
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rozgrzej piekarnik do 180°C
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Wsypypujemy powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta. Orzechy prażymy na suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika /180°C/. Piec ok. 35-40 min.
Zobacz podobne
przepisy
„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Komentarze (50)
1404 dni temu
Czy mozna je upiec w formie muffinek?
odpowiedz
1403 dni temu
Jasne :)
1689 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne! Jest puszyste i pięknie pachnie. Wszystkim domownikom bardzo smakuje. KuchniaLidla dziękuję za ten przepis :)
odpowiedz
1689 dni temu
Liczymy, że znajdziesz u nas więcej swoich ulubionych ciast!
1840 dni temu
Wypróbowałam zgodnie z przepisem i tak też polecam bez żadnych tam kombinacji ;) Szkoda, że nie można tu wrzucać swoich zdjęć... https://pl.pinterest.com/pin/527484175101964802/activity/tried
odpowiedz
2476 dni temu
Jaki rozmiar prostokątnej blaszki byłby odpowiedni dla tych ilości?
odpowiedz
2476 dni temu
Forma o wymiarach ok. 30x20 cm powinna się sprawdzić.
2559 dni temu
Zrobiłam ciasto z 1,5 porcji na blaszce 27 cm. Wyrosło wysokie na prawie 9 cm. Puszyste i miękkie. Nie miałam za wiele orzechów, ale i mimo to wyszło bardzo dobre. Dołożyłam ok. 1 łyżeczkę więcej cynamonu niż podano w przepisie. Piekło się w podanej temperaturze ok. 1 h 15 minut, gdyż bardzo długo środek był płynny. Szybkie ciasto, które wszystkim smakuje.
odpowiedz
3156 dni temu
Ja też piekę to ciasto bo jest szybkie i pyszne. http://kuchenneklimaty.blox.pl/html
odpowiedz
3165 dni temu
Na razie się piecze, ale bardzo ładnie pachnie. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3203 dni temu
Dzisiaj zrobiłam. Jest przepyszne!! Zrobiłam z dwóch porcji, wyszło nieziemsko wysokie. Jabłka wcześniej nasączyłam w nalewce miodowej.. nie były suche a całość miała piekny aromat.
odpowiedz
3345 dni temu
Wyśmienite. Zrobiłam zgodnie z przepisem. Wyszło puszyste, leciutkie, fantastyczne. Piekłam góra-dół na 180 stopni przez 40 min,
odpowiedz
3477 dni temu
Ago, świetnie, że ciasto wyszło i wszystkim smakowało! Zapraszamy do nas częściej!
odpowiedz
3477 dni temu
przepyszne ciasto, puszyste i łatwe w przygotowaniu - wszystkim łasuchom w domu smakowało (nawet teściowej - mistrzyni wypieków), więc dziękuję za ten przepis, bo miło czasem zabłysnąć :)
odpowiedz
3567 dni temu
witam,robiłam po raz pierwszy ten placek , posłuchałam kilu uwag dotyczących czasu pieczenia ...zmniejszyłam temp i piekłam godz i chyba niepotrzebnie bo mam wrażenie, że go wysuszyłam :/ następnym razem spróbuję 45-50 min . To chyba jednak zależy od jakości piekarnika, że takie rozbieżne opinie na temat czasu pieczenia. Ogólnie pachnące i smaczne :)
odpowiedz
3569 dni temu
Haniu, ok. 24 cm.
odpowiedz
3569 dni temu
Właśnie, JAKĄ ŚREDNICĘ MA TA BLASZKA ? Odpowiadajcie na takie pytania !
odpowiedz
3570 dni temu
Bardzo bardzo dziękuję za szybką odpowiedź KuchnioLidla. Wesołych Świąt!!!
odpowiedz
3570 dni temu
To zasługa cynamonu :) Do tego ciasta nie dodajemy kakao.
odpowiedz
3571 dni temu
Ja dodałam trochę więcej cynamonu i dodatkowo przyprawę do piernika- tak półtorej łyżeczki. Wyszło bardzo dobre:)
odpowiedz
3571 dni temu
Czy to za sprawą jednej łyżeczki cynamonu ciasto jest ciemne czy należy dosypać kakao??
odpowiedz
3580 dni temu
Ja robiłam ostatnio ciasto z jabłkami w formie rolady. Przepis bierze udział w konkursie Lidla i można na niego głosować: http://kuchnialidla.pl/wypiek/orzechowa-rolada-z-winnym-musem-jablkowym-1
odpowiedz
3580 dni temu
Potrzebujemy 3 jabłek pokrojonych w plasterki. Plasterki później kroimy w kostkę.
odpowiedz
3580 dni temu
to jablka w plasterki czy kostke, bo brak konsekwencji...
odpowiedz
3582 dni temu
Jaką średnicę ma ta blaszka ?
odpowiedz
3604 dni temu
Świetne wyszło, pachnące cynamonem i jabłkami.Ja nie miałam orzechów więc użyłam prażone migdały i jest to dobre połączenie:)
odpowiedz
3606 dni temu
ja robiłam w tortownicy średnica ok. 25cm i wyszło super ;) pozdrawiam i polecam , super ciastko
odpowiedz
3609 dni temu
Przydałoby się info na jaką foremkę to ciacho :)
odpowiedz
3632 dni temu
czy robie cos zle bo juz drugi raz pieke to ciasto i musze je piec ponad godzine zeby sie upieklo. ito juz drugi raz
odpowiedz
3645 dni temu
ciasto dobre,ale jak dla mnie zbyt mało jabłek. dałam 3 zgodnie z przepisem i wogóle ich nie czułam.
odpowiedz
3700 dni temu
Gość, nie należy zamieniać całej mąki, ale można zamienić jej część (około 1/3). Trzeba wtedy jednak dodać nieco więcej proszku do pieczenia. Należy jednak pamiętać, że mąka pełnoziarnista jest dużo cięższa, dlatego ciasto może wyjść mniej wyrośnięte i nieco twardsze niż w przypadku mąki białej.
odpowiedz
3700 dni temu
czy można zamiast zwykłej mąki dodać pełnoziarnistej?
odpowiedz
3705 dni temu
Bardzo smaczne!
odpowiedz
3722 dni temu
Gość, by osiągnąć oczekiwany efekt, radzimy zachować podaną kolejność kroków.
odpowiedz
3726 dni temu
a nie mozna ubic zółtek z cukrem dodac reszte składników i na koniec ubite białka????
odpowiedz
3728 dni temu
Piekę to ciasto od bardzo dawna. Mam go od Pascala i nazywa się " Ciasto jesienne". Zawsze sie udaje.
odpowiedz
3767 dni temu
Super ciasto. Szybkie, łatwe i smaczne. Zamiast orzechów włoskich dodałam orzechy laskowe, które miałam. Dałam również 2 łyżeczki cynamonu zamiast 1. I upiekłam w tortownicy 21 cm. Ciasto ok. Polecam :)
odpowiedz
3778 dni temu
Pycha, do ciasta dodałam orzechy laskowe, zamiast włoskich i troszkę więcej jabłek. Bardzo prosty przepis, a ciasto idealnie pasuje do kawy i lodów bakaliowych.
odpowiedz
3808 dni temu
Piekłam dziś to ciasto ,bardzo pyszne ;) Tylko następnym razem zamiast orzechów dodam rodzynki;)Polecam
odpowiedz
3818 dni temu
WAŻNE! Ciasto należy piec co najmniej godzinę. Moje - pieczone wg przepisu - w środku było płynne, zupełnie nieupieczone. Następnym razem będę je trzymać do godziny w piekarniku.
odpowiedz
3819 dni temu
W moim domu to ciasto nazywa sie "Wiewiórka" ze względu na dużą ilośc orzechów, jakie do niego dodajemy :) I często daję całą paczkę cynamonu :)
odpowiedz
3829 dni temu
ja daję dwie łyżeczki cynamonu
odpowiedz
3836 dni temu
A ile cynamonu? Tylko 1 łyżeczka czy zaszła tutaj pomyłka?
odpowiedz
3836 dni temu
super przepis, robię to ciasto już 6 raz i polecam wszystkim :)
odpowiedz
3855 dni temu
Chętnie bym zrobiła. Może ktoś wie jaki rozmiar blachy byłby odpowiedni zamiast tortownicy?
odpowiedz
3859 dni temu
ja dodaje jeszcze rodzynki, pycha to przepis mojego dziecinstwa
odpowiedz
3874 dni temu
Upiekłam bez orzechów i też bardzo dobre, Dokładnie w takiej temperaturze i z czasem jak w przepisie, szybkie i smaczne :)
odpowiedz
3883 dni temu
generalnie pychotka, tylko proponuję piec w 150 st i ponad godzinę, bo mi się środek nie upiekł
odpowiedz
3884 dni temu
Pychotka.Robilam wczoraj o godz. 23,dodalam wiecej orzechow niz bylo w przepisie.Mniam.Polecam.
odpowiedz
3885 dni temu
Przepyszne! Polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie