
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Przygotuj wcześniej:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki tuż przed przykryciem zapiekanki, musi być zimne w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ
Kiełbasę kroimy w plastry o grubości ok. 2,5 cm. Następnie smażymy ją z dwóch stron na 2 łyżkach oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ
Cebule kroimy w cienkie piórka. Przesmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, cebulę, szczyptę soli i 1 płaską łyżkę miodu (10 g). Całość smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do cebuli dodajemy musztardę francuską, majeranek i kminek i dokładnie mieszamy. Następnie całość zalewamy piwem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż piwo zredukuje się o połowę. Dodajemy szczyptę białego pieprzu, szczyptę soli i ok. 2 łyżek miodu (30 g). Następnie dodajemy 50 g masła i ok. 50 ml śmietanki. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki i kolejne 50 g masła. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje, stanie się kremowy i lekko szklisty.
WSKAZÓWKA! Gdyby sos nie miał odpowiedniej konsystencji, możemy dodać odrobinę więcej śmietanki.
KROK 4: GOTUJEMY KIEŁBASĘ W SOSIE
Z patelni odlewamy dwie chochle sosu i odkładamy na później. Do pozostałego sosu dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę i redukujemy przez ok. 5 minut.
KROK 5: DO SOSU DODAJEMY GRUSZKI
Z gruszek wcinamy gniazda nasienne i kroimy je na duże kawałki. Tak przygotowane owoce dodajemy do gulaszu z kiełbasą, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, dodajemy jego wcześniej odłożoną porcję.
KROK 6: STUDZIMY GULASZ
Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego i studzimy, by był zupełnie zimny.
KROK 7: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka. Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt naczynia żaroodpornego z ok. 1 cm zapasu i przykrywamy nim gulasz. W cieście robimy kilka nakłuć widelcem, aby mogła z niego uchodzić para, i smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem. Zapiekankę pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
KROK 8: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Pozostały sos redukujemy. Zapiekankę podajemy ciepłą z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
Zaskakujące połączenie smaków – biała kiełbasa faszerowana czosnkiem oraz suszonymi śliwkami namoczonymi w brandy.

Kiełbaski piwne z grilla
Kiełbaski marynowane w piwie i miodzie staną się z pewnością przebojem każdego (nie tylko męskiego) grilla.

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!

Zobacz przepisy
na święta
- Warzywna terrina
- Mazurek z masłem orzechowym
- Jajka faszerowane awokado
- Babka na parze
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
64 dni temu
zdecydowanie zbyt intensywny smak portera. Smak piwa jest dominujący, inne składniki giną. Gruszki nie dają wystarczającego odbicia smakowego. Cała "zapiekanka" raczej mdła i raczej może być traktowana jako dodatek. Jako danie głównie nie sprawdza się - mamy tu kiełbasę, cebulę i gruszkę. Ciasto francuskie jest ładnie wyglądająym dodatkiem. Gdybym robił następnym razem to piwa dałbym o połowę mniej. Aczkolwiek następnego razu nie będzie.
odpowiedz
390 dni temu
Za dużo piwa - zapiekanka ma zbyt intensywny smak. I ogólnie za dużo sosu, wyszła raczej zupa niż zapiekanka.
odpowiedz
720 dni temu
Bardzo fajny przepis. Jedno ale - za słodkie. Może gdyby gruszki zastąpić kwaśnymi jabłkami albo zrezygnować z połowy miodu. Wyszło trochę za słodkie. Ale przepis powtórzę z modyfikacjami. Dzięki
odpowiedz
733 dni temu
Brzmi pysznie! Czy gulasz można przygotować dzień wcześniej?
odpowiedz
732 dni temu
Jak najbardziej, chociaż najlepiej byłoby przygotować farsz dzień wcześniej i zapiec go pod ciastem francuskim zaraz przed podaniem :)