Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg).
- Przygotuj blachę do pieczenia, papier do pieczenia, ręcznik papierowy, moździerz, trzepaczkę.
Przygotowanie
Pstrąga myjemy pod bieżącą wodą, z każdej strony (również w środku), osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy skrzela i oczy.
Pokrojona w półplastry 1 cytrynę razem ze skórką wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, niewielką ilość roztartego w dłoniach suszonego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy. Następnie pstrąga faszerujemy marynatą.
Około 1 kg soli wsypujemy do miski, dodajemy pozostałą ilość suszonego tymianku, ziarna roztartej w moździerzu kolendry (niewielką ilość kolendry, około 1 łyżeczki, pozostawiamy do doprawienia marchewki), następnie dodajemy niewielką ilość wody (około 20-30 ml). Delikatnie mieszamy, aż sól zacznie się zbrylać.
Do soli dodajemy 4 białka (lekko podbite), mieszamy do momentu powstania wilgotnej masy. Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy cienką warstwę masy solnej (grubość około 1 cm, długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga, bez głowy i ogona).
Pstrągi układamy na przygotowanej warstwie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryb, bez głowy i ogona, solą (warstwa o grubości około 1 cm). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut (temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut).
Sok z 1 cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy za pomocą trzepaczki. Garnek stawiamy na ogień (jeśli nie chcemy, aby zółtka jaj się ścięły, a sos zwarzył, możemy ubijać sos w kąpieli wodnej), sos energicznie mieszamy na małym ogniu, napowietrzamy w szybkim tempie, zbierając cały sos z dna naczynia (sos podgrzewamy do charakterystycznego momentu – robimy tzw. test dołka: gdy dmuchniemy w sos, powinien pojawić się dołek, jeśli dołek nie będzie się szybko zamykał, sos będzie gotowy).
Wyłączamy palnik pod garnkiem cały czas mieszając, dalej do sosu dodajemy oliwę z oliwek (100-150 ml), mieszamy do momentu, aż sos zacznie się błyszczeć i gęstnieć. Dodajemy 1 łyżkę musztardy chrzanowej, odrobinę soli i mielonego białego pieprzu, mieszamy aż do momentu powstania kremowego sosu (sos najlepiej podawać od razu, kiedy jest ciepły, sosu nie należy ponownie podgrzewać).
Obrane marchewki ścinamy na cienkie paski za pomocą obieraczki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, z drugiej pomarańczy ścieramy skórkę do soku, następnie również wyciskamy z niej sok na patelnię. 1 ząbek czosnku rozgniatamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy 50 gramów zmrożonego masła w małych kawałkach.
W moździerzu trzemy kolendrę (około 1 łyżeczki), dodajemy do soku, lekko mieszamy. Następnie dodajemy pieprz i trochę soli. Kiedy masło sie rozpuści, wrzucamy na patelnię marchewkę. Gotujemy około 5 minut do momentu, aż marchewka zrobi się delikatnie miekka, a sok zgęstnieje.
Z piekarnika wyjmujemy upieczoną rybę, sól rozbijamy za pomocą noża, odłamujemy pokrywę z soli. Zdejmujemy delikatnie skórę z pstrągów.
Jak podawać
Na talerz wyjmujemy porcje podsmażonej marchewki, którą polewamy niewielką ilością sosu pomarańczowego, który pozostał na patelni. Na marchewce układamy kawałki ryby, rybę polewamy sosem musztardowym (sos możemy doprawić odrobiną soku z pomarańczy z masłem z patelni).
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.
Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
Przepis na sos maślany przyda Ci się nie tylko do pstrąga, ale też wielu innych ryb, a nawet szparagów. Warto spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3279 dni temu
A czy może być sól morska?
odpowiedz
3418 dni temu
pyszna ryba z pysznym sosem! co prawda zamiast marchewski przygotowałam ćwiartki pieczonych ziemniaków z rozmarynem i sałatkę, ale to ryba z sosem najbardziej mnie urzekły.
odpowiedz
3644 dni temu
Czy to normalne, że wasze filmiki ładują się i ładują i załadować nie mogą? Internet 60mb, a film laduje się jakby miał 10000000000000000000000000 tb....
odpowiedz
3916 dni temu
Moniko, świetnie że rybki smakowały! :)
odpowiedz
3916 dni temu
Dostałam dziś rybki i przepis rzeczywiście godny fatygi! Okrasa jak zwykle inspiruje ! Polecam
odpowiedz
3920 dni temu
No i zgodnie z moim wpisem poniżej wczoraj po południu w żadnym z Lidlów w Bydgoszczy po rybach śladu już nie było. Co nam po takiej promocji skoro sklepy Lidla nie są do tego przystosowane - towar skończył się w kilka godzin. Podobnie było z tygodniem włoskim.
odpowiedz
3922 dni temu
Dlaczego rybę można kupić w promocji dopiero od czwartku ? Chciałoby się potrawę ugotować już teraz a jak sądzę w czwartek emeryci wykupią cały towar i tyle będzie z tego gotowania.
odpowiedz
3924 dni temu
Drogi Gościu, solna skorupka sprawia, że zmienia się nie tylko smak, ale i konsystencja mięsa pstrąga. Polecamy wypróbować, efekt jest zupełnie inny niż przy standardowym soleniu! :)
odpowiedz
3924 dni temu
Często kupuję pstrągi w Lidlu, ciekawy pomysł z sosem musztardowym, muszę wypróbować :)
odpowiedz
3925 dni temu
nie wystarczyłoby posolić rybę?
odpowiedz