Kuchnia włoska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kuleczki tiramisu z kremem kawowym
Kuleczki tiramisu, czyli zdekonstruowane tiramisu w zupełnie nowej i wygodnej do podania formie. Skuś się na ten przysmak we włoskim stylu i zaskocz bliskich ciekawym deserem.

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Włoskie pierożki balanzoni
Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.
.webp)
Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.


Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.


Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!

Słodkie bruschetty z truskawkami
Słodkie bruschetty, czyli chrupiące pieczywo z pysznym kremem z mascarpone i kremem pistacjowym. Dzięki dodatkowi truskawek zyskują nie tylko na smaku, ale też na świeżości – koniecznie spróbuj!

Gnocchi alla romana
Gnocchi alla romana, czyli gnocchi prosto z Rzymu przygotowane z… kaszy manny! To pomysł na te kluseczki w stylu włoskim, jakiego jeszcze nie znacie, z dodatkiem aromatycznego masła szałwiowego, pomidorków i świeżej burraty.

Truskawkowe tiramisu
Truskawkowe tiramisu, czyli przepyszny deser inspirowany tradycyjną, słodką, włoską przekąską. Przygotuj go i ciesz się smakiem świeżych truskawek w wyjątkowej odsłonie.


Focaccia z airfryera
Focaccia z airfryera to chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku pieczywo we włoskim stylu, które zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską
Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.
.webp)
Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Spaghetti – 16 naszych przepisów na udany makaron spaghetti
Spaghetti to znak rozpoznawczy włoskiej kuchni. Danie to cieszy się niesłabnącą popularnością również nad Wisłą. Wersji spaghetti jest wiele, ale najbardziej znane jest oczywiście bolońskie. Klasyczny włoski makaron z mięsno-pomidorowym sosem, czyli spaghetti bolognese, to niezwykle szybkie i na dodatek łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Pewnie dlatego na spaghetti bolońskie każdy ma własny i niezawodny przepis. Znacznie mniej osób decyduje się natomiast na równie pyszny włoski specjał, jakim jest spaghetti neapolitana, inaczej zwane neapolitańskim. Do jego przyrządzenia wystarczą dojrzałe pomidory, oliwa, czosnek i bazylia. Niewielu składników potrzeba również, by przygotować spaghetti carbonara. Wśród nich przepisy wymieniają boczek wędzony, a także jajko, śmietanę i ser żółty, najlepiej długo dojrzewający. Jeśli nabraliście ochoty na makaron z włoskim sosem, a poza przepisem na spaghetti bolognese nie jest wam znany żaden inny przepis, to sprawdźcie koniecznie, jakie dania poleca Kuchnia Lidla.
Spaghetti – przepisy:
- spaghetti carbonara
- spaghetti z królikiem
- spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
- spaghetti z łososiem
- spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- spaghetti z dynią, szałwią i włoską szynką
- spaghetti cake
- cukiniowe spaghetti z indykiem
- spaghetti z klopsikami
- spaghetti z mulami
- ekspresowy Bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Pizza – nasz przepis na udany włoski przysmak
Obok makaronów prawdziwym włoskim przysmakiem jest pizza. Podstawą smacznej pizzy jest udane ciasto, które przyrządza się z dodatkiem drożdży. Istotną rolę odgrywa tu sposób jego zagniatania – ciasto powinno się wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić w dłoniach, a następnie należy odłożyć je do wyrośnięcia. Na końcu pozostaje już tylko jego rozwałkowanie i uzupełnienie o dodatki. Wszyscy, którzy potrzebują dokładnych wskazówek, jak zrobić pizzę, mogą skorzystać z przepisu Kuchni Lidla na:
Włoskie desery w najlepszym wydaniu
W polskiej kuchni furorę robią również włoskie desery. Wśród nich prym wiedzie tiramisu oraz panna cotta. Kawa, mascarpone i amaretto oraz śmietana, żelatyna i dodatki to główne składniki obu z wymienionych wcześniej słodkich przysmaków pochodzących z Półwyspu Apenińskiego. Kuchnia Lidla pokaże wam nie tylko, jak przygotować je w tradycyjnym wydaniu, ale zaprezentuje również nietypowe wersje tiramisu oraz panna cotty. Sprawdźcie koniecznie! Wśród nich czeka na was m.in. przepis na tiramisu bez jajek.
- tiramisu z jabłkami
- wegańskie tofumisu
- kawowa panna cotta z wiśniami
- panna cotta fit
- truskawkowo-malinowe tiramisu
- tiramisu ze śliwkami
- kokosowa panna cotta
- panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- panna cotta waniliowa z owocami lasu
Tradycyjne włoskie potrawy – sprawdź nasze propozycje
Włochy to jednak nie tylko spaghetti, pizza czy tiramisu. W tradycyjnej kuchni tego regionu Europy jest mnóstwo rodzajów makaronów, pierożków, a nawet klusek, które zdążyła już poznać reszta świata. Ich nazwy najczęściej zbiegają się z określeniami typowo włoskich dań. Słynna lasagne, na którą przepis zna chyba każdy, jest przecież niczym innym tylko dużym prostokątnym płatem makaronu wykorzystywanym w zapiekance o identycznie brzmiącej nazwie. Przekonajcie się, jak wiele potraw mącznych wywodzących się z Italii znacie pod analogicznym określeniem produktów ze sklepowych półek:
- makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
- tradycyjne cannelloni
- lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- gnocchi z pesto z rukoli
- calzone z ricottą
- ravioli z ricottą i parmezanem
A gdy znudzą się już wam makarony, pierożki i kluski, to sięgnijcie po miłą odmianę w postaci bruschetty z mozzarellą albo risotta grzybowego.
Zobacz również:
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/airfryer/dania-glowne/dania-miesne/kurczak
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/airfryer/dania-glowne/dania-miesne/piers
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/dania-z-kasza/komosa-ryzowa
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/dania-z-makaronem/makaron-z-kurczakiem
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/dania-z-warzyw/kotlety-wegetarianskie
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/grzyby/boczniaki
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/kluski/gnocchi
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/nalesniki/nalesniki-na-slono
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/owoce-morza/krewetki
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/zapiekanki-1/zapiekanki-makaronowe
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/zapiekanki-1/zapiekanki-ziemniaczane
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/fast-food/burgery/burgery-wegetarianskie
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/latwy/ciasteczka/ciasteczka-owsiane
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/latwy/sniadania/jajka/jajka-faszerowane
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/sniadania/jajka/jajecznica
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/sniadania/jajka/jajka-faszerowane