Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Sznurek do związania szparagów.

Przygotowanie

Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka.

Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie).

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem.

Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól.

Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy.

Kurczak

Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.

Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem.

Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy.

Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (63)

Avatar
  • Izabela M. Izabela M.
    1811 dni temu
    a ja mam takie pytanie: co zrobić, żeby sos/całe danie, było do zjedzenia w dobrym stanie jeszcze na następny dzień? Bo jednak sosy śmietanowe lubię zjedzenie na gotowo z patelni zaraz po przyrządzeniu a w dodatku jak się od razu zmiesza cały makaron z sosem, to napija się on jeszcze dodatkowo śmietaną, a ze śmietany robi się przeźroczysty tłuszcz i wszystko nie wygląda już ciekawie i smakuje też już tak średnio.... pomóżcie proszę ! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1811 dni temu
    Niestety sosy śmietanowe mają to do siebie, że smakują najlepiej, gdy są przygotowywane na świeżo. Niestety nie ma tutaj żadnej złotej rady, niż przygotowywanie sosu na świeżo!
  • Gość Gość
    1775 dni temu
    Dolej wody i znowu zrobi się normalny
  • Gość Gość
    1388 dni temu
    Ja dodaję trochę śmietanki i podgrzewam na małym ogniu
  • Paulina Paulina
    2106 dni temu
    Robiłam już nie raz zawsze wychodzi pyszne. Pozwoliłam sobie nawet na mała modyfikację do śmietany 18% dodaje serek mascarpone i suszone pomidory w oliwie pokrojone a oliwę z pomidorów do przyprawienia mięsa :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2503 dni temu
    Bardzo dobry przepis :) polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2520 dni temu
    Śmietana 30? Nie przemawia to do mnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2519 dni temu
    Dodałam 12% i wyszło pyszne
  • Gość Gość
    2826 dni temu
    Przepyszne! Polecam!

    odpowiedz

  • abc abc
    2834 dni temu
    makaraon wsadzamy do tej samej wody co szparagi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2834 dni temu
    Gotujemy w dwóch osobnych garnkach :)
  • Gość Gość
    2872 dni temu
    Pyszne. To będzie jeden z moich ulubionych przepisów tego serwisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2875 dni temu
    Pyszne! Z chęcią wrócę jeszcze do tego przepisu. Dziękuje

    odpowiedz

  • ania ania
    3197 dni temu
    Bardzo dobre danie ale ja zrobilam sos pomidorowy i dodalam troche smietanki 30% bo uwazam ze tak jest lzej.Dodatkowo dodalam cebulke i czosnek oraz oregano i bazylie.Nie rozumiem czemu pan Pascal boi sie suszonych ziół bo jednak dzieki temu danie jest wyrazniejsze a czosnek dodatkowo podbija smak.Wypróbujcie ale z modyfikacjami.

    odpowiedz

  • Gość=Alicja Gość=Alicja
    2146 dni temu
    Myślę, że nie chodzi o strach przed ziołami. Szparagi są tak delikatne w smaku, że jak włożymy je do sosu pomidorowego z czosnkiem, cebulą, oregano i bazylią to raczej wszystko zabije smak szparaga. Jak dla mnie Twoje danie jest zupełnie czym innym niż to zaproponowane powyżej. Niestety do wszystkiego dodajemy dużo czosnku,cebuli, ziół i niestety zamiast "podbić" smak głównego produktu dania, to go zabijamy.
  • Gościuwa Gościuwa
    3198 dni temu
    Szparagi powinno się dodać pod koniec gotowania sosu a nie przed redukcjami, po co mają się rozciapać. Przepis fajny, tylko tyle tej śmietany... eh..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2146 dni temu
    No cóż-możesz dodać mniej śmietany, ale wtedy 0,5kg makaronu będziesz musiała zjeść prawie na sucho. Tłuszcz jest niezbędny do wchłaniania witamin nierozpuszczalnych w wodzie. śmietana 12% będzie bardziej wodnista i sos nie będzie zbyt gęsty.
  • Aldona Zet Aldona Zet
    3230 dni temu
    Szparagi to dla mnie nowość,przyrządzałam i jadłam je po raz pierwszy,ale na pewno pozostaną w naszym jadłospisie.Danie rewelacyjne!pyszne,sycące,a szparagi to od dziś moje ulubione warzywo :)

    odpowiedz

  • asiaż asiaż
    3250 dni temu
    wyśmienite!

    odpowiedz

  • angela angela
    3556 dni temu
    Robiłam już 3 razy za każdym razem "bomba "! ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3563 dni temu
    Zachęcamy do spróbowania również innych przepisów! :)

    odpowiedz

  • Malina Malina
    3564 dni temu
    Właśnie skończyłam gotowanie tej pyszności. Bardzo smaczne, trochę obawiałam się szparagów, bo robiłam je po raz pierwszy i do tego białe (ponoć gorsze?), ale wszystko wyszło wyśmienicie i pysznie ! Dziękuję Pascal ! Dziękuję Lidl !

    odpowiedz

  • Felinia Felinia
    3568 dni temu
    Mniam, było przepyszne- szparagi co prawda białe, a śmietana 18-stka, ale efekt i tak doskonały. A jeśli komuś było za mdło, to polecam makaron al peperoncino dodaje ostrości i kolorku (jest czerwonawy). naprawdę super pomysł na szparagi!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3598 dni temu
    Dany niestety trudno podać nawet przybliżony czas redukcji sosu. Wiele zależy od wielkości ognia, używanego naczynia oraz soczystości używanych składników. Gotowanie jest sztuką, która wymaga elastyczności i odwagi w eksperymentowaniu! :)

    odpowiedz

  • Gość - Dany Gość - Dany
    3600 dni temu
    Właśnie to danie robię :D szkoda,że nie ma podanego czasu np. ile redukuje sie sos. Nie mam talentu kucharskiego, wzięłam białe szparagi kurde boje sie ze mi to nie wyjdzie :( oby było dobre, bo mam okropnego smaka na to danie!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3600 dni temu
    Makaron pysznie wygląda, znalazłam jeszcze w ,kuchni Lidla, tartę ze szparagami i cebulą, pycha, na pewno zrobię :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3619 dni temu
    Smaczne,makaron i szparagi pycha,kuchnia Lidla jest super.

    odpowiedz

  • Zuza81 Zuza81
    3626 dni temu
    Pyszne danie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3652 dni temu
    A my uwielbiamy takie opinie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3652 dni temu
    Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam <3 <3

    odpowiedz

  • Pan Lidl Polska 345 Pan Lidl Polska 345
    3655 dni temu
    SUPER DANIE . Zakupy zrobiłem w Lidlu

    odpowiedz

  • Kornelia Alicja Nowak Kornelia Alicja Nowak
    3757 dni temu
    pyszne, proste i szybkie ♥ ja zamiast szparagów dałam brukselke, a wszystkie zakupy zrpobiłam w lidlu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3813 dni temu
    Wspaniały przepis, robiłam już go kilka razy!!!! Pycha. A do tego lampka dobrego wina i nic więcej nie potrzeba :) POLECAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3913 dni temu
    Swietny przepis i wcale nie jest mdły,naprawde smaczne ja zamiast szparagów dodałam brokuły .Bardzo polecam

    odpowiedz

  • Kati6685 Kati6685
    3916 dni temu
    Super przepis. Pierwszy raz robiłam szparagi i debiut okazał się udany. Polecam!

    odpowiedz

  • Marina Marina
    3918 dni temu
    Pycha danie, zrobiłam dokładnie wg. przepisu, szparagi przepyszne. Jak się skończy sezon na szparagi spróbuję z brokułami wg poniższej sugestii. Na pewno też będzie dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3918 dni temu
    Danie wyśmienite!! dziś robiłam je na obiad i wspólnie z mężem nie mogliśmy się nim najeść - tak smakowało! wystarczy dobrze doprawić i nie ma mowy aby było mdłe...

    odpowiedz

  • Roksana Roksana
    3918 dni temu
    Comme vous le regarder j'ai un orgasme <3

    odpowiedz

  • Szymekk Szymekk
    3918 dni temu
    To nie jest mdłe!!! Nie wiem jak wy to zrobiliście ale mi wyszło bardzo dobre, trzeba umieć gotować a Pascal to potrafi i naprawdę się zna na kuchni Włoskiej. Według mnie to jedno z najlepszych dań jakie jadłem, POLECAM.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3918 dni temu
    ale w przepisie wyraźnie jest napisane 30 % śmietana czyli potocznie nazywana śmietanką :)

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    3921 dni temu
    Danie jest pyszne! Rodzicom i Narzeczonemu bardzo smakowało. Faktycnzie było może trochę mdłe, ale wystarczy dodać odrobinę pieprzy cytrynowego lub octu winnego i jest super.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3921 dni temu
    robiłam za pierwszym razem z połowy składników, wyszło ciut mdłe ale ser na wierzchu bardzo wspomógł ;) za drugim razem nie miałam śmietanki 30%, więc dałam 18% + pół kubeczka bulionu - mężowi smakowało jeszcze bardziej ;) polecam bardzo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3921 dni temu
    Moim zdaniem brakuje tu czosnku i cebuli. Bo faktycznie danie jest mdle. Takze troche ostrzejszych przypraw nie zaszkodzi,

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3921 dni temu
    Szparagi można zastąpić brokułami

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3922 dni temu
    Zrobiłam bez szparagów, bo po ugotowaniu były gorzkie, włókniste i niedobre generalnie. Więc albo kupiłam już za stare, albo coś źle przygotowałam... nie wiem... jeśli chodzi o szparagi miałam debiut. Poza tym danie bez szparagów wyszło bardzo smaczne. Sos śmietankowy pomba, myślę, że nie raz jeszcze zrobię modyfikując na tysiąc sposobów. :) Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość_ona Gość_ona
    3922 dni temu
    Dziś testowane- wyszło bardzo dobre! Proponuję tylko dać 15szt szparagów zielonych max, w zupełności wystarcza. No i 400g makaronu- 500g to zdecydowanie za dużo. Jeśli chodzi o śmietanę- słodka się sprawdziła również. Kurczaka natomiast oprócz soli i świeżego pieprzu doprawiłam bazylią i oregano. Polecam!

    odpowiedz

  • EW. EW.
    3923 dni temu
    Super danie, ciekawy smak, wymieniłam zielone szparagi na białe. A do komentarza pod spodem, trzeba doprawić, sól, pieprz itp. Jak się nie doprawi to nie ma czego się dziwić

    odpowiedz

  • Jowita Jowita
    3923 dni temu
    Zrobiłam - danie jest mdłe, bez smaku. Żal mi wydanych 30zł na składniki. Zdecydowanie nie polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3924 dni temu
    Czym można zastąpić szparagi?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3924 dni temu
    no na filmie widać, ale w przepisie pisze śmietana (czyli kwaśna) - słodka śmietana to przecież śmietanka...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3924 dni temu
    Przecież widać, że chodzi o słodką śmietanKĘ :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3924 dni temu
    To w końcu ma być śmietana czy śmietanka??? W przepisie pisze "śmietana", Pascal mówi - "śmietanka" i wydaje mi się, że to co dodaje to jest śmietanka a nie śmietana???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3925 dni temu
    Ja dziś zrobiłam i wyszło genialnie!! przepyszne

    odpowiedz

  • valentine valentine
    3925 dni temu
    muszę to przygotować bo aż ślinka cieknie........

    odpowiedz

  • piter771 piter771
    3925 dni temu
    ja dodałem do kurczaka jak smażyłem czosnek.... wyszło super :)

    odpowiedz

  • Ulubienica Lidla Ulubienica Lidla
    3926 dni temu
    Witam, Dziękuję za przepis, bo danie wyszło fantastyczne. Delikatne, ale pyszne. Prawdziwy nurt włoski: makaron i warzywa :)

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    3926 dni temu
    Mój mąż zrobił dziś to danie i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjne. :D

    odpowiedz

  • serene serene
    3926 dni temu
    pietruszka kupiona rano, danie wyszło znakomite- nawet mój trzyletni synek 'niejadek' zjadł dwie miseczki:):):)Super!

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3926 dni temu
    Można do sosu śmietanowego dodać sera lazur, będzie odrobinę ostrzejszy smak.

    odpowiedz

  • kaczorek__1 kaczorek__1
    3926 dni temu
    DO SERENE: nie przejmuj się brakiem pietruszki, może być do tego natka, ja tak zrobiłem i smakowało genialnie.

    odpowiedz

  • serene serene
    3927 dni temu
    czy pietruszka w tym daniu jest niezbędna? Kupiłam, ...ale zapomniałam wziąć z koszyka w sklepie a jutro rano będę robiła danie. Zastanawiam się, czy brak pietruszki popsuje smak?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3927 dni temu
    Uwielbiam kuchnię włoską a to danie przypadło mi do gustu,właśnie je przygotowałam,jest świetne a zwłaszcza pyszny sos śmietanowy.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3927 dni temu
    Przepyszne danie! Dziś pierwszy raz jedliśmy szparagi i wszystkim bardzo smakowało. Pozdrawiamy! :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym i kurczakiem na dokładkę

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to bardzo letnie danie. Skoro tymi warzywami możemy cieszyć się tylko przez krótki okres – od maja do czerwca – warto wykorzystać ten czas i gotować, gotować, gotować.

Szparagi smażone, z wody czy gotowane na parze to klasyk. Pieczone z beszamelem i serem – idealne na przystawkę, ale też danie główne. A szparagi z kurczakiem i śmietaną? To połączenie bardzo subtelne, by nie zagłuszyć żadnego ze smaków. Oczywiście królują tu warzywa, których nie warto sobie żałować. Na pół kilograma makaronu użyj aż 380 gramów szparagów, by dobrze czuć ich smak i fakturę.

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym to danie niezwykle proste – przygotujesz je zaledwie w 20 minut. I to bez większych problemów, bo lista składników na ten obiad również nie należy do najdłuższych. Najważniejsze są oczywiście szparagi, ale też śmietana, kurczak, makaron i kilka dodatków, które sprawią, że to danie będzie naprawdę pyszne. Możesz postawić na pomidorki koktajlowe, dzięki którym sos zyska odrobinę kwasowości. Dodatkowo świetnie sprawdzi się tu natka pietruszki – to świeżość płynąca wprost z ziół, ale również wyrazistość. Pomimo to smak szparagów nie zgubi się.

Oczywiście do makaronu możesz dodać także inne dodatki, jak na przykład oliwki i kapary, które w połączeniu ze śmietaną stworzą doskonały sos. Danie ze szparagami i kurczakiem można wzbogacić także o szpinak. Wystarczy, że zblanszujesz kilka liści i dodasz do nich ząbek czosnku.

Przepis na penne z kurczakiem byłby niepełny bez głównego źródła białka. Kurczak sprawdzi się tu doskonale, choć możesz zastąpić go indykiem. Kurczak w sosie szparagowym powinien być delikatny, rozpływający się w ustach. Dlatego smaż go tylko przez kilka minut. To samo dotyczy indyka – tu jednak uważaj, bo mięso z indyka jest dużo suchsze, dlatego na patelni warto umieścić trochę więcej masła.

Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym będzie prezentować się dużo lepiej, jeśli pokroisz ją w cienkie plastry. Nie musisz ich rozbijać, nie robisz przecież kotletów. Kurczak będzie wyglądać elegancko, a w środku pozostanie soczysty. Makaron rurki z kurczakiem w sosie śmietanowym jest już prawie gotowy. Teraz czas na sos, który sprawi, że całe danie nabierze mnóstwa smaku.

Sos szparagowy do makaronu. O czym pamiętać?

Sos szparagowy sprawdzi się do niejednego makaronu. Możesz wybrać penne, jak w tym przepisie, ale też papardelle, fusilli czy tagiatelle. Ulubiony makaron oraz pierś z kurczaka ze szparagami pięknie połączą się z sosem na bazie śmietany.

Sos szparagowy do makaronu nie wymaga wiele pracy, dlatego właśnie to danie jest tak dobrym pomysłem dla zabieganych. Musisz jednak pamiętać o kilku rzeczach.

Przede wszystkim podczas gotowania szparagów zadbaj o to, by główki nie były zanurzone w wodzie. W ten sposób zmiękną od pary, jednak nadal pozostaną jędrne. Możesz odkroić je od części szparagów i ułożyć na gotowym daniu, by makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym prezentował się naprawdę elegancko. Proste dania także warto ładnie podawać – przecież jemy również oczami.

Sos ze szparagami robi się w kilka minut. Wystarczy, że na patelnię, na której wcześniej smażył się kurczak, wlejesz śmietankę 30%. Dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki, by uzyskać intensywny smak i piękny zielony kolor. Przypraw całość gałką muszkatołową i pieprzem – te dwie przyprawy wystarczą, by makaron penne w sosie śmietanowym smakował wybornie. Za smak odpowiada tu bowiem przede wszystkim natka pietruszki i szparagi.

Penne w sosie śmietanowym należy wykończyć pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w ćwiartki. Dodaj je do sosu jednak dopiero w momencie, w którym śmietana będzie już zredukowana. Pomidorki nie mają gotować się w śmietanie, a jedynie zmięknąć odrobinę. Makaron wymieszaj w sosie na patelni – nie polewaj nim suchej pasty wyłożonej na talerz. Sos musi porządnie oblepić penne, by makaron nie był suchy i przeszedł smakiem przygotowanego sosu.

Penne w sosie śmietanowym udekoruj świeżą natką pietruszki. Nic więcej nie potrzeba. Makaron z sosem szparagowym jest już gotowy. A minęło zaledwie 20 minut!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!