Ser feta - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.
Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!
Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!
Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta to danie, które łączy w sobie delikatne i soczyste mięso z intensywnym smakiem sera feta i świeżością szpinaku. Ta pyszna kombinacja wprost rozpływa się w ustach, o ile zostanie przygotowana w poprawny sposób. Jak zrobić wyśmienite roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym i serem? Poznaj nasz sposób!
Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.
Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
Sałatka z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i soczystą piersią kurczaka to świetny pomysł na kolację lub lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!
Śniadaniowe gniazdka z cukinii
Śniadaniowe gniazdka z cukinii, czyli szybkie w przygotowaniu śniadanie z jajkami i serem feta. Sprawdź, jak prosto można je przygotować, i ciesz się tym pysznym daniem!
Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!
Ryba z warzywami w papilocie
Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.
Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
Zapiekanki z grillowanymi warzywami i kurczakiem, pełne żółtego sera i sera feta. To pomysł na niesamowicie sycącą, pyszną przekąskę, której trzeba spróbować!
Co to jest ser feta?
Wśród wielu rodzajów sera w sklepach znajdziemy z pewnością fetę. Ten pochodzący z północnej Grecji słony twaróg robi się z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i koziego. Grecy zastrzegli sobie nazwę „feta” dla serów, które produkowane są w ich kraju.
Dlaczego ser feta jest słony?
Wiele osób zachwyca słony smak fety. Jest to ser, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami sałatek czy tart. Swą słoność zawdzięcza zalewie octowej, w której jest marynowany przez ok. 2-3 miesiące.
Czy ser feta jest zdrowy?
Składniki sera feta, czyli kozie i owcze mleko, sprawiają, że twaróg ten jest bogaty w wapń i fosfor. Dzięki temu chronione są nasze kości, a prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy znacznie się zmniejsza. Cynk zawarty w serze feta zwalcza stany zapalne skóry i poprawia ogólny wygląd cery.
Jakie witaminy zawiera ser feta?
Ser feta ma dość sporo witaminy A oraz cały szereg witamin z grupy B: B2, B5, B6 i B12. Ta pierwsza dobrze wpływa na wzrok oraz odporność organizmu. Witaminy z grupy B dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Jakie wartości odżywcze ma ser feta?
Feta to przede wszystkim źródło wartościowego białka. Zawiera także bardzo dużo wapnia i fosforu. Oprócz tego jest bogata w cynk i sód.
Ile tłuszczu ma ser feta?
Sery nie należą do potraw dietetycznych, podobnie jest z fetą. W 100 g tego twarogu jest aż 16 g tłuszczu. Biorąc jednak pod uwagę wszystkie wartości odżywcze fety, nieduże jej ilości warto uwzględnić w posiłkach.
Ile kalorii ma ser feta?
Jeśli lubisz naleśniki z fetą, tarty czy zapiekanki, w których głównym składnikiem jest feta, musisz uważać. Ser ten ma nie tylko sporo tłuszczu, ale także kalorii – w 100 g aż 264. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by od czasu do czasu dodać kilka kostek fety do sałatki śródziemnomorskiej.
Czy ser feta można zapiekać?
Nie tylko sałatki wspaniale smakują z fetą. Ten najpopularniejszy grecki ser jest idealny do zapiekanych potraw. Można dodawać go do tart, zapiekanek, naleśników czy zapiekać na warzywach.
Jakim serem zastąpić ser feta?
Zdarza się, że musimy zastąpić ser feta. Najbardziej zbliżone do niego w smaku będą sery bałkańskie, również coraz częściej powszechnie dostępne w sklepach. Możesz też użyć bryndzy lub sera koziego.
Jak przechowywać ser feta?
Sery zwykle przechowujemy w lodówce. Nie inaczej jest z fetą. Można pokroić ją na kawałki i zanurzyć w oliwie. W takiej zalewie pod przykryciem przetrwa nawet do kilku tygodni, a nawet miesięcy.
Czy ser feta można mrozić?
Świeży ser feta ma w sobie dość dużo wody. Takie produkty nie nadają się do mrożenia. Co innego z potrawami, w których feta występuje, typu tarta czy naleśniki. Jeśli nie zjesz wszystkiego, dobrym pomysłem będzie przechować część potraw tego typu w zamrażarce.
Jak długo może być otwarty ser feta?
Jeśli nie zużyjesz całego opakowania sera feta, możesz przechować go w lodówce. W folii wytrzyma od 1 do 2 tygodni, w zalewie z oliwy znacznie dłużej – nawet do kilku miesięcy.
Co można zrobić z sera feta?
Ser feta daje wiele możliwości, jeśli chodzi o gotowanie: wszelkiego rodzaju sałatki i przekąski na zimno, tarty, ciasta, pierogi, naleśniki i zapiekanki na ciepło. Można go jeść na kanapkach. Można grillować. Idealnie nadaje się do szpinaku.
Jakie wino do sera feta?
Różne rodzaje sera wymagają różnych rodzajów wina. Ser feta najlepiej współgra z lekkim, młodym winem białym o nucie owocowej.
Jaki ser feta do szpinaku?
Ser feta to idealny dodatek do szpinaku. Możesz kupić ser w kartoniku, jest on dość miękki i idealnie roztopi się na patelni.
Jaki ser feta do sałatki?
Sałatka wymaga mniej miękkiego sera, gdyż taki nie da się pokroić w kostki. W sklepach kupisz pokrojoną już fetę w zalewie – taka nada się do tego typu dań.
Warto czasem zastąpić inne sery tym oryginalnym w smaku greckim specjałem. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością, gdyż – jak zresztą wszystkie niemal sery – ma w sobie sporo tłuszczu.