zobacz film Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • głęboką patelnię
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Przygotuj wcześniej:

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki tuż przed przykryciem zapiekanki, musi być zimne w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ

Kiełbasę kroimy w plastry o grubości ok. 2,5 cm. Następnie smażymy ją z dwóch stron na 2 łyżkach oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.

KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ

Cebule kroimy w cienkie piórka. Przesmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, cebulę, szczyptę soli i 1 płaską łyżkę miodu (10 g). Całość smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do cebuli dodajemy musztardę francuską, majeranek i kminek i dokładnie mieszamy. Następnie całość zalewamy piwem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż piwo zredukuje się o połowę. Dodajemy szczyptę białego pieprzu, szczyptę soli i ok. 2 łyżek miodu (30 g). Następnie dodajemy 50 g masła i ok. 50 ml śmietanki. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki i kolejne 50 g masła. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje, stanie się kremowy i lekko szklisty.

WSKAZÓWKA! Gdyby sos nie miał odpowiedniej konsystencji, możemy dodać odrobinę więcej śmietanki.

KROK 4: GOTUJEMY KIEŁBASĘ W SOSIE

Z patelni odlewamy dwie chochle sosu i odkładamy na później. Do pozostałego sosu dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę i redukujemy przez ok. 5 minut.

KROK 5: DO SOSU DODAJEMY GRUSZKI

Z gruszek wcinamy gniazda nasienne i kroimy je na duże kawałki. Tak przygotowane owoce dodajemy do gulaszu z kiełbasą, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, dodajemy jego wcześniej odłożoną porcję.

KROK 6: STUDZIMY GULASZ

Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego i studzimy, by był zupełnie zimny.

KROK 7: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka. Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt naczynia żaroodpornego z ok. 1 cm zapasu i przykrywamy nim gulasz. W cieście robimy kilka nakłuć widelcem, aby mogła z niego uchodzić para, i smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem. Zapiekankę pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

KROK 8: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Pozostały sos redukujemy. Zapiekankę podajemy ciepłą z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • A A
    49 dni temu
    Za dużo piwa - zapiekanka ma zbyt intensywny smak. I ogólnie za dużo sosu, wyszła raczej zupa niż zapiekanka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    380 dni temu
    Bardzo fajny przepis. Jedno ale - za słodkie. Może gdyby gruszki zastąpić kwaśnymi jabłkami albo zrezygnować z połowy miodu. Wyszło trochę za słodkie. Ale przepis powtórzę z modyfikacjami. Dzięki

    odpowiedz

  • Udate Udate
    392 dni temu
    Brzmi pysznie! Czy gulasz można przygotować dzień wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    392 dni temu
    Jak najbardziej, chociaż najlepiej byłoby przygotować farsz dzień wcześniej i zapiec go pod ciastem francuskim zaraz przed podaniem :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!