Dania główne - Pstrąg - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!
Faszerowana ryba w galarecie
Ryba w galarecie co roku gości na Twoim świątecznym stole? Wypróbuj przepis Karola i podaj ją w nowej odsłonie – z rodzynkami, marchewką i pietruszką!
Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!
Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!
Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!
Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!
Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!
Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.
Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.
Pomidorowy pstrąg z imbirem
Delikatna ryba połączona z intensywnym smakiem pasty pomidorowo-paprykowej z imbirem, podana ze świeżą kolendrą.
Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
Upieczony w całości pstrąg, wypełniony aromatyczną pastą pomidorowo-oliwkową o wyraźnej nucie bazylii – smakuje wybornie!
Pstrąg – co to za ryba?
Pstrąg to ryba z rodziny łososiowatych. Lubi wody słodkie o bystrym prądzie. Występuje zwłaszcza w górnych odcinkach rzek. Jest rybą bardzo chętnie hodowaną.
Pstrąg łososiowy – co to za ryba?
Pstrąg łososiowy – tak potocznie nazywa się pstrąga tęczowego. Jest to ryba z rodziny łososiowatych. Charakteryzuje się różową lub czerwonawą wstęgą wzdłuż boku. Kolor mięsa przypomina inną rybę – łososia, stąd taki jego przydomek.
Jakie wartości odżywcze ma pstrąg?
Jeśli nie ma pstrąga w Twoim codziennym jadłospisie, czas to zmienić! Ryba ta ma same zalety: bardzo mało kalorii i dużo wartości odżywczych. Pstrąg jest źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka białka. Jest go w pstrągu prawie tyle, ile w mięsie. Ryba ta pomaga chorym na niedokrwistość. Wpływa też doskonale na nasz układ nerwowy – warto ją jeść w stanach stresu i depresji. Pstrąg zawiera także wiele witamin (z grupy A, B, D i E) oraz kwasy omega-3. Jest też pełen drogocennych minerałów, takich jak: magnez, fosfor, selen, wapń, żelazo czy potas.
Ile kalorii ma pstrąg wędzony?
100 g pstrąga wędzonego to 147 kalorii.
Ile kalorii ma pstrąg pieczony w folii?
100 g pstrąga pieczonego w folii to 130 kalorii.
Jak przygotować pstrąga?
Pstrąg to jedna z bardziej lubianych ryb. Głównie króluje na grillu, podawany np. z czosnkowym masłem. Ale można go też przyrządzić w domu, usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Będzie wspaniałym bohaterem naszego obiadu, z młodymi ziemniakami, frytkami z batatów, a może kaszą. Doskonałe będą do niego wszelkiego rodzaju sałatki. Podczas świąt ryba ta często przyrządzana jest w galarecie. Osoby, które dbają o linię, są sympatykami pstrąga na parze. Danie jest szybkie, a przede wszystkim niskokaloryczne. Jedno się nie zmienia: pstrąg pod każdą postacią smakuje wyśmienicie!
Jak przyprawić pstrąga?
Pstrąga przed pieczeniem można natrzeć ziołami: tymiankiem, szałwią, bazylią. Używa się do niego również świeżej natki pietruszki, koperku i czosnku. Niezastąpiona, jak do każdej ryby, będzie cytryna. Oczywiście zawsze sól i pieprz.
Ile piec pstrąga?
Pstrąga pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Przepisy na pieczonego pstrąga znajdziesz tutaj.
Ile minut piec pstrąga w folii?
Pstrąga w folii pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C.
Ile minut gotować pstrąga na parze?
Pstrąga na parze przygotowujemy ok. 20 minut.
Jak podawać wędzonego pstrąga?
Pstrąg to ryba, która świetnie smakuje także uwędzona. Można ją w takiej formie podawać do zdrowych kanapek, sałatek czy użyć do zrobienia pasty rybnej.
Sprawdź nasze przepisy z wędzonym pstrągiem, np.: