Kuchnia czeska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Smażony żółty ser z sosem tatarskim
Z wierzchu – wspaniale chrupie, w środku – skrywa miękkie, ciągnące się wnętrze! Smażony ser Karola podasz z wyrazistym sosem tatarskim jako idealną przekąskę!
Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.
Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.
Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!
Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.
Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!
Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
Delikatna, pachnąca tymiankiem ryba, a do tego gęsty sos z cukinią. Lekkie danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.
Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
Spaghetti bolognese
Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest gęsty, aromatyczny sos. W połączeniu z makaronem tworzy danie idealne.
Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.
Knedliki – czeski klasyk w najlepszym wydaniu
Bez knedlików nie ma kuchni czeskiej. Tak w skrócie można by określić rolę tych niewielkich mącznych klusek w jadłospisie każdego Czecha. Wyróżnia się kilka rodzajów tego specjału, ale największą popularnością cieszą się zdecydowanie knedliki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków oraz bułczane z mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Prawdziwe czeskie knedliki są serwowane jako dodatek do mięs, szczególnie wieprzowiny i wołowiny. Gulasz z knedlikami to sztandarowy przepis kuchni czeskiej. A jeśli chcecie poznać pomysł Kuchni Lidla na podanie czeskich knedlików, to spróbujcie koniecznie schabu wieprzowego na grzybach z brokułami i knedlikiem. Palce lizać! Wszystkich zainteresowanych Lidl zaprasza również po więcej przepisów inspirowanych kuchnią czeską.
Najlepsze przepisy na zupę czosnkową
Zupa zajmuje ważne miejsce w czeskim menu. Jedną z tradycyjnych zup przypisywanych tej części Europy jest zupa czosnkowa, tzw. česnakova polévka. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa czosnkowa, serwowana w postaci kremu, stanowi idealną propozycję pierwszego dania, zwłaszcza podczas chłodniejszych dni. Jeśli zatem poszukujecie patentu na pyszną zupę czosnkową, to skorzystajcie z przepisu Kuchni Lidla. Gorąca zupa czosnkowa, posypana żółtym serem i z dodatkiem grzanki, z pewnością stanie się jedną z waszych ulubionych.
Sprawdzamy, co jedzą Czesi!
Kuchnia czeska obfituje w przepisy na dania mięsne, ale nie brakuje w niej również pomysłów na wykwintnie podane ryby, jak np. smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée albo świąteczny karp w ziołowej panierce. Czeskie dania mogą więc zaskakiwać różnorodnością, której brakuje wielu innych regionalnym kuchniom. Przepisów na czeskie potrawy szukajcie jak zwykle w niezawodnej Kuchni Lidla, w której znajdziecie wskazówki jak przyrządzić m.in.: