Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 20 x 20 cm
- mikser
- formy do wycinania kółek
- pucharki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Mleko sojowe łączymy z sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce miksujemy cukier z olejem kokosowym przez około 3-4 minuty. Do utartego oleju z cukrem dodajemy w trzech turach na zmianę mleko sojowe i mąkę. Gładkie ciasto przelewamy do formy i pieczemy 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wyjmujemy i studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Tofu miksujemy z odrobiną mleka sojowego. Dodajemy ziarenka laski wanilii oraz syrop klonowy i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy skórkę startą z cytryny oraz kilka kropel soku, a także olej kokosowy. Miksujemy na gładką masę. Wystudzoną kawę łączymy z amaretto.
Krok 3: Łączymy składniki deseru
Z biszkoptu wycinamy krążki wielkości pucharków, w których będzie przygotowywany deser, następnie przecinamy je na pół. Na spód każdego pucharka kładziemy biszkopt, nasączamy odrobiną syropu, następnie wykładamy na niego przygotowany krem. Całość oprószamy kakao. Ponownie przykrywamy ciastem, nasączamy, wykładamy krem i oprószamy kakao. Czynność powtarzamy, wykorzystując pozostałe składniki. Dekorujemy malinami i świeżą miętą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zobacz podobne
przepisy
Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.
Zupa miso z warzywami i tofu
Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.
Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.
Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Szybki wegeburger
- Torcik serowy à la tiramisu
- Herbata myśliwska
- Pasta z sera feta z oliwkami
- Sernik japoński
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Wegańskie faworki
- Steki z tofu
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Wegańskie nuggetsy z jackfruita
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Kolorowe rolady naleśnikowe
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Szpecle ze szpinakiem z serem
- Lody wegańskie
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Szparagi na 3 sposoby
- Wegański tort marchewkowy
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- 3 słodkie pasty kanapkowe
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Kalafiorowa zupa krem
- Pikantne smoothie z kaki
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2279 dni temu
Czy istnieje możliwość stworzenia takiego bezglutenowego biszkoptu? czym zastąpić mąkę pszenną?
odpowiedz
2278 dni temu
Majko, możesz wypróbować np. mąkę kokosową, jednak wtedy jej ilość należy zmniejszyć o połowę. Pamiętaj jednak, że każda mąka ma inne właściwości i nie każda nadaje się do wypieków, więc warto przetestować różne wersje :)
2680 dni temu
A jaka mąkę mogę użyć zamiast pszennej?
odpowiedz
2711 dni temu
Mleko sojowe można zamienić innym roślinnym?
odpowiedz
2711 dni temu
Oczywiście :)