zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender lub moździerz
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: MIELEMY SUSZONE GRZYBY

W naczyniu blendera mielemy suszone grzyby na puder lub dokładnie rozdrabniamy w moździerzu.

Krok 2: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, skrapiamy oliwą.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Czosnek pokrojony w plastry delikatnie przesmażamy na oliwie na lekko rozgrzanej patelni. Dodajemy por pokrojony w grubą kostkę, zmniejszamy ogień. Mieszamy.

Doprawiamy pieprzem i lekko przesmażamy.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Dodajemy śmietankę i puder grzybowy. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy żurawiny, skórkę otartą z cytryny, rozmaryn. Mieszamy. Dolewamy wodę i odparowujemy. Gdy sos się zagęści, dodajemy mascarpone, a sos zdejmujemy z ognia. Wyciągamy gałązki rozmarynu.

Krok 5: DODAJEMY MAKARON

Ugotowany, odcedzony makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy, by połączył się z sosem.

Porcję makaronu wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram