Kuchnia czeska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Smażony żółty ser z sosem tatarskim
Z wierzchu – wspaniale chrupie, w środku – skrywa miękkie, ciągnące się wnętrze! Smażony ser Karola podasz z wyrazistym sosem tatarskim jako idealną przekąskę!
![Smażony żółty ser z sosem tatarskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/201863db1e69-8be6aaa4285c-KW10_Karol_ser_BS_ONLINE_KW10_KW11_28226_190221_MA_1545_1250x700.webp)
Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
![Czeskie ciasteczka "zlepianki"](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8ebe8c7964c8-8fbc8eb9e0-KW_30_Czeskie_ciasteczka_960x540.webp)
Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.
![Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c23254cdfbae-21e6ff6203-PASCAL_Schab_z_knedlikami_7695_RGB_A_960x540.webp)
Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.
![Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c31917f0d72e-83eb973852-OKRASA_Schab_wieprzowy_z_sosem_piwnym_7662_RGB_A_960x540.webp)
Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!
![Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/475567cb990b-6b3ce7bfaf-KW_39_CZ_PAULUS_warkocz_drozdzowy_z_szynka_szwarcwaldzka_i_serem_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.
![Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e16571ccc198-dd455c05ea-KW_38_CZ_PAULUS_ryzowe_krokiety_z_mozarella_i_pieczarkami_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!
![Nadziewana papryka w sosie pomidorowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/292bb51b37d5-07f5d266b6-PAULUS_CZ_SK_KW_42_13374_S_2725_papryka_faszerowana_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
Delikatna, pachnąca tymiankiem ryba, a do tego gęsty sos z cukinią. Lekkie danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.
![Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4994f1d4f905-4ebb774c5f-KW_41_PAULUS_CZ_PIECZONY_LOSOS_Z_RAGU_Z_CUKINII_960x540_kuchnia_czeska.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!
![Cebulowe ciasto francuskie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/593a6fba585e-2062af2f87-KW_40_PAULUS_CZ_SLONY_KOLACZ_Z_CAMEMBERTEM_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
![Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/235a9f87f18a-902985f291-PAULUS_CZ_44_uszka_z_dynii_13374_S_0049_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Spaghetti bolognese
Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest gęsty, aromatyczny sos. W połączeniu z makaronem tworzy danie idealne.
![Spaghetti bolognese](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6b2f4f3cbf2b-200265ec88-PAULUS_CZ_KW_43_13374_S_2777_spaghetti_z_sosem_bolonskim_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.
![Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8ba02ea17670-621b5983a1-Paulus_CZ_SK_KW_47_13450_S_149550_960x540_960x540.webp)
Knedliki – czeski klasyk w najlepszym wydaniu
Bez knedlików nie ma kuchni czeskiej. Tak w skrócie można by określić rolę tych niewielkich mącznych klusek w jadłospisie każdego Czecha. Wyróżnia się kilka rodzajów tego specjału, ale największą popularnością cieszą się zdecydowanie knedliki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków oraz bułczane z mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Prawdziwe czeskie knedliki są serwowane jako dodatek do mięs, szczególnie wieprzowiny i wołowiny. Gulasz z knedlikami to sztandarowy przepis kuchni czeskiej. A jeśli chcecie poznać pomysł Kuchni Lidla na podanie czeskich knedlików, to spróbujcie koniecznie schabu wieprzowego na grzybach z brokułami i knedlikiem. Palce lizać! Wszystkich zainteresowanych Lidl zaprasza również po więcej przepisów inspirowanych kuchnią czeską.
Najlepsze przepisy na zupę czosnkową
Zupa zajmuje ważne miejsce w czeskim menu. Jedną z tradycyjnych zup przypisywanych tej części Europy jest zupa czosnkowa, tzw. česnakova polévka. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa czosnkowa, serwowana w postaci kremu, stanowi idealną propozycję pierwszego dania, zwłaszcza podczas chłodniejszych dni. Jeśli zatem poszukujecie patentu na pyszną zupę czosnkową, to skorzystajcie z przepisu Kuchni Lidla. Gorąca zupa czosnkowa, posypana żółtym serem i z dodatkiem grzanki, z pewnością stanie się jedną z waszych ulubionych.
Sprawdzamy, co jedzą Czesi!
Kuchnia czeska obfituje w przepisy na dania mięsne, ale nie brakuje w niej również pomysłów na wykwintnie podane ryby, jak np. smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée albo świąteczny karp w ziołowej panierce. Czeskie dania mogą więc zaskakiwać różnorodnością, której brakuje wielu innych regionalnym kuchniom. Przepisów na czeskie potrawy szukajcie jak zwykle w niezawodnej Kuchni Lidla, w której znajdziecie wskazówki jak przyrządzić m.in.: