Rozmaryn - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pudełko kibica
Nieważne, jakiej drużynie kibicujesz, ten przepis Kingi jest dla Ciebie! Szybko i łatwo przygotujesz smaczną i pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Wachlarz smaków kubełka wprawi każdego kibica w euforię!
Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!
Filet mignon – przepis na idealne mięso
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!
Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!
Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.
Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.
Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.
Obiad jednoblaszkowy z tofu
Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!
PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!
Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
Niech świąteczne talerze ozdobi świerkowy las, który powstanie z serka topionego i aromatycznych przypraw! Przygotuj z bliskimi wytrawne cake popsy w kształcie choinek – to idealny przepis do wykonywania całą rodziną.
Tarta żurawinowa
Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!
Świąteczna focaccia
Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.
Pieczona szynka z sosem cebulowym
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!
Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!
Skąd pochodzi rozmaryn?
Choć rozmaryn pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, uprawiany jest w wielu krajach na całym świecie, m.in. w Polsce. Najlepsze warunki do wzrostu ma jednak w Hiszpanii, Grecji, Turcji, we Włoszech, u północnych wybrzeży Afryki, a także w południowej Francji. Spotkać go można nawet w Izraelu. Nad Wisłą najchętniej uprawiamy go w doniczkach.
Jakie właściwości ma rozmaryn?
Rozmaryn ma silne właściwości aromatyzujące, zmieszany z innymi ziołami może stanowić skuteczny środek odstraszający mole. Bywa również składnikiem wielu kosmetyków. Przede wszystkim wykorzystywany jest jednak jako środek wspomagający leczenie, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Używa się go podczas przeziębienia i grypy oraz w przypadku problemów z układem pokarmowym.
Jak wygląda rozmaryn?
Rozmaryn to wiecznie zielony krzew, osiągający wysokość nawet 2 lub 3 metrów. Jego drobne, błyszczące liście przypominają kształtem igły cisa i są równie aromatyczne. Łodygi z czasem drewnieją, stając się o wiele twardsze niż młode, wyrastające dopiero pędy. Kwiaty rozmarynu skupione w niewielkich kwiatostanach przybierają barwę niebieskofioletową, jasnoniebieską lub białą.
Jak smakuje rozmaryn?
Zarówno świeże, jak i suche liście rozmarynu stanowią tradycyjną przyprawę kuchni śródziemnomorskiej. Charakteryzują się korzennym i jednocześnie silnym smakiem. W ich strukturze wyczuwalna jest lekko sosnowa nuta. Niektórzy twierdzą, że rozmaryn łączy świeżość mięty z orzeźwiającym smakiem imbiru.
Jak pachnie rozmaryn?
Słowo rozmaryn pochodzi z języka łacińskiego (ros maris) i oznacza świeży powiew morza. Tak właśnie można określić zapach tego zioła. Liście rozmarynu zawdzięczają swój mocny i żywiczny aromat olejkowi eterycznemu, który wydzielają. Zawiera on m.in. borneol, eukaliptol oraz kamforę. Z gałązek i listków pozyskuje się olejek rozmarynowy, który stanowi składnik wielu kosmetyków.
Jak stosować rozmaryn?
Rozmaryn, głównie ze względu na zawartość olejków eterycznych, jest ziołem, które może zdominować smak i zapach potrawy. Dlatego doprawiając nim dania, zachowajmy umiar i dozujmy go z rozwagą. Jeśli używamy rozmarynu w postaci suszonej, dobrze jest najpierw wymoczyć go w ciepłej wodzie. Zioło to nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Dla uzyskania większego efektu najlepiej dodawać je na początku gotowania.
Jak hodować rozmaryn?
Rozmaryn to wdzięczna roślina doniczkowa, którą możemy uprawiać na parapecie czy balkonie. Ważne, żeby zapewnić jej miejsce słoneczne i chronić jej wrażliwe liście przed wiatrem. Z tego względu zaleca się, aby od września do maja rozmaryn był przetrzymywany w mieszkaniu, a w pozostałych miesiącach można go nawet wystawić bez przesadzania w doniczce do ogrodu. Zioło to preferuje dobrze przepuszczalną glebę i lubi nieprzesadną wilgotność, zwłaszcza latem. Co roku, w porze wiosennej, konieczne jest przesadzenie rośliny do większej doniczki.
Jak przechowywać rozmaryn?
W zależności od postaci, jaką chcemy uzyskać, świeży rozmaryn możemy zamrozić lub ususzyć. Decydując się na pierwszą opcję, pamiętajmy, aby mrozić całe gałązki rośliny. Dopiero, gdy będziemy chcieli dodać rozmaryn do potrawy, delikatnie i z łatwością ułamiemy niezbędną ilość liści. Podobnie postępujemy, wybierając suszenie. Suszymy całe gałązki, z tą różnicą, że od razu po zasuszeniu oddzielamy liście od łodyżek. W takiej formie rozmaryn przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, nie dłużej jednak niż rok.
Do czego dodawać rozmaryn?
Rozmaryn najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi, wzbogacając smak pieczonego drobiu czy sosu do wieprzowiny. Poza tym doskonale pasuje do potraw z jagnięciny czy baraniny, a nawet do ryb. Zupełnie nowe oblicze zyskają też ziemniaki zapiekane w marynacie z dodatkiem rozmarynu.
Co zamiast rozmarynu?
Jeśli akurat nie mamy pod ręką tego zioła, to zamiast rozmarynu możemy doprawić mięso np. majerankiem. Ten jednak najlepiej używać do wieprzowiny. Z drobiem lepiej poradzi sobie curry albo imbir. Z kolei do jagnięciny czy baraniny zalecany jest tymianek lub cząber. A ryby? Te poczują się jak w wodzie, gdy przyprawimy je koperkiem, natką pietruszki lub estragonem. Koperek warto też dodać do ziemniaków.
Jaka przyprawa zamiast rozmarynu?
Rozmaryn ze względu na jego specyficzny i dość mocny zapach oraz smak trudno zastąpić przyprawą, która wykazywałaby podobne właściwości. W pewnym stopniu możemy wspomóc się ziołami prowansalskimi, które w swoim składzie zawierają między innymi rozmaryn. Nigdy jednak nie oddadzą one w pełni jego intensywności.
Dzięki rozmarynowi możemy sprawić, że piękny aromat będzie roztaczał się nie tylko w kuchni, ale też w całym otoczeniu. To esencjonalne zioło tak mocno i wszechstronnie wpisało się w naszą kulturę, że trudno byłoby o nim zapomnieć. Na szczęście dzięki wydobywającym się z jego wnętrza olejkom eterycznym nie jest to możliwe.