![Chleb cebulowy z kremem kminkowym Chleb cebulowy z kremem kminkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/97a4df5119e5-b759b16583ec-Zwiebelbrot-mit-Kuemmelcreme.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 250 ml letniej wody. Mąkę pełnoziarnistą, 250 g mąki orkiszowej typu 630, 1 czubatą łyżeczkę soli i 1 łyżkę masła zagniatamy z rozpuszczonymi drożdżami na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby więcej wody. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na gorącym maśle przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Lekko solimy i studzimy. Mieszamy z pozostałą mąką i zagniatamy z ciastem.
Krok 2: Formujemy bochenki
Ciasto dzielimy na pół i formujemy na odrobinie mąki 2 bochenki chleba. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie chleby pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut na złotożółty kolor. Jeżeli chleby są zbyt rumiane, przykrywamy je folią aluminiową pod koniec pieczenia. Studzimy na kratce.
Krok 3: Robimy krem do chleba
Aby zrobić krem, rozcieramy kminek. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Całość mieszamy z twarożkiem. Doprawiamy szczyptą skórki otartej ze sparzonej cytryny, odrobiną soku, solą i pieprzem. Chleb kroimy w plastry i podajemy z kremem.
Zobacz podobne
przepisy
Rwany chlebek ziołowy
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.
![Rwany chlebek ziołowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4fe3ec6109ee-0df34c5a6e7f-kw37-lidl-Rwany-chleb-z-maslem-ziolowym-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.
![Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cf92672ad82e-e6bf4ee2549f-przekaski-sylwestrowe-wedlug-karola-okrasy.webp)
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.
![Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/86bfc6191656-aa3fd2068c43-kw11-2023-pawel-malecki-pelnoziarnisty-chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami-slonecznika_1250x700.webp)
Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
![Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5ea87bd97c79-7dfc9a51c0d0-kw18-2023-pawel-malecki-rustykalny-chleb-na-zakwasie-z-bakaliami-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Sernik z marakują
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Ciasteczka cytrynowe
- Chleb żytni na zakwasie
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Arbuzowe szaleństwo
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Babeczki z polewą
- Kaczka z brzoskwiniami
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Wegańska pasta à la makrela
- Knedle serowe z morelami
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Domowa pasta tahini
- Perłowa owsianka
- Krwawe muffinki
- Croissanty z filetem z piersi kurczaka
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
Komentarze (0)