zobacz film Schab pieczony z ziołami, z pieczoną kapustą i sosem pieczarkowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne
  • Blachę
  • Papier do pieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 75°C (termoobieg)

Marynata

2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy zioła prowansalskie i ponownie siekamy razem z czosnkiem, dodajemy mielony biały pieprz i całość rozcieramy na desce. Schab myjemy i osuszamy. Marynatę dokładnie wcieramy w kawałki schabu. Zamarynowany schab odstawiamy.

Kawałki mięsa obsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do uzyskania złotego koloru. Obsmażony schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75°C na mniej więcej 2,5 godziny.

Sos

Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, całość przekładamy do miseczki.

Na patelnię ponownie wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, przesmażamy pokrojone w mniejsze części pieczarki. Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek oraz 100 ml wina i gałazkę rozmarynu. Czekamy, aż wino odparuje.

Niewielką ilość masła rozpuszczamy w sosie, dodajemy śmietankę 30%, chwilę zagotowujemy.

Na końcu dodajemy kilka kropel sosu sojowego. Całość doprawiamy mielonym białym pieprzem i redukujemy.

Kapusta

Kapustę (pokrojoną, lekko podgotowaną w lekko osolonej wodzie) przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i mielonym białym pieprzem, dorzucamy kilka nieobranych ząbków czosnku. Dokładnie mieszamy, polewamy oliwą z oliwek. Kapustę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220°C.

Schab wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy.

Kapustę wyjmujemy z piekarnika po 10 minutach. Sos wylewamy na talerz, a następnie kroimy schab na plastry o grubości około 1 cm.

Schab układamy na sosie. Całość dekorujemy kapustą, a jej resztę przekładamy do miseczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (70)

Avatar
  • Gość Gość
    813 dni temu
    Nie wiem o co chodzi ale po 3 godzinach surowe mięso. Lipa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1357 dni temu
    Ile czasu mięso powinno się marynować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1357 dni temu
    Najlepiej, by mięso marynowało się ok. 12 godzin-dobrze jest zamarynować je w ciągu dnia i odstawić na całą noc. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, rekomendujemy, by spędziło w marynacie przynajmniej 3 godziny :)
  • wiolaq wiolaq
    2160 dni temu
    OMG! Zaskakujac miesko, swietna kapusta, ogolem danie na 5+!

    odpowiedz

  • Marek Marek
    2562 dni temu
    Czy do tego przepisu można użyć również schabu z kością?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2562 dni temu
    Można użyć takiego schabu, jednak trudniej będzie się kroiło w plastry :)
  • Gość Gość
    3095 dni temu
    Schab w ten sposób piekłam pierwszy raz ok.1,5 roku temu,na próbę-przed ważną uroczystością.Wtedy wydawało mi się,że schab jest miękki,soczysty,ale jakby nie do końca upieczony.Podałam go tak jak w przepisie z kapustą,która nam nie do końca smakowała i sosem pieczarkowym-było smacznie.Jednak sos pieczarkowy był za mało wyrazisty,do tego mięso bez soli...Pozmieniałam po swojemu-teraz piekę ok.3 godzin w temp.80-85*C- dzień przed podaniem.W dniu podania-podgrzewam w tej samej temp. do momentu,aż będzie gorący-mięso nie będzie już takie"trzęsące się",ale nadal soczyste.A sos to poezja smaku-to nie moja opinia tylko mojej rodziny i gości ,blisko 50 osób tak stwierdziło.Sos kurkowy w sosie śmietanowo-serowym(gorgonzola).Dodany w odpowiedniej ilości doskonale dosala nam sos i nie czujemy już,że mięso jej nie zawiera. Schab w ten sposób pieczony i z takim właśnie sosem podałam na 18-ste urodziny mojej córki-REWELACJA.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3269 dni temu
    Johnny Walker, słony jest sos sojowy, który dodawany jest do potrawy. Jednak jeśli czujesz, że potrawa potrzebuje więcej słonego smaku, dopraw solą do własnych upodobań :)

    odpowiedz

  • Johnny Walker Johnny Walker
    3271 dni temu
    Robię, zaryzykuję bez soli- lekko szokujące. Najwyżej dodam przed podaniem. Bo nie wyobrażam sobie mięsa W OGÓLE BEZ SOLI.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3289 dni temu
    abc... Możesz użyć tego sosu, będzie mieć intensywniejszy aromat grzybowy ;)

    odpowiedz

  • abc... abc...
    3289 dni temu
    Czy może być sos sojowo-grzybowy zamiast sojowego, bo taki mam pod ręką. Czy to lekka przesada?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3289 dni temu
    abc... możesz sprecyzować swoje pytanie? W sosie z naszego przepisu są i grzyby (pieczarki) i sos sojowy.

    odpowiedz

  • abc... abc...
    3289 dni temu
    czy może być sos sojowo-grzybowy?

    odpowiedz

  • Andrew Andrew
    3292 dni temu
    Rewelacyjny przepis, a kapusty jeszcze pyszniejszej nie jadłem - palce lizać!

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3333 dni temu
    Mój schab o wadze 1,2 kg po trzech godzinach nadal był lekko surowy. Na pewno mięso jest bardzo smaczne i podpieczone dłużej byłoby jeszcze smaczniejsze. Sos pieczarkowy to niekwestionowany hit za to kapusta już jakoś tak bez rewelacji, wolę moją tradycyjną z boczkiem i kminkiem :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3549 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa i propozycję dodatków!

    odpowiedz

  • don pedro don pedro
    3550 dni temu
    Najlepszy przepis w całej kuchni lidla... schab idealny już nie będzie mi się schab kojarzył z suchą i twardą podeszwą mojej mamy. kapusta rewela, ale dodaję jeszcze dużo cebuli czerwonej pokrojonej na ćwiartki. zazwyczaj podaję z łódeczkami z ziemniaków z piekarnika.. palce lizać

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3659 dni temu
    a wlidlu mozna dostac ten schab henryka kani?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3681 dni temu
    w sam raz na obiad, przyrządzę swojej żonie :) a na kanapki ze schabików to polecam oczywiście takie własnej roboty i opcjonalnie pieczony z majerankiem od Henryka Kani, tez wymiata!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3736 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Moje dziecko polubiło pieczarki :-) no i ten sos...

    odpowiedz

  • eMKa eMKa
    3741 dni temu
    Schab wyszedł bardzo delikatny i soczysty, następnym razem dodam jednak odrobinę soli do marynowania. W połączeniu z kapustą i sosem - "niebo w głębię" na pewno pojawi się na świątecznym stole. Robiłam z 1kg schabu przekrojonego na pół, czas pieczenia 2,5h w 80 stopniach.

    odpowiedz

  • PawelK PawelK
    3751 dni temu
    Miałem napisać opinię tuż po przyrządzeniu, ale zapomniałem :) Kapustą zachwycali się wszyscy moi domownicy. Sos (zrobiłem wersję bez sera) - jak dla mnie rewelacyjny. Sam schab piekłem tyle co w przepisie - wyszedł soczysty, lekko różowy, ale nie surowy (po wyjęciu z piekarnika "odpoczywał" i w ten sposób "doszedł"). Jedynym jego minusem, że mimo wszystko był średni w smaku - podejrzewam, że powinien albo piec się chwilę dłużej, albo też mięso było trochę stare. Podsumowując - wszystkim polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3752 dni temu
    Schab można pokroić w cieniutkie plasterki jako wędlina do chleba. Po prost pycha.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3764 dni temu
    Redukcja to zmniejszanie objętości i zagęszczanie sosu przez jego podgrzewanie i odparowywanie wody. Innymi słowy należy podgrzewać sos tak długo, aż nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3764 dni temu
    a co oznacza hasło przy sosie na samym końcu "redukujemy"...?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3766 dni temu
    Zrobiłem w niedzielę i... Poczytałem o tym pieczeniu schabu - niby się tak robi, ale tutaj niektórym to nie wyszło, w internecie niektórzy podają, że pieką w niskiej temperaturze schab po 5 godzin i mając w głowie dziesiątki przepisów gdzie czas pieczenia różnych potraw był podawany zbyt krótki nie chciałem dzieciom dawać surowego i upiekłem normalnie 1,5h w 160'C i był naprawdę w porządku. Ale mięso to tak naprawdę najmniej ważny składnik tego dania - według mnie może być i karkówka (nawet lepiej).... ale... KAPUSTA!!!! NIEBO W GĘBIE!! GENIALNA! SOS PIECZARKOWY - nawet bez sera ... jak w restauracji!

    odpowiedz

  • Danuta Danuta
    3767 dni temu
    Schab soczysty, ale niesmaczny, smakuje surowym mięsem. Potrawa "nadrabia" dodatkami, sosem pieczarkowym i kapustą.

    odpowiedz

  • Ela Ela
    3770 dni temu
    danie bardzo dobre, rewelacyjny sos, pierwszy raz robiłam w ten sposób sos pieczarkowy, schab był soczysty ale lekko twardy, i nie wiem czy to jest wynikiem ze za długo się piekł czy za krótko????? ogólnie bardzo dobre połączenie smaków, :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3773 dni temu
    Chodzi o ser z niebieską pleśnią np. gorgonzolę.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3773 dni temu
    Schab po czterech godzinach po prostu surowy . Piekłam z termoobiegiem na 75 stopni . Teraz piekę po swojemu .Nie rozumie dlaczego są podawane takie przepisy . Wczorajszy schab Paskala też surowy . Szkoda czasu, pracy i produktów .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3773 dni temu
    jaki ma być ten ser pleśniowy?czy to obojętne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3774 dni temu
    Łukaszu, do sosu dodajemy około 1/2 opakowania sera pleśniowego. Odpowiedni moment na dodanie sera jest po dodaniu śmietanki i przed dodaniem sosu sojowego. Aleksandro, tak jak pisze Robert i tak jak wspominał na filmie Karol - sól wyciąga wodę z mięsa, przez co po upieczeniu będzie ono twarde.

    odpowiedz

  • Robert Don H. Robert Don H.
    3774 dni temu
    @Aleksandra Janus-Holka możesz dodać sół ale musisz zrozumieć jedną podstawową rzecz o której senior Okrasa wspomniał na samym początku filmu - po dodaniu soli mięso będzie suche a powinno być soczyste. Więc pytanie jakie musisz sobie postawić to czy chcesz mieć soczystego schaba ? Czy suchego które powiem szczerze jest słabym rozwiązaniem. Przepis genialny, krem pierwsza klasa - ostrzegam sos nazajutrz jest słaby - najlepiej zjeść tego samego dnia wtedz jest mistryowski !

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    3775 dni temu
    Mam pytanie odnośnie sera w sosie: Jeżeli chcę go dodać, to mniej więcej ile gramów, w którym momencie najlepiej go dorzucić i czy wtedy należy zrezygnować np. z części śmietany lub masła?

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3775 dni temu
    jeszcze raz ponawiam moje zapytanie bo wcześniejsze zostało usunięte... :( Czy na pewno na żadnym etapie przygotowania potrawy nie należy dodawać soli do mięsa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3775 dni temu
    Waldemarze niestety z naszej strony nie można pobierać filmów by zapisać je na dysku. Jeśli chodzi o schab raczej polecamy potrzymać go dłużej w piekarniku niż podsmażać na patelni. Możesz również nieco zwiększyć temperaturę pieczenia, wówczas schab upiecze się szybciej.

    odpowiedz

  • Robert Robert
    3775 dni temu
    Zrobiłem 2 schaby po 560g. Jeden po 3h wyszedł idealny. Ogólnie danie świetne. Ale drugi jest w 1/3 różowy/krwisty - czy to oznacza że jest surowy czy taka jego po prostu natura ? Pozdrawiam i polecam

    odpowiedz

  • N. N.
    3775 dni temu
    Schab wyszedł świetny - soczysty. Smakował mi też bardzo sos. Kapusta też całkiem smaczna i chyba warto zrobić :-) A filmiki są też na YouTube - wystarczy odpowiednia wtyczka do przeglądarki, żeby je pobrać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3775 dni temu
    doskonały, soczysty schab :) jestem w szoku

    odpowiedz

  • Waldemar Waldemar
    3776 dni temu
    Zrobiłem dzisiaj schabik (70 dkg w jednym kawałku) dokładnie wg przepisu - schab w piekarniku "siedział" dokładnie 3 godziny. Okazało się, że był przepieczony ale lekko gumowaty. Została zjedzona połowa. Zastanawiam się czy jeśli by porcja została przecięta na połowę to byłby po upieczeniu lepszy? Jutro pozostałą połowę albo a) - wrzucę na patelnię albo b) wrzucę jeszcze na godzinkę do piekarnika. Co radzi Kuchnia Lidla? W dalszym ciągu nie ma odpowiedzi w sprawie "pozyskania" filmu na komputer.

    odpowiedz

  • Robert Robert
    3776 dni temu
    @Adam - może zapomniałeś wstawić schab do piekarnika ?

    odpowiedz

  • Adam Adam
    3776 dni temu
    Danie pana Okrasy tym razem okazało się niesmaczne.No cóż, spróbuję jeszcze zrobić danie pana Pascala możę będzie lepsze tak jak ostatnio. Moim zdaniem pan Okrasa ostatnio się pogorszył, a pan Pascal polepszył.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3777 dni temu
    Tak jak pisaliśmy już poniżej - dodanie sera pleśniowego zależy od gotującego. Można go dodać, ale też nie trzeba.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3777 dni temu
    Co się stalo z serem pleśniowym na filmiku?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3777 dni temu
    A ta kapusta dobra? Bo nie wiem czy warto ją robić...

    odpowiedz

  • Waldemar Waldemar
    3777 dni temu
    Chciałbym nagrać sobie film instruktażowy wykonania tego schabu. Jak dokonać tej czynności bo wolałbym mieć film na swoim kompie w odpowiednim katalogu niż liczyć na to, że Internet będzie zawsze działał. Przepis jest świetny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3777 dni temu
    Łukaszu termoobieg to funkcja, która ma na celu utrzymanie równej temperatury w całym piekarniku. Nie ma więc znaczenia przy którym rodzaju grzania go ustawisz :)

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    3777 dni temu
    Czy termoobieg ustawiamy w funkcji grzania od góry (grill) czy na cały piekarnik (góra i dół)?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3777 dni temu
    Właśnie jesteśmy po degustacji , poezja!!! ser koniecznie do sosu:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3777 dni temu
    erre - tak, możesz zastąpić olej oliwą, jeśli odpowiada Ci jej smak. Robercie - ser pleśniowy jest opcjonalny, można go dodać, ale nie trzeba :)

    odpowiedz

  • Robert Robert
    3777 dni temu
    miód też jest na filmie - też go dodajemy ? senior Okrasa ma nóż globala - fajny ciekawe czy w lidlu będzie w sprzedaży :)

    odpowiedz

  • Robert Robert
    3777 dni temu
    Nawiązując do sera pleśniowego - to trzeba go dodać czy nie ? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • erre erre
    3777 dni temu
    Czy zamiast oleju rzepakowego można użyć oliwy z oliwek?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3777 dni temu
    Co do sera pleśniowego - na filmie także nie jest pokazane jak p. Okrasa dodaje go do sosu, natomiast z dwóch leżących po prawej stronie jeden znika. Więc przypuszczam, że w trakcie montażu zostało to wycięte (być może przez pomyłkę ;)) i dlatego ser zniknął z przepisu na stronie ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3777 dni temu
    Danie genialne! Mięso miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Brawo!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3778 dni temu
    mam pytanie do osób które wypróbowały już ten przepis... czy mięso nie było suche i zatwarde? bardzo proszę o opinie gdyż bije się z myślami czy zaserwować to danie moim gosciom.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3778 dni temu
    Pawle, czekamy zatem na opinię! Miłego gotowania!

    odpowiedz

  • pawel_k pawel_k
    3778 dni temu
    Bardzo dziękuję! Zamierzam dzisiaj zrobić wersję bez sera - podzielę się wrażeniami, jak wyszła :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3778 dni temu
    pawle ser pleśniowy jest opcjonalny :) smak schabu natomiast podkreślają inne przyprawy, takie jak zioła prowansalskie czy czosnek, sól natomiast dodajemy do kapusty oraz sosu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3778 dni temu
    ale jak ten schab będzie smakował bez soli??? Czy nie będzie za mdły...

    odpowiedz

  • pawel_k pawel_k
    3778 dni temu
    Na ulotce podane jest, że należy dodać 1/2 sera pleśniowego, natomiast tutaj nic nie ma. Która wersja jest prawdziwa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3778 dni temu
    Schab musi mieć 70 stopni w środku, by się zrobił. Piekąc schab w 75 stopniach przez 2,5 godziny, jak w przepisie, uzyskasz smaczną potrawę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3778 dni temu
    piekarnik tylko na 75 stopni? i mięso ma mi się upiec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3780 dni temu
    Marcinie schab powinien mieć w środku temperaturę około 70 stopni.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3780 dni temu
    Schab wyszedł pyszny,soczysty :)mój już prawie zjedzony.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3780 dni temu
    Świetny przepis na schab,bardzo nam smakował,mój już prawie zjedzony :)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3781 dni temu
    Jak mam rozpoznać czy mięso jest wypieczone do końca? Jaka ma być temperatura mięsa w środku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3781 dni temu
    agak_86, mamy nadzieję, że wypróbujesz ten przepis!

    odpowiedz

  • agak_86 agak_86
    3781 dni temu
    Super przepis. Prosty, tradycyjny, no i wygląda prze-smacznie :) Jak dla mnie dzisiaj Okrasa dał popis. A i super są w filmikach przydatne wskazówki kulinarne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3782 dni temu
    W tle filmu ktos głośno rozmawia i Karola rozprasza...nieprofesjonalne. Samo danie natomiast godne spróbowania:-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Schab w sosie pieczarkowym z ziołami i pieczoną kapustą

Kuchnia polska jest pełna wyrazistych, intensywnych smaków, które kuszą swoim aromatem. Dania naszej rodzimej kuchni kojarzą się głównie z tłustymi, ciężkostrawnymi daniami, ale skojarzenie to nie jest do końca poprawne. Istnieje szereg tradycyjnych potraw i sposobów na ich podanie, które są równie aromatyczne, ale przy tym lekkie i łatwe do strawienia. Jednym z takich dań jest schab w sosie pieczarkowym marynowany w ziołach z dodatkiem pieczonej kapusty.

Przepis na schab z pieczarkami od Karola Okrasy przeniesie Cię w krainę przyjemności i kulinarnych uniesień. Autentyczny, aromatyczny schab  w sosie z pieczarkami przyrządza się w niskiej temperaturze bez użycia soli, dzięki czemu uzyskuje się wilgotny, różowy środek, charakteryzujący się delikatnym smakiem i elastycznością, a dopiero potem zanurza się w sosie z pieczarkami, tworząc szlachetną kompozycję na talerzu.

Schab z naszego przepisu wypieka się osobno w piecu, ale jeśli masz ochotę, możesz zmodyfikować nasz przepis, przyrządzają schab duszony z pieczarkami. Przepadasz za gotowanym mięsem? Możesz najpierw podpiec schab, a potem wrzucić go do naczynia z sosem i podgotować. Gotowany schab w sosie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią mniej różowe, bardziej ugotowane mięsa.

Chciałbyś dowiedzieć się, jak udoskonalić zamieszczony powyżej przepis na schab w sosie z pieczarkami? A może interesuje Cię nasz sposób na pieczenie schabu w niskiej temperaturze, ale nie koniecznie chciałbyś dodać do sosu pieczarki? Oto wskazówki, jak zrobić pyszny schab w pieczarkach i nie tylko!

Przepis na schab w sosie pieczarkowym z ziołami i pieczoną kapustą

Niezależnie od tego, czy przyrządzasz duszony schab z pieczarkami, czy wersję z naszego przepisu, najważniejszym elementem tego dania jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Nawet najlepiej przygotowany sos oraz dodatki nie uratują źle przyrządzonego mięsa. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele i są one powiązane z efektem, jaki chce się osiągnąć — mięso może być wilgotne i elastyczne albo kruche i rozpływające się w ustach. Jeśli zależy Ci na miękkim, wilgotnym mięsie, nie możesz dopuścić do jego wysuszenia.

Jak to zrobić? Według Karola Okrasy najlepszym sposobem na różowy schab z sosem pieczarkowym jest powolne pieczenie w niskiej temperaturze bez użycia soli, która wyciąga wodę z mięsa. Ale zanim mięso trafi do piekarnika, należy je zamarynować i podsmażyć na patelni, aby zamknąć pory. Tak przygotowane mięso będzie zabezpieczone przed utratą wilgoci jeszcze przed jego upieczeniem. Chciałbyś, aby mięso było bardziej kruche i mniej różowe? Możesz zasolankować je przed pieczeniem albo zdecydować się na jego późniejsze duszenie w sosie. W ten sposób możesz przygotować pyszny i kruchy schab w sosie pieczarkowym pieczony w piekarniku lub wersję, w której schab jest zapiekany z pieczarkami i śmietaną.

Żeby osiągnąć odpowiedni balans smaku poza idealnie przyrządzonym mięsem, zgodnym z własnymi preferencjami, należy postarać się w kwestii przygotowania dodatków, czyli sosu i kapusty. Aby Twój schab w sosie pieczarkowym z piekarnika był wilgotny i aromatyczny, należy dobrze przyrządzić sos. Sekretem do uzyskania idealnego, kremowego sosu białego, który zdradził nam Karol Okrasa, jest usmażenie składników osobno. W ten sposób można zachować idealną strukturę i kolor pojedynczych produktów oraz uzyskać idealnie jasną barwę sosu.

Jeśli planujesz przyrządzić soczysty schab pieczony w sosie pieczarkowym w naczyniu, przygotuj sos o nieco rzadszej konsystencji z dodatkiem nie tylko wina, ale również bulionu, a śmietankę i masło dodaj pod koniec jego przyrządzania. Takim rzadkim sosem będzie Ci łatwiej polewać mięso podczas pieczenia. Tak przyrządzony schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym może być równie pyszny, co wersja z tytułowego przepisu.

Ostatnim elementem, który jest równie ważny dla smaku całego dania, jest kapusta. Lekko podpieczona kapusta, która po wyjęciu z piekarnika zachowuje swoją chrupkość, będzie idealną kropką nad i dla całej potrawy. Zanim wsadzisz ją do pieca, podgotuj ją w delikatnie osolonej wodzie — kapusta ma się lekko sparzyć, ale pozostać chrupka. Nie pozwól, aby całkiem się ugotowała.

Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym?

Jak zrobić pyszny schab w sosie śmietanowo-grzybowym na bazie cebuli, czosnku i pieczarek? Przepis na schab w sosie pieczarkowym jest niezwykle prosty w przygotowaniu — wystarczy zachować odpowiednie proporcje, zadbać o kolejność dodawania składników oraz ich jakość, a schab w sosie pieczarkowym z pewnością wyjdzie Ci soczysty i przepyszny.

Jeśli chcesz przygotować danie wedle naszych wskazówek, nie zapomni o tym, aby dostosować czas pieczenia mięsa do jego grubości — im będzie grubsze, tym dłużej powinno się piec. Zadbaj także o odpowiednią konsystencję sosu pieczarkowego, którą osiągniesz przez jego powolne gotowanie i wysadzanie (redukowanie). W ten sposób aromaty dobrze się ze sobą połączą, a sosu nie będziesz musiał zagęszczać mąką lub zasmażką.

Masz ochotę na lekką modyfikację naszego przepisu? Przygotuj schab duszony w całości z pieczarkami i śmietaną w piekarniku albo wersję krojoną, czyli schabowe w wersji sauté z sosem pieczarkowym. Jeśli zamierzasz przygotować schab duszony w sosie pieczarkowym, powinieneś odpowiednio przygotować mięso przed duszeniem. W jaki sposób? Wystarczy, że zamarynujesz je w ziołach, a następnie wrzucisz na patelnię na kilka minut. Zamknięcie porów w mięsie pozwoli Ci zachować wilgoć w mięsie (o czym wspomnieliśmy już wyżej).

Chciałbyś, aby Twój schab duszony z pieczarkami i śmietaną był bardziej kruchy? Przygotuj roztwór z soli oraz wody i zanurz w nim mięso na godzinę przed przystąpieniem do obróbki cieplnej. Gdy planujesz wersję z pokrojonych kawałków mięsa, czyli kotlety schabowe sauté w sosie pieczarkowym, rozbij mięso przed jego podsmażeniem. Dzięki temu schab stanie się bardziej kruchy i szybciej się usmaży. Gorąco zachęcamy do eksperymentów kulinarnych — takie poszukiwania smaków zawsze kończą się czymś pysznym!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!