zobacz film Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.

Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.

Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • Gość Gość
    1074 dni temu
    Spoko ale u mnie spód ciastek jest spalony, na filmiku zdaje się ze tak samo :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    682 dni temu
    To nie jest spalone, po prostu cukier się skarmelizował ;)))
  • Gość Gość
    1428 dni temu
    Czy surowe ciasto z jabłkowym farszem może „poleżeć” w lodówce całą noc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1427 dni temu
    Zdecydowanie lepiej upiec ślimaczki po godzinie, którą spędzą w lodówce.
  • Gość Gość
    1504 dni temu
    Czy można tak upieczone ciasteczka zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1504 dni temu
    Wyroby z ciasta francuskiego rekomendujemy zamrażać przed upieczeniem.
  • Gość Gość
    1619 dni temu
    Za dużo cukru...na ciasto cukier, do jabłek cukier, na wierzch cukier..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1617 dni temu
    W sumie w przepisie zużywamy 70 g cukru, jeśli jednak to dla Ciebie za dużo - możesz ograniczyć tę ilość.
  • Gość Gość
    2376 dni temu
    Zastanawiam się po co tak długo chłodzić, jak ciasto jest z lodówki, jabłka chłodne, tylko 25 g ciepłego masla, ale po wymieszaniu, całość jest chłodna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2374 dni temu
    Drogi Gościu, ciasto francuskie nie lubi ciepła, gdy zbyt długo przebywa w temperaturze pokojowej, lepiej schłodzić je ponownie przed pieczeniem :) Jeśli jednak przygotowywane przez Ciebie ciasto, bardzo krótko było poza lodówką, możesz oczywiście skrócić czas chłodzenia :)
  • Gość Gość
    2975 dni temu
    super

    odpowiedz

  • asicek asicek
    3307 dni temu
    super

    odpowiedz

  • BlueLagoon BlueLagoon
    3312 dni temu
    A czy ktoś próbował dodać do tej masy orzechy? Zastanawiam się czy taki mix bedzie smaczny i nie przerwie ciasta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3319 dni temu
    Drogi Gościu, pieczemy bez termoobiegu z grzaniem z góry i dołu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3319 dni temu
    Na jakiej funkcji piekarnika powinny się piec ślimaczki i czy termoobieg powinien być włączony?

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3320 dni temu
    Jedne z najlepszych ciasteczek jakie robiłam. Mąż myślał że kupiłam :P

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3321 dni temu
    REWELACJA!!! Prosty i szybki przepis na przepyszne slimaczki! Zjedzone zanim jeszcze ostygly :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3326 dni temu
    Magdaleno, cieszymy się, że przepis Pawła zyskał wśród twoich bliskich uznanie :)

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3329 dni temu
    Deser pierwsza klasa. Zrobiłam na podwieczorek i zeszło w dosłownie pięć minut. Polecam robić z podwójnej porcji😃

    odpowiedz

  • daga daga
    3341 dni temu
    Fantastyczne, ekspresowe do zrobienia i ekspresowo znikają. Polecam!!!

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3341 dni temu
    Przepyszne i proste w wykonaniu

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3342 dni temu
    Bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu,polecam :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3349 dni temu
    Dziś zrobiłam dla gości i polecam wszystkim smakowały, łatwo się je robi i ładnie wyglądają. Myślę że idealne ciastka dla nieoczekiwanych gości ciasto francuskie i jabłka to proste łatwo dostępne składniki a okres chłodzenia można skrócić wrzucając na trochę do zamrażarki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3354 dni temu
    Gościu, oczywiście, takie ślimaczki będą świetne również z wytrawnym nadzieniem, np. mięsnym bądź pieczarkowym. Ciasto francuskie daje wiele możliwości :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3354 dni temu
    ja często robię takie ślimaczki z masą makową - z puszki. wychodzą zacne! :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3356 dni temu
    a czy ktoś może próbował zrobić ślimaczki z innym nadzieniem? Tzn. nieowocowym ?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3356 dni temu
    Ślimaczki wyszły rewelacyjne! Drugiego dnia były jeszcze lepsze.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3357 dni temu
    Lola, wydaje nam się, że faktycznie Twoje jabłka były po prostu za duże. W takim wypadku wystarczyłyby trzy, a farsz by się nie wysypywał.

    odpowiedz

  • lola lola
    3357 dni temu
    zrobiłam ale szału nie ma..., cztery jabłka to trochę za dużo (a może moje były za duże?), wszystko mi się rozwalało, musiałam rozwinąć ciasto, zebrać część jabłek i jakoś to zwinąć, oczywiście na filmie wszystko wygląda SUPER, u mnie niestety nie. Smak może być, szybko zniknęły z talerza, ale drugi raz nie zrobię.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3361 dni temu
    Matyldo, oczywiście, ciastka przed upieczeniem mogą poczekać w lodówce na swoją kolej. Temperatura i czas pieczenia ciasta są uniwersalne, jednak mogą różnić się w zależności od rodzaju (i dostępnych funkcji) piekarnika.

    odpowiedz

  • kate kate
    3361 dni temu
    ślimaczki zrobiłam wczoraj, smaczne, fajnie podane proste i szybkie ;)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3362 dni temu
    W filmie ciastka piekły się na dwóch blachach / poziomach piekarnika jednocześnie. Ja dysponuję "zwykłym" piekarnikiem gazowym, który grzeje wyłącznie z dołu, nie ma też termoobiegu - więc taki sposób pieczenia raczej odpada. Dolne ciastka byłyby spieczone a te z góry pewnie półsurowe. Czy mogę więc ciastka, które nie wejdą na raz na blachę, przetrzymać w lodówce dłużej? Nie powinno im to chyba zaszkodzić!? Jeszcze jedno - temperatura i czas pieczenia podane tu w przepisie są optymalne, czy lepiej zawsze szukać informacji o sposobie pieczenia podanej przez producenta na opakowaniu ciasta?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Cynamonki z ciasta francuskiego na chłodne wieczory

Ślimaczki z ciasta francuskiego to słodki przysmak o wdzięcznej nazwie. Ta wzięła się oczywiście od kształtu ciasteczek, które zwija się na kształt skorupki ślimaka. Cynamonki z jabłkami prezentują się niezwykle efektownie, a przy tym rozpieszczają podniebienie każdego miłośnika słodkości z cynamonowymi akcentami. Jakby tego było mało, ślimaki cynamonowe z ciasta francuskiego zaskakują łatwością wykonania. Wszystko dlatego, że Paweł Małecki radzi skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. To bardzo rozsądne rozwiązanie! Otóż samodzielne przygotowanie tego typu ciasta jest niezwykle czasochłonne i dość skomplikowane. Wynika to z jego specyficznej, warstwowej struktury składającej się z bardzo cienkich arkuszy ciasta. Pożądany efekt osiąga się dzięki dużej ilości tłuszczu, odpowiedniej technice wałkowania oraz wypiekaniu ciasta w wysokiej temperaturze.

Co ciekawe, wypieki o podobnej strukturze znano już w starożytnej Grecji i Rzymie! Z kolei na Bliskim Wschodzie powszechnie znanym i lubianym przysmakiem jest baklawa skąpana w słodkim syropie. Obecnie ciasto francuskie wykorzystuje się do tworzenia całej gamy wypieków cukierniczych, zaskakujących zarówno kształtami, jak i nadzieniem. To rodzaj ciasta, które fantastycznie nadaje się do formowania, zawijania czy skręcania. Doskonałym przykładem wypieków z jego użyciem są nasze ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego! Poza nim możesz spotkać się z kopertami, grzebieniami, rożkami, pasztecikami czy diablotkami z tego typu ciasta. Znane są również roladki z ciasta francuskiego na słodko i słono. Wszystko zależy od gustu i fantazji cukiernika. Czy to profesjonalnego, czy amatora!

Cynamonki z ciasta francuskiego w prezentowanej przez nas odsłonie najlepiej smakują jesienią, w coraz chłodniejsze, nierzadko deszczowe wieczory. Właśnie wtedy rozgrzewające działanie cynamonu jest najprzyjemniejsze. Szczególnie jeśli ślimaki z ciasta francuskiego serwujesz w towarzystwie ciepłej herbaty czy kawy!

Jak zrobić cynamonki z jabłkami?

Aby stworzyć zgrabne cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego, pokrój roladę za pomocą ostrego noża lub nici na kawałki równej grubości. Powstałe cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego ułóż na blaszce do pieczenia, zachowując pewien odstęp między poszczególnymi ciastkami. Dzięki temu cynamonki z jabłkiem upieką się równomiernie. Po wyjęciu ich z piekarnika pozostaw je do wystygnięcia na blasze na kilka minut, zanim przeniesiesz je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Dzięki temu zachowają smakowitą kruchość. Choć ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami znakomicie smakują również na ciepło – sposób podania zależy wyłącznie od Ciebie.

Wyżej przedstawiony przepis na cynamonki z ciasta francuskiego zakłada oczywiście uformowanie ciasta w urocze ślimaczki, a za smak wypieku odpowiadają głównie jabłka i cynamon. Pamiętaj jednak, że ciasto francuskie na słodko z jabłkami zachwyca też w innych odsłonach. Możesz przyrządzić ciastka w kształcie kopert, rożków czy trójkątów. Warto również wzbogacić przepis na ślimaki z ciasta francuskiego o posiekane orzechy włoskie, pekan, laskowe bądź migdały. Dodaj je do jabłek przed zawinięciem ciasta lub posyp nimi gotowe ślimaki. Ciastka francuskie z jabłkami lubią także towarzystwo syropu klonowego.

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie z jabłkiem to połączenie znane i lubiane. Słodycz ciasta idealnie równoważy odświeżający smak jabłek. W przepisie na ciastka z jabłkiem z ciasta francuskiego radzimy Ci wykorzystać czerwone jabłka. Jakie gatunki sprawdzą się najlepiej?

  1. Lobo to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek o czerwonej skórce. To owoce o dość kwaśnym miąższu.
  2. Jabłka odmiany Rubin słyną z pięknego wyglądu. Mają czerwoną skórkę, a ich miąższ jest soczysty i słodki.
  3. Ciasto francuskie z jabłkami Jonagold również Cię oczaruje. Wyróżnia je soczysty, aromatyczny miąższ o nieco kwaskowych nutach. Mają czerwonożółtą skórkę.
  4. Jabłka Antonówka wyróżnia soczyste i kwaśne wnętrze.
  5. Ostatnia propozycja to ciasto francuskie z jabłkiem typu Papierówka. Te jasnożółte owoce są kruche i dość kwaśne, dlatego świetnie zbalansują słodkość wypieku.

Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego z jabłkami właściwej odmiany będą smakowały perfekcyjnie! W przepisie opisaliśmy, jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego ze startymi jabłkami. To zdecydowanie najszybsza, bardzo prosta metoda. Ale nie jedyna! Dobrze smakuje również ciasto francuskie z musem jabłkowym, czy to gotowym, czy przygotowanym samodzielnie. Preferujesz taką formę przetwarzania owoców? Zatem do dzieła!

Obierz i zetrzyj jabłka, po czym umieść je w garnku. Dodaj do nich cukier, cynamon, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i opcjonalnie szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj jabłka około 15-20 minut. Następnie zdejmij je z gazu, zaczekaj, aż przestygną, po czym dokładnie zblenduj je na gładką masę. Gotowe! Mus nadaje się do wykorzystania w ciasteczkach cynamonowych z ciasta francuskiego oraz wielu innych wypiekach. Doskonale smakuje nawet solo.

Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego według Kuchni Lidla

Na co uważać, robiąc cynamonowe rollsy z ciasta francuskiego? Przede wszystkim ściśle trzymaj się przepisu. Pieczenie powinno trwać 15-20 minut, przy czym warto od czasu do czasu zaglądać do piekarnika. Wiele zależy od parametrów sprzętu, więc najbezpieczniej kontrolować stan ciasteczek. Wskazówka – unikniesz przesuszenia ciastek z jabłkami z ciasta francuskiego, jeśli przed umieszczeniem ich w piekarniku posmarujesz je masłem.

Ciasteczka francuskie z cynamonem okażą się strzałem w dziesiątkę, jeśli zatroszczysz się o właściwą grubość ciasta. Oczywiście jest ono do nabycia w gotowych arkuszach, lecz te mogą się nieco różnić między sobą. Zbyt grube ciasto trudno kształtować, a ciastka z ciasta francuskiego z cynamonem wymagają wówczas dłuższego pieczenia. Zawsze więc dbaj o rozwałkowanie każdego arkusza na cienkie, równe warstwy. Ponadto starannie sklejaj ciasto francuskie z jabłkami, uważając, aby dokładnie uszczelnić brzegi. Cynamonki na cieście francuskim nie powinno mieć otworów ani wyciekającego nadzienia!

Najlepsze cynamonki z ciasta francuskiego

W przepisie cynamonki z gotowego ciasta francuskiego autorstwa Pawła Małeckiego w roli dekoracji pojawia się cukier puder. Zapewne jednak domyślasz się, że to tylko jedna z godnych uwagi metod dekoracji. Wobec tego, jak inaczej ozdobić rollsy cynamonowe z ciasta francuskiego?

Znakomity pomysł to wykorzystanie lukru. Z łatwością zrobisz go samodzielnie! Sprawi on, że ciasteczka francuskie z jabłkami zyskają dodatkową słodycz oraz walory estetyczne. Jak przygotować lukier? Potrzebujesz 1 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki mleka lub wody, kilku kropel ekstraktu waniliowego i barwnika spożywczego (gdy chcesz uzyskać kolorowy lukier do cynamonowych ciastek z ciasta francuskiego).

  1. Zacznij od przesypania 1 szklanki cukru pudru do miski. Możesz go przesiać, aby zlikwidować grudki i uzyskać gładką masę. Następnie dodaj 2-3 łyżki płynu do cukru pudru. Początkowo użyj mniejszej ilości i stopniowo dodawaj więcej, w zależności od konsystencji, którą chcesz osiągnąć. Możesz użyć mleka, aby uzyskać kremowy smak, ale woda też zda egzamin.
  2. Dodaj ekstrakt waniliowy – dzięki niemu ciastka francuskie z jabłkiem zyskają przyjemny aromat.
  3. Mieszaj składniki energicznie, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Jeśli chcesz dodać barwnik spożywczy to odpowiedni moment. Dodaj kilka kropel i dokładnie wymieszaj, aż osiągniesz pożądany kolor. Możesz też pozostawić lukier w podstawowej odsłonie.
  4. Aby sprawdzić konsystencję, nanieś łyżeczką trochę lukru na talerz i obserwuj, jak się rozlewa. Jeśli jest za gęsty, dodaj więcej mleka lub wody. Gdy jest za rzadki, dodaj więcej cukru pudru.

Rolki cynamonowe z ciasta francuskiego polewaj lukrem w dowolny sposób. Nie musisz dbać o dokładność. Artystyczny nieład doskonale pasuje do tego typu wypieku! Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami w takim wydaniu natychmiast przykuwają uwagę.

To jednak nie koniec ciekawych pomysłów! Rolki z ciasta francuskiego wyśmienicie smakują w towarzystwie kremowej polewy z kremowym serkiem. Do jej przygotowania potrzebujesz około 50 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 100 g serka kremowego, np. Pilos, 3 łyżki mleka oraz 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej, po czym masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii utrzyj. Mieszaj składniki do momentu uzyskania jasnej, jedwabistej masy. Następnie dodaj serek i ponownie ucieraj masę do gładkości. Na końcu czas na dodanie mleka, które pozwoli Ci uzyskać gładką, płynną konsystencję polewy. Gotowe roladki cynamonowe obficie oblej serową polewą.

Dlaczego ciastka francuskie z cynamonem smakują tak dobrze? To w dużej mierze zasługa ciasta francuskiego. Jest ono neutralne, dlatego dobrze komponuje się z niemal każdym składnikiem, w tym z nadzieniem opracowanym przez Pawła Małeckiego! Ale przepis na cynamonki z ciasta francuskiego to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla. Wypróbuj również inne, znakomite przepisy z naszej kolekcji!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!