Bazylia

Nazwa tej rośliny prawdopodobnie pochodzi od greckiego słowa basileus, co oznacza króla. Można spotkać się z informacjami, iż w Indiach jest ona uznawana za święte ziele ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Wierzono tam, że codzienne spożycie listka bazylii zagwarantuje zdrowie oraz płodność.

JAK WYGLĄDA?

Bazylia występuje w ok. 35 gatunkach. Ma bardzo aromatyczne, intensywnie zielone liście o jajowatym kształcie.

Wśród jej rodzajów można wymienić:

  • Bazylię cytrynową – to podgatunek bazylii pospolitej, który charakteryzuje się cytrynowym zapachem i smakiem. Ma długie, spiczaste i jasnozielone liście. Bazylia cytrynowa przybyła do Europy z Indii i Persji w XX wieku i obecnie jest znana głównie we Włoszech. Zawiera witaminę K, C i A oraz żelazo, błonnik pokarmowy, potas, mangan, magnez i wapń. Bazylię cytrynową można spożywać w postaci naparu, ale najczęściej jest ona składnikiem sałatek i masła ziołowego. Dodawana jest także do sosów, makaronów, zapiekanek i zup. Najbardziej znane danie, w którym bazylia cytrynowa jest głównym składnikiem, to włoskie pesto.
  • Bazylię czerwoną – od tej zielonej różni się przede wszystkim kolorem oraz nieco mocniejszym zapachem. Czerwona bazylia zawiera wiele przeciwutleniaczy i witamin, m.in. witaminy A, K oraz C. Jest także bogata w magnez, żelazo, potas i wapń. Umyte liście bazylii czerwonej można żuć lub przygotować z nich herbatkę, która doprawiona miodem i kardamonem nabiera bardziej orientalnego smaku. Z liści bazylii można także przygotować sok – wkładając je do sokowirówki.
  • Bazylię tajską, inaczej zwaną horaphą – jest wykorzystywana głównie w kuchni wietnamskiej oraz tajskiej. Jej lekko anyżowy aromat sprawia, że jest ona częstym składnikiem tajskiego czerwonego oraz zielonego curry. W Wietnamie jej surowe liście podaje się jako dodatek do zupy. Bazylia tajska jest bogata w witaminy A, B1, B2 oraz witaminę C. Dodatkowo zawiera dużo fosforu, wapnia, żelaza, a także beta-karotenu. Stosowana do potraw makaronowych, rybnych, zup czy sałatek. Doskonale przełamuje słodycz deserów.

JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI?

Bazylia jest przez niektórych stosowana jako naturalny środek odprężający, działa uspokajająco. Wspomaga trawienie poprzez zwiększenie produkcji soku żołądkowego oraz działa pobudzająco na apetyt. Eugenol – olejek eteryczny zawarty w liściach bazylii – ma działanie przeciwzapalne. Jest również stosowana w przypadku wzdęć i zaparć.

JAK JEJ UŻYWAĆ?

Tak jak wiele innych ziół bazylię można wykorzystywać zarówno świeżą, jak i suszoną. Jest ona doskonałym dodatkiem do wielu potraw, szczególnie dobrze komponuje się z pomidorami. Świeżą bazylię należy dodawać do potraw dopiero pod koniec gotowania, gdyż w ten sposób zachowa ona najwięcej zdrowotnych właściwości.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram