zobacz film Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • 2 lniane lub bawełniane ściereczki
  • koszyk lub miskę o podobnej wielkości co garnek
  • papier do pieczenia
  • garnek żeliwny z pokrywką

Przygotuj wcześniej:

Przygotuj zakwas chlebowy wg przepisu Pawła. Połącz go z mąką żytnią i wodą i odstaw na ok. 12 godzin.

Sposób przygotowania:

UWAGA!

Z podanych składników wypieczemy dwa bochenki chleba.

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę przesiewamy do dużej miski przez sitko o drobnych oczkach. Następnie kruszymy drożdże i całość zalewamy wodą o temperaturze ok. 30-35°C, dodajemy sól i przygotowany wcześniej zakwas chlebowy.

WSKAZÓWKA! Jeśli temperatura otoczenia jest raczej niska, można wykorzystać wodę o temperaturze ok. 40°C.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Składniki zagniatamy w misce i kiedy zaczną się ze sobą łączyć, dodajemy bakalie. Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy, aż stanie się sprężyste.

Gotowe ciasto przekładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-50 minut, aby podwoiło swoją objętość.

KROK 3: FORMUJEMY BOCHENEK CHLEBA

Ciasto ugniatamy tak, aby poszarpaną stronę zawijać do środka, następnie gładkie ciasto zawijamy, tworząc bochenek z zakładką. Gotowe ciasto obficie oprószamy mąką i przekładamy do koszyczka lub miski wyłożonej lnianą ściereczką – zakładką do góry. Bochenek następnie przykrywamy kolejną lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 minut w ciepłe miejsce, aby wyrósł.

KROK 4: PIECZEMY CHLEB W ŻELIWNYM GARNKU

Z papieru do pieczenia wycinamy kształt pokrywy garnka i nacinamy go delikatnie na brzegach. Żeliwny garnek podgrzewamy w piekarniku, aby był gorący. Wyrośnięty chleb przekładamy na papier do pieczenia (układając tę część, która była na spodzie, do góry) i wkładamy do garnka. Nakładamy przykrywkę i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C na ok. 20 minut.

KROK 5: PIECZEMY CHLEB BEZ GARNKA

Po ok. 20 minutach pieczenia chleb wyjmujemy z piekarnika, następnie z garnka i dalej pieczemy przez ok. 20 minut, w temperaturze 210°C, na kratce, aż nabierze złotobrązowego koloru. Chleb po upieczeniu studzimy przez minimum 1 godzinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!