Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Wino to alkohol, który nie tylko jest doskonałym dodatkiem do potraw. Świetnie odnajduje się również w roli składnika, wzbogacając smak i aromat dania, dlatego bardzo często jest wykorzystywane podczas gotowania. Jak zatem stosować wino w kuchni, aby w pełni wydobyć jego wszystkie właściwości? Poniżej znajdziecie kilka przydatnych trików i informacji.
Jak zredukować wino?
Redukowanie to technika polegająca na zmniejszaniu objętości danej potrawy, na przykład sosu czy zupy. Polega ono na odparowaniu wody, dzięki czemu uzyskujemy odpowiednią gęstość przygotowywanego przez nas dania. W jaki sposób przeprowadza się redukcję wina? Garnek z daniem stawiamy na małym ogniu i po prostu czekamy, aż nadmiar płynu odparuje. Jak długo trwa redukcja? Nie można jednoznacznie określić czasu jej trwania. Odparowujemy płyn tak długo, aż potrawa uzyska pożądaną przez nas gęstość.
Jak odparować alkohol z wina?
Najprostszym sposobem na zredukowanie alkoholu w winie jest po prostu długie gotowanie, duszenie czy też pieczenie potrawy, do której go dodaliśmy. Alkohol potrzebuje bowiem dużo czasu, aby wyparować, o czym powinniśmy pamiętać podczas gotowania.
Jak wybierać wino do gotowania?
Ogólna zasada nakazuje, aby do białego mięsa (drób, cielęcina i ryby) dodawać białe wino, a do mięsa czerwonego (wołowina, wieprzowina, sarnina) wino czerwone. Co zrobić jednak w sytuacji, kiedy przygotowujemy danie bezmięsne lub zawierające kilka różnych rodzajów mięsa? W takim przypadku najlepiej sprawdzi się słodkie białe wino lub czerwone wino wytrawne.
Ciężkie czy lekkie wino?
Pamiętajmy również, że jeśli dodajemy ten rodzaj alkoholu do potrawy, powinniśmy zwrócić uwagę na to, jak mocno doprawione jest przygotowywane przez nas danie. Jeśli potrawa jest „ciężka” i bardzo aromatyczna, wybierzmy właśnie takie wino – wyraziste i bogate w aromaty. Lekkie, białe trunki natomiast doskonale będą komponować się z dressingami, delikatnymi sosami i równie lekkimi daniami. Zadbajmy również o to, aby serwowane do posiłku wino było tym samym, którego użyliśmy podczas gotowania.
Jak rozpoznać, czy wino nadaje się do doprawienia potrawy?
W świecie kulinarnym istnieje zasada, która mówi, że jeśli wino samo w sobie nadaje się do wypicia, to sprawdzi się ono także jako jeden ze składników przygotowywanego dania. Ta reguła obowiązuje również w sytuacji odwrotnej – jeśli danego wina nie jesteśmy w stanie wypić, to nie dodawajmy go do potrawy, ponieważ zwyczajnie ją zepsujemy. Pamiętajmy, że wino, które wlewamy do garnka, powinno być dobrej jakości – w żadnym wypadku nie używajmy wina utlenionego! Warto również wystrzegać się win, które z założenia są przeznaczone tylko do gotowania. Tego typu produkty zawierają bowiem wiele dodatków, barwników, a także sól.
Ile wina dodawać do potrawy?
I jeszcze jedna ważna zasada – pamiętajmy, aby nie przesadzić z ilością trunku – dodajmy tylko tyle, ile podano w przepisie, ponieważ w przeciwnym wypadku potrawa nabierze zbyt intensywnego smaku wina, co zepsuje efekt końcowy.
Kiedy dodawać wino podczas gotowania?
Przygotowując sos, wino wlewamy przed dodaniem innych płynów. Czekamy, aż się zredukuje i zagęszczamy sos, np. śmietanką. Jeśli gotujemy warzywa, nie dodawajmy wina od samego początku, lecz nieco później, ponieważ jego obecność może zatrzymać proces gotowania. W zupie natomiast nasz trunek powinien pogotować się dłużej, dlatego z powodzeniem możemy dodać go już na początku. Jeśli natomiast zamierzamy potrawę dusić w winie, zadbajmy, aby jej główne składniki zostały wcześniej delikatnie obsmażone i dopiero później dodajmy alkohol. W przypadku marynowania, jak sama nazwa wskazuje, wino wykorzystujemy do marynaty, a zatem nasz główny produkt łączymy z nim jeszcze przed gotowaniem.
Trwa ładowanie komentarzy