Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- pęsetę
- sitko
Purée ziemniaczane
Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie. Potem je odcedzamy, dodajemy kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i solimy. Gnieciemy i dolewamy trochę ciepłego mleka. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulkę dymkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy purée przykryte pokrywką.
Fileciki z pstrąga
Wypatroszonego pstrąga czyścimy nożem z łusek i przygotowujemy filety. Wbijamy nóż za głową aż do kręgosłupa i ostrożnie odcinamy filety od ości w kierunku ogona. Potem pstrąga obracamy i kontynuujemy odcinanie filetu w ten sam sposób z drugiej strony. Filety czyścimy z ości, odcinamy mięso od grzbietu i jamy brzusznej. Pozostałe małe ości wyciągamy za pomocą pęsety. W ten sposób przygotowane filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy i pieprzymy. Stronę ze skórą lekko posypujemy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, dociskając całą ich powierzchnię do patelni. Gdy mięso jest już prawie usmażone, filety obracamy. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek, kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i skrapiamy sokiem z cytryny. Patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
Szpinak ze świeżych liści
Pokrojoną drobno cebulę i czosnek szklimy na reszcie masła. Dodajemy umyty szpinak, sól, pieprz oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Przed podaniem szpinak przekładamy na papierowy ręcznik, aby się pozbyć nadmiaru płynu.
Jak podawać
Na talerz nakładamy purée ziemniaczane, szpinak ze świeżych liści, filecik z pstrąga i całość polewamy sosem z patelni.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.
Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3228 dni temu
smażony jest a nie pieczony to chyba różnica?
odpowiedz
3984 dni temu
młody, tak, szpinak może być mrożony, jednak nie będzie się on już tak ładnie prezentować, jak przygotowany ze świeżych liści.
odpowiedz
3985 dni temu
Czy szpinak może być mrożony
odpowiedz
3985 dni temu
wyśmienite danie dla zapracowanych [dzień wcześniej przygotowujemy rybę]
odpowiedz