Gnocchi w sosie pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do ziemniaków
  • garnek
  • patelnie
  • miskę
  • ostry nóż
  • widelec
  • deskę do krojenia
  • drewnianą łyżkę
  • kubek
  • miseczkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

GNOCCHI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie obierz. Pokrój je w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie (dodaj ok. 2 g soli do wrzącej wody). Ziemniaki powinny gotować się przez ok. 15-20 minut w zależności od ich wielkość. Finalnie warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Ugotowanie ziemniaki odcedź i odłoż na bok, by wystygły.

KROK 2: PRZECIERAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dodaj do praski do ziemniaków i zetrzyj je na gładką masę, przypominającą puree.

KROK 3: DODAJEMY SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj ze sobą ziemniaki, jajo i sól. Po chwili dodaj także mąkę i wymieszaj.

KROK 4: WYRABIAMY CIASTO NA GNOCCHI

Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto powinno być dość elastyczne, ale nie klejące.

KROK 5: FORMUJEMY KLUSECZKI

Blat podsyp mąka i wyłóż na niego ciasto. Podziel je na dwie części, a następnie z każdej zroluj wałek. Wałek pokrój na kawałki o grubości ok. 2-2,5 cm i delikatnie zagnieć widelcem w celu utworzenia dekoracyjnego wzoru.

KROK 6: GOTUJEMY KLUSECZKI

Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Możesz ją delikatnie osolić, ale nie musisz. Wrzuć do wody gnocchi i gotuj przez 3-4 minuty (do momentu aż wypłyną na wierzch). Następnie odlej 40 ml wody z garnka do kubka, a potem odcedź gnocchi i odłóż na bok.

SOS:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek obierz i pokrój drobno. Zioła umyj i poszatkuj, a najlepiej porwij je na kawałki i odłóż do miseczki.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Rozgrzej tłuszcz na patelni, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 1-2 minuty (aż zrobi się rumiany), a potem dodaj pomidory.

KROK 3: PRZYPRAWIAMY SOS

Passatę podduszaj na patelni przez kilka minut, a potem dodaj do niej sól i pieprz. Dolej także wodę z gotowania gnocchi. Wymieszaj.

KROK 4: WYKAŃCZAMY SOS

Gdy sos nieco zgęstnieje, dodaj świeże zioła i wymieszaj. Całość powinna gotować się jeszcze przez 8-9 minut, by sos mógł się zredukować.

KROK 5: DODAJEMY GNOCCHI

Do gorącego sosu dodaj gnocchi i wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez 4-5 minut.

KROK 6: SERWUJEMY KLUSECZKI

Gotowe danie wyłóż na głębokie talerze lub miseczki i posyp odrobiną parmezanu. Smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Gnocchi w sosie pomidorowym — przepis

Gnocchi z sosem na bazie pomidorów to danie, które ochoczo serwowane jest na całej długości półwyspu Apenińskiego, a w każdym regionie w nieco inny sposób. Historia kluseczek z ziemniaków zatopionych w sosie sięga wielu wieków wstecz, ale wersja z dodatkiem pomidorów stała się popularna dopiero w XIX wieku za sprawą upowszechnienia się uprawy pomidorów we Włoszech.

Sos do gnocchi w każdym regionie, a nawet domu smakuje inaczej. W Rzymie spotkasz gnocchi w sosie pomidorowym „alla romana”, które przygotowuje się z ciasta na bazie semoliny (bez ziemniaków), a potem zapieka w sosie. Na Sycylii zjesz pyszne „gnocchi alla siciliana”, które zawiera w składzie nie tylko pomidory, ale również pesto i bakłażana. Wybierasz się do Lombardii? Tam królują mocno ziemniaczane „gnocchi di patate” podawane z sosem pomidorowym lub masłem i szałwią.

Włosi kochają wysokiej jakości składniki oraz prostotę. Wyśmienity smak tych dań bierze się ze świeżych, regionalnych składników i serca, jakie wkładają w gotowanie. Chcesz poznać tajniki przyrządzania pysznego, minimalistycznego sosu na bazie pomidorów? Poniżej zdradzimy Ci kilka porad na to, jak ulepszyć swój przepis na gnocchi z sosem na bazie pomidorów!

Jak zrobić sos pomidorowy do gnocchi?

Jak zrobić pyszne gnocchi z sosem pomidorowym? Kluczem do idealnego gnocchi z pomidorami są dobre kluski na bazie drobno zmielonej mąki typu „00” przeznaczonej do past, pizzy i ravioli oraz soczyste pomidory. Niezależnie od tego, czy przyrządzasz swoje gnocchi pomidorowe z passaty, pulpy czy świeżych pomidorów, powinieneś wybierać te wysokiej jakości np. nasze rodzime pomidory malinowe lub włoskie San Marzano zamknięte w puszce.

Poza dobrymi składnikam, ważna jest także cierpliwość. Żeby przyrządzić aromatyczny i skoncentrowany sos pomidorowy do gnocchi potrzeba czasu. Pomidory mają w sobie sporo wody, dlatego potrzebują długiego, wolnego gotowania, aby pozbyć się nadmiaru wody i nie stracić przy tym smaku.

Do przyrządzenia gnocchi należy zebrać składniki na ciasto, uformować je, ugotować, a potem wrzucić w gotujący się sos pomidorowy przyprawiony świeżymi ziołami. Tego dania nie da się zepsuć, można je za to wzbogacić o ser lub smażoną cukinię z bakłażanem. Gnocchi z sosem pomidorowym i mozzarellą to pozycja, która z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, nawet tym najmłodszym.

Co zrobić na obiad z gnocchi?

Poszukujesz inspiracji na to, co dodać do gnocchi? Kluseczki zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym doskonale komponują się z wieloma składnikami takimi jak brokuły, bakłażan, papryka, ricotta, mascarpone czy parmezan. Sos można wzbogacić także o mięso, np. mielone w stylu bolońskim lub smażonego kurczaka w ziołach. Zaufaj nam, gnocchi z kurczakiem w sosie pomidorowym ze świeżymi ziołami to pozycja warta grzechu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!