Kuchnia czeska - przepisy i pomysły:

Kuchnia czeska

Typ dania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
Czesi, podobnie jak Polacy, uwielbiają zupy oraz dania mięsne podane w aromatycznych sosach. A do tego obowiązkowo oczywiście dodatek w postaci knedlików, charakterystycznego przysmaku, z którym kojarzy się czeska kuchna. Ten rodzaj klusek stał się kulinarnym symbolem narodowym Czech. Sprawdźcie, jak je przyrządzić i co zrobić, aby nadać pozostałym Waszym potrawom czeski charakter.

Knedliki – czeski klasyk w najlepszym wydaniu

Bez knedlików nie ma kuchni czeskiej. Tak w skrócie można by określić rolę tych niewielkich mącznych klusek w jadłospisie każdego Czecha. Wyróżnia się kilka rodzajów tego specjału, ale największą popularnością cieszą się zdecydowanie knedliki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków oraz bułczane z mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Prawdziwe czeskie knedliki są serwowane jako dodatek do mięs, szczególnie wieprzowiny i wołowiny. Gulasz z knedlikami to sztandarowy przepis kuchni czeskiej. A jeśli chcecie poznać pomysł Kuchni Lidla na podanie czeskich knedlików, to spróbujcie koniecznie schabu wieprzowego na grzybach z brokułami i knedlikiem. Palce lizać! Wszystkich zainteresowanych Lidl zaprasza również po więcej przepisów inspirowanych kuchnią czeską.

Najlepsze przepisy na zupę czosnkową

Zupa zajmuje ważne miejsce w czeskim menu. Jedną z tradycyjnych zup przypisywanych tej części Europy jest zupa czosnkowa, tzw. česnakova polévka. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa czosnkowa, serwowana w postaci kremu, stanowi idealną propozycję pierwszego dania, zwłaszcza podczas chłodniejszych dni. Jeśli zatem poszukujecie patentu na pyszną zupę czosnkową, to skorzystajcie z przepisu Kuchni Lidla. Gorąca zupa czosnkowa, posypana żółtym serem i z dodatkiem grzanki, z pewnością stanie się jedną z waszych ulubionych.

Sprawdzamy, co jedzą Czesi!

Kuchnia czeska obfituje w przepisy na dania mięsne, ale nie brakuje w niej również pomysłów na wykwintnie podane ryby, jak np. smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée albo świąteczny karp w ziołowej panierce. Czeskie dania mogą więc zaskakiwać różnorodnością, której brakuje wielu innych regionalnym kuchniom. Przepisów na czeskie potrawy szukajcie jak zwykle w niezawodnej Kuchni Lidla, w której znajdziecie wskazówki jak przyrządzić m.in.:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!