
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 250 ml letniej wody. Mąkę pełnoziarnistą, 250 g mąki orkiszowej typu 630, 1 czubatą łyżeczkę soli i 1 łyżkę masła zagniatamy z rozpuszczonymi drożdżami na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby więcej wody. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na gorącym maśle przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Lekko solimy i studzimy. Mieszamy z pozostałą mąką i zagniatamy z ciastem.
Krok 2: Formujemy bochenki
Ciasto dzielimy na pół i formujemy na odrobinie mąki 2 bochenki chleba. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie chleby pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut na złotożółty kolor. Jeżeli chleby są zbyt rumiane, przykrywamy je folią aluminiową pod koniec pieczenia. Studzimy na kratce.
Krok 3: Robimy krem do chleba
Aby zrobić krem, rozcieramy kminek. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Całość mieszamy z twarożkiem. Doprawiamy szczyptą skórki otartej ze sparzonej cytryny, odrobiną soku, solą i pieprzem. Chleb kroimy w plastry i podajemy z kremem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Świąteczne pierniczki
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik świąteczny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)