
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę z drobnymi oczkami
Przygotuj wcześniej
Masło wyciągnij z lodówki i zostaw temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Ciasto
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek: olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól.
Ścieramy marchewkę i drobno siekamy orzechy (kilka połówek orzechów odkładamy do dekoracji). Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Krem serowy
Wszystkie składniki kremu: serek śmietankowy, cukier puder, masło, sok z pomarańczy, cukier waniliowy dokładnie wymieszać łyżką. Następnie przez około 2 minuty miksować mikserem, na niskich obrotach.
Jak podawać
Po wystygnięciu ciasto posmarować warstwą kremu, wysoką na około 4mm. Udekorować pokrojonymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Cynamonowe ciasto z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.

Komentarze (113)
14 dni temu
Czemu zmieniono przepis? Wcześniej składniki podano objętościowo, a teraz według wagi. Gramatura się nie zgadza.
odpowiedz
9 dni temu
Dokładnie, I to bardzo. Wcześniej była przynajmniej szklanka cukru i pół szklanki oleju (albo 1/4?) teraz jest moim zdaniem za mało żeby z ciasta nie wyszedł zbity zakalec
245 dni temu
dzien dobry pozdrawiam clivera
odpowiedz
729 dni temu
Jak duża ma być foremka?
odpowiedz
729 dni temu
Wszystko zależy od głębokości formy, ale w tym przepisie powinna sprawdzić się prostokątna blacha o wymiarach 20x29 cm i 35x25 cm.
408 dni temu
no i też chciałam robić i nikt nie odpowiedział, jestem zmuszona wybrać inny przepis
408 dni temu
OOO, dziękuję, znalazłam odpowiedź
941 dni temu
Jak ma się rozumieć 1 i 1/2 marchewki ? Przecież one mają różne wielkości ;)
odpowiedz
941 dni temu
Przepraszamy za zamieszenie przez niedoprecyzowanie😊 Tworząc przepis mieliśmy na myśli marchewkę o średniej wielkości. Ps. Nasza marchewka miała około 17 cm długości. Pozdrawiamy i życzymy smacznego!:)
797 dni temu
Jeśli widzisz ciasto marchewkowe to raczej sporo tych marchwi...
1010 dni temu
Ciasto piec z termoobiegiem czy góra dół?
odpowiedz
1010 dni temu
Pieczemy z opcją góra-dół
1015 dni temu
Czy można użyć serka mascarpone?
odpowiedz
1013 dni temu
Marto, jak najbardziej. Serek mascarpone świetnie się tu sprawdzi.
1127 dni temu
W smaku super, tylko za każdym razem robi mi sie dziura w środku
odpowiedz
1201 dni temu
To jest mój bestseller, jeśi chodzi o ciasto marchewkowe...<3 Jest puszyste, chrupiące za sprawą orzechów i cudnie pachnące dzięki kremowi pomarańczowemu na górze...dziękuje, za kolejny cudowny przepis!
odpowiedz
1201 dni temu
Bardzo miło nam to słyszeć! ❤️
1213 dni temu
co zrobić jeśli ciasto po upieczeniu opada ?
odpowiedz
1213 dni temu
Ciasto może opadać z różnych powodów. Jeśli wyrabiasz ciasto mikserem - zbyt długie napowietrzanie może prowadzić do opadania. Przed włożeniem ciasta do piekarnika postukaj formą o blat - to uwolni pęcherzyki powietrza. Powietrze wydostające się z ciasta podczas pieczenia, może powodować opadanie ciasta. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika zbyt często, zwłaszcza podczas początkowej fazy pieczenia. Ciasta nie lubią gwałtownych zmian temperatury. Po upieczeniu możesz studzić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
1227 dni temu
czy mogłabym zamiast mąki pszennej dodac bezglutenowej np ryzowej? jesli tak to ile?
odpowiedz
1227 dni temu
Najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych i użyć w takiej samej proporcji, jak w przepisie.
1320 dni temu
Wyszło super, ciasto mięciutkie i smaczne ,polecam przepis ;) posłuchałam rad w komentarzach i dałam trochę mniej cukru, trochę więcej marchewki, piekłam w takiej wiekszej keksówce :)
odpowiedz
1639 dni temu
Na jakich oczkach trzeć marchewkę?
odpowiedz
1636 dni temu
Drogi Gościu, marchewkę trzemy na małych oczkach, aby była starta jak najdrobniej.
1388 dni temu
Najlepiej drobnych. Wtedy ciasto ma dość aksamitną konsystencję. Większe kawałki marchewki nie wypieką się dobrze.
1721 dni temu
czy moze byc zwykly bialy cukier ?
odpowiedz
1720 dni temu
Oczywiście! :)
1766 dni temu
Chyba cukru wanilinowego. Wkoło wanili nie lezalo
odpowiedz
1766 dni temu
Zachęcamy do zrobienia własnego cukru waniliowego - https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy
1822 dni temu
ciasto pyszne, pierwszy raz zrobiłam zgodnie z przepisem, każde kolejne już modyfikowałam. Polecam w wersji i mąką pełnoziarnistą, 4 jaka na porcję, mniej cukru dużo więcej marchewki i piec dłużej.. u mnie duża blacha z 2 porcji piecze się ok 1,5 godziny. Zamiast orzechów równie dobrze sprawdza się migdały czy słonecznik :) zawsze wychodzi! i szybko znika !
odpowiedz
2100 dni temu
Cukier WANILIOWY najprościej sobie zrobić - do słoika przekrojona laska wanilii, zasypać cukrem i odstawić. Niezbyt drogo a różnica duża :)
odpowiedz
2104 dni temu
pyszne :) pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe wyszło super
odpowiedz
2127 dni temu
ja też zmieniłam trochę przepis : mniej cukru tzn niepełna szklanka , 4 jajka, mniej oleju i 1,5 szklanki startej marchewki .... pycha :)
odpowiedz
2155 dni temu
Wprowadziłam drobną modyfikację, bo 13,5 łyżeczki cukru na 1 kawałek ciasta, to jak dla mnie trochę za dużo. I wyszło bardzo dobre!
odpowiedz
2220 dni temu
Zmodyfikowany przepis- zawsze wychodzi, polecam! 4 jajka zamiast trzech, duża szklanka drobno startej marchewki (taka jak te duże z ikei ;) ) mąka najlepiej pełnoziarnista piec dłużej- 45 minut to minimum :) najlepsze ciasto marchewkowe!
odpowiedz
2226 dni temu
Nie wyszło. Fatalny przepis, złe proporcje...
odpowiedz
2229 dni temu
Fajny przepis, już kilka razy robiłam i za każdym razem wyszło pycha. W przepisie jest tylko 100 g serka śmietankowego, ja wolę z grubszą warstwą polewy i zamiast orzechów na górę ukladam kolorowe m&ms, wygląda fajnie kolorowo i smakuje pychota!
odpowiedz
2233 dni temu
Przepis genialnie prosty i niezawodny. Również udaje się w wersji bezglutenowej. Wymaga wtedy 3 marchewek i pół szklanki mąki więcej. Opcjonalnie zamiast orzechów aromatyczna skórka pomarańczowa. Można śmiało piec.
odpowiedz
2247 dni temu
Raczej należę do antytalentów kucharskich ;-) to ciasto udaje się za każdym razem, zawsze smakuje wyśmienicie.
odpowiedz
2245 dni temu
Liczymy, że znajdziesz u nas więcej ciast, które zawsze się udają :)
2287 dni temu
Czym można zastąpić cynamon?
odpowiedz
2285 dni temu
Cynamon możesz pominąć :)
2250 dni temu
Czy zamiat oleju słonecznikowego
2249 dni temu
olej kokosowy się sprawdzi :)
1822 dni temu
jarobię z rzepakowym i jest super:)
2296 dni temu
czy można upiec ciasto w foremkach na muffinki?
odpowiedz
2294 dni temu
Świetny pomysł! Pamiętaj jednak, żeby pilnować czasu pieczenia, gdyż w mniejszej formie muffinki będą gotowe wcześniej :)
2494 dni temu
a czy czasem nie powinno się oprócz masła(tłuszczu)którym się smaruje blachę posypać bułką tartą??
odpowiedz
2493 dni temu
Andrzeju, są różne sposoby przygotowania formy. Można dodatkowo obsypać formę bułką tartą, mąką, mielonymi orzechami :)
2494 dni temu
ciasto zrobiłem i nie piekło się zakładane 40 min tylko zdecydowanie więcej. Czy czasem sok z marchwi nie powinno się wycisnąć?
odpowiedz
2493 dni temu
Długość pieczenia zależy czasem od mocy grzania piekarnika. Każde pieczone ciasto należy doglądać i odpowiednio wydłużać bądź skracać czas pieczenia.
2589 dni temu
W przepisie jest 1, 5 marchewki. Chodzi o ilość sztuk marchwi czy ilość szklanek utartej marchwi?
odpowiedz
2588 dni temu
Droga Aniu, chodzi o sztuki marchwi :)
2586 dni temu
Na moje oko to szklanki są, robiłem kilka razy i stosowałem szklanki, w marchewkach koło 8
2536 dni temu
ja daję 2 szklanki startej marchewki pyszota !!!!!
2600 dni temu
Robię właśnie pierwszy raz,tylko z półtorej porcji,bo mam dużą blachę. Już wiem,że 40 min to stanowczo za mało-było jeszcze surowe. Trzymałam 1h 10 min i dopiero się upiekło porządnie :) Przez otwieranie wcześniej piekarnika trochę klapło,teraz wiem,że po 40 min na pewno nie powinnam go nawet sprawdzać :) smak ocenię jak wystygnie :) Ale pachnie pięknie :)
odpowiedz
2612 dni temu
Jest mi smutno. Masa serkowa rzadka i spaprała mi całe ciasto. Zdecydowanie powinien być to twaróg. Pozdrawiam.
odpowiedz
2614 dni temu
Mam blaszkę 25x30 czy zwiekszyc porcę? mam make palnoziarnista- nada sie? ile gram tej marchewki przed starciem? Edyta
odpowiedz
2614 dni temu
Drogi Gościu, ciasto możesz upiec w takiej blaszce. Możesz również wypróbować w tym przepisie mąkę pełnoziarnistą. Do ciasta natomiast używamy 1,5 średniej marchewki.
2621 dni temu
A w jakiej blaszce piec?
odpowiedz
2619 dni temu
Polecamy piec w blaszce o wymiarach 24x24 cm :)
2614 dni temu
a jesli mam 25x30
2520 dni temu
To wtedy nie wolno piec :D Hehehe
2624 dni temu
A udało by się ciasto bez cynamonu? Bo akurat piekę i nie mam!
odpowiedz
2623 dni temu
Oczywiście, że się uda. Będzie jedynie mniej aromatyczne :)
2624 dni temu
Pyszne ciasto tylko krócej w piecu musi być. Ale wspaniały przepis polecam Ania
odpowiedz
2644 dni temu
ja zrobiłam z podwójnej porcji na blaszkę...tylko trodszkę dłużej w piecu musibyć. mniam.... mniam... pyszne cudo wspaniały przepis polecam
odpowiedz
2660 dni temu
Robię kolejny raz. Prócz cynamonu dodaje gałkę i imbir, prócz orzechów włoskich - laskowe, migdały oraz nerkowce. Na wierzch zamiast orzechów kandyzowana skórkę pomarańczy :) Ciasto znika w mgnieniu oka :)
odpowiedz
2660 dni temu
Szkoda, że nie poddałaś mi tego pomysłu ze skórką pomarańczy 2 godziny temu :P
2658 dni temu
Oliwko, Twoja wersja brzmi równie pysznie! Pozdrawiamy! :)
2735 dni temu
Czyli dodając olej do utartych jaj mieszamy po prostu drewnianą łyżką czy dalej ucieramy żeby sie ładnie połączył z jajami?
odpowiedz
2917 dni temu
Gościu, nie ma potrzeby oddzielnego ubijania białek. Wystarczy dobrze roztrzepać całe jaja i utrzeć z nimi cukier.
odpowiedz
2920 dni temu
Czy z cukrem ucierać całe jajka , czy lepiej utrzeć żółtka i dodać ubitą pianę z białek? czy ktoś próbował w ten sposób ?
odpowiedz
2977 dni temu
piekę drugi raz,trochę zmodyfikowałam,do srodka ztarłam pół czekolady gorzkiej,po upieczeniu przełożyłam pysznymi powidłami czekoladowo-śliwkowymi (własnej roboty) a na górę dałam serek mascarpone ze smietana,pycha
odpowiedz
3082 dni temu
przepyszne !! zrobiłam drugą blaszkę w tym tygodniu i już połowy nie ma :) dałam trochę mniej cukru
odpowiedz
3244 dni temu
Drogi Gościu, tak, w tym przepisie używamy 1,5 sztuki marchewki :)
odpowiedz
2653 dni temu
Jak duża ta marchewka? 1,5 sztuki to może być 100g a może być 500g...
3245 dni temu
1,5 szt. marchewski ? tylko ?
odpowiedz
3249 dni temu
Jadłam to ciasto u koleżanki..ciasto rewelacja!!! na pewno nie raz zagości i na moim stole :) przyznam że jej ładniejsze wyszło niż to na zdjęciu tutaj. Jutro robię :)
odpowiedz
3258 dni temu
super przepis ja dałam mniej cukru i pycha! polecam
odpowiedz
3266 dni temu
Ja zrobiłam w okrągłej formie ok 28cm i wyszło super! Przepis godny polecenia skoro nawet mi się udało. Pyszne.
odpowiedz
3281 dni temu
Gosiu, wymiar blaszki to około 20x29 cm.
odpowiedz
3283 dni temu
Mam pytanie. Jaki rozmiar blaszki jest najlepszy na podaną porcję ciasta?
odpowiedz
3287 dni temu
nigdy ciasta marchewkowego nie robiłam więc upiekłam na niedzielne spotkanie ze znajomymi. Wyszło przepyszne, każdy zachwalał :) ciasto było wilgotne w środku. Jedyne co dodałam do kremu ( tak jak któraś osoba wcześniej wspomniała w komentarzu) to łyżeczka rozrobionej galaretki spożywczej. Krem był bardzo dobry również na drugi dzień. POLECAM
odpowiedz
3294 dni temu
zrobiłam go do pracy na urodziny- wszyscy oszaleli na jego punkcie!jedyna zmiana- dodalam łyżkę kakao :)
odpowiedz
3296 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne, na dużą blachę zrobiłem półtora przepisu i piekłem ok. 1 godz. Jak na moim piekarniku po 40 min musiałem zmienić grzanie tylko na dół, gdyż zaczynał się przypalać od góry. Życzę wszystkim smacznego!!!
odpowiedz
3317 dni temu
Ciasto pyszne. Ja pieklam w brytfance 24x28. Wielkośc brytfanki odpowiednia. Wigotne z kawałkami orzechów. Ja robiłam bez masy. Polecam.
odpowiedz
3329 dni temu
Wiki, jak najbardziej! :) O ile dotrwa do następnego dnia, bo znika błyskawicznie! :)
odpowiedz
3330 dni temu
Mam pytanie czy ciasto nadaje się do jedzenia na drugi dzień??
odpowiedz
3330 dni temu
Kasiu, oczywiście można :)
odpowiedz
3330 dni temu
Mam pytanie odnosnie ucierania jajek z cukrem - czy mozna do tego uzyc mikser?
odpowiedz
3330 dni temu
Pychota robilam i na pewno nie raz jeszcze zawita w mojej kuchni i na stole.
odpowiedz
3330 dni temu
Ciasto również wyjdzie smaczne, choć zabraknie wtedy w jego konsystencji chrupiącego dodatku. Jako zamiennik dla orzechów polecamy na przykład migdały :)
odpowiedz
3331 dni temu
Zaplanowałam zrobienie ciasta marchewkowego na święta, ale nie wszyscy u nas lubią orzechy. Jeśli nie dodam do tego ciasta orzechów, to czy też wyjdzie dobre?
odpowiedz
3332 dni temu
Marchewkowy Panie, dziękujemy za Twą uwagę :)
odpowiedz
3332 dni temu
Na przyszłość proszę o precyzyjniejsze określanie ilość składników. Pozdrawiam.
odpowiedz
3337 dni temu
Drogi Gościu, na tak dużą blaszkę polecamy zrobić ciasto z około 1,5 porcji.
odpowiedz
3338 dni temu
Posiadam foremkę 36x26 czy na taką blachę zrobić z podwojonej ilości ? proszę o pomoc ;)
odpowiedz
3339 dni temu
Pyszne ciasto. Pierwszy raz pieklam marchewkowe. Przepis do zapamietania
odpowiedz
3379 dni temu
Agnieszko, gratulujemy udanego debiutu! :)
odpowiedz
3381 dni temu
Przepis rewelacja :) Moje pierwsze ciasto w życiu i .. wyszło :) w domu się zajadali :) u nas sie sprawdził i jak pieknie wyrósł :) piekłam na termoobiegu ok. 50 min :)
odpowiedz
3524 dni temu
Ciasto rewelacyjne! Piekę je dość często. Zamiast cynamonu dodaję przyprawę korzenną, zamiast serka daję ricottę, a do niej troszkę galaretki by miał mniej płynną konsystencję. Piekę na 2 poziomie w piekarniku elektrycznym, w 180 stopniach, grzałka góra-dół 40 minut. Wychodzi idealne! Polecam
odpowiedz
3556 dni temu
Żona zrobiła tydzień temu to ciasto. Dodatkowo dodała kawałki ciemnej czekolady :) Dawno się tak nie rozpływałem pod wpływem smaku !! Coś wspaniałego. Jako krem daliśmy serek Philadelfia - Genialny smak !! Dzisiaj teściowa robi powtórkę z rozrywki !! :D Polecam !!
odpowiedz
3574 dni temu
Rewelacja, wyszło pyszne choć rzeczywiście masa serowa była nieco ciapowata. Za ten przepis daję 9/10 :)
odpowiedz
3588 dni temu
Odnośnie poprzedniego posta -> "Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy". Ciasto o się udało, pomimo że środek opadł. Długie pieczenie w piekarniku spowodowało, że szybko wysycha. Do masy nie polecam serka homogenizowanego, w połączeniu z cukrem i sokiem z pomarańczy efekt miał konsystencję płynną. Wydaje mi się że powinno być pieczone na grzanie "góra dół" i do masy użyty jakiś twarożek.
odpowiedz
3591 dni temu
Ciasto zrobiłem, a jakie wyjdzie to się okaże. Krem serowy lepiej zrobić z twarożku niż z serka śmietankowego (nie wiadomo jakie, lecz najprawdopodobniej homogenizowanego). Ciasto po czterdziestu minutach było jeszcze surowe, więc myślę, że spokojnie godzinę, a nawet ponad można je piec.
odpowiedz
3591 dni temu
Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy. Mam obawy gdyż po 40 minutach w piekarniku z termoobiegiem środek ciasta trząsł się jak galareta. Po kolejnych 10 min osiadł. Mała uwaga - nie wiadomo jaki serek śmietankowy miał autor na myśli (nie wszyscy mają Lidla blisko). Czy chodzi o serek homogenizowany, czy o twarożek. domniemam że o twarożek bo masy się nie gotuje a konsystencja homogenizowanego jest nieodpowiednia do tego typu masy. Przepis jednak nie powinien budzić żadnych wątpliwości
odpowiedz
3618 dni temu
Owszem, jest cukier waniliowy tyle, ze jest bardzo drogi!
odpowiedz
3618 dni temu
Nie ma cukru waniliowego. Jest cukier WANILINOWY. Chociaż Wy nie powielajcie tego błędu.
odpowiedz
2477 dni temu
Jest cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią 4% i dodatkowo tez z kardamonem, ale niestety kupuję go w dużych sklepach:-( Kto wie, może kiedyś i Lidl wprowadzi go do swojej oferty;-)
3631 dni temu
Jakie wymiary powinna mieć foremka?
odpowiedz
3631 dni temu
Panie starszy, a pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem czy bez?
odpowiedz
zobacz wszystkie