zobacz film Skubaniec z agrestem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • sitko o drobnych oczkach
  • folię spożywczą
  • blachę do pieczenia o wymiarach 24 x36 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny (lub mikser)
  • tarkę o grubych oczkach
  • łopatkę silikonową
  • folię aluminiową (opcjonalnie)

Przygotuj wcześniej:

Składniki na skubaniec wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, by nabrały temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki ciasta: mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Mieszamy.

Dodajemy bardzo miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, żółtka jaj (białka odkładamy do późniejszego wykorzystania) i 1 łyżkę śmietany. Ciasto mieszamy: początkowo za pomocą drewnianej łopatki, a gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy je dłońmi.

Jeśli na etapie mieszania ciasta łopatką okaże się ono zbyt suche i nie zacznie się lepić, dodajemy kolejne 1-2 łyżki śmietany i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Docelowo powinniśmy uzyskać ciasto o dość plastycznej, jednolitej konsystencji.

Krok 2: DZIELIMY CIASTO NA 3 CZĘŚCI

Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część przekładamy do miski.

Do porcji ciasta umieszczonej w misce dodajemy kakao i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany. Początkowo mieszamy ciasto za pomocą sztywnej, drewnianej łopatki, a następnie wyrabiamy je dłońmi, aż stanie się jednolite i plastyczne.

Krok 3: SCHŁADZAMY CIASTO

Wszystkie 3 części ciasta formujemy w kule i owijamy folią spożywczą. Dwie z nich (kakaową i jasną) umieszczamy w lodówce na ok. 30-40 minut, a ostatnią (jasną) w zamrażarce, by mocno się schłodziła.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA

Schłodzoną w lodówce jasną część ciasta skubiemy i kruszymy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta powinny równomiernie przykryć dno. W ten sam sposób postępujemy ze schłodzoną w lodówce kakaową częścią ciasta – skubiemy je i kruszymy pomiędzy kawałki jasnego ciasta. Kawałki ciasta dociskamy, by zakleić szczeliny.

Krok 5: UKŁADAMY WARSTWĘ OWOCÓW

Umyty i odsączony z wody agrest łączymy w misce z cukrem żelującym. Mieszamy i wykładamy na spód ciasta. Warstwę owoców wyrównujemy z wierzchu.

Krok 6: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach. Gdy zaczną lekko gęstnieć i zmienią kolor na biały, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną, perłową pianę. Powinniśmy uzyskać pianę, w której cukier będzie całkowicie rozpuszczony.

Ubitą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy równomiernie na warstwę owoców. Możemy ją też przełożyć na wierzch ciasta za pomocą łyżki. Białka wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Zamrożoną jasną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę piany z białek.

Krok 8: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia obserwujemy ciasto – kruszonka powinna podpiec się na ładny, złoty kolor, a beza ściąć.

Jeśli piekarnik będzie przypiekał wierzch skubańca zbyt mocno, a do końca pieczenia wciąż zostanie trochę czasu, przykrywamy ciasto folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na kawałki i układamy na paterze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gabriela Gabriela
    291 dni temu
    Witam mam mrożony agrest czy mogę go użyć do ciasta ewentualnie w czym mam obtoczyć przed dodaniem do ciasta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    295 dni temu
    Ciasto można podzielić na 2 części i z obu (jasnej i kakaowej) wydzielić trochę na wierzch - ładniej się prezentuje.

    odpowiedz

  • agreścik agreścik
    868 dni temu
    ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku, 5 łyżek cukru, 5 żółtek, 2 łyżki smalcu 5 białek, szklanka cukru z tego ubijam beze dziele ciasto na 3 częsci do jednej dodaje łyżkę kakao i płaską łyżeczkę proszku. 1 część rozkładam na całą blaszkę potem 2 ciemną skubie i na to daje owoc potem beza i 3 to skubię białe ciasto. Piekę ok 50 minut w 170 stopniach góra i dół.

    odpowiedz

  • AGREŚCIK AGREŚCIK
    868 dni temu
    zapomniałam dopisać 250 gram margaryny
  • Jacek Jacek
    873 dni temu
    Najgorszy przepis świata… cukier zelujacy nie związał soków z agrestu… ciasto na spodzie to mokra breja…. Trzeba było podpiec jak w innych przepisach, albo zrobić szybką konfiturę z agrestu. Nie polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    885 dni temu
    a czy można dać zelfix zamiast cukru żelującego bo nie mam w domu a chciałabym zrobić ciasto

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    885 dni temu
    Jak najbardziej cukier żelujący można zastąpić żelfixem. Smacznego! ;)
  • Gość Gość
    899 dni temu
    Czy mozna wisnie zamiast agrestu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    899 dni temu
    Jak najbardziej agrest można zastąpić wiśniami ;)
  • Gość Gość
    901 dni temu
    Czyli ile cukru do białek? Bardzo nieczytelna forma przepisów

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    900 dni temu
    Ta informacja gdzieś nam umknęła, ale już poprawiliśmy przepis. Do białek wykorzystujemy ok. 150 g cukru. Dziękujemy za komentarz-dzięki niemu receptura jest kompletna i śmiało można z niej korzystać.
  • Gość Gość
    211 dni temu
    A dlaczego dodatkowo są 4 jajka? Nijak ma się to do treści wykonania.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    211 dni temu
    Dziękujemy za uwagę, faktycznie na listę składników wkradł się mały błąd. Na szczęście udało się go naprawić i wszystko powinno się już zgadzać :)
  • fanka skubańca z agrestem fanka skubańca z agrestem
    908 dni temu
    robiłam zawsze nie ze smietaną tylko ze smalcem

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!