zobacz film Ślimaczki z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.

Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.

Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Gość Gość
    52 dni temu
    Czy surowe ciasto z jabłkowym farszem może „poleżeć” w lodówce całą noc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    51 dni temu
    Zdecydowanie lepiej upiec ślimaczki po godzinie, którą spędzą w lodówce.
  • Gość Gość
    128 dni temu
    Czy można tak upieczone ciasteczka zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    128 dni temu
    Wyroby z ciasta francuskiego rekomendujemy zamrażać przed upieczeniem.
  • Gość Gość
    243 dni temu
    Za dużo cukru...na ciasto cukier, do jabłek cukier, na wierzch cukier..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    241 dni temu
    W sumie w przepisie zużywamy 70 g cukru, jeśli jednak to dla Ciebie za dużo - możesz ograniczyć tę ilość.
  • Gość Gość
    1000 dni temu
    Zastanawiam się po co tak długo chłodzić, jak ciasto jest z lodówki, jabłka chłodne, tylko 25 g ciepłego masla, ale po wymieszaniu, całość jest chłodna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    998 dni temu
    Drogi Gościu, ciasto francuskie nie lubi ciepła, gdy zbyt długo przebywa w temperaturze pokojowej, lepiej schłodzić je ponownie przed pieczeniem :) Jeśli jednak przygotowywane przez Ciebie ciasto, bardzo krótko było poza lodówką, możesz oczywiście skrócić czas chłodzenia :)
  • Gość Gość
    1599 dni temu
    super

    odpowiedz

  • asicek asicek
    1931 dni temu
    super

    odpowiedz

  • BlueLagoon BlueLagoon
    1936 dni temu
    A czy ktoś próbował dodać do tej masy orzechy? Zastanawiam się czy taki mix bedzie smaczny i nie przerwie ciasta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1943 dni temu
    Drogi Gościu, pieczemy bez termoobiegu z grzaniem z góry i dołu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1943 dni temu
    Na jakiej funkcji piekarnika powinny się piec ślimaczki i czy termoobieg powinien być włączony?

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1944 dni temu
    Jedne z najlepszych ciasteczek jakie robiłam. Mąż myślał że kupiłam :P

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1945 dni temu
    REWELACJA!!! Prosty i szybki przepis na przepyszne slimaczki! Zjedzone zanim jeszcze ostygly :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1950 dni temu
    Magdaleno, cieszymy się, że przepis Pawła zyskał wśród twoich bliskich uznanie :)

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    1952 dni temu
    Deser pierwsza klasa. Zrobiłam na podwieczorek i zeszło w dosłownie pięć minut. Polecam robić z podwójnej porcji😃

    odpowiedz

  • daga daga
    1965 dni temu
    Fantastyczne, ekspresowe do zrobienia i ekspresowo znikają. Polecam!!!

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1965 dni temu
    Przepyszne i proste w wykonaniu

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1966 dni temu
    Bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu,polecam :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1973 dni temu
    Dziś zrobiłam dla gości i polecam wszystkim smakowały, łatwo się je robi i ładnie wyglądają. Myślę że idealne ciastka dla nieoczekiwanych gości ciasto francuskie i jabłka to proste łatwo dostępne składniki a okres chłodzenia można skrócić wrzucając na trochę do zamrażarki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1978 dni temu
    Gościu, oczywiście, takie ślimaczki będą świetne również z wytrawnym nadzieniem, np. mięsnym bądź pieczarkowym. Ciasto francuskie daje wiele możliwości :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1978 dni temu
    ja często robię takie ślimaczki z masą makową - z puszki. wychodzą zacne! :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1980 dni temu
    a czy ktoś może próbował zrobić ślimaczki z innym nadzieniem? Tzn. nieowocowym ?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1980 dni temu
    Ślimaczki wyszły rewelacyjne! Drugiego dnia były jeszcze lepsze.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1981 dni temu
    Lola, wydaje nam się, że faktycznie Twoje jabłka były po prostu za duże. W takim wypadku wystarczyłyby trzy, a farsz by się nie wysypywał.

    odpowiedz

  • lola lola
    1981 dni temu
    zrobiłam ale szału nie ma..., cztery jabłka to trochę za dużo (a może moje były za duże?), wszystko mi się rozwalało, musiałam rozwinąć ciasto, zebrać część jabłek i jakoś to zwinąć, oczywiście na filmie wszystko wygląda SUPER, u mnie niestety nie. Smak może być, szybko zniknęły z talerza, ale drugi raz nie zrobię.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1985 dni temu
    Matyldo, oczywiście, ciastka przed upieczeniem mogą poczekać w lodówce na swoją kolej. Temperatura i czas pieczenia ciasta są uniwersalne, jednak mogą różnić się w zależności od rodzaju (i dostępnych funkcji) piekarnika.

    odpowiedz

  • kate kate
    1985 dni temu
    ślimaczki zrobiłam wczoraj, smaczne, fajnie podane proste i szybkie ;)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1986 dni temu
    W filmie ciastka piekły się na dwóch blachach / poziomach piekarnika jednocześnie. Ja dysponuję "zwykłym" piekarnikiem gazowym, który grzeje wyłącznie z dołu, nie ma też termoobiegu - więc taki sposób pieczenia raczej odpada. Dolne ciastka byłyby spieczone a te z góry pewnie półsurowe. Czy mogę więc ciastka, które nie wejdą na raz na blachę, przetrzymać w lodówce dłużej? Nie powinno im to chyba zaszkodzić!? Jeszcze jedno - temperatura i czas pieczenia podane tu w przepisie są optymalne, czy lepiej zawsze szukać informacji o sposobie pieczenia podanej przez producenta na opakowaniu ciasta?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram