
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO NA CHLEBKI
Do miski przesypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Składniki mieszamy i dodajemy jogurt grecki oraz oliwę. Całość ponownie mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy je na czas przygotowania pozostałych składników.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Do miski przekładamy fetę, jogurt grecki i wlewamy oliwę. Oliwki dość drobno siekamy i również dodajemy do miski. Na koniec nadzienie doprawiamy ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Składniki rozdrabniamy za pomocą widelca, aż powstanie dość gęsty farsz.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej sprawdzą się oliwki kalamon.
KROK 3: NADZIEWAMY CHLEBKI
Ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy z nich okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich wykładamy porcję nadzienia i nakładamy na nie ciasto, aby w całości je pokrywało. Ciasto dokładnie sklejamy i ponownie formujemy okrągłe placuszki.
KROK 4: SMAŻYMY CHLEBKI
Chlebki wykładamy na suchą patelnię i powoli smażymy z dwóch stron na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Miętę i czosnek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dolewamy oliwę i odrobinę soku z cytryny. Na koniec całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY CHLEBKI
Gotowe chlebki przekładamy na talerze i polewamy sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Piernik świąteczny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)