Kuchnia włoska
Spaghetti – 16 naszych przepisów na udany makaron spaghetti
Spaghetti to znak rozpoznawczy włoskiej kuchni. Danie to cieszy się niesłabnącą popularnością również nad Wisłą. Wersji spaghetti jest wiele, ale najbardziej znane jest oczywiście bolońskie. Klasyczny włoski makaron z mięsno-pomidorowym sosem, czyli spaghetti bolognese, to niezwykle szybkie i na dodatek łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Pewnie dlatego na spaghetti bolońskie każdy ma własny i niezawodny przepis. Znacznie mniej osób decyduje się natomiast na równie pyszny włoski specjał, jakim jest spaghetti neapolitana, inaczej zwane neapolitańskim. Do jego przyrządzenia wystarczą dojrzałe pomidory, oliwa, czosnek i bazylia. Niewielu składników potrzeba również, by przygotować spaghetti carbonara. Wśród nich przepisy wymieniają boczek wędzony, a także jajko, śmietanę i ser żółty, najlepiej długo dojrzewający. Jeśli nabraliście ochoty na makaron z włoskim sosem, a poza przepisem na spaghetti bolognese nie jest wam znany żaden inny przepis, to sprawdźcie koniecznie, jakie dania poleca Kuchnia Lidla.
Spaghetti – przepisy:
- spaghetti carbonara
- spaghetti z królikiem
- spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
- spaghetti z łososiem
- spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- spaghetti z dynią, szałwią i włoską szynką
- spaghetti cake
- cukiniowe spaghetti z indykiem
- spaghetti z klopsikami
- spaghetti z mulami
- ekspresowy Bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Pizza – nasz przepis na udany włoski przysmak
Obok makaronów prawdziwym włoskim przysmakiem jest pizza. Podstawą smacznej pizzy jest udane ciasto, które przyrządza się z dodatkiem drożdży. Istotną rolę odgrywa tu sposób jego zagniatania – ciasto powinno się wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić w dłoniach, a następnie należy odłożyć je do wyrośnięcia. Na końcu pozostaje już tylko jego rozwałkowanie i uzupełnienie o dodatki. Wszyscy, którzy potrzebują dokładnych wskazówek, jak zrobić pizzę, mogą skorzystać z przepisu Kuchni Lidla na:
Włoskie desery w najlepszym wydaniu
W polskiej kuchni furorę robią również włoskie desery. Wśród nich prym wiedzie tiramisu oraz panna cotta. Kawa, mascarpone i amaretto oraz śmietana, żelatyna i dodatki to główne składniki obu z wymienionych wcześniej słodkich przysmaków pochodzących z Półwyspu Apenińskiego. Kuchnia Lidla pokaże wam nie tylko, jak przygotować je w tradycyjnym wydaniu, ale zaprezentuje również nietypowe wersje tiramisu oraz panna cotty. Sprawdźcie koniecznie! Wśród nich czeka na was m.in. przepis na tiramisu bez jajek.
- tiramisu z jabłkami
- wegańskie tofumisu
- kawowa panna cotta z wiśniami
- panna cotta fit
- truskawkowo-malinowe tiramisu
- tiramisu ze śliwkami
- kokosowa panna cotta
- panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- panna cotta waniliowa z owocami lasu
Tradycyjne włoskie potrawy – sprawdź nasze propozycje
Włochy to jednak nie tylko spaghetti, pizza czy tiramisu. W tradycyjnej kuchni tego regionu Europy jest mnóstwo rodzajów makaronów, pierożków, a nawet klusek, które zdążyła już poznać reszta świata. Ich nazwy najczęściej zbiegają się z określeniami typowo włoskich dań. Słynna lasagne, na którą przepis zna chyba każdy, jest przecież niczym innym tylko dużym prostokątnym płatem makaronu wykorzystywanym w zapiekance o identycznie brzmiącej nazwie. Przekonajcie się, jak wiele potraw mącznych wywodzących się z Italii znacie pod analogicznym określeniem produktów ze sklepowych półek:
- makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
- tradycyjne cannelloni
- lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- gnocchi z pesto z rukoli
- calzone z ricottą
- ravioli z ricottą i parmezanem
A gdy znudzą się już wam makarony, pierożki i kluski, to sięgnijcie po miłą odmianę w postaci bruschetty z mozzarellą albo risotta grzybowego.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny, tradycyjny włoski tort mimoza to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli toskańska ribollita, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej włoskiej kuchni. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Kurczak z serem Grana Padano i spaghetti
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów włoskiej kuchni tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny, włoski sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj włoską ucztę dla siebie i bliskich!

Warstwowa panna cotta
Panna cotta to znany włoski deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – włoski deser semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Panini na dwa sposoby
Najlepsze włoskie pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i włoskimi ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
