Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 250 ml letniej wody. Mąkę pełnoziarnistą, 250 g mąki orkiszowej typu 630, 1 czubatą łyżeczkę soli i 1 łyżkę masła zagniatamy z rozpuszczonymi drożdżami na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby więcej wody. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na gorącym maśle przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Lekko solimy i studzimy. Mieszamy z pozostałą mąką i zagniatamy z ciastem.
Krok 2: Formujemy bochenki
Ciasto dzielimy na pół i formujemy na odrobinie mąki 2 bochenki chleba. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie chleby pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut na złotożółty kolor. Jeżeli chleby są zbyt rumiane, przykrywamy je folią aluminiową pod koniec pieczenia. Studzimy na kratce.
Krok 3: Robimy krem do chleba
Aby zrobić krem, rozcieramy kminek. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Całość mieszamy z twarożkiem. Doprawiamy szczyptą skórki otartej ze sparzonej cytryny, odrobiną soku, solą i pieprzem. Chleb kroimy w plastry i podajemy z kremem.
Zobacz podobne
przepisy
Rwany chlebek ziołowy
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.
Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.
Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Sernik z marakują
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Ciasteczka cytrynowe
- Chleb żytni na zakwasie
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Arbuzowe szaleństwo
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Babeczki z polewą
- Kaczka z brzoskwiniami
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Wegańska pasta à la makrela
- Knedle serowe z morelami
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Domowa pasta tahini
- Perłowa owsianka
- Krwawe muffinki
- Croissanty z filetem z piersi kurczaka
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)