
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Sznurek do związania szparagów.
Przygotowanie
Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka.
Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie).
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem.
Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól.
Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy.
Kurczak
Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.
Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem.
Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy.
Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Komentarze (63)
1636 dni temu
a ja mam takie pytanie: co zrobić, żeby sos/całe danie, było do zjedzenia w dobrym stanie jeszcze na następny dzień? Bo jednak sosy śmietanowe lubię zjedzenie na gotowo z patelni zaraz po przyrządzeniu a w dodatku jak się od razu zmiesza cały makaron z sosem, to napija się on jeszcze dodatkowo śmietaną, a ze śmietany robi się przeźroczysty tłuszcz i wszystko nie wygląda już ciekawie i smakuje też już tak średnio.... pomóżcie proszę ! :)
odpowiedz
1636 dni temu
Niestety sosy śmietanowe mają to do siebie, że smakują najlepiej, gdy są przygotowywane na świeżo. Niestety nie ma tutaj żadnej złotej rady, niż przygotowywanie sosu na świeżo!
1600 dni temu
Dolej wody i znowu zrobi się normalny
1213 dni temu
Ja dodaję trochę śmietanki i podgrzewam na małym ogniu
1931 dni temu
Robiłam już nie raz zawsze wychodzi pyszne. Pozwoliłam sobie nawet na mała modyfikację do śmietany 18% dodaje serek mascarpone i suszone pomidory w oliwie pokrojone a oliwę z pomidorów do przyprawienia mięsa :)
odpowiedz
2328 dni temu
Bardzo dobry przepis :) polecam
odpowiedz
2345 dni temu
Śmietana 30? Nie przemawia to do mnie.
odpowiedz
2344 dni temu
Dodałam 12% i wyszło pyszne
2651 dni temu
Przepyszne! Polecam!
odpowiedz
2659 dni temu
makaraon wsadzamy do tej samej wody co szparagi?
odpowiedz
2659 dni temu
Gotujemy w dwóch osobnych garnkach :)
2697 dni temu
Pyszne. To będzie jeden z moich ulubionych przepisów tego serwisu.
odpowiedz
2700 dni temu
Pyszne! Z chęcią wrócę jeszcze do tego przepisu. Dziękuje
odpowiedz
3022 dni temu
Bardzo dobre danie ale ja zrobilam sos pomidorowy i dodalam troche smietanki 30% bo uwazam ze tak jest lzej.Dodatkowo dodalam cebulke i czosnek oraz oregano i bazylie.Nie rozumiem czemu pan Pascal boi sie suszonych ziół bo jednak dzieki temu danie jest wyrazniejsze a czosnek dodatkowo podbija smak.Wypróbujcie ale z modyfikacjami.
odpowiedz
1971 dni temu
Myślę, że nie chodzi o strach przed ziołami. Szparagi są tak delikatne w smaku, że jak włożymy je do sosu pomidorowego z czosnkiem, cebulą, oregano i bazylią to raczej wszystko zabije smak szparaga. Jak dla mnie Twoje danie jest zupełnie czym innym niż to zaproponowane powyżej. Niestety do wszystkiego dodajemy dużo czosnku,cebuli, ziół i niestety zamiast "podbić" smak głównego produktu dania, to go zabijamy.
3023 dni temu
Szparagi powinno się dodać pod koniec gotowania sosu a nie przed redukcjami, po co mają się rozciapać. Przepis fajny, tylko tyle tej śmietany... eh..
odpowiedz
1971 dni temu
No cóż-możesz dodać mniej śmietany, ale wtedy 0,5kg makaronu będziesz musiała zjeść prawie na sucho. Tłuszcz jest niezbędny do wchłaniania witamin nierozpuszczalnych w wodzie. śmietana 12% będzie bardziej wodnista i sos nie będzie zbyt gęsty.
3055 dni temu
Szparagi to dla mnie nowość,przyrządzałam i jadłam je po raz pierwszy,ale na pewno pozostaną w naszym jadłospisie.Danie rewelacyjne!pyszne,sycące,a szparagi to od dziś moje ulubione warzywo :)
odpowiedz
3075 dni temu
wyśmienite!
odpowiedz
3380 dni temu
Robiłam już 3 razy za każdym razem "bomba "! ;)
odpowiedz
3388 dni temu
Zachęcamy do spróbowania również innych przepisów! :)
odpowiedz
3389 dni temu
Właśnie skończyłam gotowanie tej pyszności. Bardzo smaczne, trochę obawiałam się szparagów, bo robiłam je po raz pierwszy i do tego białe (ponoć gorsze?), ale wszystko wyszło wyśmienicie i pysznie ! Dziękuję Pascal ! Dziękuję Lidl !
odpowiedz
3393 dni temu
Mniam, było przepyszne- szparagi co prawda białe, a śmietana 18-stka, ale efekt i tak doskonały. A jeśli komuś było za mdło, to polecam makaron al peperoncino dodaje ostrości i kolorku (jest czerwonawy). naprawdę super pomysł na szparagi!
odpowiedz
3423 dni temu
Dany niestety trudno podać nawet przybliżony czas redukcji sosu. Wiele zależy od wielkości ognia, używanego naczynia oraz soczystości używanych składników. Gotowanie jest sztuką, która wymaga elastyczności i odwagi w eksperymentowaniu! :)
odpowiedz
3425 dni temu
Właśnie to danie robię :D szkoda,że nie ma podanego czasu np. ile redukuje sie sos. Nie mam talentu kucharskiego, wzięłam białe szparagi kurde boje sie ze mi to nie wyjdzie :( oby było dobre, bo mam okropnego smaka na to danie!
odpowiedz
3425 dni temu
Makaron pysznie wygląda, znalazłam jeszcze w ,kuchni Lidla, tartę ze szparagami i cebulą, pycha, na pewno zrobię :)
odpowiedz
3444 dni temu
Smaczne,makaron i szparagi pycha,kuchnia Lidla jest super.
odpowiedz
3451 dni temu
Pyszne danie:)
odpowiedz
3477 dni temu
A my uwielbiamy takie opinie!
odpowiedz
3477 dni temu
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam <3 <3
odpowiedz
3480 dni temu
SUPER DANIE . Zakupy zrobiłem w Lidlu
odpowiedz
3582 dni temu
pyszne, proste i szybkie ♥ ja zamiast szparagów dałam brukselke, a wszystkie zakupy zrpobiłam w lidlu :)
odpowiedz
3638 dni temu
Wspaniały przepis, robiłam już go kilka razy!!!! Pycha. A do tego lampka dobrego wina i nic więcej nie potrzeba :) POLECAM
odpowiedz
3738 dni temu
Swietny przepis i wcale nie jest mdły,naprawde smaczne ja zamiast szparagów dodałam brokuły .Bardzo polecam
odpowiedz
3741 dni temu
Super przepis. Pierwszy raz robiłam szparagi i debiut okazał się udany. Polecam!
odpowiedz
3743 dni temu
Pycha danie, zrobiłam dokładnie wg. przepisu, szparagi przepyszne. Jak się skończy sezon na szparagi spróbuję z brokułami wg poniższej sugestii. Na pewno też będzie dobre.
odpowiedz
3743 dni temu
Danie wyśmienite!! dziś robiłam je na obiad i wspólnie z mężem nie mogliśmy się nim najeść - tak smakowało! wystarczy dobrze doprawić i nie ma mowy aby było mdłe...
odpowiedz
3743 dni temu
Comme vous le regarder j'ai un orgasme <3
odpowiedz
3743 dni temu
To nie jest mdłe!!! Nie wiem jak wy to zrobiliście ale mi wyszło bardzo dobre, trzeba umieć gotować a Pascal to potrafi i naprawdę się zna na kuchni Włoskiej. Według mnie to jedno z najlepszych dań jakie jadłem, POLECAM.
odpowiedz
3743 dni temu
ale w przepisie wyraźnie jest napisane 30 % śmietana czyli potocznie nazywana śmietanką :)
odpowiedz
3745 dni temu
Danie jest pyszne! Rodzicom i Narzeczonemu bardzo smakowało. Faktycnzie było może trochę mdłe, ale wystarczy dodać odrobinę pieprzy cytrynowego lub octu winnego i jest super.
odpowiedz
3746 dni temu
robiłam za pierwszym razem z połowy składników, wyszło ciut mdłe ale ser na wierzchu bardzo wspomógł ;) za drugim razem nie miałam śmietanki 30%, więc dałam 18% + pół kubeczka bulionu - mężowi smakowało jeszcze bardziej ;) polecam bardzo!
odpowiedz
3746 dni temu
Moim zdaniem brakuje tu czosnku i cebuli. Bo faktycznie danie jest mdle. Takze troche ostrzejszych przypraw nie zaszkodzi,
odpowiedz
3746 dni temu
Szparagi można zastąpić brokułami
odpowiedz
3746 dni temu
Zrobiłam bez szparagów, bo po ugotowaniu były gorzkie, włókniste i niedobre generalnie. Więc albo kupiłam już za stare, albo coś źle przygotowałam... nie wiem... jeśli chodzi o szparagi miałam debiut. Poza tym danie bez szparagów wyszło bardzo smaczne. Sos śmietankowy pomba, myślę, że nie raz jeszcze zrobię modyfikując na tysiąc sposobów. :) Pozdrawiam :)
odpowiedz
3747 dni temu
Dziś testowane- wyszło bardzo dobre! Proponuję tylko dać 15szt szparagów zielonych max, w zupełności wystarcza. No i 400g makaronu- 500g to zdecydowanie za dużo. Jeśli chodzi o śmietanę- słodka się sprawdziła również. Kurczaka natomiast oprócz soli i świeżego pieprzu doprawiłam bazylią i oregano. Polecam!
odpowiedz
3748 dni temu
Super danie, ciekawy smak, wymieniłam zielone szparagi na białe. A do komentarza pod spodem, trzeba doprawić, sól, pieprz itp. Jak się nie doprawi to nie ma czego się dziwić
odpowiedz
3748 dni temu
Zrobiłam - danie jest mdłe, bez smaku. Żal mi wydanych 30zł na składniki. Zdecydowanie nie polecam!
odpowiedz
3748 dni temu
Czym można zastąpić szparagi?
odpowiedz
3749 dni temu
no na filmie widać, ale w przepisie pisze śmietana (czyli kwaśna) - słodka śmietana to przecież śmietanka...
odpowiedz
3749 dni temu
Przecież widać, że chodzi o słodką śmietanKĘ :)
odpowiedz
3749 dni temu
To w końcu ma być śmietana czy śmietanka??? W przepisie pisze "śmietana", Pascal mówi - "śmietanka" i wydaje mi się, że to co dodaje to jest śmietanka a nie śmietana???
odpowiedz
3750 dni temu
Ja dziś zrobiłam i wyszło genialnie!! przepyszne
odpowiedz
3750 dni temu
muszę to przygotować bo aż ślinka cieknie........
odpowiedz
3750 dni temu
ja dodałem do kurczaka jak smażyłem czosnek.... wyszło super :)
odpowiedz
3751 dni temu
Witam, Dziękuję za przepis, bo danie wyszło fantastyczne. Delikatne, ale pyszne. Prawdziwy nurt włoski: makaron i warzywa :)
odpowiedz
3751 dni temu
Mój mąż zrobił dziś to danie i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjne. :D
odpowiedz
3751 dni temu
pietruszka kupiona rano, danie wyszło znakomite- nawet mój trzyletni synek 'niejadek' zjadł dwie miseczki:):):)Super!
odpowiedz
3751 dni temu
Można do sosu śmietanowego dodać sera lazur, będzie odrobinę ostrzejszy smak.
odpowiedz
3751 dni temu
DO SERENE: nie przejmuj się brakiem pietruszki, może być do tego natka, ja tak zrobiłem i smakowało genialnie.
odpowiedz
3751 dni temu
czy pietruszka w tym daniu jest niezbędna? Kupiłam, ...ale zapomniałam wziąć z koszyka w sklepie a jutro rano będę robiła danie. Zastanawiam się, czy brak pietruszki popsuje smak?
odpowiedz
3752 dni temu
Uwielbiam kuchnię włoską a to danie przypadło mi do gustu,właśnie je przygotowałam,jest świetne a zwłaszcza pyszny sos śmietanowy.
odpowiedz
3752 dni temu
Przepyszne danie! Dziś pierwszy raz jedliśmy szparagi i wszystkim bardzo smakowało. Pozdrawiamy! :)
odpowiedz
zobacz wszystkie