Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Margarynę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była zimna. Szpinak przed przygotowaniem dania rozmroź.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ze składników na ciasto krótko wyrabiamy gładkie, kruche ciasto. Następnie formujemy płaski placek, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.

KROK 2: PIECZEMY SPÓD QUICHE’A

Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie. Następnie przekładamy je na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, formując kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 220°C. Gotowe studzimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z TOFU

Tofu ucieramy ze skrobią, płatkami drożdżowymi i przyprawami. Doprawiamy je 2 szczyptami soli, 1 szczyptą pieprzu i 1 szczyptą czosnku granulowanego.

KROK 4: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Cebulę siekamy w kostkę, pora kroimy w krążki. Składniki szklimy na patelni na średnim ogniu. Rozmrożony szpinak odsączamy z płynu i dajemy na patelnię. Całość dość krótko podsmażamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

KROK 5: PIECZEMY QUICHE

Podsmażone składniki mieszamy z masą z tofu i przekładamy na podpieczony spód. Pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na placku. Całość posypujemy orzeszkami pinii i pokrojoną w kostkę fetą. Quiche pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.

WSKAZÓWKA! Quiche przed podaniem warto przez ok. 20 minut przestudzić. Danie możemy podawać z surówką i wegańskim dipem ziołowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    23 dni temu
    O matko jakie to dobre... :) Jeśli ktoś się zastanawia czy zrobić to zdecydowanie polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    33 dni temu
    pycha! naprawdę polecam

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!