
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender lub moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: MIELEMY SUSZONE GRZYBY
W naczyniu blendera mielemy suszone grzyby na puder lub dokładnie rozdrabniamy w moździerzu.
Krok 2: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, skrapiamy oliwą.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Czosnek pokrojony w plastry delikatnie przesmażamy na oliwie na lekko rozgrzanej patelni. Dodajemy por pokrojony w grubą kostkę, zmniejszamy ogień. Mieszamy.
Doprawiamy pieprzem i lekko przesmażamy.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Dodajemy śmietankę i puder grzybowy. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy żurawiny, skórkę otartą z cytryny, rozmaryn. Mieszamy. Dolewamy wodę i odparowujemy. Gdy sos się zagęści, dodajemy mascarpone, a sos zdejmujemy z ognia. Wyciągamy gałązki rozmarynu.
Krok 5: DODAJEMY MAKARON
Ugotowany, odcedzony makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy, by połączył się z sosem.
Porcję makaronu wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych włoskich smaków znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!

Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.

Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Komentarze (4)
59 dni temu
Smaczna potrawa, ale lepiej uważać. Suszone grzyby, to nadal surowe grzyby. Mnie i mojego partnera mocno brzuch rozbolał po zjedzeniu tego dania. Pojawił się dodatkowo ból wątroby. Grzyby pochodziły z pewnego źródła. Były tam same prawdziwki i podgrzybki.
odpowiedz
105 dni temu
Strasznie mdły, tłusty i ciężki sos. Musiałam ratować solą, dodatkową porcją pieprzu i duuużą ilością cytryny i czosnku. Nie zrobię ponownie. Wracam do przepisów z Kwestii Smaku, gdzie takie wtopy się nie zdarzają.
odpowiedz
84 dni temu
Ojej takie oburzenie bo sos nie wyszedł:D
486 dni temu
Wspanialy pomysl z grzybami w proszku. Makaron rowniez swietny I szybko zrobiony. Dziekuje.
odpowiedz
zobacz wszystkie