
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę z drobnymi oczkami
Przygotuj wcześniej
Masło wyciągnij z lodówki i zostaw temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Ciasto
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek: olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól.
Ścieramy marchewkę i drobno siekamy orzechy (kilka połówek orzechów odkładamy do dekoracji). Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Krem serowy
Wszystkie składniki kremu: serek śmietankowy, cukier puder, masło, sok z pomarańczy, cukier waniliowy dokładnie wymieszać łyżką. Następnie przez około 2 minuty miksować mikserem, na niskich obrotach.
Jak podawać
Po wystygnięciu ciasto posmarować warstwą kremu, wysoką na około 4mm. Udekorować pokrojonymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Cynamonowe ciasto z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.

Komentarze (113)
246 dni temu
Czemu zmieniono przepis? Wcześniej składniki podano objętościowo, a teraz według wagi. Gramatura się nie zgadza.
odpowiedz
240 dni temu
Dokładnie, I to bardzo. Wcześniej była przynajmniej szklanka cukru i pół szklanki oleju (albo 1/4?) teraz jest moim zdaniem za mało żeby z ciasta nie wyszedł zbity zakalec
477 dni temu
dzien dobry pozdrawiam clivera
odpowiedz
961 dni temu
Jak duża ma być foremka?
odpowiedz
961 dni temu
Wszystko zależy od głębokości formy, ale w tym przepisie powinna sprawdzić się prostokątna blacha o wymiarach 20x29 cm i 35x25 cm.
639 dni temu
no i też chciałam robić i nikt nie odpowiedział, jestem zmuszona wybrać inny przepis
639 dni temu
OOO, dziękuję, znalazłam odpowiedź
1173 dni temu
Jak ma się rozumieć 1 i 1/2 marchewki ? Przecież one mają różne wielkości ;)
odpowiedz
1173 dni temu
Przepraszamy za zamieszenie przez niedoprecyzowanie😊 Tworząc przepis mieliśmy na myśli marchewkę o średniej wielkości. Ps. Nasza marchewka miała około 17 cm długości. Pozdrawiamy i życzymy smacznego!:)
1029 dni temu
Jeśli widzisz ciasto marchewkowe to raczej sporo tych marchwi...
1242 dni temu
Ciasto piec z termoobiegiem czy góra dół?
odpowiedz
1242 dni temu
Pieczemy z opcją góra-dół
1247 dni temu
Czy można użyć serka mascarpone?
odpowiedz
1245 dni temu
Marto, jak najbardziej. Serek mascarpone świetnie się tu sprawdzi.
1359 dni temu
W smaku super, tylko za każdym razem robi mi sie dziura w środku
odpowiedz
1433 dni temu
To jest mój bestseller, jeśi chodzi o ciasto marchewkowe...<3 Jest puszyste, chrupiące za sprawą orzechów i cudnie pachnące dzięki kremowi pomarańczowemu na górze...dziękuje, za kolejny cudowny przepis!
odpowiedz
1433 dni temu
Bardzo miło nam to słyszeć! ❤️
1445 dni temu
co zrobić jeśli ciasto po upieczeniu opada ?
odpowiedz
1445 dni temu
Ciasto może opadać z różnych powodów. Jeśli wyrabiasz ciasto mikserem - zbyt długie napowietrzanie może prowadzić do opadania. Przed włożeniem ciasta do piekarnika postukaj formą o blat - to uwolni pęcherzyki powietrza. Powietrze wydostające się z ciasta podczas pieczenia, może powodować opadanie ciasta. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika zbyt często, zwłaszcza podczas początkowej fazy pieczenia. Ciasta nie lubią gwałtownych zmian temperatury. Po upieczeniu możesz studzić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
1459 dni temu
czy mogłabym zamiast mąki pszennej dodac bezglutenowej np ryzowej? jesli tak to ile?
odpowiedz
1459 dni temu
Najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych i użyć w takiej samej proporcji, jak w przepisie.
1552 dni temu
Wyszło super, ciasto mięciutkie i smaczne ,polecam przepis ;) posłuchałam rad w komentarzach i dałam trochę mniej cukru, trochę więcej marchewki, piekłam w takiej wiekszej keksówce :)
odpowiedz
1870 dni temu
Na jakich oczkach trzeć marchewkę?
odpowiedz
1868 dni temu
Drogi Gościu, marchewkę trzemy na małych oczkach, aby była starta jak najdrobniej.
1620 dni temu
Najlepiej drobnych. Wtedy ciasto ma dość aksamitną konsystencję. Większe kawałki marchewki nie wypieką się dobrze.
1952 dni temu
czy moze byc zwykly bialy cukier ?
odpowiedz
1952 dni temu
Oczywiście! :)
1998 dni temu
Chyba cukru wanilinowego. Wkoło wanili nie lezalo
odpowiedz
1998 dni temu
Zachęcamy do zrobienia własnego cukru waniliowego - https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy
2054 dni temu
ciasto pyszne, pierwszy raz zrobiłam zgodnie z przepisem, każde kolejne już modyfikowałam. Polecam w wersji i mąką pełnoziarnistą, 4 jaka na porcję, mniej cukru dużo więcej marchewki i piec dłużej.. u mnie duża blacha z 2 porcji piecze się ok 1,5 godziny. Zamiast orzechów równie dobrze sprawdza się migdały czy słonecznik :) zawsze wychodzi! i szybko znika !
odpowiedz
2332 dni temu
Cukier WANILIOWY najprościej sobie zrobić - do słoika przekrojona laska wanilii, zasypać cukrem i odstawić. Niezbyt drogo a różnica duża :)
odpowiedz
2336 dni temu
pyszne :) pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe wyszło super
odpowiedz
2359 dni temu
ja też zmieniłam trochę przepis : mniej cukru tzn niepełna szklanka , 4 jajka, mniej oleju i 1,5 szklanki startej marchewki .... pycha :)
odpowiedz
2387 dni temu
Wprowadziłam drobną modyfikację, bo 13,5 łyżeczki cukru na 1 kawałek ciasta, to jak dla mnie trochę za dużo. I wyszło bardzo dobre!
odpowiedz
2452 dni temu
Zmodyfikowany przepis- zawsze wychodzi, polecam! 4 jajka zamiast trzech, duża szklanka drobno startej marchewki (taka jak te duże z ikei ;) ) mąka najlepiej pełnoziarnista piec dłużej- 45 minut to minimum :) najlepsze ciasto marchewkowe!
odpowiedz
2458 dni temu
Nie wyszło. Fatalny przepis, złe proporcje...
odpowiedz
2460 dni temu
Fajny przepis, już kilka razy robiłam i za każdym razem wyszło pycha. W przepisie jest tylko 100 g serka śmietankowego, ja wolę z grubszą warstwą polewy i zamiast orzechów na górę ukladam kolorowe m&ms, wygląda fajnie kolorowo i smakuje pychota!
odpowiedz
2465 dni temu
Przepis genialnie prosty i niezawodny. Również udaje się w wersji bezglutenowej. Wymaga wtedy 3 marchewek i pół szklanki mąki więcej. Opcjonalnie zamiast orzechów aromatyczna skórka pomarańczowa. Można śmiało piec.
odpowiedz
2479 dni temu
Raczej należę do antytalentów kucharskich ;-) to ciasto udaje się za każdym razem, zawsze smakuje wyśmienicie.
odpowiedz
2477 dni temu
Liczymy, że znajdziesz u nas więcej ciast, które zawsze się udają :)
2519 dni temu
Czym można zastąpić cynamon?
odpowiedz
2517 dni temu
Cynamon możesz pominąć :)
2481 dni temu
Czy zamiat oleju słonecznikowego
2481 dni temu
olej kokosowy się sprawdzi :)
2054 dni temu
jarobię z rzepakowym i jest super:)
2527 dni temu
czy można upiec ciasto w foremkach na muffinki?
odpowiedz
2526 dni temu
Świetny pomysł! Pamiętaj jednak, żeby pilnować czasu pieczenia, gdyż w mniejszej formie muffinki będą gotowe wcześniej :)
2725 dni temu
a czy czasem nie powinno się oprócz masła(tłuszczu)którym się smaruje blachę posypać bułką tartą??
odpowiedz
2725 dni temu
Andrzeju, są różne sposoby przygotowania formy. Można dodatkowo obsypać formę bułką tartą, mąką, mielonymi orzechami :)
2725 dni temu
ciasto zrobiłem i nie piekło się zakładane 40 min tylko zdecydowanie więcej. Czy czasem sok z marchwi nie powinno się wycisnąć?
odpowiedz
2725 dni temu
Długość pieczenia zależy czasem od mocy grzania piekarnika. Każde pieczone ciasto należy doglądać i odpowiednio wydłużać bądź skracać czas pieczenia.
2821 dni temu
W przepisie jest 1, 5 marchewki. Chodzi o ilość sztuk marchwi czy ilość szklanek utartej marchwi?
odpowiedz
2820 dni temu
Droga Aniu, chodzi o sztuki marchwi :)
2817 dni temu
Na moje oko to szklanki są, robiłem kilka razy i stosowałem szklanki, w marchewkach koło 8
2768 dni temu
ja daję 2 szklanki startej marchewki pyszota !!!!!
2832 dni temu
Robię właśnie pierwszy raz,tylko z półtorej porcji,bo mam dużą blachę. Już wiem,że 40 min to stanowczo za mało-było jeszcze surowe. Trzymałam 1h 10 min i dopiero się upiekło porządnie :) Przez otwieranie wcześniej piekarnika trochę klapło,teraz wiem,że po 40 min na pewno nie powinnam go nawet sprawdzać :) smak ocenię jak wystygnie :) Ale pachnie pięknie :)
odpowiedz
2844 dni temu
Jest mi smutno. Masa serkowa rzadka i spaprała mi całe ciasto. Zdecydowanie powinien być to twaróg. Pozdrawiam.
odpowiedz
2846 dni temu
Mam blaszkę 25x30 czy zwiekszyc porcę? mam make palnoziarnista- nada sie? ile gram tej marchewki przed starciem? Edyta
odpowiedz
2846 dni temu
Drogi Gościu, ciasto możesz upiec w takiej blaszce. Możesz również wypróbować w tym przepisie mąkę pełnoziarnistą. Do ciasta natomiast używamy 1,5 średniej marchewki.
2853 dni temu
A w jakiej blaszce piec?
odpowiedz
2851 dni temu
Polecamy piec w blaszce o wymiarach 24x24 cm :)
2846 dni temu
a jesli mam 25x30
2752 dni temu
To wtedy nie wolno piec :D Hehehe
2856 dni temu
A udało by się ciasto bez cynamonu? Bo akurat piekę i nie mam!
odpowiedz
2855 dni temu
Oczywiście, że się uda. Będzie jedynie mniej aromatyczne :)
2856 dni temu
Pyszne ciasto tylko krócej w piecu musi być. Ale wspaniały przepis polecam Ania
odpowiedz
2875 dni temu
ja zrobiłam z podwójnej porcji na blaszkę...tylko trodszkę dłużej w piecu musibyć. mniam.... mniam... pyszne cudo wspaniały przepis polecam
odpowiedz
2892 dni temu
Robię kolejny raz. Prócz cynamonu dodaje gałkę i imbir, prócz orzechów włoskich - laskowe, migdały oraz nerkowce. Na wierzch zamiast orzechów kandyzowana skórkę pomarańczy :) Ciasto znika w mgnieniu oka :)
odpowiedz
2891 dni temu
Szkoda, że nie poddałaś mi tego pomysłu ze skórką pomarańczy 2 godziny temu :P
2890 dni temu
Oliwko, Twoja wersja brzmi równie pysznie! Pozdrawiamy! :)
2967 dni temu
Czyli dodając olej do utartych jaj mieszamy po prostu drewnianą łyżką czy dalej ucieramy żeby sie ładnie połączył z jajami?
odpowiedz
3149 dni temu
Gościu, nie ma potrzeby oddzielnego ubijania białek. Wystarczy dobrze roztrzepać całe jaja i utrzeć z nimi cukier.
odpowiedz
3152 dni temu
Czy z cukrem ucierać całe jajka , czy lepiej utrzeć żółtka i dodać ubitą pianę z białek? czy ktoś próbował w ten sposób ?
odpowiedz
3209 dni temu
piekę drugi raz,trochę zmodyfikowałam,do srodka ztarłam pół czekolady gorzkiej,po upieczeniu przełożyłam pysznymi powidłami czekoladowo-śliwkowymi (własnej roboty) a na górę dałam serek mascarpone ze smietana,pycha
odpowiedz
3314 dni temu
przepyszne !! zrobiłam drugą blaszkę w tym tygodniu i już połowy nie ma :) dałam trochę mniej cukru
odpowiedz
3476 dni temu
Drogi Gościu, tak, w tym przepisie używamy 1,5 sztuki marchewki :)
odpowiedz
2885 dni temu
Jak duża ta marchewka? 1,5 sztuki to może być 100g a może być 500g...
3477 dni temu
1,5 szt. marchewski ? tylko ?
odpowiedz
3481 dni temu
Jadłam to ciasto u koleżanki..ciasto rewelacja!!! na pewno nie raz zagości i na moim stole :) przyznam że jej ładniejsze wyszło niż to na zdjęciu tutaj. Jutro robię :)
odpowiedz
3490 dni temu
super przepis ja dałam mniej cukru i pycha! polecam
odpowiedz
3498 dni temu
Ja zrobiłam w okrągłej formie ok 28cm i wyszło super! Przepis godny polecenia skoro nawet mi się udało. Pyszne.
odpowiedz
3513 dni temu
Gosiu, wymiar blaszki to około 20x29 cm.
odpowiedz
3515 dni temu
Mam pytanie. Jaki rozmiar blaszki jest najlepszy na podaną porcję ciasta?
odpowiedz
3519 dni temu
nigdy ciasta marchewkowego nie robiłam więc upiekłam na niedzielne spotkanie ze znajomymi. Wyszło przepyszne, każdy zachwalał :) ciasto było wilgotne w środku. Jedyne co dodałam do kremu ( tak jak któraś osoba wcześniej wspomniała w komentarzu) to łyżeczka rozrobionej galaretki spożywczej. Krem był bardzo dobry również na drugi dzień. POLECAM
odpowiedz
3526 dni temu
zrobiłam go do pracy na urodziny- wszyscy oszaleli na jego punkcie!jedyna zmiana- dodalam łyżkę kakao :)
odpowiedz
3528 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne, na dużą blachę zrobiłem półtora przepisu i piekłem ok. 1 godz. Jak na moim piekarniku po 40 min musiałem zmienić grzanie tylko na dół, gdyż zaczynał się przypalać od góry. Życzę wszystkim smacznego!!!
odpowiedz
3549 dni temu
Ciasto pyszne. Ja pieklam w brytfance 24x28. Wielkośc brytfanki odpowiednia. Wigotne z kawałkami orzechów. Ja robiłam bez masy. Polecam.
odpowiedz
3561 dni temu
Wiki, jak najbardziej! :) O ile dotrwa do następnego dnia, bo znika błyskawicznie! :)
odpowiedz
3562 dni temu
Mam pytanie czy ciasto nadaje się do jedzenia na drugi dzień??
odpowiedz
3562 dni temu
Kasiu, oczywiście można :)
odpowiedz
3562 dni temu
Mam pytanie odnosnie ucierania jajek z cukrem - czy mozna do tego uzyc mikser?
odpowiedz
3562 dni temu
Pychota robilam i na pewno nie raz jeszcze zawita w mojej kuchni i na stole.
odpowiedz
3562 dni temu
Ciasto również wyjdzie smaczne, choć zabraknie wtedy w jego konsystencji chrupiącego dodatku. Jako zamiennik dla orzechów polecamy na przykład migdały :)
odpowiedz
3562 dni temu
Zaplanowałam zrobienie ciasta marchewkowego na święta, ale nie wszyscy u nas lubią orzechy. Jeśli nie dodam do tego ciasta orzechów, to czy też wyjdzie dobre?
odpowiedz
3564 dni temu
Marchewkowy Panie, dziękujemy za Twą uwagę :)
odpowiedz
3564 dni temu
Na przyszłość proszę o precyzyjniejsze określanie ilość składników. Pozdrawiam.
odpowiedz
3569 dni temu
Drogi Gościu, na tak dużą blaszkę polecamy zrobić ciasto z około 1,5 porcji.
odpowiedz
3569 dni temu
Posiadam foremkę 36x26 czy na taką blachę zrobić z podwojonej ilości ? proszę o pomoc ;)
odpowiedz
3571 dni temu
Pyszne ciasto. Pierwszy raz pieklam marchewkowe. Przepis do zapamietania
odpowiedz
3611 dni temu
Agnieszko, gratulujemy udanego debiutu! :)
odpowiedz
3613 dni temu
Przepis rewelacja :) Moje pierwsze ciasto w życiu i .. wyszło :) w domu się zajadali :) u nas sie sprawdził i jak pieknie wyrósł :) piekłam na termoobiegu ok. 50 min :)
odpowiedz
3756 dni temu
Ciasto rewelacyjne! Piekę je dość często. Zamiast cynamonu dodaję przyprawę korzenną, zamiast serka daję ricottę, a do niej troszkę galaretki by miał mniej płynną konsystencję. Piekę na 2 poziomie w piekarniku elektrycznym, w 180 stopniach, grzałka góra-dół 40 minut. Wychodzi idealne! Polecam
odpowiedz
3788 dni temu
Żona zrobiła tydzień temu to ciasto. Dodatkowo dodała kawałki ciemnej czekolady :) Dawno się tak nie rozpływałem pod wpływem smaku !! Coś wspaniałego. Jako krem daliśmy serek Philadelfia - Genialny smak !! Dzisiaj teściowa robi powtórkę z rozrywki !! :D Polecam !!
odpowiedz
3806 dni temu
Rewelacja, wyszło pyszne choć rzeczywiście masa serowa była nieco ciapowata. Za ten przepis daję 9/10 :)
odpowiedz
3820 dni temu
Odnośnie poprzedniego posta -> "Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy". Ciasto o się udało, pomimo że środek opadł. Długie pieczenie w piekarniku spowodowało, że szybko wysycha. Do masy nie polecam serka homogenizowanego, w połączeniu z cukrem i sokiem z pomarańczy efekt miał konsystencję płynną. Wydaje mi się że powinno być pieczone na grzanie "góra dół" i do masy użyty jakiś twarożek.
odpowiedz
3823 dni temu
Ciasto zrobiłem, a jakie wyjdzie to się okaże. Krem serowy lepiej zrobić z twarożku niż z serka śmietankowego (nie wiadomo jakie, lecz najprawdopodobniej homogenizowanego). Ciasto po czterdziestu minutach było jeszcze surowe, więc myślę, że spokojnie godzinę, a nawet ponad można je piec.
odpowiedz
3823 dni temu
Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy. Mam obawy gdyż po 40 minutach w piekarniku z termoobiegiem środek ciasta trząsł się jak galareta. Po kolejnych 10 min osiadł. Mała uwaga - nie wiadomo jaki serek śmietankowy miał autor na myśli (nie wszyscy mają Lidla blisko). Czy chodzi o serek homogenizowany, czy o twarożek. domniemam że o twarożek bo masy się nie gotuje a konsystencja homogenizowanego jest nieodpowiednia do tego typu masy. Przepis jednak nie powinien budzić żadnych wątpliwości
odpowiedz
3850 dni temu
Owszem, jest cukier waniliowy tyle, ze jest bardzo drogi!
odpowiedz
3850 dni temu
Nie ma cukru waniliowego. Jest cukier WANILINOWY. Chociaż Wy nie powielajcie tego błędu.
odpowiedz
2709 dni temu
Jest cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią 4% i dodatkowo tez z kardamonem, ale niestety kupuję go w dużych sklepach:-( Kto wie, może kiedyś i Lidl wprowadzi go do swojej oferty;-)
3862 dni temu
Jakie wymiary powinna mieć foremka?
odpowiedz
3862 dni temu
Panie starszy, a pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem czy bez?
odpowiedz
zobacz wszystkie