Cynamonowe ciasto z jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rozgrzej piekarnik do 180°C

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Wsypypujemy powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta. Orzechy prażymy na suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika /180°C/. Piec ok. 35-40 min.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (50)

Avatar
  • Gość Gość
    1404 dni temu
    Czy mozna je upiec w formie muffinek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1403 dni temu
    Jasne :)
  • juliabialowas juliabialowas
    1689 dni temu
    Ciasto wyszło przepyszne! Jest puszyste i pięknie pachnie. Wszystkim domownikom bardzo smakuje. KuchniaLidla dziękuję za ten przepis :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1689 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz u nas więcej swoich ulubionych ciast!
  • Gość Gość
    1840 dni temu
    Wypróbowałam zgodnie z przepisem i tak też polecam bez żadnych tam kombinacji ;) Szkoda, że nie można tu wrzucać swoich zdjęć... https://pl.pinterest.com/pin/527484175101964802/activity/tried

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2476 dni temu
    Jaki rozmiar prostokątnej blaszki byłby odpowiedni dla tych ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2476 dni temu
    Forma o wymiarach ok. 30x20 cm powinna się sprawdzić.
  • Katarzyna Katarzyna
    2559 dni temu
    Zrobiłam ciasto z 1,5 porcji na blaszce 27 cm. Wyrosło wysokie na prawie 9 cm. Puszyste i miękkie. Nie miałam za wiele orzechów, ale i mimo to wyszło bardzo dobre. Dołożyłam ok. 1 łyżeczkę więcej cynamonu niż podano w przepisie. Piekło się w podanej temperaturze ok. 1 h 15 minut, gdyż bardzo długo środek był płynny. Szybkie ciasto, które wszystkim smakuje.

    odpowiedz

  • kuchenneklimaty kuchenneklimaty
    3156 dni temu
    Ja też piekę to ciasto bo jest szybkie i pyszne. http://kuchenneklimaty.blox.pl/html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3165 dni temu
    Na razie się piecze, ale bardzo ładnie pachnie. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3203 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam. Jest przepyszne!! Zrobiłam z dwóch porcji, wyszło nieziemsko wysokie. Jabłka wcześniej nasączyłam w nalewce miodowej.. nie były suche a całość miała piekny aromat.

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3345 dni temu
    Wyśmienite. Zrobiłam zgodnie z przepisem. Wyszło puszyste, leciutkie, fantastyczne. Piekłam góra-dół na 180 stopni przez 40 min,

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3477 dni temu
    Ago, świetnie, że ciasto wyszło i wszystkim smakowało! Zapraszamy do nas częściej!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3477 dni temu
    przepyszne ciasto, puszyste i łatwe w przygotowaniu - wszystkim łasuchom w domu smakowało (nawet teściowej - mistrzyni wypieków), więc dziękuję za ten przepis, bo miło czasem zabłysnąć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3567 dni temu
    witam,robiłam po raz pierwszy ten placek , posłuchałam kilu uwag dotyczących czasu pieczenia ...zmniejszyłam temp i piekłam godz i chyba niepotrzebnie bo mam wrażenie, że go wysuszyłam :/ następnym razem spróbuję 45-50 min . To chyba jednak zależy od jakości piekarnika, że takie rozbieżne opinie na temat czasu pieczenia. Ogólnie pachnące i smaczne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3569 dni temu
    Haniu, ok. 24 cm.

    odpowiedz

  • Hania Hania
    3569 dni temu
    Właśnie, JAKĄ ŚREDNICĘ MA TA BLASZKA ? Odpowiadajcie na takie pytania !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3570 dni temu
    Bardzo bardzo dziękuję za szybką odpowiedź KuchnioLidla. Wesołych Świąt!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3570 dni temu
    To zasługa cynamonu :) Do tego ciasta nie dodajemy kakao.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3571 dni temu
    Ja dodałam trochę więcej cynamonu i dodatkowo przyprawę do piernika- tak półtorej łyżeczki. Wyszło bardzo dobre:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3571 dni temu
    Czy to za sprawą jednej łyżeczki cynamonu ciasto jest ciemne czy należy dosypać kakao??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3580 dni temu
    Ja robiłam ostatnio ciasto z jabłkami w formie rolady. Przepis bierze udział w konkursie Lidla i można na niego głosować: http://kuchnialidla.pl/wypiek/orzechowa-rolada-z-winnym-musem-jablkowym-1

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3580 dni temu
    Potrzebujemy 3 jabłek pokrojonych w plasterki. Plasterki później kroimy w kostkę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3580 dni temu
    to jablka w plasterki czy kostke, bo brak konsekwencji...

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    3582 dni temu
    Jaką średnicę ma ta blaszka ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3604 dni temu
    Świetne wyszło, pachnące cynamonem i jabłkami.Ja nie miałam orzechów więc użyłam prażone migdały i jest to dobre połączenie:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3606 dni temu
    ja robiłam w tortownicy średnica ok. 25cm i wyszło super ;) pozdrawiam i polecam , super ciastko

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3609 dni temu
    Przydałoby się info na jaką foremkę to ciacho :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3632 dni temu
    czy robie cos zle bo juz drugi raz pieke to ciasto i musze je piec ponad godzine zeby sie upieklo. ito juz drugi raz

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3645 dni temu
    ciasto dobre,ale jak dla mnie zbyt mało jabłek. dałam 3 zgodnie z przepisem i wogóle ich nie czułam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3700 dni temu
    Gość, nie należy zamieniać całej mąki, ale można zamienić jej część (około 1/3). Trzeba wtedy jednak dodać nieco więcej proszku do pieczenia. Należy jednak pamiętać, że mąka pełnoziarnista jest dużo cięższa, dlatego ciasto może wyjść mniej wyrośnięte i nieco twardsze niż w przypadku mąki białej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3700 dni temu
    czy można zamiast zwykłej mąki dodać pełnoziarnistej?

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3705 dni temu
    Bardzo smaczne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3722 dni temu
    Gość, by osiągnąć oczekiwany efekt, radzimy zachować podaną kolejność kroków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3726 dni temu
    a nie mozna ubic zółtek z cukrem dodac reszte składników i na koniec ubite białka????

    odpowiedz

  • Bożena Bożena
    3728 dni temu
    Piekę to ciasto od bardzo dawna. Mam go od Pascala i nazywa się " Ciasto jesienne". Zawsze sie udaje.

    odpowiedz

  • MonikaB MonikaB
    3767 dni temu
    Super ciasto. Szybkie, łatwe i smaczne. Zamiast orzechów włoskich dodałam orzechy laskowe, które miałam. Dałam również 2 łyżeczki cynamonu zamiast 1. I upiekłam w tortownicy 21 cm. Ciasto ok. Polecam :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3778 dni temu
    Pycha, do ciasta dodałam orzechy laskowe, zamiast włoskich i troszkę więcej jabłek. Bardzo prosty przepis, a ciasto idealnie pasuje do kawy i lodów bakaliowych.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3808 dni temu
    Piekłam dziś to ciasto ,bardzo pyszne ;) Tylko następnym razem zamiast orzechów dodam rodzynki;)Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3818 dni temu
    WAŻNE! Ciasto należy piec co najmniej godzinę. Moje - pieczone wg przepisu - w środku było płynne, zupełnie nieupieczone. Następnym razem będę je trzymać do godziny w piekarniku.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3819 dni temu
    W moim domu to ciasto nazywa sie "Wiewiórka" ze względu na dużą ilośc orzechów, jakie do niego dodajemy :) I często daję całą paczkę cynamonu :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3829 dni temu
    ja daję dwie łyżeczki cynamonu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3836 dni temu
    A ile cynamonu? Tylko 1 łyżeczka czy zaszła tutaj pomyłka?

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3836 dni temu
    super przepis, robię to ciasto już 6 raz i polecam wszystkim :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3855 dni temu
    Chętnie bym zrobiła. Może ktoś wie jaki rozmiar blachy byłby odpowiedni zamiast tortownicy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3859 dni temu
    ja dodaje jeszcze rodzynki, pycha to przepis mojego dziecinstwa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3874 dni temu
    Upiekłam bez orzechów i też bardzo dobre, Dokładnie w takiej temperaturze i z czasem jak w przepisie, szybkie i smaczne :)

    odpowiedz

  • ja ja
    3883 dni temu
    generalnie pychotka, tylko proponuję piec w 150 st i ponad godzinę, bo mi się środek nie upiekł

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3884 dni temu
    Pychotka.Robilam wczoraj o godz. 23,dodalam wiecej orzechow niz bylo w przepisie.Mniam.Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3885 dni temu
    Przepyszne! Polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!