Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duży garnek
- łyżkę cedzakową
- kubek
- tarkę do sera
- głęboką patelnię
- nóż
- deskę do krojenia
- miseczkę
- drewnianą miskę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MARYNUJEMY KURCZAKA
Do miski wlej 30 ml oliwy, dodaj paprykę wędzoną, oregano, 0,5 g pieprzu oraz 1,5 g soli i wymieszaj. Kurczaka oczyść, a następnie pokrój w paski i wrzuć do marynaty. Wymieszaj i odłóż na 15 minut.
KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI
Umyj deskę do krojenia i osusz ją, a następnie obierz cebulę oraz czosnek. Warzywa pokrój w drobną kostkę.
KROK 3: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Rozgrzej na patelni 20 ml oliwy, a potem usmaż na niej czosnek i cebulę.
KROK 4: SMAŻYMY KURCZAKA
Gdy warzywa staną się szkliste, dodaj na patelnię zamarynowanego kurczaka. Podsmażaj przez kilka minut, aż mięso zmięknie i nabierze złocistego koloru.
KROK 5: GOTUJEMY MAKARON
W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Posól ją i wrzuć tagliatelle na 4-5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu odlej trochę wody z gotowania makaronu do kubka, a resztę przecedź i pozostaw w garnku.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do kubka z wodą od makaronu dodaj trochę śmietanki i wymieszaj. Gotową mieszanką podlej składniki na patelni i wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minut, a następnie powoli dodawaj kolejne porcje śmietanki, cały czas mieszając. Sos po kilku minutach powinien lekko zgęstnieć.
KROK 7: PRZYPRAWIAMY SOS
Dopraw sos solą oraz pieprzem i wymieszaj.
KROK 8: DODAJEMY SER
Zetrzyj parmezan na tarce bezpośrednio do sosu i wymieszaj.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz, aby sos był jeszcze bardziej kremowy, możesz wraz z serem dodać ok. 40 g masła.
KROK 9: DODAJEMY MAKARON
Do sosu dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty, aby sos wniknął w makaron.
KROK 10: OZDABIAMY I SERWUJEMY MAKARON
Gotowy makaron przełóż do głębokich talerzy. Poszatkuj szczypior i posyp nim każdą porcję, możesz również zetrzeć na wierzch jeszcze odrobinę parmezanu, jeśli masz taką ochotę.
Zobacz podobne
przepisy
Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!
Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!
Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!
Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!
Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle z kurczakiem to doskonały sposób na szybki i smaczny obiad, który można dowolnie zmodyfikować i dostosować do swoich potrzeb oraz gustu. Makaron tagliatelle z kurczakiem można przygotować z wielu różnorodnych składników, uzyskując wyjątkowe połączenia smakowe. Najbardziej popularnym połączeniem smakowym jest tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym, do którego dodaje się różne składniki (głównie warzywa lub ser), chociaż kurczak z tagliatelle smakuje równie dobrze z innymi sosami np. pomidorowym lub maślano-winnym.
Nie wiadomo, skąd wzięła się popularność tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym, ale od wielu lat pozycja ta pojawia się z menu restauracji z całego świata. Kremowy, delikatny sos, który robi się właściwie sam w połączeniu z soczystym kurczakiem to danie, którego nie da się nie lubić.
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym lub śmietanowo-serowym można przyrządzić na kilkadziesiąt różnych sposobów, a prawie zawsze wychodzi z tego coś pysznego. Jak przyrządzić pyszny makaron tagliatelle z kurczakiem i śmietaną, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni? W dalszej części artykułu podzielimy się z Tobą kilkoma trikami, które uczynią Twój makaron jeszcze lepszym!
Jak zrobić tagliatelle z kurczakiem?
Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na makaron tagliatelle z kurczakiem, co czyni to danie tak wyjątkowym. W każdym domu przygotowuje się go w inny sposób, dostosowując do własnego gustu i przyzwyczajeń kulinarnych. Warto jednak poznać kilka zasad, które pomogą Ci stworzyć makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym jak z restauracji.
Kluczem do osiągnięcia idealnego tagliatelle z kurczaka jest jakość składników. Jak w każdym daniu o włoskim rodowodzie i minimalistycznym składzie, bardzo ważna jest wysoka jakość oraz świeżość składników. Wybierając się na zakupy, zdecyduj się na kurczaka zagrodowego lub pochodzącego z ekologicznej hodowli. Jakość dotyczyć powinna także makaronu, śmietanki i innych składników, które użyjesz do przyrządzenia makaronu. Gwarantujemy Ci, że jakość używanych produktów będzie wyczuwalna w tak minimalistycznym i delikatnym daniu.
Niezwykle ważna jest na tylko sama jakość używanego makaronu, ale również jego skład. Najlepszym wyborem będzie makaron tagliatelle jajeczny zrobiony z pszenicy durum, który podczas gotowania pozostaje elastyczny i dobrze wchłania sos, dodając daniu głębi smaku. . Jeśli masz ochotę, możesz spróbować zrobić go także samemu. Własnoręczne przygotowywanie makaronu jest jednak dość czasochłonne.
Na smak całego dania wpływ ma także sos do tagliatelle. Przyrządzanie sosu do tagliatelle z kurczakiem na bazie śmietany nie jest takie proste. Jaka śmietana najlepiej pasuje do tagliatelle? Najlepszym pomysłem jest użycie tej słodkiej i tłustej. Warto zadbać też o to, aby śmietana powinna być dodawana do sosu powoli, aby go nie zważyć.
Dobrym pomysłem na uniknięcie tego problemu jest zahartowanie śmietany wodą z gotowania makaronu lub bulionem. Doprowadzając śmietankę do temperatury bliskiej temperaturze na patelni, stworzysz gładki, kremowy sos bez grudek. Musisz pamiętać także o mieszaniu sosu podczas dodawania śmietanki, inaczej sos się rozwarstwi (nawet ten z najlepszego przepisu na makaron tagliatelle z kurczakiem).
Przepis na tagliatelle z kurczakiem od Kuchni Lidla
Nasz przepis na tagliatelle z kurczakiem to doskonała baza do modyfikacji! Do tagliatelle z sosem śmietanowym i aromatyczną piersią z kurczaka możesz dodać kilka składników i stworzyć zupełnie nowe, wyjątkowe danie. Jakie składniki dobrze komponują się z kurczakiem z makaronem tagliatelle?
Do delikatnego, kremowego sosu można dodać także podsmażone pieczarki, kurki lub grzyby leśne. Grzybowy aromat doda daniu niesamowitej głębi. Jeśli nie przepadasz za grzybami, mamy dla Ciebie inny pomysł na tagliatelle z kurczakiem — sos śmietanowy z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku oraz odrobiny oliwy truflowej. To wykwintne połączenie zwali z nóg wszystkich domowników!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik krakowski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
332 dni temu
Do czego w tym przepisie jest potrzebne masło w liście składników ?
odpowiedz
331 dni temu
Masło nie jest konieczne do przygotowania tego dania, jednak jeśli chcesz, aby sos był jeszcze bardziej kremowy, możesz je dodać do sosu razem z serem.
339 dni temu
Ile gramów kurczaka?
odpowiedz
338 dni temu
Dwa filety z piersi będą ważyć ok. 250-300 gramów i tyle możesz wykorzystać w tym przepisie.