Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Przygotuj wcześniej:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki tuż przed przykryciem zapiekanki, musi być zimne w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ
Kiełbasę kroimy w plastry o grubości ok. 2,5 cm. Następnie smażymy ją z dwóch stron na 2 łyżkach oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ
Cebule kroimy w cienkie piórka. Przesmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, cebulę, szczyptę soli i 1 płaską łyżkę miodu (10 g). Całość smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do cebuli dodajemy musztardę francuską, majeranek i kminek i dokładnie mieszamy. Następnie całość zalewamy piwem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż piwo zredukuje się o połowę. Dodajemy szczyptę białego pieprzu, szczyptę soli i ok. 2 łyżek miodu (30 g). Następnie dodajemy 50 g masła i ok. 50 ml śmietanki. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki i kolejne 50 g masła. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje, stanie się kremowy i lekko szklisty.
WSKAZÓWKA! Gdyby sos nie miał odpowiedniej konsystencji, możemy dodać odrobinę więcej śmietanki.
KROK 4: GOTUJEMY KIEŁBASĘ W SOSIE
Z patelni odlewamy dwie chochle sosu i odkładamy na później. Do pozostałego sosu dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę i redukujemy przez ok. 5 minut.
KROK 5: DO SOSU DODAJEMY GRUSZKI
Z gruszek wcinamy gniazda nasienne i kroimy je na duże kawałki. Tak przygotowane owoce dodajemy do gulaszu z kiełbasą, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, dodajemy jego wcześniej odłożoną porcję.
KROK 6: STUDZIMY GULASZ
Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego i studzimy, by był zupełnie zimny.
KROK 7: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka. Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt naczynia żaroodpornego z ok. 1 cm zapasu i przykrywamy nim gulasz. W cieście robimy kilka nakłuć widelcem, aby mogła z niego uchodzić para, i smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem. Zapiekankę pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
KROK 8: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Pozostały sos redukujemy. Zapiekankę podajemy ciepłą z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
Zaskakujące połączenie smaków – biała kiełbasa faszerowana czosnkiem oraz suszonymi śliwkami namoczonymi w brandy.
Kiełbaski piwne z grilla
Kiełbaski marynowane w piwie i miodzie staną się z pewnością przebojem każdego (nie tylko męskiego) grilla.
Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!
Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
281 dni temu
Za dużo piwa - zapiekanka ma zbyt intensywny smak. I ogólnie za dużo sosu, wyszła raczej zupa niż zapiekanka.
odpowiedz
612 dni temu
Bardzo fajny przepis. Jedno ale - za słodkie. Może gdyby gruszki zastąpić kwaśnymi jabłkami albo zrezygnować z połowy miodu. Wyszło trochę za słodkie. Ale przepis powtórzę z modyfikacjami. Dzięki
odpowiedz
624 dni temu
Brzmi pysznie! Czy gulasz można przygotować dzień wcześniej?
odpowiedz
624 dni temu
Jak najbardziej, chociaż najlepiej byłoby przygotować farsz dzień wcześniej i zapiec go pod ciastem francuskim zaraz przed podaniem :)