Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rozgrzej piekarnik do 180°C
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Wsypypujemy powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta. Orzechy prażymy na suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika /180°C/. Piec ok. 35-40 min.
Zobacz podobne
przepisy
„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto? Wilgotne ciasto cynamonowe z jabłkami z naszego przepisu może okazać się strzałem w dziesiątkę. Proste i szybkie ciasto cynamonowe przygotowywane na bazie oleju jest pulchne, wilgotne oraz długo zachowuje świeżość zupełnie jak domowy chleb na zakwasie.
Nasz chlebek cynamonowy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Aromatyczny, miękki placek cynamonowy z jabłkami i orzechami z naszego przepisu niepotrzebne Ci skomplikowane sprzętu kuchenne ani olbrzymia wiedza cukiernicza. Do stworzenia pysznego ciasta o nazwie cynamonowiec wystarczą Ci świeże składniki, odrobina cierpliwości oraz zastosowanie kilku trików, które ułatwią Ci cały proces przygotowywania. Gwarantujemy, że nasz przepis na ciasto cynamonowe pozwoli Ci uzyskać placek, który podbije serca wszystkich domowników!
Jak zrobić puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami?
Puszyste ciasto cynamonowe — jak je zrobić? Żeby przygotować pyszne wilgotne ciasto z jabłkami i cynamonem wystarczy zastosować się do naszego przepisu oraz kilku wskazówek, stosowanych przez mistrzów cukiernictwa. Zebraliśmy dla Ciebie te najważniejsze, które uczynią wypieczone ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem prawdziwą gwiazdą stołu!
Tajemnicą każdego doskonałego wypieku jest odpowiedni dobór składników. Powinny być świeże i wysokiej jakości. Przygotowując ciasto z jabłkami i cynamonem na oleju, upewnij się, że używasz świeżych jabłek z nienaruszoną skórką oraz orzechów o intensywnym aromacie. Zwietrzałe, starsze zepsują cały smak tego minimalistycznego ciasta.
Mistrzowie cukiernictwa zawsze zwracają uwagę na proporcje i trzymanie się jasno określonej gramatury. Ustalenie odpowiedniej ilości mąki, tłuszczu, jajek czy cukru jest kluczowe do uzyskania idealnej konsystencji ciasta. Do odmierzania składników na szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem oraz orzechami używaj precyzyjnych narzędzi takich jak waga kuchenna.
Zadbaj o odpowiednie przygotowanie składników takich jak jabłka i orzechy, które stanowią serce całego wypieku. Jabłka używane do ciasta należy dokładnie obrać, pokroić, a najlepiej także obtoczyć delikatnie mąką przed dodaniem do ciasta. Orzechy należy dobrze uprażyć na suchej patelni, aby wydobyć z nich pełnię aromatu i smaku. Zadbaj także o to, aby białka jaj były ubite na sztywną pianę, aby ciasto nabrało więcej lekkości.
Kiedy składniki już są gotowe i wylądowały w masie na szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem na oleju, to odpowiedni czas na ich połączenie. Kluczem do uzyskania lekkości ciasta i odpowiedniego napowietrzania jest delikatne, powolne mieszanie. Gdy składniki się połączą, przejdź do przelewania ich do formy i pieczenia.
Przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami
Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami z naszego przepisu rewelacyjnie sprawdza się w roli szybkiej, słodkiej przekąski, jak i słodkiej gwiazdy stołu. Przygotowując ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem kluczowe jest kontrolowanie ilości cukru. Zbyt duża ilość słodkich kryształków może doprowadzić do utraty wilgotności w cieście.
Do przygotowywanego ciasta możesz dodać dowolne składniki — gruszki, śliwki, suszone morele czy bakalie, a nawet kakao. Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem i kakao z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym domownikom. Jeśli chcesz, aby ciasto nabrało bardziej czekoladowego aromatu, możesz pokusić się o dodanie kawałków rozgniecionej, gorzkiej czekolady.
Nasz przepis na ciasto z jabłkami i cynamonem zawiera informację o sugerowanej temperaturze oraz czasie pieczenia, które są gwarancją udanego, pulchnego ciasta. Ciasto zgodnie z przepisem nie powinno piec się dłużej niż 40 minut — inaczej może stracić swoją wilgotność. Jak sprawdzić, czy ciasto jest gotowe? Wykonaj test wykałaczki. Jeśli po zatopieniu w cieście patyczek pozostaje czysty, to znaczy, że ciasto jest gotowe.
Niezależnie od tego, czy przyrządzasz ciasto z jabłkami na oleju na dużą blachę, czy wersję mini, pozwól ciastu odpocząć po wypieczeniu, zanim przejdziesz do jego krojenia. To pomoże Ci zachować odpowiednią strukturę oraz wilgotność ciasta. Już teraz przygotuj pyszny, aromatyczny placek cynamonowy z jabłkami i orzechami. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (50)
1842 dni temu
Czy mozna je upiec w formie muffinek?
odpowiedz
1842 dni temu
Jasne :)
2127 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne! Jest puszyste i pięknie pachnie. Wszystkim domownikom bardzo smakuje. KuchniaLidla dziękuję za ten przepis :)
odpowiedz
2127 dni temu
Liczymy, że znajdziesz u nas więcej swoich ulubionych ciast!
2279 dni temu
Wypróbowałam zgodnie z przepisem i tak też polecam bez żadnych tam kombinacji ;) Szkoda, że nie można tu wrzucać swoich zdjęć... https://pl.pinterest.com/pin/527484175101964802/activity/tried
odpowiedz
2914 dni temu
Jaki rozmiar prostokątnej blaszki byłby odpowiedni dla tych ilości?
odpowiedz
2914 dni temu
Forma o wymiarach ok. 30x20 cm powinna się sprawdzić.
2998 dni temu
Zrobiłam ciasto z 1,5 porcji na blaszce 27 cm. Wyrosło wysokie na prawie 9 cm. Puszyste i miękkie. Nie miałam za wiele orzechów, ale i mimo to wyszło bardzo dobre. Dołożyłam ok. 1 łyżeczkę więcej cynamonu niż podano w przepisie. Piekło się w podanej temperaturze ok. 1 h 15 minut, gdyż bardzo długo środek był płynny. Szybkie ciasto, które wszystkim smakuje.
odpowiedz
3594 dni temu
Ja też piekę to ciasto bo jest szybkie i pyszne. http://kuchenneklimaty.blox.pl/html
odpowiedz
3603 dni temu
Na razie się piecze, ale bardzo ładnie pachnie. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3641 dni temu
Dzisiaj zrobiłam. Jest przepyszne!! Zrobiłam z dwóch porcji, wyszło nieziemsko wysokie. Jabłka wcześniej nasączyłam w nalewce miodowej.. nie były suche a całość miała piekny aromat.
odpowiedz
3784 dni temu
Wyśmienite. Zrobiłam zgodnie z przepisem. Wyszło puszyste, leciutkie, fantastyczne. Piekłam góra-dół na 180 stopni przez 40 min,
odpowiedz
3915 dni temu
Ago, świetnie, że ciasto wyszło i wszystkim smakowało! Zapraszamy do nas częściej!
odpowiedz
3916 dni temu
przepyszne ciasto, puszyste i łatwe w przygotowaniu - wszystkim łasuchom w domu smakowało (nawet teściowej - mistrzyni wypieków), więc dziękuję za ten przepis, bo miło czasem zabłysnąć :)
odpowiedz
4006 dni temu
witam,robiłam po raz pierwszy ten placek , posłuchałam kilu uwag dotyczących czasu pieczenia ...zmniejszyłam temp i piekłam godz i chyba niepotrzebnie bo mam wrażenie, że go wysuszyłam :/ następnym razem spróbuję 45-50 min . To chyba jednak zależy od jakości piekarnika, że takie rozbieżne opinie na temat czasu pieczenia. Ogólnie pachnące i smaczne :)
odpowiedz
4007 dni temu
Haniu, ok. 24 cm.
odpowiedz
4007 dni temu
Właśnie, JAKĄ ŚREDNICĘ MA TA BLASZKA ? Odpowiadajcie na takie pytania !
odpowiedz
4008 dni temu
Bardzo bardzo dziękuję za szybką odpowiedź KuchnioLidla. Wesołych Świąt!!!
odpowiedz
4008 dni temu
To zasługa cynamonu :) Do tego ciasta nie dodajemy kakao.
odpowiedz
4009 dni temu
Ja dodałam trochę więcej cynamonu i dodatkowo przyprawę do piernika- tak półtorej łyżeczki. Wyszło bardzo dobre:)
odpowiedz
4009 dni temu
Czy to za sprawą jednej łyżeczki cynamonu ciasto jest ciemne czy należy dosypać kakao??
odpowiedz
4018 dni temu
Ja robiłam ostatnio ciasto z jabłkami w formie rolady. Przepis bierze udział w konkursie Lidla i można na niego głosować: https://kuchnialidla.pl/
odpowiedz
4018 dni temu
Potrzebujemy 3 jabłek pokrojonych w plasterki. Plasterki później kroimy w kostkę.
odpowiedz
4019 dni temu
to jablka w plasterki czy kostke, bo brak konsekwencji...
odpowiedz
4020 dni temu
Jaką średnicę ma ta blaszka ?
odpowiedz
4043 dni temu
Świetne wyszło, pachnące cynamonem i jabłkami.Ja nie miałam orzechów więc użyłam prażone migdały i jest to dobre połączenie:)
odpowiedz
4044 dni temu
ja robiłam w tortownicy średnica ok. 25cm i wyszło super ;) pozdrawiam i polecam , super ciastko
odpowiedz
4048 dni temu
Przydałoby się info na jaką foremkę to ciacho :)
odpowiedz
4070 dni temu
czy robie cos zle bo juz drugi raz pieke to ciasto i musze je piec ponad godzine zeby sie upieklo. ito juz drugi raz
odpowiedz
4083 dni temu
ciasto dobre,ale jak dla mnie zbyt mało jabłek. dałam 3 zgodnie z przepisem i wogóle ich nie czułam.
odpowiedz
4138 dni temu
Gość, nie należy zamieniać całej mąki, ale można zamienić jej część (około 1/3). Trzeba wtedy jednak dodać nieco więcej proszku do pieczenia. Należy jednak pamiętać, że mąka pełnoziarnista jest dużo cięższa, dlatego ciasto może wyjść mniej wyrośnięte i nieco twardsze niż w przypadku mąki białej.
odpowiedz
4138 dni temu
czy można zamiast zwykłej mąki dodać pełnoziarnistej?
odpowiedz
4143 dni temu
Bardzo smaczne!
odpowiedz
4161 dni temu
Gość, by osiągnąć oczekiwany efekt, radzimy zachować podaną kolejność kroków.
odpowiedz
4165 dni temu
a nie mozna ubic zółtek z cukrem dodac reszte składników i na koniec ubite białka????
odpowiedz
4167 dni temu
Piekę to ciasto od bardzo dawna. Mam go od Pascala i nazywa się " Ciasto jesienne". Zawsze sie udaje.
odpowiedz
4205 dni temu
Super ciasto. Szybkie, łatwe i smaczne. Zamiast orzechów włoskich dodałam orzechy laskowe, które miałam. Dałam również 2 łyżeczki cynamonu zamiast 1. I upiekłam w tortownicy 21 cm. Ciasto ok. Polecam :)
odpowiedz
4216 dni temu
Pycha, do ciasta dodałam orzechy laskowe, zamiast włoskich i troszkę więcej jabłek. Bardzo prosty przepis, a ciasto idealnie pasuje do kawy i lodów bakaliowych.
odpowiedz
4246 dni temu
Piekłam dziś to ciasto ,bardzo pyszne ;) Tylko następnym razem zamiast orzechów dodam rodzynki;)Polecam
odpowiedz
4257 dni temu
WAŻNE! Ciasto należy piec co najmniej godzinę. Moje - pieczone wg przepisu - w środku było płynne, zupełnie nieupieczone. Następnym razem będę je trzymać do godziny w piekarniku.
odpowiedz
4258 dni temu
W moim domu to ciasto nazywa sie "Wiewiórka" ze względu na dużą ilośc orzechów, jakie do niego dodajemy :) I często daję całą paczkę cynamonu :)
odpowiedz
4268 dni temu
ja daję dwie łyżeczki cynamonu
odpowiedz
4274 dni temu
A ile cynamonu? Tylko 1 łyżeczka czy zaszła tutaj pomyłka?
odpowiedz
4275 dni temu
super przepis, robię to ciasto już 6 raz i polecam wszystkim :)
odpowiedz
4293 dni temu
Chętnie bym zrobiła. Może ktoś wie jaki rozmiar blachy byłby odpowiedni zamiast tortownicy?
odpowiedz
4297 dni temu
ja dodaje jeszcze rodzynki, pycha to przepis mojego dziecinstwa
odpowiedz
4313 dni temu
Upiekłam bez orzechów i też bardzo dobre, Dokładnie w takiej temperaturze i z czasem jak w przepisie, szybkie i smaczne :)
odpowiedz
4322 dni temu
generalnie pychotka, tylko proponuję piec w 150 st i ponad godzinę, bo mi się środek nie upiekł
odpowiedz
4323 dni temu
Pychotka.Robilam wczoraj o godz. 23,dodalam wiecej orzechow niz bylo w przepisie.Mniam.Polecam.
odpowiedz
4323 dni temu
Przepyszne! Polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie