nici na kawałki równej grubości. Powstałe cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego ułóż na blaszce do pieczenia, zachowując pewien odstęp między poszczególnymi ciastkami. Dzięki temu cynamonki z jabłkiem upieką się równomiernie. Po wyjęciu ich z piekarnika pozostaw je do wystygnięcia na blasze na kilka minut, zanim przeniesiesz je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Dzięki temu zachowają smakowitą kruchość. Choć ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami znakomicie smakują również na ciepło – sposób podania zależy wyłącznie od Ciebie.
Wyżej przedstawiony przepis na cynamonki z ciasta francuskiego zakłada oczywiście uformowanie ciasta w urocze ślimaczki, a za smak wypieku odpowiadają głównie jabłka i cynamon. Pamiętaj jednak, że ciasto francuskie na słodko z jabłkami zachwyca też w innych odsłonach. Możesz przyrządzić ciastka w kształcie kopert, rożków czy trójkątów. Warto również wzbogacić przepis na ślimaki z ciasta francuskiego o posiekane orzechy włoskie, pekan, laskowe bądź migdały. Dodaj je do jabłek przed zawinięciem ciasta lub posyp nimi gotowe ślimaki. Ciastka francuskie z jabłkami lubią także towarzystwo syropu klonowego.
Ciastka francuskie z jabłkami
Ciasto francuskie z jabłkiem to połączenie znane i lubiane. Słodycz ciasta idealnie równoważy odświeżający smak jabłek. W przepisie na ciastka z jabłkiem z ciasta francuskiego radzimy Ci wykorzystać czerwone jabłka. Jakie gatunki sprawdzą się najlepiej?
- Lobo to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek o czerwonej skórce. To owoce o dość kwaśnym miąższu.
- Jabłka odmiany Rubin słyną z pięknego wyglądu. Mają czerwoną skórkę, a ich miąższ jest soczysty i słodki.
- Ciasto francuskie z jabłkami Jonagold również Cię oczaruje. Wyróżnia je soczysty, aromatyczny miąższ o nieco kwaskowych nutach. Mają czerwonożółtą skórkę.
- Jabłka Antonówka wyróżnia soczyste i kwaśne wnętrze.
- Ostatnia propozycja to ciasto francuskie z jabłkiem typu Papierówka. Te jasnożółte owoce są kruche i dość kwaśne, dlatego świetnie zbalansują słodkość wypieku.
Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego z jabłkami właściwej odmiany będą smakowały perfekcyjnie! W przepisie opisaliśmy, jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego ze startymi jabłkami. To zdecydowanie najszybsza, bardzo prosta metoda. Ale nie jedyna! Dobrze smakuje również ciasto francuskie z musem jabłkowym, czy to gotowym, czy przygotowanym samodzielnie. Preferujesz taką formę przetwarzania owoców? Zatem do dzieła!
Obierz i zetrzyj jabłka, po czym umieść je w garnku. Dodaj do nich cukier, cynamon, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i opcjonalnie szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj jabłka około 15-20 minut. Następnie zdejmij je z gazu, zaczekaj, aż przestygną, po czym dokładnie zblenduj je na gładką masę. Gotowe! Mus nadaje się do wykorzystania w ciasteczkach cynamonowych z ciasta francuskiego oraz wielu innych wypiekach. Doskonale smakuje nawet solo.
Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego według Kuchni Lidla
Na co uważać, robiąc cynamonowe rollsy z ciasta francuskiego? Przede wszystkim ściśle trzymaj się przepisu. Pieczenie powinno trwać 15-20 minut, przy czym warto od czasu do czasu zaglądać do piekarnika. Wiele zależy od parametrów sprzętu, więc najbezpieczniej kontrolować stan ciasteczek. Wskazówka – unikniesz przesuszenia ciastek z jabłkami z ciasta francuskiego, jeśli przed umieszczeniem ich w piekarniku posmarujesz je masłem.
Ciasteczka francuskie z cynamonem okażą się strzałem w dziesiątkę, jeśli zatroszczysz się o właściwą grubość ciasta. Oczywiście jest ono do nabycia w gotowych arkuszach, lecz te mogą się nieco różnić między sobą. Zbyt grube ciasto trudno kształtować, a ciastka z ciasta francuskiego z cynamonem wymagają wówczas dłuższego pieczenia. Zawsze więc dbaj o rozwałkowanie każdego arkusza na cienkie, równe warstwy. Ponadto starannie sklejaj ciasto francuskie z jabłkami, uważając, aby dokładnie uszczelnić brzegi. Cynamonki na cieście francuskim nie powinno mieć otworów ani wyciekającego nadzienia!
Najlepsze cynamonki z ciasta francuskiego
W przepisie cynamonki z gotowego ciasta francuskiego autorstwa Pawła Małeckiego w roli dekoracji pojawia się cukier puder. Zapewne jednak domyślasz się, że to tylko jedna z godnych uwagi metod dekoracji. Wobec tego, jak inaczej ozdobić rollsy cynamonowe z ciasta francuskiego?
Znakomity pomysł to wykorzystanie lukru. Z łatwością zrobisz go samodzielnie! Sprawi on, że ciasteczka francuskie z jabłkami zyskają dodatkową słodycz oraz walory estetyczne. Jak przygotować lukier? Potrzebujesz 1 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki mleka lub wody, kilku kropel ekstraktu waniliowego i barwnika spożywczego (gdy chcesz uzyskać kolorowy lukier do cynamonowych ciastek z ciasta francuskiego).
- Zacznij od przesypania 1 szklanki cukru pudru do miski. Możesz go przesiać, aby zlikwidować grudki i uzyskać gładką masę. Następnie dodaj 2-3 łyżki płynu do cukru pudru. Początkowo użyj mniejszej ilości i stopniowo dodawaj więcej, w zależności od konsystencji, którą chcesz osiągnąć. Możesz użyć mleka, aby uzyskać kremowy smak, ale woda też zda egzamin.
- Dodaj ekstrakt waniliowy – dzięki niemu ciastka francuskie z jabłkiem zyskają przyjemny aromat.
- Mieszaj składniki energicznie, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Jeśli chcesz dodać barwnik spożywczy to odpowiedni moment. Dodaj kilka kropel i dokładnie wymieszaj, aż osiągniesz pożądany kolor. Możesz też pozostawić lukier w podstawowej odsłonie.
- Aby sprawdzić konsystencję, nanieś łyżeczką trochę lukru na talerz i obserwuj, jak się rozlewa. Jeśli jest za gęsty, dodaj więcej mleka lub wody. Gdy jest za rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
Rolki cynamonowe z ciasta francuskiego polewaj lukrem w dowolny sposób. Nie musisz dbać o dokładność. Artystyczny nieład doskonale pasuje do tego typu wypieku! Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami w takim wydaniu natychmiast przykuwają uwagę.
To jednak nie koniec ciekawych pomysłów! Rolki z ciasta francuskiego wyśmienicie smakują w towarzystwie kremowej polewy z kremowym serkiem. Do jej przygotowania potrzebujesz około 50 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 100 g serka kremowego, np. Pilos, 3 łyżki mleka oraz 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej, po czym masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii utrzyj. Mieszaj składniki do momentu uzyskania jasnej, jedwabistej masy. Następnie dodaj serek i ponownie ucieraj masę do gładkości. Na końcu czas na dodanie mleka, które pozwoli Ci uzyskać gładką, płynną konsystencję polewy. Gotowe roladki cynamonowe obficie oblej serową polewą.
Dlaczego ciastka francuskie z cynamonem smakują tak dobrze? To w dużej mierze zasługa ciasta francuskiego. Jest ono neutralne, dlatego dobrze komponuje się z niemal każdym składnikiem, w tym z nadzieniem opracowanym przez Pawła Małeckiego! Ale przepis na cynamonki z ciasta francuskiego to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla. Wypróbuj również inne, znakomite przepisy z naszej kolekcji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapki według Karola Okrasy
- Muffiny o smaku pizzy
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
- Pączki z jabłkami i żurawiną
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Przekąski z pastą z szynki
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
- Ciasteczka owsiane z jabłkami
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
- Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
- Sałatka z ogórków z kurczakiem
- Truskawkowe eklerki
- Brownie z espresso i wiśnią
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Kolorowe donuty
- Ciabatta z indykiem
- Tortille z łososiem wędzonym
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Pieczona szynka z piersi indyka
- Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Pasztet z soczewicy
- Kanapki z ceviche z łososia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (32)
1279 dni temu
Spoko ale u mnie spód ciastek jest spalony, na filmiku zdaje się ze tak samo :/
odpowiedz
887 dni temu
To nie jest spalone, po prostu cukier się skarmelizował ;)))
1633 dni temu
Czy surowe ciasto z jabłkowym farszem może „poleżeć” w lodówce całą noc?
odpowiedz
1633 dni temu
Zdecydowanie lepiej upiec ślimaczki po godzinie, którą spędzą w lodówce.
1709 dni temu
Czy można tak upieczone ciasteczka zamrozić?
odpowiedz
1709 dni temu
Wyroby z ciasta francuskiego rekomendujemy zamrażać przed upieczeniem.
1824 dni temu
Za dużo cukru...na ciasto cukier, do jabłek cukier, na wierzch cukier..
odpowiedz
1823 dni temu
W sumie w przepisie zużywamy 70 g cukru, jeśli jednak to dla Ciebie za dużo - możesz ograniczyć tę ilość.
2582 dni temu
Zastanawiam się po co tak długo chłodzić, jak ciasto jest z lodówki, jabłka chłodne, tylko 25 g ciepłego masla, ale po wymieszaniu, całość jest chłodna.
odpowiedz
2580 dni temu
Drogi Gościu, ciasto francuskie nie lubi ciepła, gdy zbyt długo przebywa w temperaturze pokojowej, lepiej schłodzić je ponownie przed pieczeniem :) Jeśli jednak przygotowywane przez Ciebie ciasto, bardzo krótko było poza lodówką, możesz oczywiście skrócić czas chłodzenia :)
3181 dni temu
super
odpowiedz
3512 dni temu
super
odpowiedz
3518 dni temu
A czy ktoś próbował dodać do tej masy orzechy? Zastanawiam się czy taki mix bedzie smaczny i nie przerwie ciasta.
odpowiedz
3525 dni temu
Drogi Gościu, pieczemy bez termoobiegu z grzaniem z góry i dołu.
odpowiedz
3525 dni temu
Na jakiej funkcji piekarnika powinny się piec ślimaczki i czy termoobieg powinien być włączony?
odpowiedz
3526 dni temu
Jedne z najlepszych ciasteczek jakie robiłam. Mąż myślał że kupiłam :P
odpowiedz
3526 dni temu
REWELACJA!!! Prosty i szybki przepis na przepyszne slimaczki! Zjedzone zanim jeszcze ostygly :-)
odpowiedz
3532 dni temu
Magdaleno, cieszymy się, że przepis Pawła zyskał wśród twoich bliskich uznanie :)
odpowiedz
3534 dni temu
Deser pierwsza klasa. Zrobiłam na podwieczorek i zeszło w dosłownie pięć minut. Polecam robić z podwójnej porcji😃
odpowiedz
3546 dni temu
Fantastyczne, ekspresowe do zrobienia i ekspresowo znikają. Polecam!!!
odpowiedz
3547 dni temu
Przepyszne i proste w wykonaniu
odpowiedz
3548 dni temu
Bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu,polecam :)
odpowiedz
3554 dni temu
Dziś zrobiłam dla gości i polecam wszystkim smakowały, łatwo się je robi i ładnie wyglądają. Myślę że idealne ciastka dla nieoczekiwanych gości ciasto francuskie i jabłka to proste łatwo dostępne składniki a okres chłodzenia można skrócić wrzucając na trochę do zamrażarki.
odpowiedz
3560 dni temu
Gościu, oczywiście, takie ślimaczki będą świetne również z wytrawnym nadzieniem, np. mięsnym bądź pieczarkowym. Ciasto francuskie daje wiele możliwości :)
odpowiedz
3560 dni temu
ja często robię takie ślimaczki z masą makową - z puszki. wychodzą zacne! :-)
odpowiedz
3561 dni temu
a czy ktoś może próbował zrobić ślimaczki z innym nadzieniem? Tzn. nieowocowym ?
odpowiedz
3562 dni temu
Ślimaczki wyszły rewelacyjne! Drugiego dnia były jeszcze lepsze.
odpowiedz
3563 dni temu
Lola, wydaje nam się, że faktycznie Twoje jabłka były po prostu za duże. W takim wypadku wystarczyłyby trzy, a farsz by się nie wysypywał.
odpowiedz
3563 dni temu
zrobiłam ale szału nie ma..., cztery jabłka to trochę za dużo (a może moje były za duże?), wszystko mi się rozwalało, musiałam rozwinąć ciasto, zebrać część jabłek i jakoś to zwinąć, oczywiście na filmie wszystko wygląda SUPER, u mnie niestety nie. Smak może być, szybko zniknęły z talerza, ale drugi raz nie zrobię.
odpowiedz
3566 dni temu
Matyldo, oczywiście, ciastka przed upieczeniem mogą poczekać w lodówce na swoją kolej. Temperatura i czas pieczenia ciasta są uniwersalne, jednak mogą różnić się w zależności od rodzaju (i dostępnych funkcji) piekarnika.
odpowiedz
3567 dni temu
ślimaczki zrobiłam wczoraj, smaczne, fajnie podane proste i szybkie ;)
odpowiedz
3567 dni temu
W filmie ciastka piekły się na dwóch blachach / poziomach piekarnika jednocześnie. Ja dysponuję "zwykłym" piekarnikiem gazowym, który grzeje wyłącznie z dołu, nie ma też termoobiegu - więc taki sposób pieczenia raczej odpada. Dolne ciastka byłyby spieczone a te z góry pewnie półsurowe. Czy mogę więc ciastka, które nie wejdą na raz na blachę, przetrzymać w lodówce dłużej? Nie powinno im to chyba zaszkodzić!? Jeszcze jedno - temperatura i czas pieczenia podane tu w przepisie są optymalne, czy lepiej zawsze szukać informacji o sposobie pieczenia podanej przez producenta na opakowaniu ciasta?
odpowiedz
zobacz wszystkie