
Ciasto
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek: olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól.
Ścieramy marchewkę i drobno siekamy orzechy (kilka połówek orzechów odkładamy do dekoracji). Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Krem serowy
Wszystkie składniki kremu: serek śmietankowy, cukier puder, masło, sok z pomarańczy, cukier waniliowy dokładnie wymieszać łyżką. Następnie przez około 2 minuty miksować mikserem, na niskich obrotach.
Jak podawać
Po wystygnięciu ciasto posmarować warstwą kremu, wysoką na około 4mm. Udekorować pokrojonymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Cynamonowe ciasto z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.

Komentarze (90)
193 dni temu
Na jakich oczkach trzeć marchewkę?
odpowiedz
191 dni temu
Drogi Gościu, marchewkę trzemy na małych oczkach, aby była starta jak najdrobniej.
275 dni temu
czy moze byc zwykly bialy cukier ?
odpowiedz
275 dni temu
Oczywiście! :)
321 dni temu
Chyba cukru wanilinowego. Wkoło wanili nie lezalo
odpowiedz
321 dni temu
Zachęcamy do zrobienia własnego cukru waniliowego - https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy
377 dni temu
ciasto pyszne, pierwszy raz zrobiłam zgodnie z przepisem, każde kolejne już modyfikowałam. Polecam w wersji i mąką pełnoziarnistą, 4 jaka na porcję, mniej cukru dużo więcej marchewki i piec dłużej.. u mnie duża blacha z 2 porcji piecze się ok 1,5 godziny. Zamiast orzechów równie dobrze sprawdza się migdały czy słonecznik :) zawsze wychodzi! i szybko znika !
odpowiedz
655 dni temu
Cukier WANILIOWY najprościej sobie zrobić - do słoika przekrojona laska wanilii, zasypać cukrem i odstawić. Niezbyt drogo a różnica duża :)
odpowiedz
658 dni temu
pyszne :) pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe wyszło super
odpowiedz
682 dni temu
ja też zmieniłam trochę przepis : mniej cukru tzn niepełna szklanka , 4 jajka, mniej oleju i 1,5 szklanki startej marchewki .... pycha :)
odpowiedz
710 dni temu
Wprowadziłam drobną modyfikację, bo 13,5 łyżeczki cukru na 1 kawałek ciasta, to jak dla mnie trochę za dużo. I wyszło bardzo dobre!
odpowiedz
775 dni temu
Zmodyfikowany przepis- zawsze wychodzi, polecam! 4 jajka zamiast trzech, duża szklanka drobno startej marchewki (taka jak te duże z ikei ;) ) mąka najlepiej pełnoziarnista piec dłużej- 45 minut to minimum :) najlepsze ciasto marchewkowe!
odpowiedz
781 dni temu
Nie wyszło. Fatalny przepis, złe proporcje...
odpowiedz
783 dni temu
Fajny przepis, już kilka razy robiłam i za każdym razem wyszło pycha. W przepisie jest tylko 100 g serka śmietankowego, ja wolę z grubszą warstwą polewy i zamiast orzechów na górę ukladam kolorowe m&ms, wygląda fajnie kolorowo i smakuje pychota!
odpowiedz
788 dni temu
Przepis genialnie prosty i niezawodny. Również udaje się w wersji bezglutenowej. Wymaga wtedy 3 marchewek i pół szklanki mąki więcej. Opcjonalnie zamiast orzechów aromatyczna skórka pomarańczowa. Można śmiało piec.
odpowiedz
802 dni temu
Raczej należę do antytalentów kucharskich ;-) to ciasto udaje się za każdym razem, zawsze smakuje wyśmienicie.
odpowiedz
800 dni temu
Liczymy, że znajdziesz u nas więcej ciast, które zawsze się udają :)
842 dni temu
Czym można zastąpić cynamon?
odpowiedz
840 dni temu
Cynamon możesz pominąć :)
804 dni temu
Czy zamiat oleju słonecznikowego
804 dni temu
olej kokosowy się sprawdzi :)
377 dni temu
jarobię z rzepakowym i jest super:)
850 dni temu
czy można upiec ciasto w foremkach na muffinki?
odpowiedz
849 dni temu
Świetny pomysł! Pamiętaj jednak, żeby pilnować czasu pieczenia, gdyż w mniejszej formie muffinki będą gotowe wcześniej :)
1048 dni temu
a czy czasem nie powinno się oprócz masła(tłuszczu)którym się smaruje blachę posypać bułką tartą??
odpowiedz
1048 dni temu
Andrzeju, są różne sposoby przygotowania formy. Można dodatkowo obsypać formę bułką tartą, mąką, mielonymi orzechami :)
1048 dni temu
ciasto zrobiłem i nie piekło się zakładane 40 min tylko zdecydowanie więcej. Czy czasem sok z marchwi nie powinno się wycisnąć?
odpowiedz
1048 dni temu
Długość pieczenia zależy czasem od mocy grzania piekarnika. Każde pieczone ciasto należy doglądać i odpowiednio wydłużać bądź skracać czas pieczenia.
1143 dni temu
W przepisie jest 1, 5 marchewki. Chodzi o ilość sztuk marchwi czy ilość szklanek utartej marchwi?
odpowiedz
1143 dni temu
Droga Aniu, chodzi o sztuki marchwi :)
1140 dni temu
Na moje oko to szklanki są, robiłem kilka razy i stosowałem szklanki, w marchewkach koło 8
1091 dni temu
ja daję 2 szklanki startej marchewki pyszota !!!!!
1154 dni temu
Robię właśnie pierwszy raz,tylko z półtorej porcji,bo mam dużą blachę. Już wiem,że 40 min to stanowczo za mało-było jeszcze surowe. Trzymałam 1h 10 min i dopiero się upiekło porządnie :) Przez otwieranie wcześniej piekarnika trochę klapło,teraz wiem,że po 40 min na pewno nie powinnam go nawet sprawdzać :) smak ocenię jak wystygnie :) Ale pachnie pięknie :)
odpowiedz
1166 dni temu
Jest mi smutno. Masa serkowa rzadka i spaprała mi całe ciasto. Zdecydowanie powinien być to twaróg. Pozdrawiam.
odpowiedz
1169 dni temu
Mam blaszkę 25x30 czy zwiekszyc porcę? mam make palnoziarnista- nada sie? ile gram tej marchewki przed starciem? Edyta
odpowiedz
1169 dni temu
Drogi Gościu, ciasto możesz upiec w takiej blaszce. Możesz również wypróbować w tym przepisie mąkę pełnoziarnistą. Do ciasta natomiast używamy 1,5 średniej marchewki.
1175 dni temu
A w jakiej blaszce piec?
odpowiedz
1174 dni temu
Polecamy piec w blaszce o wymiarach 24x24 cm :)
1169 dni temu
a jesli mam 25x30
1075 dni temu
To wtedy nie wolno piec :D Hehehe
1178 dni temu
A udało by się ciasto bez cynamonu? Bo akurat piekę i nie mam!
odpowiedz
1178 dni temu
Oczywiście, że się uda. Będzie jedynie mniej aromatyczne :)
1179 dni temu
Pyszne ciasto tylko krócej w piecu musi być. Ale wspaniały przepis polecam Ania
odpowiedz
1198 dni temu
ja zrobiłam z podwójnej porcji na blaszkę...tylko trodszkę dłużej w piecu musibyć. mniam.... mniam... pyszne cudo wspaniały przepis polecam
odpowiedz
1215 dni temu
Robię kolejny raz. Prócz cynamonu dodaje gałkę i imbir, prócz orzechów włoskich - laskowe, migdały oraz nerkowce. Na wierzch zamiast orzechów kandyzowana skórkę pomarańczy :) Ciasto znika w mgnieniu oka :)
odpowiedz
1214 dni temu
Szkoda, że nie poddałaś mi tego pomysłu ze skórką pomarańczy 2 godziny temu :P
1213 dni temu
Oliwko, Twoja wersja brzmi równie pysznie! Pozdrawiamy! :)
1289 dni temu
Czyli dodając olej do utartych jaj mieszamy po prostu drewnianą łyżką czy dalej ucieramy żeby sie ładnie połączył z jajami?
odpowiedz
1472 dni temu
Gościu, nie ma potrzeby oddzielnego ubijania białek. Wystarczy dobrze roztrzepać całe jaja i utrzeć z nimi cukier.
odpowiedz
1475 dni temu
Czy z cukrem ucierać całe jajka , czy lepiej utrzeć żółtka i dodać ubitą pianę z białek? czy ktoś próbował w ten sposób ?
odpowiedz
1531 dni temu
piekę drugi raz,trochę zmodyfikowałam,do srodka ztarłam pół czekolady gorzkiej,po upieczeniu przełożyłam pysznymi powidłami czekoladowo-śliwkowymi (własnej roboty) a na górę dałam serek mascarpone ze smietana,pycha
odpowiedz
1637 dni temu
przepyszne !! zrobiłam drugą blaszkę w tym tygodniu i już połowy nie ma :) dałam trochę mniej cukru
odpowiedz
1799 dni temu
Drogi Gościu, tak, w tym przepisie używamy 1,5 sztuki marchewki :)
odpowiedz
1207 dni temu
Jak duża ta marchewka? 1,5 sztuki to może być 100g a może być 500g...
1799 dni temu
1,5 szt. marchewski ? tylko ?
odpowiedz
1804 dni temu
Jadłam to ciasto u koleżanki..ciasto rewelacja!!! na pewno nie raz zagości i na moim stole :) przyznam że jej ładniejsze wyszło niż to na zdjęciu tutaj. Jutro robię :)
odpowiedz
1813 dni temu
super przepis ja dałam mniej cukru i pycha! polecam
odpowiedz
1821 dni temu
Ja zrobiłam w okrągłej formie ok 28cm i wyszło super! Przepis godny polecenia skoro nawet mi się udało. Pyszne.
odpowiedz
1836 dni temu
Gosiu, wymiar blaszki to około 20x29 cm.
odpowiedz
1838 dni temu
Mam pytanie. Jaki rozmiar blaszki jest najlepszy na podaną porcję ciasta?
odpowiedz
1842 dni temu
nigdy ciasta marchewkowego nie robiłam więc upiekłam na niedzielne spotkanie ze znajomymi. Wyszło przepyszne, każdy zachwalał :) ciasto było wilgotne w środku. Jedyne co dodałam do kremu ( tak jak któraś osoba wcześniej wspomniała w komentarzu) to łyżeczka rozrobionej galaretki spożywczej. Krem był bardzo dobry również na drugi dzień. POLECAM
odpowiedz
1849 dni temu
zrobiłam go do pracy na urodziny- wszyscy oszaleli na jego punkcie!jedyna zmiana- dodalam łyżkę kakao :)
odpowiedz
1851 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne, na dużą blachę zrobiłem półtora przepisu i piekłem ok. 1 godz. Jak na moim piekarniku po 40 min musiałem zmienić grzanie tylko na dół, gdyż zaczynał się przypalać od góry. Życzę wszystkim smacznego!!!
odpowiedz
1872 dni temu
Ciasto pyszne. Ja pieklam w brytfance 24x28. Wielkośc brytfanki odpowiednia. Wigotne z kawałkami orzechów. Ja robiłam bez masy. Polecam.
odpowiedz
1884 dni temu
Wiki, jak najbardziej! :) O ile dotrwa do następnego dnia, bo znika błyskawicznie! :)
odpowiedz
1884 dni temu
Mam pytanie czy ciasto nadaje się do jedzenia na drugi dzień??
odpowiedz
1885 dni temu
Kasiu, oczywiście można :)
odpowiedz
1885 dni temu
Mam pytanie odnosnie ucierania jajek z cukrem - czy mozna do tego uzyc mikser?
odpowiedz
1885 dni temu
Pychota robilam i na pewno nie raz jeszcze zawita w mojej kuchni i na stole.
odpowiedz
1885 dni temu
Ciasto również wyjdzie smaczne, choć zabraknie wtedy w jego konsystencji chrupiącego dodatku. Jako zamiennik dla orzechów polecamy na przykład migdały :)
odpowiedz
1885 dni temu
Zaplanowałam zrobienie ciasta marchewkowego na święta, ale nie wszyscy u nas lubią orzechy. Jeśli nie dodam do tego ciasta orzechów, to czy też wyjdzie dobre?
odpowiedz
1886 dni temu
Marchewkowy Panie, dziękujemy za Twą uwagę :)
odpowiedz
1887 dni temu
Na przyszłość proszę o precyzyjniejsze określanie ilość składników. Pozdrawiam.
odpowiedz
1892 dni temu
Drogi Gościu, na tak dużą blaszkę polecamy zrobić ciasto z około 1,5 porcji.
odpowiedz
1892 dni temu
Posiadam foremkę 36x26 czy na taką blachę zrobić z podwojonej ilości ? proszę o pomoc ;)
odpowiedz
1894 dni temu
Pyszne ciasto. Pierwszy raz pieklam marchewkowe. Przepis do zapamietania
odpowiedz
1934 dni temu
Agnieszko, gratulujemy udanego debiutu! :)
odpowiedz
1936 dni temu
Przepis rewelacja :) Moje pierwsze ciasto w życiu i .. wyszło :) w domu się zajadali :) u nas sie sprawdził i jak pieknie wyrósł :) piekłam na termoobiegu ok. 50 min :)
odpowiedz
2079 dni temu
Ciasto rewelacyjne! Piekę je dość często. Zamiast cynamonu dodaję przyprawę korzenną, zamiast serka daję ricottę, a do niej troszkę galaretki by miał mniej płynną konsystencję. Piekę na 2 poziomie w piekarniku elektrycznym, w 180 stopniach, grzałka góra-dół 40 minut. Wychodzi idealne! Polecam
odpowiedz
2111 dni temu
Żona zrobiła tydzień temu to ciasto. Dodatkowo dodała kawałki ciemnej czekolady :) Dawno się tak nie rozpływałem pod wpływem smaku !! Coś wspaniałego. Jako krem daliśmy serek Philadelfia - Genialny smak !! Dzisiaj teściowa robi powtórkę z rozrywki !! :D Polecam !!
odpowiedz
2129 dni temu
Rewelacja, wyszło pyszne choć rzeczywiście masa serowa była nieco ciapowata. Za ten przepis daję 9/10 :)
odpowiedz
2143 dni temu
Odnośnie poprzedniego posta -> "Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy". Ciasto o się udało, pomimo że środek opadł. Długie pieczenie w piekarniku spowodowało, że szybko wysycha. Do masy nie polecam serka homogenizowanego, w połączeniu z cukrem i sokiem z pomarańczy efekt miał konsystencję płynną. Wydaje mi się że powinno być pieczone na grzanie "góra dół" i do masy użyty jakiś twarożek.
odpowiedz
2146 dni temu
Ciasto zrobiłem, a jakie wyjdzie to się okaże. Krem serowy lepiej zrobić z twarożku niż z serka śmietankowego (nie wiadomo jakie, lecz najprawdopodobniej homogenizowanego). Ciasto po czterdziestu minutach było jeszcze surowe, więc myślę, że spokojnie godzinę, a nawet ponad można je piec.
odpowiedz
2146 dni temu
Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy. Mam obawy gdyż po 40 minutach w piekarniku z termoobiegiem środek ciasta trząsł się jak galareta. Po kolejnych 10 min osiadł. Mała uwaga - nie wiadomo jaki serek śmietankowy miał autor na myśli (nie wszyscy mają Lidla blisko). Czy chodzi o serek homogenizowany, czy o twarożek. domniemam że o twarożek bo masy się nie gotuje a konsystencja homogenizowanego jest nieodpowiednia do tego typu masy. Przepis jednak nie powinien budzić żadnych wątpliwości
odpowiedz
2173 dni temu
Owszem, jest cukier waniliowy tyle, ze jest bardzo drogi!
odpowiedz
2173 dni temu
Nie ma cukru waniliowego. Jest cukier WANILINOWY. Chociaż Wy nie powielajcie tego błędu.
odpowiedz
1032 dni temu
Jest cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią 4% i dodatkowo tez z kardamonem, ale niestety kupuję go w dużych sklepach:-( Kto wie, może kiedyś i Lidl wprowadzi go do swojej oferty;-)
2185 dni temu
Jakie wymiary powinna mieć foremka?
odpowiedz
2185 dni temu
Panie starszy, a pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem czy bez?
odpowiedz
zobacz wszystkie