Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę
- praskę do ziemniaków
- miseczkę
- ostry nóż
- deskę do krojenia
- garnek
- patelnie
- drewnianą łyżkę
- widelec
- rondelek
- kubek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
GNOCCHI:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę, posól (ok. 2 g) i wrzuć do niej ziemniaki. Gotuj przez 15-20 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień ugotowania. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia.
KROK 2: PRZECIERAMY PURÉE
Ostudzone ziemniaki włóż do praski do ziemniaków, a następnie zetrzyj na gładkie purée.
KROK 3: MIESZAMY SKŁADNIKI
Do dużej miski włóż przetarte ziemniaki, a potem dodaj jajko i resztę soli. Całość wymieszaj. Po chwili zacznij dodawać mąkę. Rób to powoli, cały czas mieszając.
KROK 4: WYRABIAMY CIASTO
Zacznij zagniatać ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, ale nie kleić się do rąk.
KROK 5: FORMUJEMY GNOCCHI
Posyp blat mąką, a następnie wyłóż na nią ciasto i podziel je na dwie części. Z każdej uformuj wałek, a potem pokrój go na grubość ok. 2-2,5 cm. Zrób widelcem delikatnie wgniecenia na każdej kluseczce, aby uzyskać charakterystyczny wzór.
KROK 6: GOTUJEMY GNOCCHI
Wlej do garnka wodę i zagotuj ją. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej gnocchi. Gotuj je przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odlej odrobinę wody do kubka (ok. 40 ml), a resztą wylej z garnka i przecedź gnocchi.
SOS:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Kurczaka oczyść, a następnie pokrój w paski i wrzuć do miseczki. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj kurczaka. Gdy mięso puści wodę, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Całość podsmażaj, aż kurczak zrobi się rumiany.
KROK 3: DODAJEMY BULION
Powoli dolej do kurczaka bulion. Zamieszaj i pozwól mu się dusić przez 4-5 minut. Przez ten czas bulion powinien prawie cały wyparować.
KROK 4: DODAJEMY POMIDORY
Dodaj pomidory do reszty składników i dokładnie wszystko wymieszaj. Duś przez 5-6 minut. Pomidory powinny delikatnie zredukować swoją objętość.
KROK 5: DODAJEMY WODĘ Z GOTOWANIA GNOCCHI
Do sosu dodaj wodę z kubka i zamieszaj. Tak przygotowany sos powinien gotować się jeszcze przez 3-4 minuty.
KROK 6: WYKAŃCZAMY DANIE
Na patelnię wrzucamy kluseczki i dusimy przez kilka minut. Gotowe danie przekładamy do głębokich talerzy i ozdabiamy listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!
Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!
Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.
Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.
Gnocchi z kurczakiem — przepis prosty w przygotowaniu
Historia gnocchi jako dania sięga czasów starożytnych, a od wielu wieków ziemniaczane kluseczki są uważane za klasyczne włoskie danie. Apetyczne, sprężyste kluseczki doczekały się międzynarodowej popularności, a co za tym idzie wielu wersji i nietypowych połączeń. Jednym z nich jest tytułowe połączenie gnocchi z kurczakiem zatopione w różnych sosach.
Niezwykle popularnym połączeniem jest gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym oraz śmietanowo-serowym. Aromatyczny, kremowy sos doskonale łączy się z ziemniaczanymi gnocchi, odświeżającym szpinakiem i soczystym kurczakiem.
Jeśli nie przepadasz za śmietanowymi sosami, to nic nie szkodzi. Gnocchi zapiekane z kurczakiem w sosie pomidorowym to równie smaczna i sycąca propozycja. Chcesz wiedzieć, co zrobić, by ulepszyć swój przepis na gnocchi z kurczakiem? W dalszej części tekstu podzielimy się z Tobą kilkoma cennymi wskazówkami.
Jak zrobić gnocchi z sosem serowym lub innymi sosami?
Sos do gnocchi z kurczakiem można przygotować z wielu interesujących składników, jednakże jednym z najczęściej wybieranych jest ser i śmietanka. Gnocchi z kurczakiem w sosie serowym na bazie gorgonzoli lub ricotty jest niezwykle szybkie w przygotowaniu — wystarczy podsmażyć odrobinę cebulki i czosnku na maśle, dodać odrobinę bulionu i rozpuścić w nim ser.
To pyszne połączenie ma także drugiego konkurenta w kategorii popularności — gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym. Danie to łączy w sobie wiele kontrastujących składników, które razem tworzą idealną harmonię. Nic więc dziwnego, że tak często można spotkać je w różnych restauracjach. Na czym polega jego magia? Sekret tkwi w umiejętnym przygotowaniu. Szpinak należy podsmażyć z czosnkiem i gałką muszkatołową przed dodaniem do sosu, a śmietanę zahartować przed wylaniem na patelnię. Stosując się do tych dwóch zasad, z pewnością przygotujesz wyśmienite gnocchi z kurczakiem, szpinakiem i innymi warzywami zatopionymi w aromatycznym sosie śmietanowym.
Szukasz nietypowych połączeń? Postaw na sos grzybowy, który nada całemu daniu dodatkowej głębi. Grzyby możesz połączyć z bulionem i śmietanką, a gotowe danie oprószyć startym parmezanem. Uwierz nam lub nie — to połączenie zwali Cię z nóg!
Gnocchi z kurczakiem — kuchnia zero waste. Co można dodać do potrawy?
Kurczak z gnocchi to danie, do którego można użyć wielu różnych składników, a sos stworzyć praktycznie z niczego. Została Ci resztka warzyw z gotowania bulionu? Spróbuj dodać je do gnocchi z kurczakiem i przygotować pyszną, włoską potrawkę.
Do gnocchi pasuje wiele warzyw — cukinia, brokuł, bakłażan, papryka, kalafior, a nawet dynia czy pieczarki. Wykorzystaj swoją kreatywność i stwórz pyszne gnocchi z pieczarkami i kurczakiem albo sycące gnocchi z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym. Gotuj, próbuj, a z pewnością znajdziesz zachwycające połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Babeczki pomidorowe z mozzarellą
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Gnocchi szpinakowe
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Gnocchi z burakiem
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Kanapka z kurczakiem
- Ciabatta
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Gnocchi dyniowe
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Flaki po włosku
- Ciasteczka jeżyki
- Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
- Deser lodowy z owocami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Uszka z grzybami
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
- Tort arbuzowy
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Risotto z warzywami
- Musaka z fasolą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
212 dni temu
Ile gramów kurczaka?
odpowiedz
210 dni temu
Potrzebne będzie ok. 400-500 gramów piersi.