Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Margarynę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była zimna. Szpinak przed przygotowaniem dania rozmroź.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ze składników na ciasto krótko wyrabiamy gładkie, kruche ciasto. Następnie formujemy płaski placek, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
KROK 2: PIECZEMY SPÓD QUICHE’A
Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie. Następnie przekładamy je na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, formując kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 220°C. Gotowe studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z TOFU
Tofu ucieramy ze skrobią, płatkami drożdżowymi i przyprawami. Doprawiamy je 2 szczyptami soli, 1 szczyptą pieprzu i 1 szczyptą czosnku granulowanego.
KROK 4: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Cebulę siekamy w kostkę, pora kroimy w krążki. Składniki szklimy na patelni na średnim ogniu. Rozmrożony szpinak odsączamy z płynu i dajemy na patelnię. Całość dość krótko podsmażamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
KROK 5: PIECZEMY QUICHE
Podsmażone składniki mieszamy z masą z tofu i przekładamy na podpieczony spód. Pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na placku. Całość posypujemy orzeszkami pinii i pokrojoną w kostkę fetą. Quiche pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.
WSKAZÓWKA! Quiche przed podaniem warto przez ok. 20 minut przestudzić. Danie możemy podawać z surówką i wegańskim dipem ziołowym.
Zobacz podobne
przepisy
Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.
Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sos teriyaki
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
- Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
- Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
- Ryba po japońsku
- Japońska kanapka onigirazu
- Kopytka z dyni
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Bulion rybny
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Sos czosnkowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
140 dni temu
serio suszone drożdze do masy?
odpowiedz
139 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie naszych przepisów. Faktycznie na liście składników powinny się znaleźć płatki drożdżowe, a nie suszone drożdże. Wszystko powinno już wrócić na swoje miejsce :)
183 dni temu
O matko jakie to dobre... :) Jeśli ktoś się zastanawia czy zrobić to zdecydowanie polecam.
odpowiedz
193 dni temu
pycha! naprawdę polecam
odpowiedz