Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrzebujemy

  • pęsetę
  • sitko

Purée ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie. Potem je odcedzamy, dodajemy kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i solimy. Gnieciemy i dolewamy trochę ciepłego mleka. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulkę dymkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy purée przykryte pokrywką.

Fileciki z pstrąga

Wypatroszonego pstrąga czyścimy nożem z łusek i przygotowujemy filety. Wbijamy nóż za głową aż do kręgosłupa i ostrożnie odcinamy filety od ości w kierunku ogona. Potem pstrąga obracamy i kontynuujemy odcinanie filetu w ten sam sposób z drugiej strony. Filety czyścimy z ości, odcinamy mięso od grzbietu i jamy brzusznej. Pozostałe małe ości wyciągamy za pomocą pęsety. W ten sposób przygotowane filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy i pieprzymy. Stronę ze skórą lekko posypujemy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, dociskając całą ich powierzchnię do patelni. Gdy mięso jest już prawie usmażone, filety obracamy. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek, kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i skrapiamy sokiem z cytryny. Patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

Szpinak ze świeżych liści

Pokrojoną drobno cebulę i czosnek szklimy na reszcie masła. Dodajemy umyty szpinak, sól, pieprz oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Przed podaniem szpinak przekładamy na papierowy ręcznik, aby się pozbyć nadmiaru płynu.

Jak podawać

Na talerz nakładamy purée ziemniaczane, szpinak ze świeżych liści, filecik z pstrąga i całość polewamy sosem z patelni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    3228 dni temu
    smażony jest a nie pieczony to chyba różnica?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3984 dni temu
    młody, tak, szpinak może być mrożony, jednak nie będzie się on już tak ładnie prezentować, jak przygotowany ze świeżych liści.

    odpowiedz

  • młody młody
    3985 dni temu
    Czy szpinak może być mrożony

    odpowiedz

  • Gośćbabcia Basia Gośćbabcia Basia
    3985 dni temu
    wyśmienite danie dla zapracowanych [dzień wcześniej przygotowujemy rybę]

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!