Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek
- patelnię
- wyciskacz do cytrusów
- durszlak
- tarkę do sera
- miseczkę
- trzepaczkę
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Do garnka wlej wodę, a następnie zagotuj ją. Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki soli. Wrzuć makaron do gotującej się wody i ugotuj al dente (ok. 8-9 minut). W międzyczasie przygotuj sos.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Szpinak dokładnie umyj i odcedź.
KROK 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj do niej czosnek. Smaż przez kolejne 2 minuty.
KROK 4: DODAJEMY SZPINAK
Do zeszklonej cebuli dodaj liście szpinaku i zamieszaj. Podsmażaj je przez chwilę.
KROK 5: DODAJEMY ŚMIETANĘ
Na patelnię wlej śmietankę, a następnie dopraw całość solą, pieprzem, gałką oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Wymieszaj.
KROK 6: DODAJEMY MAKARON
Do gotującego się sosu dodaj 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj. Makaron przecedź na sitku, a następnie dodaj go do sosu. Gotuj przez 2-3 minuty.
KROK 7: TRZEMY SER
Zetrzyj ser na tarce wprost do miseczki.
KROK 8: PODAJEMY MAKARON
Gotowy makaron ze szpinakiem i sosem przełóż na talerze, a następnie każdą porcję solidnie posyp startym serem. Smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.
Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł Doroty na makaron z pysznymi dodatkami!
Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
Makaron z sosem grzybowym
Kremowy sos z wyrazistą, grzybową nutą świetnie komponuje się ze świeżym makaronem tagliatelle! Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak smakuje danie!
Makaron ze szpinakiem - patent na szybki obiad
Szpinak z makaronem to jedno z najbardziej uniwersalnych i lubianych dań, które znakomicie sprawdza się w roli szybkiego lunchu czy obiadu. To połączenie smaków, które smakuje niemalże każdemu i to wcale nie dziwi! Połączeniu kremowego sosu z dodatkiem świeżego, aromatycznego szpinaku i dojrzewającego sera aż trudno się oprzeć! Co więcej, szybkość i prostota przygotowania naszego przepisu na makaron ze szpinakiem sprawia, że doskonale sprawdza się on w roli ekspresowego obiadu np. dla niezapowiedzianych gości.
Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na makaron ze szpinakiem, a w każdym domu tę potrawę przygotowuje się nieco inaczej. Możliwość przygotowania go na wiele sposobów daje szerokie pole do eksperymentów kulinarnych. Możesz wybrać różne rodzaje makaronu, od tradycyjnego spaghetti po bardziej nieoczywiste kształty, aby dopasować danie do swoich preferencji i zawartości kuchennych szafek. Spaghetti, tagliatelle, penne - każdy makaron ze szpinakiem i tytułowym sosem na bazie śmietany będzie smakował wyjątkowo pysznie!
Co więcej, nawet nasz przepis na makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym można łatwo przekształcić w szybką wersję bez śmietany, np. z dodatkiem sera, wody i masła. Można także wzbogacić go o inne składniki, takie jak suszone pomidory czy oliwki. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić makaron ze szpinakiem, który zachwyci Cię swoim smakiem? Koniecznie sprawdź dalszą część tego artykułu!
Makaron ze szpinakiem mrożonym - jak zrobić to dobrze?
Makaron ze szpinakiem to danie, które można przygotować zarówno ze świeżych liści szpinaku, jak i z tego zmrożonego, co daje możliwość przyrządzania tej pysznej potrawy przez cały rok. Gdy decydujesz się na przygotowanie makaronu z mrożonym szpinakiem, postaraj się wybrać wysokiej jakości produkt (liście zamrożone w całości) zamiast rozdrobnionego brykietu. Takie liście szpinaku zachowują swoją świeżość i smak nawet po rozmrożeniu.
Podczas przygotowywania dowolnego przepisu na mrożony szpinak z makaronem w kremowym sosie, kluczowe jest także odpowiednie rozmrożenie szpinaku oraz odciśnięcie nadmiaru wody z jego liści. Jeśli wrzucisz mrożony szpinak od razu na patelnię z makaronem, sos może mocno się rozwodnić i stracić na intensywności smaku.
Rozmrożony szpinak można śmiało smażyć na patelni z dodatkiem oliwy i czosnku oraz innymi składnikami, tworząc gęsty i aromatyczny sos, idealny do różnego rodzaju makaronu. Ważne jest również dokładne wymieszanie szpinaku z innymi składnikami sosu, takimi jak śmietanka, ser czy przyprawy, aby uzyskać jednolitą konsystencję i równomierny smak. Uwierz nam, że to, jak zrobić szpinak mrożony z makaronem stanie się bajecznie proste, jeśli tylko zastosujesz się do zamieszczonych wyżej wskazówek.
Makaron z sosem szpinakowym — przepis na udany posiłek dla całej rodziny
Przygotowanie makaronu ze szpinakiem może stać się prawdziwą przyjemnością, zwłaszcza, gdy wykorzysta się do tego kilka profesjonalnych trików stosowanych przez najlepszych szefów kuchni. Dzięki nim cała potrawa staje się jeszcze smaczniejsza. Jak się robi makaron ze szpinakiem, który smakuje jak ten od najlepszych szefów kuchni? Już spieszymy z podpowiedziami!
Niezwykle ważne jest samo ugotowanie makaronu, które zaczyna się już od posolenia wody. Według profesjonalistów sól do gotowania makaronu powinna być dodawana do wrzącej wody w takiej ilości, aby smakowała jak woda morska (co znaczy: w dużej ilości). Ten mały trik sprawi, że makaron zawsze będzie miał idealny smak, niezależnie od wybranego rodzaju. Przygotowując pastę ze szpinakiem, warto pamiętać o zagęszczaniu sosu do makaronu ze szpinakiem odrobiną wody z gotowania makaronu, która jest bogata w skrobię naturalnie zagęszczającą wszelkie sosy.
Następnym krokiem, dzięki któremu Twój makaron będzie smakować jak z najlepszej restauracji, jest samo dobranie odpowiednich składników do sosu, aby uzyskać jego pełen smak i aromat. Śmietanka i szpinak to klasyczne połączenie, które uwielbia takie dodatki, jak gałka muszkatołowa i cytryna. Dodanie odrobiny gałki muszkatołowej nadaje pikantnego charakteru, a odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny nadaje mu więcej wyrazistości, przełamując słodycz śmietanki. Do sosu warto dodać także inne składniki i nie bać się eksperymentów — dodanie do szpinaku ciekawych dodatków może przynieść fantastyczne efekty!
Sos do makaronu ze szpinakiem można przygotować nie tylko z dodatkiem śmietany! Równie pysznie smakuje z dodatkiem serów pleśniowych, takich jak gorgonzola lub lazur. Jeśli masz ochotę na nieco eksperymentów z tym składnikiem, koniecznie wypróbuj także innych naszych przepisów na szpinakowe dania — makaronu z pieczonym kurczakiem i szpinakiem oraz znakomitego spaghetti blognese ze świeżym szpinakiem.
Spaghetti ze szpinakiem — co do niego dodać?
Kluski ze szpinakiem w różnych odsłonach to danie, które zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem, będąc jednocześnie świetną propozycją dla miłośników włoskiej kuchni. Jedną z odsłon tego dania jest przepis na szpinak z makaronem spaghetti! Przygotowanie tego pysznego makaronu może odbywać się na różne sposoby, w zależności od dostępności składników.
Możesz użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego szpinaku, a nawet przygotować sos na bazie pesto szpinakowego, co nada daniu niepowtarzalnego wyrazu. Istnieje również możliwość wzbogacenia przepisu na makaron ze szpinakiem o różne dodatki i odkrywanie nowych smaków. Szpinak rewelacyjnie łączy się z takimi produktami jak czosnek, pomidory, pieczarki, skórka z cytryny, ziołowy kurczak, łosoś czy krewetki, ale najlepiej jest samemu przetestować, z czym go połączyć, by smakował wyśmienicie.
Przygotowanie spaghetti ze szpinakiem zaczyna się od ugotowania makaronu al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie zaczyna się magia, czyli przygotowywanie sosu. Jeśli używasz szpinaku świeżego, należy go przepłukać i osuszyć, a najlepiej delikatnie pokroić na mniejsze kawałki, natomiast mrożony szpinak należy rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Następnie na patelni rozgrzewa się oliwę, dodaje czosnek oraz inne składniki i w kilka minut pyszny makaron ze szpinakiem jest gotowy! Nie zapomnij tylko o jego doprawieniu do smaku solą i pieprzem, a także gałką muszkatołową czy innymi przyprawami. Połączenie tak przyrządzonego sosu z nitkami spaghetti z pewnością skradnie serce Twoje i reszty domowników.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Sałatka gyros
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)