Kuchnia staropolska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!
Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!
Zalewajka
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.
Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
Regionalna kartoflanka
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.
Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!
Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!
Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.
Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!
Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!
Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.
Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!
Prosto znaczy smacznie – odkryj kuchnię polską z naszymi przepisami!
Kuchnia polska to mieszanka wielu wpływów: warunków geograficznych, zwyczajów, styku różnorodnych kultur, historycznych zawirowań. Ogromny wpływ miały na nią inne kuchnie: włoska, francuska, żydowska , litewska, tatarska, niemiecka, turecka, rosyjska, węgierska czy chociażby czeska.
Kuchnia polska charakteryzuje się prostotą, tradycyjnym sposobem wykorzystania tego, co od zawsze było najbliżej człowieka: ziemniaków, cebuli, zbóż, kasz, ale także – o czym często zapominamy – ryb. Od XVI do XIX wieku nasza kuchnia zachwalana była w całej Europie właśnie za sprawą perfekcji, z jaką opanowaliśmy przygotowywanie ryb takich jak karaś, sandacz, dorsz, a także śledź. Wszystko to dzięki surowemu przestrzeganiu postu – w średniowiecznej Polsce w sumie było 190 dni postnych w roku.
Regionalne kuchnie różnią się między sobą. Kuchnia śląska przez lata była pod silnym wpływem kuchni czeskiej i niemieckiej, kuchnia mazowiecka mocno stawia na dziczyznę, kuchnia wielkopolska słynie zaś nie tylko z dań ziemniaczanych – z czym często ją kojarzymy – ale także fantastycznych zup i deserów.
Wśród dań kuchni polskiej królują dania mączne, takie jak pierogi, dania ziemniaczane – chociażby słynna baba ziemniaczana czy kartacze. Naszą dumą są także dania przygotowywane z kapusty, takie jak barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty.
Jeśli chcesz odkryć tradycyjne smaki kuchni polskiej, koniecznie wypróbuj te przepisy:
- pyry z gzikiem
- chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorkiem
- zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- śledzie po kaszubsku
Miłość do słodkości mamy w każdym regionie! Wróć do smaków dzieciństwa z Kuchnią Lidla
Nie byłoby mowy o kuchni, gdyby nie coś wyjątkowego na osłodę. Nie inaczej jest z naszą rodzimą kuchnią. Każdy region wytworzył charakterystyczne dla siebie desery, ciasta i inne tego typu dania. Z pewnością niejedna osoba pamięta doskonale słodkie zapachy dobiegające z babcinej kuchni, które były doskonałym sprawdzianem cierpliwości.
Dawniej słodkie dania przygotowywane były przede wszystkim na uroczyste okazje, do których zaliczały się święta kościelne (a tych, jak już wiemy, nie brakowało), święta rodzinne, ale także niedzielne obiady. Dziś wracamy do tych smaków i odtwarzamy je na nowo w naszych kuchniach, przywołując na myśl miłe wspomnienia.
Wśród znanych słodkości kuchni regionalnych na szczególną uwagę zasługują:
- Sękacz – tym ciastem szczyci się najbardziej kuchnia podlaska oraz kuchnia lubelska, jednak swoich miłośników ma w całym kraju. Do jego przygotowania potrzebny jest specjalny wałek. Dawniej sękacz przygotowywano, obracając go nad ogniem. To ciasto, które tworzone jest w niezwykle widowiskowy sposób. Jego warstwy powstają poprzez zapiekanie ciasta na obracającym się rożnie. To ciasto, którego na Podlasiu nie może zabraknąć chociażby na uroczystościach takich jak ślub czy chrzciny.
- Kaszubski miodowy kuch – typowo bożonarodzeniowe ciasto charakterystyczne dla kuchni kaszubskiej. Słowo kuch podkreśla wspomniane już wpływy innych kuchni – w tym przypadku kuchni niemieckiej. Od tradycyjnych wypieków świątecznych odróżnia go dodatek marchewki, która nadaje mu niepowtarzalną wilgotność i miękkość.
- Śląska szpajza cytrynowa – tradycyjny deser, którego od lat na Śląsku nie może zabraknąć podczas ważnych uroczystości! W zależności od regionu mamy wiele odmian i smaków tego lekkiego, puszystego i orzeźwiającego kremu. Prócz najbardziej rozpowszechnionej szpajzy cytrynowej znajdziemy jego wersję o smaku wiśniowym, agrestowym i czekoladowym. Wszystko to za sprawą dostępności produktów – dawniej gospodynie do zrobienia szpajzy wykorzystywały to, co miały w przydomowym ogródku.
Miejsce przy stole dla każdego, czyli o wegetariańskim wydaniu kuchni regionalnych
Tradycyjne kuchnie regionalne są bliskie nie tylko naszemu sercu, ale także kubkom smakowym. Będąc na diecie bezmięsnej, często poszukujemy takich właśnie odpowiedników. Obecnie nic na szczęście nie stoi na przeszkodzie, aby w smaczny sposób sprostać temu wyzwaniu i przygotować alternatywne dania wegetariańskie.
Tradycyjnie niekoniecznie znaczy z mięsem. Polska kuchnia regionalna doskonale potrafi pogodzić przy jednym stole zarówno miłośników rolady śląskiej, bez której wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu, jak i wielbicieli kuchni roślinnej, których potrzeby doskonale zaspokoją chłodnik z botwiny, ziemniaczane kotlety farszynki lub chociażby taki klasyk jak pierogi.
Jeśli chcesz wypróbować więcej przepisów wegetariańskich z kuchni regionalnych, koniecznie zajrzyj tutaj:
- Oberiba – zupa z kalarepy z dodatkiem proziaków (chlebków sodowych) znana w kuchni śląskiej.
- Całuski – wyjątkowe ciasteczka prosto z kuchni podlaskiej. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty!
- Szare kluski – tradycyjny przepis kuchni wielkopolskiej w nowej odsłonie.
- Hreczanyki – niewielkie kotleciki pochodzące z kuchni podkarpackiej (bojkowsko-łemkowskiej) w wersji wegetariańskiej.