Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Sznurek do związania szparagów.

Przygotowanie

Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka.

Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie).

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem.

Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól.

Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy.

Kurczak

Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.

Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem.

Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy.

Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (63)

Avatar
  • Izabela M. Izabela M.
    1636 dni temu
    a ja mam takie pytanie: co zrobić, żeby sos/całe danie, było do zjedzenia w dobrym stanie jeszcze na następny dzień? Bo jednak sosy śmietanowe lubię zjedzenie na gotowo z patelni zaraz po przyrządzeniu a w dodatku jak się od razu zmiesza cały makaron z sosem, to napija się on jeszcze dodatkowo śmietaną, a ze śmietany robi się przeźroczysty tłuszcz i wszystko nie wygląda już ciekawie i smakuje też już tak średnio.... pomóżcie proszę ! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1636 dni temu
    Niestety sosy śmietanowe mają to do siebie, że smakują najlepiej, gdy są przygotowywane na świeżo. Niestety nie ma tutaj żadnej złotej rady, niż przygotowywanie sosu na świeżo!
  • Gość Gość
    1600 dni temu
    Dolej wody i znowu zrobi się normalny
  • Gość Gość
    1213 dni temu
    Ja dodaję trochę śmietanki i podgrzewam na małym ogniu
  • Paulina Paulina
    1931 dni temu
    Robiłam już nie raz zawsze wychodzi pyszne. Pozwoliłam sobie nawet na mała modyfikację do śmietany 18% dodaje serek mascarpone i suszone pomidory w oliwie pokrojone a oliwę z pomidorów do przyprawienia mięsa :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2328 dni temu
    Bardzo dobry przepis :) polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2345 dni temu
    Śmietana 30? Nie przemawia to do mnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2344 dni temu
    Dodałam 12% i wyszło pyszne
  • Gość Gość
    2651 dni temu
    Przepyszne! Polecam!

    odpowiedz

  • abc abc
    2659 dni temu
    makaraon wsadzamy do tej samej wody co szparagi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2659 dni temu
    Gotujemy w dwóch osobnych garnkach :)
  • Gość Gość
    2697 dni temu
    Pyszne. To będzie jeden z moich ulubionych przepisów tego serwisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2700 dni temu
    Pyszne! Z chęcią wrócę jeszcze do tego przepisu. Dziękuje

    odpowiedz

  • ania ania
    3022 dni temu
    Bardzo dobre danie ale ja zrobilam sos pomidorowy i dodalam troche smietanki 30% bo uwazam ze tak jest lzej.Dodatkowo dodalam cebulke i czosnek oraz oregano i bazylie.Nie rozumiem czemu pan Pascal boi sie suszonych ziół bo jednak dzieki temu danie jest wyrazniejsze a czosnek dodatkowo podbija smak.Wypróbujcie ale z modyfikacjami.

    odpowiedz

  • Gość=Alicja Gość=Alicja
    1971 dni temu
    Myślę, że nie chodzi o strach przed ziołami. Szparagi są tak delikatne w smaku, że jak włożymy je do sosu pomidorowego z czosnkiem, cebulą, oregano i bazylią to raczej wszystko zabije smak szparaga. Jak dla mnie Twoje danie jest zupełnie czym innym niż to zaproponowane powyżej. Niestety do wszystkiego dodajemy dużo czosnku,cebuli, ziół i niestety zamiast "podbić" smak głównego produktu dania, to go zabijamy.
  • Gościuwa Gościuwa
    3023 dni temu
    Szparagi powinno się dodać pod koniec gotowania sosu a nie przed redukcjami, po co mają się rozciapać. Przepis fajny, tylko tyle tej śmietany... eh..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1971 dni temu
    No cóż-możesz dodać mniej śmietany, ale wtedy 0,5kg makaronu będziesz musiała zjeść prawie na sucho. Tłuszcz jest niezbędny do wchłaniania witamin nierozpuszczalnych w wodzie. śmietana 12% będzie bardziej wodnista i sos nie będzie zbyt gęsty.
  • Aldona Zet Aldona Zet
    3055 dni temu
    Szparagi to dla mnie nowość,przyrządzałam i jadłam je po raz pierwszy,ale na pewno pozostaną w naszym jadłospisie.Danie rewelacyjne!pyszne,sycące,a szparagi to od dziś moje ulubione warzywo :)

    odpowiedz

  • asiaż asiaż
    3075 dni temu
    wyśmienite!

    odpowiedz

  • angela angela
    3380 dni temu
    Robiłam już 3 razy za każdym razem "bomba "! ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3388 dni temu
    Zachęcamy do spróbowania również innych przepisów! :)

    odpowiedz

  • Malina Malina
    3389 dni temu
    Właśnie skończyłam gotowanie tej pyszności. Bardzo smaczne, trochę obawiałam się szparagów, bo robiłam je po raz pierwszy i do tego białe (ponoć gorsze?), ale wszystko wyszło wyśmienicie i pysznie ! Dziękuję Pascal ! Dziękuję Lidl !

    odpowiedz

  • Felinia Felinia
    3393 dni temu
    Mniam, było przepyszne- szparagi co prawda białe, a śmietana 18-stka, ale efekt i tak doskonały. A jeśli komuś było za mdło, to polecam makaron al peperoncino dodaje ostrości i kolorku (jest czerwonawy). naprawdę super pomysł na szparagi!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3423 dni temu
    Dany niestety trudno podać nawet przybliżony czas redukcji sosu. Wiele zależy od wielkości ognia, używanego naczynia oraz soczystości używanych składników. Gotowanie jest sztuką, która wymaga elastyczności i odwagi w eksperymentowaniu! :)

    odpowiedz

  • Gość - Dany Gość - Dany
    3425 dni temu
    Właśnie to danie robię :D szkoda,że nie ma podanego czasu np. ile redukuje sie sos. Nie mam talentu kucharskiego, wzięłam białe szparagi kurde boje sie ze mi to nie wyjdzie :( oby było dobre, bo mam okropnego smaka na to danie!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3425 dni temu
    Makaron pysznie wygląda, znalazłam jeszcze w ,kuchni Lidla, tartę ze szparagami i cebulą, pycha, na pewno zrobię :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3444 dni temu
    Smaczne,makaron i szparagi pycha,kuchnia Lidla jest super.

    odpowiedz

  • Zuza81 Zuza81
    3451 dni temu
    Pyszne danie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3477 dni temu
    A my uwielbiamy takie opinie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3477 dni temu
    Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam <3 <3

    odpowiedz

  • Pan Lidl Polska 345 Pan Lidl Polska 345
    3480 dni temu
    SUPER DANIE . Zakupy zrobiłem w Lidlu

    odpowiedz

  • Kornelia Alicja Nowak Kornelia Alicja Nowak
    3582 dni temu
    pyszne, proste i szybkie ♥ ja zamiast szparagów dałam brukselke, a wszystkie zakupy zrpobiłam w lidlu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3638 dni temu
    Wspaniały przepis, robiłam już go kilka razy!!!! Pycha. A do tego lampka dobrego wina i nic więcej nie potrzeba :) POLECAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3738 dni temu
    Swietny przepis i wcale nie jest mdły,naprawde smaczne ja zamiast szparagów dodałam brokuły .Bardzo polecam

    odpowiedz

  • Kati6685 Kati6685
    3741 dni temu
    Super przepis. Pierwszy raz robiłam szparagi i debiut okazał się udany. Polecam!

    odpowiedz

  • Marina Marina
    3743 dni temu
    Pycha danie, zrobiłam dokładnie wg. przepisu, szparagi przepyszne. Jak się skończy sezon na szparagi spróbuję z brokułami wg poniższej sugestii. Na pewno też będzie dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3743 dni temu
    Danie wyśmienite!! dziś robiłam je na obiad i wspólnie z mężem nie mogliśmy się nim najeść - tak smakowało! wystarczy dobrze doprawić i nie ma mowy aby było mdłe...

    odpowiedz

  • Roksana Roksana
    3743 dni temu
    Comme vous le regarder j'ai un orgasme <3

    odpowiedz

  • Szymekk Szymekk
    3743 dni temu
    To nie jest mdłe!!! Nie wiem jak wy to zrobiliście ale mi wyszło bardzo dobre, trzeba umieć gotować a Pascal to potrafi i naprawdę się zna na kuchni Włoskiej. Według mnie to jedno z najlepszych dań jakie jadłem, POLECAM.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3743 dni temu
    ale w przepisie wyraźnie jest napisane 30 % śmietana czyli potocznie nazywana śmietanką :)

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    3745 dni temu
    Danie jest pyszne! Rodzicom i Narzeczonemu bardzo smakowało. Faktycnzie było może trochę mdłe, ale wystarczy dodać odrobinę pieprzy cytrynowego lub octu winnego i jest super.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3746 dni temu
    robiłam za pierwszym razem z połowy składników, wyszło ciut mdłe ale ser na wierzchu bardzo wspomógł ;) za drugim razem nie miałam śmietanki 30%, więc dałam 18% + pół kubeczka bulionu - mężowi smakowało jeszcze bardziej ;) polecam bardzo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3746 dni temu
    Moim zdaniem brakuje tu czosnku i cebuli. Bo faktycznie danie jest mdle. Takze troche ostrzejszych przypraw nie zaszkodzi,

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3746 dni temu
    Szparagi można zastąpić brokułami

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3746 dni temu
    Zrobiłam bez szparagów, bo po ugotowaniu były gorzkie, włókniste i niedobre generalnie. Więc albo kupiłam już za stare, albo coś źle przygotowałam... nie wiem... jeśli chodzi o szparagi miałam debiut. Poza tym danie bez szparagów wyszło bardzo smaczne. Sos śmietankowy pomba, myślę, że nie raz jeszcze zrobię modyfikując na tysiąc sposobów. :) Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość_ona Gość_ona
    3747 dni temu
    Dziś testowane- wyszło bardzo dobre! Proponuję tylko dać 15szt szparagów zielonych max, w zupełności wystarcza. No i 400g makaronu- 500g to zdecydowanie za dużo. Jeśli chodzi o śmietanę- słodka się sprawdziła również. Kurczaka natomiast oprócz soli i świeżego pieprzu doprawiłam bazylią i oregano. Polecam!

    odpowiedz

  • EW. EW.
    3748 dni temu
    Super danie, ciekawy smak, wymieniłam zielone szparagi na białe. A do komentarza pod spodem, trzeba doprawić, sól, pieprz itp. Jak się nie doprawi to nie ma czego się dziwić

    odpowiedz

  • Jowita Jowita
    3748 dni temu
    Zrobiłam - danie jest mdłe, bez smaku. Żal mi wydanych 30zł na składniki. Zdecydowanie nie polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3748 dni temu
    Czym można zastąpić szparagi?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3749 dni temu
    no na filmie widać, ale w przepisie pisze śmietana (czyli kwaśna) - słodka śmietana to przecież śmietanka...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3749 dni temu
    Przecież widać, że chodzi o słodką śmietanKĘ :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3749 dni temu
    To w końcu ma być śmietana czy śmietanka??? W przepisie pisze "śmietana", Pascal mówi - "śmietanka" i wydaje mi się, że to co dodaje to jest śmietanka a nie śmietana???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3750 dni temu
    Ja dziś zrobiłam i wyszło genialnie!! przepyszne

    odpowiedz

  • valentine valentine
    3750 dni temu
    muszę to przygotować bo aż ślinka cieknie........

    odpowiedz

  • piter771 piter771
    3750 dni temu
    ja dodałem do kurczaka jak smażyłem czosnek.... wyszło super :)

    odpowiedz

  • Ulubienica Lidla Ulubienica Lidla
    3751 dni temu
    Witam, Dziękuję za przepis, bo danie wyszło fantastyczne. Delikatne, ale pyszne. Prawdziwy nurt włoski: makaron i warzywa :)

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    3751 dni temu
    Mój mąż zrobił dziś to danie i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjne. :D

    odpowiedz

  • serene serene
    3751 dni temu
    pietruszka kupiona rano, danie wyszło znakomite- nawet mój trzyletni synek 'niejadek' zjadł dwie miseczki:):):)Super!

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3751 dni temu
    Można do sosu śmietanowego dodać sera lazur, będzie odrobinę ostrzejszy smak.

    odpowiedz

  • kaczorek__1 kaczorek__1
    3751 dni temu
    DO SERENE: nie przejmuj się brakiem pietruszki, może być do tego natka, ja tak zrobiłem i smakowało genialnie.

    odpowiedz

  • serene serene
    3751 dni temu
    czy pietruszka w tym daniu jest niezbędna? Kupiłam, ...ale zapomniałam wziąć z koszyka w sklepie a jutro rano będę robiła danie. Zastanawiam się, czy brak pietruszki popsuje smak?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3752 dni temu
    Uwielbiam kuchnię włoską a to danie przypadło mi do gustu,właśnie je przygotowałam,jest świetne a zwłaszcza pyszny sos śmietanowy.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3752 dni temu
    Przepyszne danie! Dziś pierwszy raz jedliśmy szparagi i wszystkim bardzo smakowało. Pozdrawiamy! :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!