Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- wałek do ciasta
- blachę do pieczenia, wołożoną papierem do pieczenia
- piekarnik rozgrzej do 210 stopni C (góra-dół)
Ciasto
Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy widelcem.
Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodając drożdże, rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny - do wyrośnięcia.
Sos
Odkrawamy końce cukinii. Każdą cukinię kroimy na grube plastry. Wrzucamy je do miksera i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowaną cukinię, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Mieszamy, pilnując, żeby się nie przypaliło.
Cukinię podsmażamy przez 3-4 minuty bez przykrycia. Mieszamy aż odparuje sok z cukinii.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Ścieramy na tarce ser gouda, kroimy pomidora na plasterki, oliwki kroimy w talarki, paski mozzarelli rwiemy na mniejsze kawałeczki.
Na cieście rozprowadzamy równomiernie purée z cukinii i rozkładamy składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, plastry mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda.
Całość posypujemy szczyptą ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 30-40 minut (sprawdzając co 15 minut).
Jak podawać
Upieczoną pizzę ozdabiamy kilkoma listkami bazylii i polewamy 2 łyżkami oliwy.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (92)
2985 dni temu
30g drożdży??? 3 kostki???
odpowiedz
2909 dni temu
kostka ma przeciętnie 100g wiec mniej niż polowa kostki
2872 dni temu
Kostka ma 100g :)
2747 dni temu
jedna kostka ma 100g nie 10.
2663 dni temu
30 a nie 300....
2508 dni temu
kostka ma 100 gramów...
1229 dni temu
Kostka ma 100g więc ok. 1/3
912 dni temu
30g to 1/3 kostki. Ja daje max 20g i jest ok.
2985 dni temu
30g drożdży??? 3 kostki???
odpowiedz
2985 dni temu
W kostce zazwyczaj mamy 100 g drożdży, nie 10 :)
3177 dni temu
Dziękuję. To może być pyszne.
odpowiedz
3283 dni temu
Mam zamiar dzisiaj zrobić, mam nadzieje że mi wyjdzie ;)
odpowiedz
3307 dni temu
Biore się za robienie trzymajcie kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3392 dni temu
Jest to moja pierwsza pizza od bardzo długiego czasu. Wyszła wyśmienicie, polowe zrobiłam z sosem z cukini a druga z sosem pomidorowym własnej roboty. Maz był przekonany ze pizzę zamówiłam. PS. Mogłam krócej piec, 12 min by wystarczyło przy tem. 250 st. C.
odpowiedz
3456 dni temu
Olu, w takim razie polecamy przepis Okrasy na pizzę razową! https://kuchnialidla.pl/razowa-pizza-kresowa-z-pieczonymi-warzywami-i-ziolowym-pesto
odpowiedz
3456 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :) chciałam po prostu zrobić wersję bardziej fit :)
odpowiedz
3456 dni temu
Olu, przepis ułożony na ciasto z mąki pszennej. Musisz pamiętać, że zamieniając ją na mąkę żytnią otrzymasz ciasto o zupełnie innej konsystencji!
odpowiedz
3458 dni temu
Czy można dodać mąki żytniej zamiast pszennej?
odpowiedz
3477 dni temu
To moja pierwsza własnoręcznie robiona pizza. Cóż - ciasto bardzo twarde!! Z trudem pokroiłam. Ser z wierzchu tak się spiekł, że nie czuć było jego smaku. Piekłam ok 35 minut, widzę w komentarzach, że pizzę robi się w 12 minut. Nie znam się. Ogólnie w smaku dość mdła, niewyraźna. Absolutnie nie warta tego czasu spędzonego w kuchni. Myślałam, że przepisy na takiej stronie jak ta muszą być proste, żeby przeciętny Polak sobie z tym poradził..
odpowiedz
3509 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz użyć suchych drożdży. Przelicz proporcje według zaleceń na ich opakowaniu.
odpowiedz
3509 dni temu
czy mogę dodać drożdży suchych? nie mam dostępu do innych. ile takich drożdży dodać? z góry dziękuję za odpowiedź :)
odpowiedz
3558 dni temu
Polacy to sie lubia spierac o byle co.ludzie roboty kuchennne maja specjalne koncówki do ciasta drożdżowego by je nie tylko wymieszac a zarazem dobrze napowietrzyc.trzeba poczytac jaki proces zachodzi w cieście drożdżowym.robot robi w 6 minut a człowiek taki sam efekt uzyskuje wyrabianiem ręcznym w 48-52 minuty....więc po co takie głupie gadanie.Przepisy Pascala i Okrasy są sprawdzone i uwaga!mądre-sztuka kucharska nie jest łatwa,wymaga także logicznego myślenia i sporej wiedzy.a Pan Paweł cukiernik to już w ogóle mistrzunio.każda słodkość mi się udała.......Ja kiedyś pracowałam w Lidlu , ale niestety wywalono mnie z pracy za 1 dzien opieki nad dzieckiem..córka rozcięła sobie brodęPani Ania K w Sosnowcu mnie zwolniła..pomimo to bardzo szanuję markę Lidl, dobre produkty-świeże i stronkę z przepisami najbardziej....gdyby nie ta KRS to nie miałabym żadnych zastrzeżen.
odpowiedz
3587 dni temu
Olu, typ 500 sprawdzi się doskonale ;)
odpowiedz
3587 dni temu
Jaki typ mąki najlepiej dodać? Pizza wygląda smakowicie ;)
odpowiedz
3591 dni temu
Jeśli chodzi o sos, to się nie wypowiadam, bo nie wyobrażam sobie pizzy z sosem innym, niż pomidorowy. Natomiast jeśli chodzi o ciasto, to jest rewelacyjne. Z narzeczoną robiliśmy już kilka razy. Jak da się dobre składniki, nie za dużo i do jedzenia nie zaleje syfiastym sosem, tylko skropli delikatnie oliwą... Niebo w gębie. I powiem z ręką na sercu, że jest to najlepsza pizza jaką jadłem w życiu. Pozdrawiam. Maciek
odpowiedz
3610 dni temu
Moniko, niestety ten przepis na ciasto wymaga powolnego wyrastania, i nie da się przyspieszyć tego procesu.
odpowiedz
3613 dni temu
NO CZEŚĆ SIOSTRZYCZKO CO TAM SŁYCHAś?
odpowiedz
3613 dni temu
czy morzna zrobiĆ SZYBCIEJ PIZZE ? CZEKAM NA ODPOWIEDZ
odpowiedz
3633 dni temu
przepis dwa razy zrobiony i dwa razy się udało (znaczy smakowało) Polecam
odpowiedz
3638 dni temu
Wyszła rewelacyjna, cisto idealne, nic mi się nie przykleiło, wyrosło bardzo ładnie. Sos z cukinii bardzo fajnie się komponował z reszta składników, opuściłam tylko oliwki z racji że nikt ich nie lubi u mnie w domu. Gorąco polecam! :)
odpowiedz
3694 dni temu
Do sosu dodać można trochę czosnku, oregano - ja tak zrobiłam i wyszło super. Ciasto mi się przykleiło do blachy, nie dałam papieru, ale myślałam, że jak posypię mąką to wystarczy. Ale jakoś udało się pokroić. Nie dodałam też cukru i całkiem dobrze wyrosło.
odpowiedz
3765 dni temu
Jeśli chodzi o samo ciasto to proporcje są ok. Ja zawsze robie najpierw rozczyn drożdży z cukrem + troszkę mąki, po 10 minutach dodaje olej,sól i mąkę partiami, czyli przesiewam garść, wyrabiam, znowu przesiewam, znowu wyrabiam aż ciasto zacznie sie odklejac od ręki, potem garuje sie ok godziny. Pieczenie jest źle podane, wyjdzie twarda podeszwa, trzeba piec w 250 stopniach 10-15 minut caly czas patrzeć bo moze być gotowe nawet po 7 minutach i smacznego :)
odpowiedz
3919 dni temu
ja jeszcze dodałam kiełbasę żywiecka z Pikoka ;) i ogólnie fajnie :)
odpowiedz
3959 dni temu
Dzieki Pascal za przepis. Pizza wyszla konretnie jednak przepis zmienilem nieco zamiast sosu z cukini uzylem jednak sandardowego sosu do pizzy zrobionego przez siebie poniewaz nie mialem niestety cukini :). W koncowki pizzy wsadzilem ser i go zawinolem wyszlo jeszcze lepiej niz myslalem.. Tutaj zdjecie jak wyszlo: http://tinypic.com/view.php?pic=5kjdxe&s=8#.UvqSq_l_vH9 Jeszcze raz dziekuje za przepis bede odwiedzal:)
odpowiedz
3966 dni temu
Cukier z chemicznego punktu widzenia jest niezbędny do tego, by drożdże mogły pracować. Jednak skrobia zawarta w mące także jest cukrem, dlatego często wystarcza zrobienie rozczynu bez dodatku cukru jaki znamy z kuchni.
odpowiedz
3967 dni temu
dziwne że nie dodał do drożdży cukru
odpowiedz
3977 dni temu
mniam!
odpowiedz
3993 dni temu
magdap, a na przystawkę może zaserwujesz minipizze z cukinii? https://kuchnialidla.pl/Cukiniowe-pizze
odpowiedz
3995 dni temu
Pizza rewelacja!
odpowiedz
4021 dni temu
Dopiero teraz po przeczytaniu komentarzy zdałam sobie sprawę że do "swojego"ciasta drożdżowego do pizzy nie daję cukru a ostatnio pizza była aż nazbyt wyrośnięta...do piekarnika daję dwie pizze jednocześnie na różne pozycje i włączam dolne grzanie i termoobieg na 20 minut. Ten przepis wypróbuje na pewno niedługo :)
odpowiedz
4048 dni temu
Pizzy nie piecze się 40 min. !! Trzeba piekarnik rozgrzać do 250 stopni C góra i dół i wtedy wkładamy pizze na środkowy poziom na 10 - 12 min. Jak się brzegi delikatnie zarumienia to znak, że pizza jest dobra. Wtedy wyciągamy pizze z pieca i wykładamy na kratkę (tą co zwykle mamy w piekarniku) na ok. 3 min. żeby odparowała, to ważne bo dzięki temu ciasto będzie chrupiące. Pozdrawiam!
odpowiedz
4058 dni temu
dvdd, super pomysł! Sami chętnie wypróbujemy! :)
odpowiedz
4059 dni temu
ostatnio do sosu z cukinii dodałem podsmażoną cebulę z boczkiem (plus przyprawy w tym ząbek czosnku). Wyszło fajnie, polecam
odpowiedz
4081 dni temu
Ciasto super, ale sosu z cukini było za dużo i trochę bez smaku, powinnam chyba posłuchać rad poprzedników i dodać do niego np cebuli czy czosnku. Reszta przepisu ok, można go wykorzystać i zmienić sos, może ktoś lub admin poda sprawdzony np. pomidorowy sos do pizzy ?
odpowiedz
4116 dni temu
CIASTO NA PIZZE REWELACJA:-) MOZNA POWIEDZIEC ZE ROBI SIE SAMA. POLECAM
odpowiedz
4167 dni temu
Sos do pozzy na ciasto? Nic prostrzego jak koncentrat pomidorowy, łyżeczka soli, pieprzu, 2 łyżeczki OREGANO szczypta CUKRU. Zapewniam, że będzie pachniało jak w pizzeri :)
odpowiedz
4231 dni temu
tyle na ile ją pokroisz :D
odpowiedz
4264 dni temu
Wiecie ile wyjdzie kawałków?
odpowiedz
4291 dni temu
tego podwoiłam ilość chorizo. Poza tym wszystko z przepisem. REWELACJA
odpowiedz
4299 dni temu
super przepis , pizza rewelacja , polecam wszystkim
odpowiedz
4331 dni temu
Przepis prosty i gwarantujący sukces! Polecam :)
odpowiedz
4395 dni temu
Wspaniały przepis:) Pychotka Pascal jesteś wielki pozdrawiam i dziękuję za taką rozkosz dla podniebienia ale i też dla oka:):)
odpowiedz
4432 dni temu
Świetna pizza !!! :) pomysł z cukinią rewelacyjney(zwłaszcza dla mnie - miłośnika cukinii), kruche ciasto, nie przylega do folii. Dziekuję za inspiracje i przepis!!!
odpowiedz
4439 dni temu
coś wspaniałego
odpowiedz
4455 dni temu
mniam.pychotka
odpowiedz
4463 dni temu
uwielbiam pizze
odpowiedz
4464 dni temu
Od zawszę robię ciasto na pizze z tych samych składników, zawsze mi wyrasta i jest przepyszna , każdy ją chwali! Często, tzn jak mam czas, po rozwałkowaniu na blaszce ciasta na nowa czekam z 5-7 min aż się podniesie :) i nigdy mi nie wyszedł zakalec!
odpowiedz
4465 dni temu
Gość maniek ma racje.Ale pasta cukinni zalezy od Was. Fakt , miksując cukinnie dodajcie cebuli, czosnku i mięsa { kiełbasa ,jakie tam do smaku}, po wylaniy na form,e dodajcie wymieszane jajka to związe cała tą konsynstencje.A reszta jest ok. Smacznego.
odpowiedz
4470 dni temu
1. za groba warstwa tej pasty z cukini... zrobi sie zakalec albo skwasi 2. zla blacha 3. ciasto po zwalkowaniu posypcie oregano i przyprawami i zrobcie male dziurki widelcem 4. pieczenie zalezy od piekarnika (dlugosc) gdzie czosnek pytam? ocena 1/10
odpowiedz
4471 dni temu
przepis na pizzę
odpowiedz
4471 dni temu
Igo, do pieczenia tej pizzy najlepiej użyć tej dużej blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika, a przed pieczeniem wyłożyć ja papierem do pieczenia.
odpowiedz
4473 dni temu
Pizza była przepyszna! Bardzo ciekawa w smaku dzięki puree z cukinii, do tego ciasto wyszło naprawdę smaczne i chrupiące. Świetna propozycja na sobotni obiad :) To już trzeci przepis Pascala który wypróbowałam i czekam z niecierpliwością na kolejne:)
odpowiedz
4474 dni temu
ludzie pizze piec 40 minut jakas pomylka
odpowiedz
4474 dni temu
Jaka blacha? Jakiej wielkości?
odpowiedz
4474 dni temu
Tak na marginesie, do drożdży nie dodałam cukru, wystarczyło ciepłe miejsce - wyrosło idealnie, potrajając swoją objętość.
odpowiedz
4474 dni temu
Niezła :) www.alaskamlaska.blogspot.com/2012/09/pizza-z-zielonym-sosem.html
odpowiedz
4474 dni temu
Michale, trafiłeś w sedno: i Pascal i Okrasa kochają to, co robią i dlatego tak dobrze się ich słucha i tak chętnie sięga po ich przepisy. Przepisy z niby zwyczajnych składników, ale jednak, jak słusznie zauważyłeś, wyjątkowe. I o to nam właśnie chodziło – Lidlowi i kucharzom – żeby pokazać Polakom, jak niewiele potrzeba, żeby odmienić codzienną monotonię w kuchni. Rośniemy z dumy, że nam się to udaje! Ale jeszcze bardziej jesteśmy szczęśliwi, że Wam smakuje, urozmaica Wasze menu i pozwala odżywiać się zdrowiej.
odpowiedz
4475 dni temu
A for me Pascal nadaje sie do akcjii idealnie... to, że jest świetnym kucharzem to jedna z kwestii, ale przedewszystkim jest zrozumiały wlasnie do przeciętnego kowalskiego, nigdy nie uważałem swojego gotowania za zbyt jakościowego, a jednak wszystkie przepisy pascala w kuchnilidla wychodzą mi bardzo dobrze, co więcej PASCAL do tego przeciętnego kowalskiego ma bardzo dobre podejscie- tzn. potrafi pewne rzeczy zasugerowac i pobudzic do kreatywnosci w doborze skladników i wykorzystywaniu pewnych pomysłów. Jest to napewno postać medialna, która kocha to co robi. Kiedyś myślałem, że to taki myk marketingowy- tj. akcent pod publike itp, jednak przyznac trzeba, że zmienilem zdanie, akcent akcentem, ale Pascal naprawdę potrafi "konwersować" z widzem i zainspirować zarówno przepisami jak i przekazem, w którym rzeczywiście nie widać sztuczności - a to nie każdy na wizji potrafi. Może ktoś być sceptyczny, ale dla mnie cała akcaj lidla, mimo iż marketingowa dała pare świetnych w nienajgorszej cenie kolacjii i szerszy wachlasz możliwości w jadlospisie, bo uzmyslowila, ze rzeczywiscie czasami idzie zrobic cos nowego, pozywnego a w przyzwoitej cenie (wydaje sie banalne a jednak). ps. tarta była mega
odpowiedz
4475 dni temu
Skoro bez cukru drożdże nie urosną to czemu mi urosły pięknie wg. przepisu Pascala!?
odpowiedz
4475 dni temu
Pewnie Pascal uznał, że dodanie odrobiny cukru do zaczynu drożdżowego jest tak oczywiste, że zapomniał o tym wspomnieć :-) Ale dodał na pewno, bo ciasto wyrosło mu pięknie. W każdym razie dziękujemy za czujność!
odpowiedz
4475 dni temu
doskonale wiem jak się robi zaczyn. niemniej jednak bez niego ciasto nie wyrośnie.
odpowiedz
4475 dni temu
Szpic- możesz przygotowując zaczyn dodać szczyptę cukru, wtedy będziesz mieć pewność, że drożdże zaczną pracować
odpowiedz
4475 dni temu
Nie rozumiem gdzie macie problem. Ja używam sprzętu Boscha z identyczną przystawką i daje radę wyrobić świetne ciasto. Jak ktoś nie ma robota to może przecież wyrobić ciasto ręcznie! Co to za problem? Kwestia chęci. Pozdrawiam. Świetny przepis!
odpowiedz
4475 dni temu
Ja zagniatałam ciasto mikserem zelmer z obrotową miską, nie było lekko ale dał radę. Pizzę piekłam ok. 30 min. i ciasto wyszło puszyste i miękkie. To, że nie każdemu dobrze wyszło nie oznacza, ze przepis jest zły, bo np. może za słabo ciasto wyrosnąć na drożdżach, dużo zależy tez od piekarnika dlatego trzeba sprawdzać w trakcie pieczenia. Ja podzieliłam ciasto na dwie pizze, nie lubię warzyw więc jedna pizza była z cukinią, farsz zrobiony z dwóch, zmielonych w blenderze kupionym w Lidlu, ładnie odparowała się woda, być może przy większej ilości trzeba dłużej po prostu trzymać na patelni żeby nie było wodniste. Co do smaku zielonego farszu mężowi nie smakował taki wynalazek.
odpowiedz
4475 dni temu
a na czym te drożdże mają wyrosnąć? bez cukru?
odpowiedz
4476 dni temu
ja jestem zwykłym Kowalskim i też używam Kitechenaida do zagniatania pizzy (i nie tylko) i jest to dla mnie całkiem naturalne (nie rozumiem zdziwienia) choć fakt że poprzedniego robota właśnie takimi akcjami wykończyłam. KitkA (z przystawką) polecam szczególnie do wałkowania makaronu....ale ale o pizzy miała być mowa - ciasto z tego przepisu piecze się 20min i wychodzi pysznie chrupiące, tylko nie można przesadzić z sosami itp tak więc raczej proszę nie trzymać 40min w piekarniku...
odpowiedz
4476 dni temu
W takim razie będę pierwsza osoba, która poprze Michała. Nie nazwałabym oczywiście Pascala tłumakiem kulinarnym, ale fakt użycia tutaj robota jest dla mnie rozczarowujący. Chciałam zrobić dzisiaj taka pizze i użyłam swojego "pospolitego" robota w domu i o mało mi nie zwariował na tym cieście. Rozumiem ze w tych jego renomowanych szkołach kulinarnych maja sprzęt który doskonale radzi sobie ze wszystkim, ale uważam ze te reklamy Lidla są kierowane do zwyczajnego "Kowalskiego" który może być problem, tak ja dzisiaj. Już po raz kolejny przepis Pascala okazał się dla mnie albo nie dokładny albo bardzo mylący. Nie jestem żadną specjalistką, nie skończyłam żadnej szkoły gastronomicznej ani kursu, moje doświadczenie polega na gotowaniu dla rodziny i myślę, że do takich osób kierowane są umieszczane tu przepisy.
odpowiedz
4477 dni temu
nie wiem, chyba coś źle zrobiłam, bo jakieś mi to puree mdłe wyszło; ale poza tym ok; a piekło się 40 minut i było w sam raz
odpowiedz
4477 dni temu
Do Michała Kowalskiego: Wstydziłabym się dać taki komentarz. Żenujący poziom....
odpowiedz
4477 dni temu
Pyszna jest ta pizza
odpowiedz
4477 dni temu
Magdo, wg tego, co mówi Pascal w filmowej wersji przepisu, czas pieczenia pizzy może być krótszy – dlatego trzeba do niej zajrzeć, żeby sprawdzić jej stan upieczenia już po 15 minutach.
odpowiedz
4477 dni temu
po 30 minutach pieczenia twarda jak kamień!!!
odpowiedz
4477 dni temu
Po 30-40 min. pieczenia to chyba twarda ta pizza okropnie. Wystarczy 10 min............Reszta fajna.
odpowiedz
4477 dni temu
Jak do tej pory jest 4:1 dla Pascala w mojej kuchni i w tym tygodniu pewnie będzie 5:1. Nie to żebym miał coś do kuchni Karola, ale muszę się liczyć z pozostałymi osobami w moim domu. Przepisy raczej mniej skomplikowane i mniej "ryzykowne". Pozdrawiam
odpowiedz
4477 dni temu
ten "tlumok kulinarny" skończył kilka renomowanych szkół gastronomicznych, a "Pan Michał" pewnie tylko kurs w jednej z podrzędnych pizzerii (do których ciasto przyjezdza gotowe, a pracownik pizzerii ma tylko uformować placek i dołożyć składniki)....no ale po takim kursie "Pan Michał" wie już wszystko o kuchni...ciekawe czy nie przypala wody na herbatę :)
odpowiedz
4478 dni temu
Zapraszam do mojej niesponsorowanej recenzji przepisu Pascala. Zapraszam! http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-7.html
odpowiedz
4478 dni temu
wlasnie obejrzalam film, przepis banalnie prosty, a sos z cukini może dać ciekawy i inny efekt, pizza w tym tygodniu wyladuje u nas na stole, wtedy napisze jak samkowało
odpowiedz
4478 dni temu
Michale, dyskutować, a nawet spierać się można zawsze i na każdy temat. Obowiązuje przy tym jednak zawsze zasada kultury i szanowania rozmówcy. Używanie obraźliwych określeń w stosunku do jakiejkolwiek osoby nie świadczy najlepiej o tym, który je formułuje i jest, mówiąc wprost, przykre dla adresata takich inwektyw. Co do Twojej uwagi na temat używania przez mistrza Kuchni Lidla miksera do wykonania ciasta drożdżowego. Otóż zarówno w amatorskiej, jak i profesjonalnej kuchni dopuszcza się, a nawet często stosuje taki sposób. Wiele mikserów posiada specjalne przystawki do wyrabiania ciasta drożdżowego. Pascal prezentując swoje przepisy stara się nie tylko przedstawić użytkownikom Kuchni Lidla ciekawe propozycje kulinarne, ale też sposoby, które ułatwiają pracę w kuchni. Ten z użyciem miksera jest jednym z nich. Ale Ty możesz oczywiście wybrać taki sposób, który pasuje Ci najbardziej.
odpowiedz
4478 dni temu
Panie Michale najlepsze pizzerie używają właśnie takich robotów do ciasta, tylko większych a ciasto dzięki temu zawsze jest idealne i puszyste. Nie rozumiem oburzenia.
odpowiedz
4478 dni temu
dla mnie pascal to tłumok kulinarny. nie rozumiem na czym polega jego fenomen. jak mozna ciasto na pizze wykonac przy uzyciu robota kuchennego? zalosne
odpowiedz
4478 dni temu
nice
odpowiedz
4478 dni temu
ciekawe informacje o zdrowym jedzeniu na http://eaktywni.pl, polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie