Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę z drobnymi oczkami
Przygotuj wcześniej
Masło wyciągnij z lodówki i zostaw temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Ciasto
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek: olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól.
Ścieramy marchewkę i drobno siekamy orzechy (kilka połówek orzechów odkładamy do dekoracji). Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Krem serowy
Wszystkie składniki kremu: serek śmietankowy, cukier puder, masło, sok z pomarańczy, cukier waniliowy dokładnie wymieszać łyżką. Następnie przez około 2 minuty miksować mikserem, na niskich obrotach.
Jak podawać
Po wystygnięciu ciasto posmarować warstwą kremu, wysoką na około 4mm. Udekorować pokrojonymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
Ciasto marchewkowe – wypiek z tradycją
Choć marchewka była znana już w średniowieczu, to jednak pierwszy współczesny przepis na ciasto marchewkowe pojawił się pod koniec XIX wieku we Francji. Mimo to słodki przysmak na swoje 5 minut sławy musiał jeszcze nieco poczekać. Ciasto marchewkowe stało się popularne dopiero w latach 40. XX wieku. W Wielkiej Brytanii wykorzystywano wówczas marchewki jako tańszy zamiennik cukru, którego wciąż brakowało. Stamtąd właśnie moda na ten wypiek dotarła aż za ocean – do Stanów Zjednoczonych.
W USA zapanował prawdziwy kult marchewkowego ciasta, postrzeganego jako alternatywy dla tych z dodatkiem cukru. Powstawały nawet cukiernie, które specjalizowały się wyłącznie w serwowaniu takiego marchewkowego placka. Cukiernicy stworzyli całą listę różnych wersji tej przekąski: od klasycznej, poprzez wypiek z kremem, a nawet po specjalne ciasto marchwiowe dla psów.
W Polsce w latach okupacji wiele gospodarstw domowych bazowało na tym wypieku. Do dziś w kuchni polskiej występuje kilka tradycyjnych wypieków opartych na marchewce i wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lekko wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami i cynamonem to przysmak znany pod nazwą kaszubski kuch marchewny. Z kolei pochodzący z Podkarpacia wypiek wigilijny m.in. z tartych buraków, marchwi, orzechów i cynamonu to wilijnik. Z Kujawami kojarzy się z kolei kujawskie ciasto marchewkowe z wyczuwalnym posmakiem marchwi i cynamonu.
Zamieszczony na stronie Kuchni Lidla przepis na ciasto marchewkowe opiera się na podobnych dodatkach. Jego podstawę stanowi nie tylko marchew, ale również orzechy. W każdej porcji tego przysmaku znajdziesz węglowodany i tłuszcz oraz potrzebne do codziennego funkcjonowania białko oraz błonnik.
Jak zrobić ciasto marchewkowe? Na początek zadbaj o to, by zgromadzić niezbędne składniki oraz naczynia do przygotowania. Nasz sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe pełny jest podpowiedzi, dzięki którym ułatwisz sobie cały proces przyrządzania wypieku. Zanim dokładniej przeanalizujesz całą recepturę, wyjmij 50 g masła z lodówki, by w międzyczasie zmiękło. Ty natomiast zajmij się dalszą analizą całego przepisu na marchewkowe ciasto.
Ciasto marchewkowe upieczesz w keksówce albo innej prostokątnej foremce.
Przepis na placek marchewkowy – upiecz ciasto w mniej niż godzinę
Marchewka kojarzy się z dodatkiem do sałatek, zup czy dań wytrawnych. Znacznie rzadziej to warzywo gra pierwsze skrzypce w ciastach. Taką możliwość daje jednak nasz przepis na placek marchewkowy. To pomysł na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Sposób jego wykonania jest naprawdę prosty. Zarezerwuj około 45 minut na przygotowanie tego przysmaku i przystąp do działania.
Jak zrobić ciasto marchewkowe? Zerknij na wskazania i kolejne kroki ujęte w naszym przepisie na ciasto z marchewki. Na początek 255 g mąki pszennej wymieszaj z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie utrzyj 3 jajka z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj do jajek olej, mieszankę mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamon, cukier waniliowy oraz sól.
Teraz czas na gwiazdę tego przepisu na marchewkowca, czyli marchewkę. Zetrzyj ją na tarce z drobnymi oczkami. Do takiego placka marchewkowego wystarczy Ci 1,5 sztuki marchewki. Następnie posiekaj drobno ok. 240 g orzechów i wymieszaj z utartą marchewką. Kilka sztuk pozostaw do ozdobienia ciasta po upieczeniu. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i przełóż masę na ciasto marchewkowe do keksówki lub innej foremki. Aby ciasto z marchewki nie przywarło do blachy, natłuść ją wcześniej.
Chcąc uzyskać wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami, piecz je przez 35-40 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Zwróć uwagę na kolejne wskazania w przepisie i ciasto marchewkowe wzbogać pysznym kremem serowym. Taki dodatek to słodkie uzupełnienie całego wypieku.
Jak przygotować ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi? To prostsze niż myślisz!
Choć ciasto z marchewką to dość popularny przysmak na naszych stołach, to jednak aby wyszło, wciel w życie kilka zasad. Przede wszystkim ściśle trzymaj się przedstawionego przepisu na placek marchewkowy. Zachowuj wskazane proporcje zastosowanych składników.
Jeżeli chcesz upiec większe, a jednocześnie dobre ciasto marchewkowe, ilość poszczególnych komponentów w recepturze zwiększaj proporcjonalnie. Jak to robić? Za przykład posłużą nam suche składniki na ciasto. Pamiętaj, że na 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przypada 255 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. Jeśli chcesz mieć dwukrotnie większy wypiek, nie szukaj przepisu na ciasto marchewkowe na dużą blachę, ale zwiększ dwukrotnie ilość dodawanych składników. Na 510 g mąki pszennej zastosuj 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 4 łyżeczki cukru waniliowego i 2 łyżeczki cynamonu.
Drugim sekretem smacznego ciasta marchewkowego prócz składników jest również właściwa temperatura i czas pieczenia. W naszym przepisie wskazujemy orientacyjnie ten drugi parametr. Jednak ostatecznie to, ile piec ciasto marchewkowe, zależy przede wszystkim od możliwości Twojego piekarnika. Najpierw ustaw piekarnik na 35 minut, po upływie tego czasu ostrożnie otwórz drzwiczki i wbij patyczek do ciasta. Jeżeli będzie mokry i zauważysz na nim resztki placka, pozostaw swojego marchewkowca jeszcze na kilka kolejnych minut.
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi, opiera się też na odpowiedniej proporcji mokrych i suchych składników. Nasza receptura przedstawia sposób na dość proste ciasto marchewkowe. Uzupełniając masę również o inne dodatki, np. kawałki jabłek, łatwo stworzysz coś zupełnie innego. Takie ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami to ciekawe urozmaicenie dla klasycznego placka z marchwią.
W przepisie na ciasto marchewkowe z kremem uwzględniliśmy też sposób podania placka. Zaczekaj, aż cały wypiek wystygnie, dopiero wtedy nałóż warstwę kremu i udekoruj ją pokrojonymi, pozostałymi kawałkami orzechów.
To łatwe ciasto marchewkowe z powodzeniem przygotujesz nawet wtedy, gdy będziesz mieć niewiele czasu. Jego stworzenie nie wymaga skomplikowanych czynności.
Najlepsze ciasto marchewkowe – z kremowym zdobieniem
Znasz już klasyczny przepis na marchewkowiec. Jednak nawet najlepsze ciasto marchewkowe nie zachwyci Cię w pełni, jeśli nie będzie wzbogacone o kremową pierzynkę. W naszym przepisie znajdziesz wskazówki, jak przygotować ciasto marchewkowe z serkiem, ale pamiętaj, że taki wypiek równie dobrze smakuje z innymi dodatkami.
Serowa polewa na ciasto marchewkowe jest szybka w przygotowaniu. Zgromadź: 120 g cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 50 g miękkiego masła, 100 g serka śmietankowego i 1 łyżeczkę soku z pomarańczy. Wszystkie przedstawione produkty wymieszaj ze sobą łyżką, a potem przez około 2 minuty miksuj mikserem ustawionym na niskie obroty. Gdy Twoje ciasto z marchewką wystygnie, nałóż krem. Najlepiej smakuje ciasto marchewkowe z polewą wysoką na około 4 mm. Taki kremowy dodatek uzupełnia i ozdabia wypiek, a jednocześnie nie dominuje w całej przekąsce.
Tego typu przepis to propozycja na co dzień i od święta. Pyszne ciasto marchewkowe upieczesz zarówno wtedy, gdy w Twoim przydomowym ogrodzie zapanuje sezon na marchewkę, jak i wtedy, gdy zbliżać się będą święta Bożego Narodzenia. Zresztą w wielu domach świąteczne ciasto marchewkowe to już rodzinna tradycja.
Ciasto marchewkowe to najlepsze rozwiązanie dla osób zapracowanych i zabieganych, które chcą wprowadzić nieco domowych smaków do swojej kuchni, a przy tym nie poświęcać zbyt wiele czasu na przygotowanie wypieku. Przyrządzenie takiego ciasta wraz z pieczeniem zajmie Ci około 45 minut. To naprawdę niewiele w porównaniu do tego, w ile zrobisz inne placki.
Marchewkowiec to prosty sposób na kreatywne wykorzystanie marchewki, którą masz w domowej spiżarni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (115)
8 dni temu
Ciasto się upiekło ale krem serowy nie wyszedł. Coś źle zrozumiałam że masło się chyba nieroztarło albo zwarzyło
odpowiedz
89 dni temu
Wyszło super! Robiłam z podwójnej porcji i wyrosło piękne. Szkoda, że nie można dodać zdjęć 😀
odpowiedz
692 dni temu
Czemu zmieniono przepis? Wcześniej składniki podano objętościowo, a teraz według wagi. Gramatura się nie zgadza.
odpowiedz
687 dni temu
Dokładnie, I to bardzo. Wcześniej była przynajmniej szklanka cukru i pół szklanki oleju (albo 1/4?) teraz jest moim zdaniem za mało żeby z ciasta nie wyszedł zbity zakalec
924 dni temu
dzien dobry pozdrawiam clivera
odpowiedz
1407 dni temu
Jak duża ma być foremka?
odpowiedz
1407 dni temu
Wszystko zależy od głębokości formy, ale w tym przepisie powinna sprawdzić się prostokątna blacha o wymiarach 20x29 cm i 35x25 cm.
1086 dni temu
no i też chciałam robić i nikt nie odpowiedział, jestem zmuszona wybrać inny przepis
1086 dni temu
OOO, dziękuję, znalazłam odpowiedź
1619 dni temu
Jak ma się rozumieć 1 i 1/2 marchewki ? Przecież one mają różne wielkości ;)
odpowiedz
1619 dni temu
Przepraszamy za zamieszenie przez niedoprecyzowanie😊 Tworząc przepis mieliśmy na myśli marchewkę o średniej wielkości. Ps. Nasza marchewka miała około 17 cm długości. Pozdrawiamy i życzymy smacznego!:)
1475 dni temu
Jeśli widzisz ciasto marchewkowe to raczej sporo tych marchwi...
1688 dni temu
Ciasto piec z termoobiegiem czy góra dół?
odpowiedz
1688 dni temu
Pieczemy z opcją góra-dół
1694 dni temu
Czy można użyć serka mascarpone?
odpowiedz
1691 dni temu
Marto, jak najbardziej. Serek mascarpone świetnie się tu sprawdzi.
1806 dni temu
W smaku super, tylko za każdym razem robi mi sie dziura w środku
odpowiedz
1879 dni temu
To jest mój bestseller, jeśi chodzi o ciasto marchewkowe...<3 Jest puszyste, chrupiące za sprawą orzechów i cudnie pachnące dzięki kremowi pomarańczowemu na górze...dziękuje, za kolejny cudowny przepis!
odpowiedz
1879 dni temu
Bardzo miło nam to słyszeć! ❤️
1892 dni temu
co zrobić jeśli ciasto po upieczeniu opada ?
odpowiedz
1891 dni temu
Ciasto może opadać z różnych powodów. Jeśli wyrabiasz ciasto mikserem - zbyt długie napowietrzanie może prowadzić do opadania. Przed włożeniem ciasta do piekarnika postukaj formą o blat - to uwolni pęcherzyki powietrza. Powietrze wydostające się z ciasta podczas pieczenia, może powodować opadanie ciasta. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika zbyt często, zwłaszcza podczas początkowej fazy pieczenia. Ciasta nie lubią gwałtownych zmian temperatury. Po upieczeniu możesz studzić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
1905 dni temu
czy mogłabym zamiast mąki pszennej dodac bezglutenowej np ryzowej? jesli tak to ile?
odpowiedz
1905 dni temu
Najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych i użyć w takiej samej proporcji, jak w przepisie.
1998 dni temu
Wyszło super, ciasto mięciutkie i smaczne ,polecam przepis ;) posłuchałam rad w komentarzach i dałam trochę mniej cukru, trochę więcej marchewki, piekłam w takiej wiekszej keksówce :)
odpowiedz
2317 dni temu
Na jakich oczkach trzeć marchewkę?
odpowiedz
2314 dni temu
Drogi Gościu, marchewkę trzemy na małych oczkach, aby była starta jak najdrobniej.
2066 dni temu
Najlepiej drobnych. Wtedy ciasto ma dość aksamitną konsystencję. Większe kawałki marchewki nie wypieką się dobrze.
2399 dni temu
czy moze byc zwykly bialy cukier ?
odpowiedz
2398 dni temu
Oczywiście! :)
2444 dni temu
Chyba cukru wanilinowego. Wkoło wanili nie lezalo
odpowiedz
2444 dni temu
Zachęcamy do zrobienia własnego cukru waniliowego - https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy
2500 dni temu
ciasto pyszne, pierwszy raz zrobiłam zgodnie z przepisem, każde kolejne już modyfikowałam. Polecam w wersji i mąką pełnoziarnistą, 4 jaka na porcję, mniej cukru dużo więcej marchewki i piec dłużej.. u mnie duża blacha z 2 porcji piecze się ok 1,5 godziny. Zamiast orzechów równie dobrze sprawdza się migdały czy słonecznik :) zawsze wychodzi! i szybko znika !
odpowiedz
2778 dni temu
Cukier WANILIOWY najprościej sobie zrobić - do słoika przekrojona laska wanilii, zasypać cukrem i odstawić. Niezbyt drogo a różnica duża :)
odpowiedz
2782 dni temu
pyszne :) pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe wyszło super
odpowiedz
2805 dni temu
ja też zmieniłam trochę przepis : mniej cukru tzn niepełna szklanka , 4 jajka, mniej oleju i 1,5 szklanki startej marchewki .... pycha :)
odpowiedz
2833 dni temu
Wprowadziłam drobną modyfikację, bo 13,5 łyżeczki cukru na 1 kawałek ciasta, to jak dla mnie trochę za dużo. I wyszło bardzo dobre!
odpowiedz
2898 dni temu
Zmodyfikowany przepis- zawsze wychodzi, polecam! 4 jajka zamiast trzech, duża szklanka drobno startej marchewki (taka jak te duże z ikei ;) ) mąka najlepiej pełnoziarnista piec dłużej- 45 minut to minimum :) najlepsze ciasto marchewkowe!
odpowiedz
2904 dni temu
Nie wyszło. Fatalny przepis, złe proporcje...
odpowiedz
2907 dni temu
Fajny przepis, już kilka razy robiłam i za każdym razem wyszło pycha. W przepisie jest tylko 100 g serka śmietankowego, ja wolę z grubszą warstwą polewy i zamiast orzechów na górę ukladam kolorowe m&ms, wygląda fajnie kolorowo i smakuje pychota!
odpowiedz
2911 dni temu
Przepis genialnie prosty i niezawodny. Również udaje się w wersji bezglutenowej. Wymaga wtedy 3 marchewek i pół szklanki mąki więcej. Opcjonalnie zamiast orzechów aromatyczna skórka pomarańczowa. Można śmiało piec.
odpowiedz
2925 dni temu
Raczej należę do antytalentów kucharskich ;-) to ciasto udaje się za każdym razem, zawsze smakuje wyśmienicie.
odpowiedz
2923 dni temu
Liczymy, że znajdziesz u nas więcej ciast, które zawsze się udają :)
2965 dni temu
Czym można zastąpić cynamon?
odpowiedz
2963 dni temu
Cynamon możesz pominąć :)
2928 dni temu
Czy zamiat oleju słonecznikowego
2927 dni temu
olej kokosowy się sprawdzi :)
2500 dni temu
jarobię z rzepakowym i jest super:)
2974 dni temu
czy można upiec ciasto w foremkach na muffinki?
odpowiedz
2972 dni temu
Świetny pomysł! Pamiętaj jednak, żeby pilnować czasu pieczenia, gdyż w mniejszej formie muffinki będą gotowe wcześniej :)
3172 dni temu
a czy czasem nie powinno się oprócz masła(tłuszczu)którym się smaruje blachę posypać bułką tartą??
odpowiedz
3171 dni temu
Andrzeju, są różne sposoby przygotowania formy. Można dodatkowo obsypać formę bułką tartą, mąką, mielonymi orzechami :)
3172 dni temu
ciasto zrobiłem i nie piekło się zakładane 40 min tylko zdecydowanie więcej. Czy czasem sok z marchwi nie powinno się wycisnąć?
odpowiedz
3171 dni temu
Długość pieczenia zależy czasem od mocy grzania piekarnika. Każde pieczone ciasto należy doglądać i odpowiednio wydłużać bądź skracać czas pieczenia.
3267 dni temu
W przepisie jest 1, 5 marchewki. Chodzi o ilość sztuk marchwi czy ilość szklanek utartej marchwi?
odpowiedz
3266 dni temu
Droga Aniu, chodzi o sztuki marchwi :)
3264 dni temu
Na moje oko to szklanki są, robiłem kilka razy i stosowałem szklanki, w marchewkach koło 8
3214 dni temu
ja daję 2 szklanki startej marchewki pyszota !!!!!
3278 dni temu
Robię właśnie pierwszy raz,tylko z półtorej porcji,bo mam dużą blachę. Już wiem,że 40 min to stanowczo za mało-było jeszcze surowe. Trzymałam 1h 10 min i dopiero się upiekło porządnie :) Przez otwieranie wcześniej piekarnika trochę klapło,teraz wiem,że po 40 min na pewno nie powinnam go nawet sprawdzać :) smak ocenię jak wystygnie :) Ale pachnie pięknie :)
odpowiedz
3290 dni temu
Jest mi smutno. Masa serkowa rzadka i spaprała mi całe ciasto. Zdecydowanie powinien być to twaróg. Pozdrawiam.
odpowiedz
3292 dni temu
Mam blaszkę 25x30 czy zwiekszyc porcę? mam make palnoziarnista- nada sie? ile gram tej marchewki przed starciem? Edyta
odpowiedz
3292 dni temu
Drogi Gościu, ciasto możesz upiec w takiej blaszce. Możesz również wypróbować w tym przepisie mąkę pełnoziarnistą. Do ciasta natomiast używamy 1,5 średniej marchewki.
3299 dni temu
A w jakiej blaszce piec?
odpowiedz
3297 dni temu
Polecamy piec w blaszce o wymiarach 24x24 cm :)
3292 dni temu
a jesli mam 25x30
3198 dni temu
To wtedy nie wolno piec :D Hehehe
3302 dni temu
A udało by się ciasto bez cynamonu? Bo akurat piekę i nie mam!
odpowiedz
3301 dni temu
Oczywiście, że się uda. Będzie jedynie mniej aromatyczne :)
3302 dni temu
Pyszne ciasto tylko krócej w piecu musi być. Ale wspaniały przepis polecam Ania
odpowiedz
3322 dni temu
ja zrobiłam z podwójnej porcji na blaszkę...tylko trodszkę dłużej w piecu musibyć. mniam.... mniam... pyszne cudo wspaniały przepis polecam
odpowiedz
3338 dni temu
Robię kolejny raz. Prócz cynamonu dodaje gałkę i imbir, prócz orzechów włoskich - laskowe, migdały oraz nerkowce. Na wierzch zamiast orzechów kandyzowana skórkę pomarańczy :) Ciasto znika w mgnieniu oka :)
odpowiedz
3338 dni temu
Szkoda, że nie poddałaś mi tego pomysłu ze skórką pomarańczy 2 godziny temu :P
3336 dni temu
Oliwko, Twoja wersja brzmi równie pysznie! Pozdrawiamy! :)
3413 dni temu
Czyli dodając olej do utartych jaj mieszamy po prostu drewnianą łyżką czy dalej ucieramy żeby sie ładnie połączył z jajami?
odpowiedz
3595 dni temu
Gościu, nie ma potrzeby oddzielnego ubijania białek. Wystarczy dobrze roztrzepać całe jaja i utrzeć z nimi cukier.
odpowiedz
3598 dni temu
Czy z cukrem ucierać całe jajka , czy lepiej utrzeć żółtka i dodać ubitą pianę z białek? czy ktoś próbował w ten sposób ?
odpowiedz
3655 dni temu
piekę drugi raz,trochę zmodyfikowałam,do srodka ztarłam pół czekolady gorzkiej,po upieczeniu przełożyłam pysznymi powidłami czekoladowo-śliwkowymi (własnej roboty) a na górę dałam serek mascarpone ze smietana,pycha
odpowiedz
3760 dni temu
przepyszne !! zrobiłam drugą blaszkę w tym tygodniu i już połowy nie ma :) dałam trochę mniej cukru
odpowiedz
3922 dni temu
Drogi Gościu, tak, w tym przepisie używamy 1,5 sztuki marchewki :)
odpowiedz
3331 dni temu
Jak duża ta marchewka? 1,5 sztuki to może być 100g a może być 500g...
3923 dni temu
1,5 szt. marchewski ? tylko ?
odpowiedz
3927 dni temu
Jadłam to ciasto u koleżanki..ciasto rewelacja!!! na pewno nie raz zagości i na moim stole :) przyznam że jej ładniejsze wyszło niż to na zdjęciu tutaj. Jutro robię :)
odpowiedz
3936 dni temu
super przepis ja dałam mniej cukru i pycha! polecam
odpowiedz
3944 dni temu
Ja zrobiłam w okrągłej formie ok 28cm i wyszło super! Przepis godny polecenia skoro nawet mi się udało. Pyszne.
odpowiedz
3959 dni temu
Gosiu, wymiar blaszki to około 20x29 cm.
odpowiedz
3961 dni temu
Mam pytanie. Jaki rozmiar blaszki jest najlepszy na podaną porcję ciasta?
odpowiedz
3965 dni temu
nigdy ciasta marchewkowego nie robiłam więc upiekłam na niedzielne spotkanie ze znajomymi. Wyszło przepyszne, każdy zachwalał :) ciasto było wilgotne w środku. Jedyne co dodałam do kremu ( tak jak któraś osoba wcześniej wspomniała w komentarzu) to łyżeczka rozrobionej galaretki spożywczej. Krem był bardzo dobry również na drugi dzień. POLECAM
odpowiedz
3972 dni temu
zrobiłam go do pracy na urodziny- wszyscy oszaleli na jego punkcie!jedyna zmiana- dodalam łyżkę kakao :)
odpowiedz
3974 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne, na dużą blachę zrobiłem półtora przepisu i piekłem ok. 1 godz. Jak na moim piekarniku po 40 min musiałem zmienić grzanie tylko na dół, gdyż zaczynał się przypalać od góry. Życzę wszystkim smacznego!!!
odpowiedz
3995 dni temu
Ciasto pyszne. Ja pieklam w brytfance 24x28. Wielkośc brytfanki odpowiednia. Wigotne z kawałkami orzechów. Ja robiłam bez masy. Polecam.
odpowiedz
4008 dni temu
Wiki, jak najbardziej! :) O ile dotrwa do następnego dnia, bo znika błyskawicznie! :)
odpowiedz
4008 dni temu
Mam pytanie czy ciasto nadaje się do jedzenia na drugi dzień??
odpowiedz
4008 dni temu
Kasiu, oczywiście można :)
odpowiedz
4008 dni temu
Mam pytanie odnosnie ucierania jajek z cukrem - czy mozna do tego uzyc mikser?
odpowiedz
4008 dni temu
Pychota robilam i na pewno nie raz jeszcze zawita w mojej kuchni i na stole.
odpowiedz
4008 dni temu
Ciasto również wyjdzie smaczne, choć zabraknie wtedy w jego konsystencji chrupiącego dodatku. Jako zamiennik dla orzechów polecamy na przykład migdały :)
odpowiedz
4009 dni temu
Zaplanowałam zrobienie ciasta marchewkowego na święta, ale nie wszyscy u nas lubią orzechy. Jeśli nie dodam do tego ciasta orzechów, to czy też wyjdzie dobre?
odpowiedz
4010 dni temu
Marchewkowy Panie, dziękujemy za Twą uwagę :)
odpowiedz
4010 dni temu
Na przyszłość proszę o precyzyjniejsze określanie ilość składników. Pozdrawiam.
odpowiedz
4015 dni temu
Drogi Gościu, na tak dużą blaszkę polecamy zrobić ciasto z około 1,5 porcji.
odpowiedz
4016 dni temu
Posiadam foremkę 36x26 czy na taką blachę zrobić z podwojonej ilości ? proszę o pomoc ;)
odpowiedz
4017 dni temu
Pyszne ciasto. Pierwszy raz pieklam marchewkowe. Przepis do zapamietania
odpowiedz
4057 dni temu
Agnieszko, gratulujemy udanego debiutu! :)
odpowiedz
4059 dni temu
Przepis rewelacja :) Moje pierwsze ciasto w życiu i .. wyszło :) w domu się zajadali :) u nas sie sprawdził i jak pieknie wyrósł :) piekłam na termoobiegu ok. 50 min :)
odpowiedz
4202 dni temu
Ciasto rewelacyjne! Piekę je dość często. Zamiast cynamonu dodaję przyprawę korzenną, zamiast serka daję ricottę, a do niej troszkę galaretki by miał mniej płynną konsystencję. Piekę na 2 poziomie w piekarniku elektrycznym, w 180 stopniach, grzałka góra-dół 40 minut. Wychodzi idealne! Polecam
odpowiedz
4234 dni temu
Żona zrobiła tydzień temu to ciasto. Dodatkowo dodała kawałki ciemnej czekolady :) Dawno się tak nie rozpływałem pod wpływem smaku !! Coś wspaniałego. Jako krem daliśmy serek Philadelfia - Genialny smak !! Dzisiaj teściowa robi powtórkę z rozrywki !! :D Polecam !!
odpowiedz
4252 dni temu
Rewelacja, wyszło pyszne choć rzeczywiście masa serowa była nieco ciapowata. Za ten przepis daję 9/10 :)
odpowiedz
4266 dni temu
Odnośnie poprzedniego posta -> "Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy". Ciasto o się udało, pomimo że środek opadł. Długie pieczenie w piekarniku spowodowało, że szybko wysycha. Do masy nie polecam serka homogenizowanego, w połączeniu z cukrem i sokiem z pomarańczy efekt miał konsystencję płynną. Wydaje mi się że powinno być pieczone na grzanie "góra dół" i do masy użyty jakiś twarożek.
odpowiedz
4269 dni temu
Ciasto zrobiłem, a jakie wyjdzie to się okaże. Krem serowy lepiej zrobić z twarożku niż z serka śmietankowego (nie wiadomo jakie, lecz najprawdopodobniej homogenizowanego). Ciasto po czterdziestu minutach było jeszcze surowe, więc myślę, że spokojnie godzinę, a nawet ponad można je piec.
odpowiedz
4269 dni temu
Właśnie zrobiłem to ciasto, jakie wyjdzie to zobaczymy. Mam obawy gdyż po 40 minutach w piekarniku z termoobiegiem środek ciasta trząsł się jak galareta. Po kolejnych 10 min osiadł. Mała uwaga - nie wiadomo jaki serek śmietankowy miał autor na myśli (nie wszyscy mają Lidla blisko). Czy chodzi o serek homogenizowany, czy o twarożek. domniemam że o twarożek bo masy się nie gotuje a konsystencja homogenizowanego jest nieodpowiednia do tego typu masy. Przepis jednak nie powinien budzić żadnych wątpliwości
odpowiedz
4296 dni temu
Owszem, jest cukier waniliowy tyle, ze jest bardzo drogi!
odpowiedz
4296 dni temu
Nie ma cukru waniliowego. Jest cukier WANILINOWY. Chociaż Wy nie powielajcie tego błędu.
odpowiedz
3155 dni temu
Jest cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią 4% i dodatkowo tez z kardamonem, ale niestety kupuję go w dużych sklepach:-( Kto wie, może kiedyś i Lidl wprowadzi go do swojej oferty;-)
4309 dni temu
Jakie wymiary powinna mieć foremka?
odpowiedz
4309 dni temu
Panie starszy, a pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem czy bez?
odpowiedz
zobacz wszystkie