Kuchnia włoska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Pesto ze szpinaku
W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!

Sałatka włoska Panzanella
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Spaghetti – 16 naszych przepisów na udany makaron spaghetti
Spaghetti to znak rozpoznawczy włoskiej kuchni. Danie to cieszy się niesłabnącą popularnością również nad Wisłą. Wersji spaghetti jest wiele, ale najbardziej znane jest oczywiście bolońskie. Klasyczny włoski makaron z mięsno-pomidorowym sosem, czyli spaghetti bolognese, to niezwykle szybkie i na dodatek łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Pewnie dlatego na spaghetti bolońskie każdy ma własny i niezawodny przepis. Znacznie mniej osób decyduje się natomiast na równie pyszny włoski specjał, jakim jest spaghetti neapolitana, inaczej zwane neapolitańskim. Do jego przyrządzenia wystarczą dojrzałe pomidory, oliwa, czosnek i bazylia. Niewielu składników potrzeba również, by przygotować spaghetti carbonara. Wśród nich przepisy wymieniają boczek wędzony, a także jajko, śmietanę i ser żółty, najlepiej długo dojrzewający. Jeśli nabraliście ochoty na makaron z włoskim sosem, a poza przepisem na spaghetti bolognese nie jest wam znany żaden inny przepis, to sprawdźcie koniecznie, jakie dania poleca Kuchnia Lidla.
Spaghetti – przepisy:
- spaghetti carbonara
- spaghetti z królikiem
- spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
- spaghetti z łososiem
- spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- spaghetti z dynią, szałwią i włoską szynką
- spaghetti cake
- cukiniowe spaghetti z indykiem
- spaghetti z klopsikami
- spaghetti z mulami
- ekspresowy Bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Pizza – nasz przepis na udany włoski przysmak
Obok makaronów prawdziwym włoskim przysmakiem jest pizza. Podstawą smacznej pizzy jest udane ciasto, które przyrządza się z dodatkiem drożdży. Istotną rolę odgrywa tu sposób jego zagniatania – ciasto powinno się wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić w dłoniach, a następnie należy odłożyć je do wyrośnięcia. Na końcu pozostaje już tylko jego rozwałkowanie i uzupełnienie o dodatki. Wszyscy, którzy potrzebują dokładnych wskazówek, jak zrobić pizzę, mogą skorzystać z przepisu Kuchni Lidla na:
Włoskie desery w najlepszym wydaniu
W polskiej kuchni furorę robią również włoskie desery. Wśród nich prym wiedzie tiramisu oraz panna cotta. Kawa, mascarpone i amaretto oraz śmietana, żelatyna i dodatki to główne składniki obu z wymienionych wcześniej słodkich przysmaków pochodzących z Półwyspu Apenińskiego. Kuchnia Lidla pokaże wam nie tylko, jak przygotować je w tradycyjnym wydaniu, ale zaprezentuje również nietypowe wersje tiramisu oraz panna cotty. Sprawdźcie koniecznie! Wśród nich czeka na was m.in. przepis na tiramisu bez jajek.
- tiramisu z jabłkami
- wegańskie tofumisu
- kawowa panna cotta z wiśniami
- panna cotta fit
- truskawkowo-malinowe tiramisu
- tiramisu ze śliwkami
- kokosowa panna cotta
- panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- panna cotta waniliowa z owocami lasu
Tradycyjne włoskie potrawy – sprawdź nasze propozycje
Włochy to jednak nie tylko spaghetti, pizza czy tiramisu. W tradycyjnej kuchni tego regionu Europy jest mnóstwo rodzajów makaronów, pierożków, a nawet klusek, które zdążyła już poznać reszta świata. Ich nazwy najczęściej zbiegają się z określeniami typowo włoskich dań. Słynna lasagne, na którą przepis zna chyba każdy, jest przecież niczym innym tylko dużym prostokątnym płatem makaronu wykorzystywanym w zapiekance o identycznie brzmiącej nazwie. Przekonajcie się, jak wiele potraw mącznych wywodzących się z Italii znacie pod analogicznym określeniem produktów ze sklepowych półek:
- makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
- tradycyjne cannelloni
- lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- gnocchi z pesto z rukoli
- calzone z ricottą
- ravioli z ricottą i parmezanem
A gdy znudzą się już wam makarony, pierożki i kluski, to sięgnijcie po miłą odmianę w postaci bruschetty z mozzarellą albo risotta grzybowego.