Ciasto marchewkowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę z drobnymi oczkami

Przygotuj wcześniej

Masło wyciągnij z lodówki i zostaw temperaturze pokojowej, aby zmiękło. 

Ciasto

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek: olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól.
Ścieramy marchewkę i drobno siekamy orzechy (kilka połówek orzechów odkładamy do dekoracji). Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Krem serowy

Wszystkie składniki kremu: serek śmietankowy, cukier puder, masło, sok z pomarańczy, cukier waniliowy dokładnie wymieszać łyżką. Następnie przez około 2 minuty miksować mikserem, na niskich obrotach.

Jak podawać

Po wystygnięciu ciasto posmarować warstwą kremu, wysoką na około 4mm. Udekorować pokrojonymi orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (115)

Avatar
  • Gość Gość
    8 dni temu
    Ciasto się upiekło ale krem serowy nie wyszedł. Coś źle zrozumiałam że masło się chyba nieroztarło albo zwarzyło

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    89 dni temu
    Wyszło super! Robiłam z podwójnej porcji i wyrosło piękne. Szkoda, że nie można dodać zdjęć 😀

    odpowiedz

  • Wojtas Wojtas
    692 dni temu
    Czemu zmieniono przepis? Wcześniej składniki podano objętościowo, a teraz według wagi. Gramatura się nie zgadza.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    687 dni temu
    Dokładnie, I to bardzo. Wcześniej była przynajmniej szklanka cukru i pół szklanki oleju (albo 1/4?) teraz jest moim zdaniem za mało żeby z ciasta nie wyszedł zbity zakalec
  • dawid nakatny dawid nakatny
    924 dni temu
    dzien dobry pozdrawiam clivera

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1407 dni temu
    Jak duża ma być foremka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1407 dni temu
    Wszystko zależy od głębokości formy, ale w tym przepisie powinna sprawdzić się prostokątna blacha o wymiarach 20x29 cm i 35x25 cm.
  • Gość Gość
    1086 dni temu
    no i też chciałam robić i nikt nie odpowiedział, jestem zmuszona wybrać inny przepis
  • Gość Gość
    1086 dni temu
    OOO, dziękuję, znalazłam odpowiedź
  • Gość Gość
    1619 dni temu
    Jak ma się rozumieć 1 i 1/2 marchewki ? Przecież one mają różne wielkości ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1619 dni temu
    Przepraszamy za zamieszenie przez niedoprecyzowanie😊 Tworząc przepis mieliśmy na myśli marchewkę o średniej wielkości. Ps. Nasza marchewka miała około 17 cm długości. Pozdrawiamy i życzymy smacznego!:)
  • Gość Gość
    1475 dni temu
    Jeśli widzisz ciasto marchewkowe to raczej sporo tych marchwi...
  • Gość Gość
    1688 dni temu
    Ciasto piec z termoobiegiem czy góra dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1688 dni temu
    Pieczemy z opcją góra-dół
  • Marta Marta
    1694 dni temu
    Czy można użyć serka mascarpone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1691 dni temu
    Marto, jak najbardziej. Serek mascarpone świetnie się tu sprawdzi.
  • Gość Gość
    1806 dni temu
    W smaku super, tylko za każdym razem robi mi sie dziura w środku

    odpowiedz

  • Herbaciana Dama Herbaciana Dama
    1879 dni temu
    To jest mój bestseller, jeśi chodzi o ciasto marchewkowe...<3 Jest puszyste, chrupiące za sprawą orzechów i cudnie pachnące dzięki kremowi pomarańczowemu na górze...dziękuje, za kolejny cudowny przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1879 dni temu
    Bardzo miło nam to słyszeć! ❤️
  • AdAd AdAd
    1892 dni temu
    co zrobić jeśli ciasto po upieczeniu opada ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1891 dni temu
    Ciasto może opadać z różnych powodów. Jeśli wyrabiasz ciasto mikserem - zbyt długie napowietrzanie może prowadzić do opadania. Przed włożeniem ciasta do piekarnika postukaj formą o blat - to uwolni pęcherzyki powietrza. Powietrze wydostające się z ciasta podczas pieczenia, może powodować opadanie ciasta. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika zbyt często, zwłaszcza podczas początkowej fazy pieczenia. Ciasta nie lubią gwałtownych zmian temperatury. Po upieczeniu możesz studzić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  • ASICA ASICA
    1905 dni temu
    czy mogłabym zamiast mąki pszennej dodac bezglutenowej np ryzowej? jesli tak to ile?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1905 dni temu
    Najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych i użyć w takiej samej proporcji, jak w przepisie.
  • Fkaa Fkaa
    1998 dni temu
    Wyszło super, ciasto mięciutkie i smaczne ,polecam przepis ;) posłuchałam rad w komentarzach i dałam trochę mniej cukru, trochę więcej marchewki, piekłam w takiej wiekszej keksówce :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2317 dni temu
    Na jakich oczkach trzeć marchewkę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2314 dni temu
    Drogi Gościu, marchewkę trzemy na małych oczkach, aby była starta jak najdrobniej.
  • Gość Gość
    2066 dni temu
    Najlepiej drobnych. Wtedy ciasto ma dość aksamitną konsystencję. Większe kawałki marchewki nie wypieką się dobrze.
  • Gość Gość
    2399 dni temu
    czy moze byc zwykly bialy cukier ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2398 dni temu
    Oczywiście! :)
  • Gość Gość
    2444 dni temu
    Chyba cukru wanilinowego. Wkoło wanili nie lezalo

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2444 dni temu
    Zachęcamy do zrobienia własnego cukru waniliowego - https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy
  • ilona ilona
    2500 dni temu
    ciasto pyszne, pierwszy raz zrobiłam zgodnie z przepisem, każde kolejne już modyfikowałam. Polecam w wersji i mąką pełnoziarnistą, 4 jaka na porcję, mniej cukru dużo więcej marchewki i piec dłużej.. u mnie duża blacha z 2 porcji piecze się ok 1,5 godziny. Zamiast orzechów równie dobrze sprawdza się migdały czy słonecznik :) zawsze wychodzi! i szybko znika !

    odpowiedz

  • Gruba Gruba
    2778 dni temu
    Cukier WANILIOWY najprościej sobie zrobić - do słoika przekrojona laska wanilii, zasypać cukrem i odstawić. Niezbyt drogo a różnica duża :)

    odpowiedz

  • daria0162 daria0162
    2782 dni temu
    pyszne :) pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe wyszło super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2805 dni temu
    ja też zmieniłam trochę przepis : mniej cukru tzn niepełna szklanka , 4 jajka, mniej oleju i 1,5 szklanki startej marchewki .... pycha :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2833 dni temu
    Wprowadziłam drobną modyfikację, bo 13,5 łyżeczki cukru na 1 kawałek ciasta, to jak dla mnie trochę za dużo. I wyszło bardzo dobre!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2898 dni temu
    Zmodyfikowany przepis- zawsze wychodzi, polecam! 4 jajka zamiast trzech, duża szklanka drobno startej marchewki (taka jak te duże z ikei ;) ) mąka najlepiej pełnoziarnista piec dłużej- 45 minut to minimum :) najlepsze ciasto marchewkowe!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2904 dni temu
    Nie wyszło. Fatalny przepis, złe proporcje...

    odpowiedz

  • Karla Karla
    2907 dni temu
    Fajny przepis, już kilka razy robiłam i za każdym razem wyszło pycha. W przepisie jest tylko 100 g serka śmietankowego, ja wolę z grubszą warstwą polewy i zamiast orzechów na górę ukladam kolorowe m&ms, wygląda fajnie kolorowo i smakuje pychota!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2911 dni temu
    Przepis genialnie prosty i niezawodny. Również udaje się w wersji bezglutenowej. Wymaga wtedy 3 marchewek i pół szklanki mąki więcej. Opcjonalnie zamiast orzechów aromatyczna skórka pomarańczowa. Można śmiało piec.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2925 dni temu
    Raczej należę do antytalentów kucharskich ;-) to ciasto udaje się za każdym razem, zawsze smakuje wyśmienicie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2923 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz u nas więcej ciast, które zawsze się udają :)
  • Gość Gość
    2965 dni temu
    Czym można zastąpić cynamon?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2963 dni temu
    Cynamon możesz pominąć :)
  • Gość Gość
    2928 dni temu
    Czy zamiat oleju słonecznikowego
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2927 dni temu
    olej kokosowy się sprawdzi :)
  • ilona ilona
    2500 dni temu
    jarobię z rzepakowym i jest super:)
  • Gość Gość
    2974 dni temu
    czy można upiec ciasto w foremkach na muffinki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2972 dni temu
    Świetny pomysł! Pamiętaj jednak, żeby pilnować czasu pieczenia, gdyż w mniejszej formie muffinki będą gotowe wcześniej :)
  • Andrzej Mąki Andrzej Mąki
    3172 dni temu
    a czy czasem nie powinno się oprócz masła(tłuszczu)którym się smaruje blachę posypać bułką tartą??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3171 dni temu
    Andrzeju, są różne sposoby przygotowania formy. Można dodatkowo obsypać formę bułką tartą, mąką, mielonymi orzechami :)
  • Andrzej Mąki Andrzej Mąki
    3172 dni temu
    ciasto zrobiłem i nie piekło się zakładane 40 min tylko zdecydowanie więcej. Czy czasem sok z marchwi nie powinno się wycisnąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3171 dni temu
    Długość pieczenia zależy czasem od mocy grzania piekarnika. Każde pieczone ciasto należy doglądać i odpowiednio wydłużać bądź skracać czas pieczenia.
  • ania ania
    3267 dni temu
    W przepisie jest 1, 5 marchewki. Chodzi o ilość sztuk marchwi czy ilość szklanek utartej marchwi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3266 dni temu
    Droga Aniu, chodzi o sztuki marchwi :)
  • Gość Gość
    3264 dni temu
    Na moje oko to szklanki są, robiłem kilka razy i stosowałem szklanki, w marchewkach koło 8
  • marysia marysia
    3214 dni temu
    ja daję 2 szklanki startej marchewki pyszota !!!!!
  • Gość Gość
    3278 dni temu
    Robię właśnie pierwszy raz,tylko z półtorej porcji,bo mam dużą blachę. Już wiem,że 40 min to stanowczo za mało-było jeszcze surowe. Trzymałam 1h 10 min i dopiero się upiekło porządnie :) Przez otwieranie wcześniej piekarnika trochę klapło,teraz wiem,że po 40 min na pewno nie powinnam go nawet sprawdzać :) smak ocenię jak wystygnie :) Ale pachnie pięknie :)

    odpowiedz

  • Anna Z Rozpaczona Anna Z Rozpaczona
    3290 dni temu
    Jest mi smutno. Masa serkowa rzadka i spaprała mi całe ciasto. Zdecydowanie powinien być to twaróg. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3292 dni temu
    Mam blaszkę 25x30 czy zwiekszyc porcę? mam make palnoziarnista- nada sie? ile gram tej marchewki przed starciem? Edyta

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3292 dni temu
    Drogi Gościu, ciasto możesz upiec w takiej blaszce. Możesz również wypróbować w tym przepisie mąkę pełnoziarnistą. Do ciasta natomiast używamy 1,5 średniej marchewki.
  • Gość Gość
    3299 dni temu
    A w jakiej blaszce piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3297 dni temu
    Polecamy piec w blaszce o wymiarach 24x24 cm :)
  • Gość Gość
    3292 dni temu
    a jesli mam 25x30
  • Gość Gość
    3198 dni temu
    To wtedy nie wolno piec :D Hehehe
  • Gość Gość
    3302 dni temu
    A udało by się ciasto bez cynamonu? Bo akurat piekę i nie mam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3301 dni temu
    Oczywiście, że się uda. Będzie jedynie mniej aromatyczne :)
  • Gość Gość
    3302 dni temu
    Pyszne ciasto tylko krócej w piecu musi być. Ale wspaniały przepis polecam Ania

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3322 dni temu
    ja zrobiłam z podwójnej porcji na blaszkę...tylko trodszkę dłużej w piecu musibyć. mniam.... mniam... pyszne cudo wspaniały przepis polecam

    odpowiedz

  • Oliwka Oliwka
    3338 dni temu
    Robię kolejny raz. Prócz cynamonu dodaje gałkę i imbir, prócz orzechów włoskich - laskowe, migdały oraz nerkowce. Na wierzch zamiast orzechów kandyzowana skórkę pomarańczy :) Ciasto znika w mgnieniu oka :)

    odpowiedz

  • Sroka Sroka
    3338 dni temu
    Szkoda, że nie poddałaś mi tego pomysłu ze skórką pomarańczy 2 godziny temu :P
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3336 dni temu
    Oliwko, Twoja wersja brzmi równie pysznie! Pozdrawiamy! :)
  • Gość Gość
    3413 dni temu
    Czyli dodając olej do utartych jaj mieszamy po prostu drewnianą łyżką czy dalej ucieramy żeby sie ładnie połączył z jajami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3595 dni temu
    Gościu, nie ma potrzeby oddzielnego ubijania białek. Wystarczy dobrze roztrzepać całe jaja i utrzeć z nimi cukier.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3598 dni temu
    Czy z cukrem ucierać całe jajka , czy lepiej utrzeć żółtka i dodać ubitą pianę z białek? czy ktoś próbował w ten sposób ?

    odpowiedz

  • wandaGość wandaGość
    3655 dni temu
    piekę drugi raz,trochę zmodyfikowałam,do srodka ztarłam pół czekolady gorzkiej,po upieczeniu przełożyłam pysznymi powidłami czekoladowo-śliwkowymi (własnej roboty) a na górę dałam serek mascarpone ze smietana,pycha

    odpowiedz

  • Patrycja Szymonik Patrycja Szymonik
    3760 dni temu
    przepyszne !! zrobiłam drugą blaszkę w tym tygodniu i już połowy nie ma :) dałam trochę mniej cukru

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3922 dni temu
    Drogi Gościu, tak, w tym przepisie używamy 1,5 sztuki marchewki :)

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3331 dni temu
    Jak duża ta marchewka? 1,5 sztuki to może być 100g a może być 500g...
  • Gość Gość
    3923 dni temu
    1,5 szt. marchewski ? tylko ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3927 dni temu
    Jadłam to ciasto u koleżanki..ciasto rewelacja!!! na pewno nie raz zagości i na moim stole :) przyznam że jej ładniejsze wyszło niż to na zdjęciu tutaj. Jutro robię :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3936 dni temu
    super przepis ja dałam mniej cukru i pycha! polecam

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3944 dni temu
    Ja zrobiłam w okrągłej formie ok 28cm i wyszło super! Przepis godny polecenia skoro nawet mi się udało. Pyszne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3959 dni temu
    Gosiu, wymiar blaszki to około 20x29 cm.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3961 dni temu
    Mam pytanie. Jaki rozmiar blaszki jest najlepszy na podaną porcję ciasta?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3965 dni temu
    nigdy ciasta marchewkowego nie robiłam więc upiekłam na niedzielne spotkanie ze znajomymi. Wyszło przepyszne, każdy zachwalał :) ciasto było wilgotne w środku. Jedyne co dodałam do kremu ( tak jak któraś osoba wcześniej wspomniała w komentarzu) to łyżeczka rozrobionej galaretki spożywczej. Krem był bardzo dobry również na drugi dzień. POLECAM

    odpowiedz

  • _jessie_ _jessie_
    3972 dni temu
    zrobiłam go do pracy na urodziny- wszyscy oszaleli na jego punkcie!jedyna zmiana- dodalam łyżkę kakao :)

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    3974 dni temu
    Ciasto wyszło przepyszne, na dużą blachę zrobiłem półtora przepisu i piekłem ok. 1 godz. Jak na moim piekarniku po 40 min musiałem zmienić grzanie tylko na dół, gdyż zaczynał się przypalać od góry. Życzę wszystkim smacznego!!!

    odpowiedz

  • Aldona Aldona
    3995 dni temu
    Ciasto pyszne. Ja pieklam w brytfance 24x28. Wielkośc brytfanki odpowiednia. Wigotne z kawałkami orzechów. Ja robiłam bez masy. Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4008 dni temu
    Wiki, jak najbardziej! :) O ile dotrwa do następnego dnia, bo znika błyskawicznie! :)

    odpowiedz

  • Wiki Wiki
    4008 dni temu
    Mam pytanie czy ciasto nadaje się do jedzenia na drugi dzień??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4008 dni temu
    Kasiu, oczywiście można :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4008 dni temu
    Mam pytanie odnosnie ucierania jajek z cukrem - czy mozna do tego uzyc mikser?

    odpowiedz


  • 4008 dni temu
    Pychota robilam i na pewno nie raz jeszcze zawita w mojej kuchni i na stole.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4008 dni temu
    Ciasto również wyjdzie smaczne, choć zabraknie wtedy w jego konsystencji chrupiącego dodatku. Jako zamiennik dla orzechów polecamy na przykład migdały :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4009 dni temu
    Zaplanowałam zrobienie ciasta marchewkowego na święta, ale nie wszyscy u nas lubią orzechy. Jeśli nie dodam do tego ciasta orzechów, to czy też wyjdzie dobre?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4010 dni temu
    Marchewkowy Panie, dziękujemy za Twą uwagę :)

    odpowiedz

  • Marchewkowy PAN Marchewkowy PAN
    4010 dni temu
    Na przyszłość proszę o precyzyjniejsze określanie ilość składników. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4015 dni temu
    Drogi Gościu, na tak dużą blaszkę polecamy zrobić ciasto z około 1,5 porcji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4016 dni temu
    Posiadam foremkę 36x26 czy na taką blachę zrobić z podwojonej ilości ? proszę o pomoc ;)

    odpowiedz

  • ummali ummali
    4017 dni temu
    Pyszne ciasto. Pierwszy raz pieklam marchewkowe. Przepis do zapamietania

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4057 dni temu
    Agnieszko, gratulujemy udanego debiutu! :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4059 dni temu
    Przepis rewelacja :) Moje pierwsze ciasto w życiu i .. wyszło :) w domu się zajadali :) u nas sie sprawdził i jak pieknie wyrósł :) piekłam na termoobiegu ok. 50 min :)

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    4202 dni temu
    Ciasto rewelacyjne! Piekę je dość często. Zamiast cynamonu dodaję przyprawę korzenną, zamiast serka daję ricottę, a do niej troszkę galaretki by miał mniej płynną konsystencję. Piekę na 2 poziomie w piekarniku elektrycznym, w 180 stopniach, grzałka góra-dół 40 minut. Wychodzi idealne! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4234 dni temu
    Żona zrobiła tydzień temu to ciasto. Dodatkowo dodała kawałki ciemnej czekolady :) Dawno się tak nie rozpływałem pod wpływem smaku !! Coś wspaniałego. Jako krem daliśmy serek Philadelfia - Genialny smak !! Dzisiaj teściowa robi powtórkę z rozrywki !! :D Polecam !!

    odpowiedz

  • Madeleine Madeleine
    4252 dni temu
    Rewelacja, wyszło pyszne choć rzeczywiście masa serowa była nieco ciapowata. Za ten przepis daję 9/10 :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4266 dni temu
    Odnośnie poprzedniego posta -> "Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy". Ciasto o się udało, pomimo że środek opadł. Długie pieczenie w piekarniku spowodowało, że szybko wysycha. Do masy nie polecam serka homogenizowanego, w połączeniu z cukrem i sokiem z pomarańczy efekt miał konsystencję płynną. Wydaje mi się że powinno być pieczone na grzanie "góra dół" i do masy użyty jakiś twarożek.

    odpowiedz

  • Miki Miki
    4269 dni temu
    Ciasto zrobiłem, a jakie wyjdzie to się okaże. Krem serowy lepiej zrobić z twarożku niż z serka śmietankowego (nie wiadomo jakie, lecz najprawdopodobniej homogenizowanego). Ciasto po czterdziestu minutach było jeszcze surowe, więc myślę, że spokojnie godzinę, a nawet ponad można je piec.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4269 dni temu
    Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy. Mam obawy gdyż po 40 minutach w piekarniku z termoobiegiem środek ciasta trząsł się jak galareta. Po kolejnych 10 min osiadł. Mała uwaga - nie wiadomo jaki serek śmietankowy miał autor na myśli (nie wszyscy mają Lidla blisko). Czy chodzi o serek homogenizowany, czy o twarożek. domniemam że o twarożek bo masy się nie gotuje a konsystencja homogenizowanego jest nieodpowiednia do tego typu masy. Przepis jednak nie powinien budzić żadnych wątpliwości

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4296 dni temu
    Owszem, jest cukier waniliowy tyle, ze jest bardzo drogi!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4296 dni temu
    Nie ma cukru waniliowego. Jest cukier WANILINOWY. Chociaż Wy nie powielajcie tego błędu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3155 dni temu
    Jest cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią 4% i dodatkowo tez z kardamonem, ale niestety kupuję go w dużych sklepach:-( Kto wie, może kiedyś i Lidl wprowadzi go do swojej oferty;-)
  • Gość 2 Gość 2
    4309 dni temu
    Jakie wymiary powinna mieć foremka?

    odpowiedz

  • Milo Milo
    4309 dni temu
    Panie starszy, a pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem czy bez?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Ciasto marchewkowe – wypiek z tradycją

Choć marchewka była znana już w średniowieczu, to jednak pierwszy współczesny przepis na ciasto marchewkowe pojawił się pod koniec XIX wieku we Francji. Mimo to słodki przysmak na swoje 5 minut sławy musiał jeszcze nieco poczekać. Ciasto marchewkowe stało się popularne dopiero w latach 40. XX wieku. W Wielkiej Brytanii wykorzystywano wówczas marchewki jako tańszy zamiennik cukru, którego wciąż brakowało. Stamtąd właśnie moda na ten wypiek dotarła aż za ocean – do Stanów Zjednoczonych.

W USA zapanował prawdziwy kult marchewkowego ciasta, postrzeganego jako  alternatywy dla tych z dodatkiem cukru. Powstawały nawet cukiernie, które specjalizowały się wyłącznie w serwowaniu takiego marchewkowego placka. Cukiernicy stworzyli całą listę różnych wersji tej przekąski: od klasycznej, poprzez wypiek z kremem, a nawet po specjalne ciasto marchwiowe dla psów.

W Polsce w latach okupacji wiele gospodarstw domowych bazowało na tym wypieku. Do dziś w kuchni polskiej występuje kilka tradycyjnych wypieków opartych na marchewce i wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lekko wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami i cynamonem to przysmak znany pod nazwą kaszubski kuch marchewny. Z kolei pochodzący z Podkarpacia wypiek wigilijny m.in. z tartych buraków, marchwi, orzechów i cynamonu to wilijnik. Z Kujawami kojarzy się z kolei kujawskie ciasto marchewkowe z wyczuwalnym posmakiem marchwi i cynamonu.

Zamieszczony na stronie Kuchni Lidla przepis na ciasto marchewkowe opiera się na podobnych dodatkach. Jego podstawę stanowi nie tylko marchew, ale również orzechy. W każdej porcji tego przysmaku znajdziesz węglowodany i tłuszcz oraz potrzebne do codziennego funkcjonowania białko oraz błonnik.

Jak zrobić ciasto marchewkowe? Na początek zadbaj o to, by zgromadzić niezbędne składniki oraz naczynia do przygotowania. Nasz sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe pełny jest podpowiedzi, dzięki którym ułatwisz sobie cały proces przyrządzania wypieku. Zanim dokładniej przeanalizujesz całą recepturę, wyjmij 50 g masła z lodówki, by w międzyczasie zmiękło. Ty natomiast zajmij się dalszą analizą całego przepisu na marchewkowe ciasto.

Ciasto marchewkowe upieczesz w keksówce albo innej prostokątnej foremce.

Przepis na placek marchewkowy – upiecz ciasto w mniej niż godzinę

Marchewka kojarzy się z dodatkiem do sałatek, zup czy dań wytrawnych. Znacznie rzadziej to warzywo gra pierwsze skrzypce w ciastach. Taką możliwość daje jednak nasz przepis na placek marchewkowy. To pomysł na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Sposób jego wykonania jest naprawdę prosty. Zarezerwuj około 45 minut na przygotowanie tego przysmaku i przystąp do działania.

Jak zrobić ciasto marchewkowe? Zerknij na wskazania i kolejne kroki ujęte w naszym przepisie na ciasto z marchewki. Na początek 255 g mąki pszennej wymieszaj z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie utrzyj 3 jajka z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj do jajek olej, mieszankę mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamon, cukier waniliowy oraz sól.

Teraz czas na gwiazdę tego przepisu na marchewkowca, czyli marchewkę. Zetrzyj ją na tarce z drobnymi oczkami. Do takiego placka marchewkowego wystarczy Ci 1,5 sztuki marchewki. Następnie posiekaj drobno ok. 240 g orzechów i wymieszaj z utartą marchewką. Kilka sztuk pozostaw do ozdobienia ciasta po upieczeniu. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i przełóż masę na ciasto marchewkowe do keksówki lub innej foremki. Aby ciasto z marchewki nie przywarło do blachy, natłuść ją wcześniej.

Chcąc uzyskać wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami, piecz je przez 35-40 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Zwróć uwagę na kolejne wskazania w przepisie i ciasto marchewkowe wzbogać pysznym kremem serowym. Taki dodatek to słodkie uzupełnienie całego wypieku.

Jak przygotować ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi? To prostsze niż myślisz!

Choć ciasto z marchewką to dość popularny przysmak na naszych stołach, to jednak aby wyszło, wciel w życie kilka zasad. Przede wszystkim ściśle trzymaj się przedstawionego przepisu na placek marchewkowy. Zachowuj wskazane proporcje zastosowanych składników.

Jeżeli chcesz upiec większe, a jednocześnie dobre ciasto marchewkowe, ilość poszczególnych komponentów w recepturze zwiększaj proporcjonalnie. Jak to robić? Za przykład posłużą nam suche składniki na ciasto. Pamiętaj, że na 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przypada 255 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. Jeśli chcesz mieć dwukrotnie większy wypiek, nie szukaj przepisu na ciasto marchewkowe na dużą blachę, ale zwiększ dwukrotnie ilość dodawanych składników. Na 510 g mąki pszennej zastosuj 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 4 łyżeczki cukru waniliowego i 2 łyżeczki cynamonu.

Drugim sekretem smacznego ciasta marchewkowego prócz składników jest również właściwa temperatura i czas pieczenia. W naszym przepisie wskazujemy orientacyjnie ten drugi parametr. Jednak ostatecznie to, ile piec ciasto marchewkowe, zależy przede wszystkim od możliwości Twojego piekarnika. Najpierw ustaw piekarnik na 35 minut, po upływie tego czasu ostrożnie otwórz drzwiczki i wbij patyczek do ciasta. Jeżeli będzie mokry i zauważysz na nim resztki placka, pozostaw swojego marchewkowca jeszcze na kilka kolejnych minut.

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi, opiera się też na odpowiedniej proporcji mokrych i suchych składników. Nasza receptura przedstawia sposób na dość proste ciasto marchewkowe. Uzupełniając masę również o inne dodatki, np. kawałki jabłek, łatwo stworzysz coś zupełnie innego. Takie ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami to ciekawe urozmaicenie dla klasycznego placka z marchwią.

W przepisie na ciasto marchewkowe z kremem uwzględniliśmy też sposób podania placka. Zaczekaj, aż cały wypiek wystygnie, dopiero wtedy nałóż warstwę kremu i udekoruj ją pokrojonymi, pozostałymi kawałkami orzechów.

To łatwe ciasto marchewkowe z powodzeniem przygotujesz nawet wtedy, gdy będziesz mieć niewiele czasu. Jego stworzenie nie wymaga skomplikowanych czynności.

Najlepsze ciasto marchewkowe – z kremowym zdobieniem

Znasz już klasyczny przepis na marchewkowiec. Jednak nawet najlepsze ciasto marchewkowe nie zachwyci Cię w pełni, jeśli nie będzie wzbogacone o kremową pierzynkę. W naszym przepisie znajdziesz wskazówki, jak przygotować ciasto marchewkowe z serkiem, ale pamiętaj, że taki wypiek równie dobrze smakuje z innymi dodatkami.

Serowa polewa na ciasto marchewkowe jest szybka w przygotowaniu. Zgromadź: 120 g cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 50 g miękkiego masła, 100 g serka śmietankowego i 1 łyżeczkę soku z pomarańczy. Wszystkie przedstawione produkty wymieszaj ze sobą łyżką, a potem przez około 2 minuty miksuj mikserem ustawionym na niskie obroty. Gdy Twoje ciasto z marchewką wystygnie, nałóż krem. Najlepiej smakuje ciasto marchewkowe z polewą wysoką na około 4 mm. Taki kremowy dodatek uzupełnia i ozdabia wypiek, a jednocześnie nie dominuje w całej przekąsce.

Tego typu przepis to propozycja na co dzień i od święta. Pyszne ciasto marchewkowe upieczesz zarówno wtedy, gdy w Twoim przydomowym ogrodzie zapanuje sezon na marchewkę, jak i wtedy, gdy zbliżać się będą święta Bożego Narodzenia. Zresztą w wielu domach świąteczne ciasto marchewkowe to już rodzinna tradycja.

Ciasto marchewkowe to najlepsze rozwiązanie dla osób zapracowanych i zabieganych, które chcą wprowadzić nieco domowych smaków do swojej kuchni, a przy tym nie poświęcać zbyt wiele czasu na przygotowanie wypieku. Przyrządzenie takiego ciasta wraz z pieczeniem zajmie Ci około 45 minut. To naprawdę niewiele w porównaniu do tego, w ile zrobisz inne placki.

Marchewkowiec to prosty sposób na kreatywne wykorzystanie marchewki, którą masz w domowej spiżarni.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!