Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- sitko o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia o wymiarach 24 x36 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny (lub mikser)
- tarkę o grubych oczkach
- łopatkę silikonową
- folię aluminiową (opcjonalnie)
Przygotuj wcześniej:
Składniki na skubaniec wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, by nabrały temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki ciasta: mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Mieszamy.
Dodajemy bardzo miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, żółtka jaj (białka odkładamy do późniejszego wykorzystania) i 1 łyżkę śmietany. Ciasto mieszamy: początkowo za pomocą drewnianej łopatki, a gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy je dłońmi.
Jeśli na etapie mieszania ciasta łopatką okaże się ono zbyt suche i nie zacznie się lepić, dodajemy kolejne 1-2 łyżki śmietany i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Docelowo powinniśmy uzyskać ciasto o dość plastycznej, jednolitej konsystencji.
Krok 2: DZIELIMY CIASTO NA 3 CZĘŚCI
Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część przekładamy do miski.
Do porcji ciasta umieszczonej w misce dodajemy kakao i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany. Początkowo mieszamy ciasto za pomocą sztywnej, drewnianej łopatki, a następnie wyrabiamy je dłońmi, aż stanie się jednolite i plastyczne.
Krok 3: SCHŁADZAMY CIASTO
Wszystkie 3 części ciasta formujemy w kule i owijamy folią spożywczą. Dwie z nich (kakaową i jasną) umieszczamy w lodówce na ok. 30-40 minut, a ostatnią (jasną) w zamrażarce, by mocno się schłodziła.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA
Schłodzoną w lodówce jasną część ciasta skubiemy i kruszymy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta powinny równomiernie przykryć dno. W ten sam sposób postępujemy ze schłodzoną w lodówce kakaową częścią ciasta – skubiemy je i kruszymy pomiędzy kawałki jasnego ciasta. Kawałki ciasta dociskamy, by zakleić szczeliny.
Krok 5: UKŁADAMY WARSTWĘ OWOCÓW
Umyty i odsączony z wody agrest łączymy w misce z cukrem żelującym. Mieszamy i wykładamy na spód ciasta. Warstwę owoców wyrównujemy z wierzchu.
Krok 6: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach. Gdy zaczną lekko gęstnieć i zmienią kolor na biały, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną, perłową pianę. Powinniśmy uzyskać pianę, w której cukier będzie całkowicie rozpuszczony.
Ubitą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy równomiernie na warstwę owoców. Możemy ją też przełożyć na wierzch ciasta za pomocą łyżki. Białka wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Zamrożoną jasną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę piany z białek.
Krok 8: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia obserwujemy ciasto – kruszonka powinna podpiec się na ładny, złoty kolor, a beza ściąć.
Jeśli piekarnik będzie przypiekał wierzch skubańca zbyt mocno, a do końca pieczenia wciąż zostanie trochę czasu, przykrywamy ciasto folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na kawałki i układamy na paterze.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!
Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!
Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.
Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.
Skubaniec z agrestem dla miłośników tradycji
Kruche ciasto z agrestem według przepisu Pawła Małeckiego to pyszny wypiek, który jest w stanie zapewnić każdemu miłośnikowi domowych smaków nostalgiczną podróż do czasów beztroskiego dzieciństwa. Nasze ciasto agrestowe dzięki dodatkowi pysznych słodko-kwaśnych owoców, które zbieramy w drugiej części lipca, nabiera złożonego, fascynującego charakteru. Co więcej, jego rześki smak doskonale sprawdza się w gorące dni!
To dobre i szybkie ciasto z agrestem przygotujesz w godzinę i 45 minut. Przepis należy do łatwych, a zatem nie powinien sprawić Ci najmniejszych problemów nawet wtedy, gdy raczej nie jesteś mistrzem wypieków. Jeśli będziesz trzymać się proporcji podanych w naszym przepisie, przygotowany placek z agrestem podzielisz na 16 satysfakcjonujących części!
Przystępując do wykonania przepisu na kruche ciasto z agrestem, sprawdź, jakie sprzęty kuchenne i narzędzia musisz mieć pod ręką. Należą do nich m.in. mikser (lub robot kuchenny), łopatka silikonowa, papier do pieczenia, sitko i blacha o wymiarach 24 x 36 cm. To oczywiście zaledwie niektóre punkty z dość obszernej listy!
Ciasto agrestowe na całej rodziny
Polecane przez Pawła Małeckiego ciasto agrestowe, czyli skubaniec z agrestem na dużą blachę, to wariacja na temat popularnego ciasta skubaniec z czarną porzeczką. Ciasta tego typu mają też inną, nieco mniej apetyczną, aczkolwiek powszechnie używaną nazwę – pleśniak.
Podobnie jak placek z agrestem i kruszonką, ciasto z porzeczką swój nieoczywisty charakter zawdzięcza owocom. Cierpka porzeczka w zestawieniu ze słodyczą ciasta tworzy bardzo ciekawe połączenie. Z tego samego względu kruszaniec z agrestem i bezą zachwyci każdego smakosza, który kocha kompozycje kulinarne opierające się na kontrastach.
Oczywiście na porzeczkach czy agreście nie kończą się Twoje możliwości doboru soczystych skarbów natury. Skubaniec na dużą blachę możesz przygotować z dodatkiem dowolnych owoców. Oczywiście jeśli od wyraźnych przeciwstawień wolisz harmonię, masz wszelkie prawo postawić na owoce słodkie, czyli np. brzoskwinie!
Przepis na ciasto z agrestem
Przejdźmy do niektórych punktów przepisu na ciasto z agrestem Pawła Małeckiego. Po pierwsze – jeśli marzy Ci się szybkie ciasto z agrestem, pamiętaj, by wszystkim składnikom skubańca pozwolić dojść do siebie w temperaturze pokojowej. Czyli wyciągnąć je z lodówki około pół godziny przed rozpoczęciem czynności kuchennych. Następnie musisz zająć się ciastem kruchym. W naszym przepisie znajdziesz szczegółowe wytyczne związane z jego przygotowanie. Co zatem pragniemy podkreślić w tym miejscu? Otóż to, że w razie problemów z uzyskaniem pożądanej elastyczności możesz dodać nieco więcej śmietany, niż podaliśmy w przepisie. W tej roli sprawdza się też dodatek masła. Co dalej?
Pamiętaj, że zgodnie z przepisem na ciasto z agrestem wyrobione ciasto musisz podzielić na trzy równe części, a następnie zawinąć je w folie i umieścić dwie z nich lodówce, a jedną w zamrażalniku. Jedną z kul (która ląduje w lodówce) trzeba połączyć z kakao i śmietaną. Każda z nich będzie miała odmienne zastosowanie na dalszym etapie przygotowywania kruchego ciasta z agrestem i bezą.
Co do owoców, którymi należy zająć się po przygotowaniu spodu ciasta – nie zapominaj o dokładnym oczyszczeniu agrestu przed połączeniem go cukrem żelującym. A gdy już przejdziesz do ostatniego etapu przygotowywania ciasta agrestowego z bezą, czyli jego pieczenia, nie zapominaj o tym, że ciasto wymaga Twoje doglądania podczas pobytu w piekarniku. Jeśli dostrzeżesz, że kruszonka na cieście z agrestem zaczyna się przypalać – ale mimo to ciasto wymaga jeszcze paru chwil w piekarniku – zabezpiecz placek folią aluminiową. W ten sposób zyskasz pewność, że ciasto z agrestem i bezą nie tylko zachowa swój smak, ale i atrakcyjny wygląd!
Jeśli masz już na koncie próbę wykonania kruchego ciasta z agrestem z naszego przepisu, zerknij też na inne pyszne wypieki rekomendowane przez kuchnię Lidla. Znajdziesz wśród nich m.in. wegańskie sernikobrownie według przepisu Kingi Paruzel, sernik na zimno z mango polecany przez Pawła Małeckiego, a nawet tak zaskakującą propozycję tego mistrza kuchni jak odwrócone ciasto z ananasem. Jako miłośnik nieco mniejszych ciast pokochasz za to wegańskie muffinki czekoladowe lub serduszkowe muffiny z konfitury z pomidorów czekoladowych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik krakowski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
668 dni temu
Witam mam mrożony agrest czy mogę go użyć do ciasta ewentualnie w czym mam obtoczyć przed dodaniem do ciasta
odpowiedz
671 dni temu
Ciasto można podzielić na 2 części i z obu (jasnej i kakaowej) wydzielić trochę na wierzch - ładniej się prezentuje.
odpowiedz
1245 dni temu
ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku, 5 łyżek cukru, 5 żółtek, 2 łyżki smalcu 5 białek, szklanka cukru z tego ubijam beze dziele ciasto na 3 częsci do jednej dodaje łyżkę kakao i płaską łyżeczkę proszku. 1 część rozkładam na całą blaszkę potem 2 ciemną skubie i na to daje owoc potem beza i 3 to skubię białe ciasto. Piekę ok 50 minut w 170 stopniach góra i dół.
odpowiedz
1245 dni temu
zapomniałam dopisać 250 gram margaryny
1250 dni temu
Najgorszy przepis świata… cukier zelujacy nie związał soków z agrestu… ciasto na spodzie to mokra breja…. Trzeba było podpiec jak w innych przepisach, albo zrobić szybką konfiturę z agrestu. Nie polecam
odpowiedz
1262 dni temu
a czy można dać zelfix zamiast cukru żelującego bo nie mam w domu a chciałabym zrobić ciasto
odpowiedz
1262 dni temu
Jak najbardziej cukier żelujący można zastąpić żelfixem. Smacznego! ;)
1275 dni temu
Czy mozna wisnie zamiast agrestu?
odpowiedz
1275 dni temu
Jak najbardziej agrest można zastąpić wiśniami ;)
1278 dni temu
Czyli ile cukru do białek? Bardzo nieczytelna forma przepisów
odpowiedz
1276 dni temu
Ta informacja gdzieś nam umknęła, ale już poprawiliśmy przepis. Do białek wykorzystujemy ok. 150 g cukru. Dziękujemy za komentarz-dzięki niemu receptura jest kompletna i śmiało można z niej korzystać.
588 dni temu
A dlaczego dodatkowo są 4 jajka? Nijak ma się to do treści wykonania.
587 dni temu
Dziękujemy za uwagę, faktycznie na listę składników wkradł się mały błąd. Na szczęście udało się go naprawić i wszystko powinno się już zgadzać :)
1285 dni temu
robiłam zawsze nie ze smietaną tylko ze smalcem
odpowiedz
zobacz wszystkie