Gnocchi z kurczakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • miskę
  • praskę do ziemniaków
  • miseczkę
  • ostry nóż
  • deskę do krojenia
  • garnek
  • patelnie
  • drewnianą łyżkę
  • widelec
  • rondelek
  • kubek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

GNOCCHI:

KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę, posól (ok. 2 g) i wrzuć do niej ziemniaki. Gotuj przez 15-20 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień ugotowania. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia.

KROK 2: PRZECIERAMY PURÉE

Ostudzone ziemniaki włóż do praski do ziemniaków, a następnie zetrzyj na gładkie purée.

KROK 3: MIESZAMY SKŁADNIKI

Do dużej miski włóż przetarte ziemniaki, a potem dodaj jajko i resztę soli. Całość wymieszaj. Po chwili zacznij dodawać mąkę. Rób to powoli, cały czas mieszając.

KROK 4: WYRABIAMY CIASTO

Zacznij zagniatać ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, ale nie kleić się do rąk.

KROK 5: FORMUJEMY GNOCCHI

Posyp blat mąką, a następnie wyłóż na nią ciasto i podziel je na dwie części. Z każdej uformuj wałek, a potem pokrój go na grubość ok. 2-2,5 cm. Zrób widelcem delikatnie wgniecenia na każdej kluseczce, aby uzyskać charakterystyczny wzór.

KROK 6: GOTUJEMY GNOCCHI

Wlej do garnka wodę i zagotuj ją. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej gnocchi. Gotuj je przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odlej odrobinę wody do kubka (ok. 40 ml), a resztą wylej z garnka i przecedź gnocchi.

SOS:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Kurczaka oczyść, a następnie pokrój w paski i wrzuć do miseczki. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj kurczaka. Gdy mięso puści wodę, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Całość podsmażaj, aż kurczak zrobi się rumiany.

KROK 3: DODAJEMY BULION

Powoli dolej do kurczaka bulion. Zamieszaj i pozwól mu się dusić przez 4-5 minut. Przez ten czas bulion powinien prawie cały wyparować.

KROK 4: DODAJEMY POMIDORY

Dodaj pomidory do reszty składników i dokładnie wszystko wymieszaj. Duś przez 5-6 minut. Pomidory powinny delikatnie zredukować swoją objętość.

KROK 5: DODAJEMY WODĘ Z GOTOWANIA GNOCCHI

Do sosu dodaj wodę z kubka i zamieszaj. Tak przygotowany sos powinien gotować się jeszcze przez 3-4 minuty.

KROK 6: WYKAŃCZAMY DANIE

Na patelnię wrzucamy kluseczki i dusimy przez kilka minut. Gotowe danie przekładamy do głębokich talerzy i ozdabiamy listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    45 dni temu
    Ile gramów kurczaka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    44 dni temu
    Potrzebne będzie ok. 400-500 gramów piersi.

Gnocchi z kurczakiem — przepis prosty w przygotowaniu

Historia gnocchi jako dania sięga czasów starożytnych, a od wielu wieków ziemniaczane kluseczki są uważane za klasyczne włoskie danie. Apetyczne, sprężyste kluseczki doczekały się międzynarodowej popularności, a co za tym idzie wielu wersji i nietypowych połączeń. Jednym z nich jest tytułowe połączenie gnocchi z kurczakiem zatopione w różnych sosach.

Niezwykle popularnym połączeniem jest gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym oraz śmietanowo-serowym. Aromatyczny, kremowy sos doskonale łączy się z ziemniaczanymi gnocchi, odświeżającym szpinakiem i soczystym kurczakiem.

Jeśli nie przepadasz za śmietanowymi sosami, to nic nie szkodzi. Gnocchi zapiekane z kurczakiem w sosie pomidorowym to równie smaczna i sycąca propozycja. Chcesz wiedzieć, co zrobić, by ulepszyć swój przepis na gnocchi z kurczakiem? W dalszej części tekstu podzielimy się z Tobą kilkoma cennymi wskazówkami.

Jak zrobić gnocchi z sosem serowym lub innymi sosami?

Sos do gnocchi z kurczakiem można przygotować z wielu interesujących składników, jednakże jednym z najczęściej wybieranych jest ser i śmietanka. Gnocchi z kurczakiem w sosie serowym na bazie gorgonzoli lub ricotty jest niezwykle szybkie w przygotowaniu — wystarczy podsmażyć odrobinę cebulki i czosnku na maśle, dodać odrobinę bulionu i rozpuścić w nim ser.

To pyszne połączenie ma także drugiego konkurenta w kategorii popularności — gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym. Danie to łączy w sobie wiele kontrastujących składników, które razem tworzą idealną harmonię. Nic więc dziwnego, że tak często można spotkać je w różnych restauracjach. Na czym polega jego magia? Sekret tkwi w umiejętnym przygotowaniu. Szpinak należy podsmażyć z czosnkiem i gałką muszkatołową przed dodaniem do sosu, a śmietanę zahartować przed wylaniem na patelnię. Stosując się do tych dwóch zasad, z pewnością przygotujesz wyśmienite gnocchi z kurczakiem, szpinakiem i innymi warzywami zatopionymi w aromatycznym sosie śmietanowym.

Szukasz nietypowych połączeń? Postaw na sos grzybowy, który nada całemu daniu dodatkowej głębi. Grzyby możesz połączyć z bulionem i śmietanką, a gotowe danie oprószyć startym parmezanem. Uwierz nam lub nie — to połączenie zwali Cię z nóg!

Gnocchi z kurczakiem — kuchnia zero waste. Co można dodać do potrawy?

Kurczak z gnocchi to danie, do którego można użyć wielu różnych składników, a sos stworzyć praktycznie z niczego. Została Ci resztka warzyw z gotowania bulionu? Spróbuj dodać je do gnocchi z kurczakiem i przygotować pyszną, włoską potrawkę.

Do gnocchi pasuje wiele warzyw — cukinia, brokuł, bakłażan, papryka, kalafior, a nawet dynia czy pieczarki. Wykorzystaj swoją kreatywność i stwórz pyszne gnocchi z pieczarkami i kurczakiem albo sycące gnocchi z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym. Gotuj, próbuj, a z pewnością znajdziesz zachwycające połączenie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!