zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • sitko o drobnych oczkach
  • folię spożywczą
  • blachę do pieczenia o wymiarach 24 x36 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny (lub mikser)
  • tarkę o grubych oczkach
  • łopatkę silikonową
  • folię aluminiową (opcjonalnie)

Przygotuj wcześniej:

Składniki na skubaniec wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, by nabrały temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki ciasta: mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Mieszamy.

Dodajemy bardzo miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, żółtka jaj (białka odkładamy do późniejszego wykorzystania) i 1 łyżkę śmietany. Ciasto mieszamy: początkowo za pomocą drewnianej łopatki, a gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy je dłońmi.

Jeśli na etapie mieszania ciasta łopatką okaże się ono zbyt suche i nie zacznie się lepić, dodajemy kolejne 1-2 łyżki śmietany i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Docelowo powinniśmy uzyskać ciasto o dość plastycznej, jednolitej konsystencji.

Krok 2: DZIELIMY CIASTO NA 3 CZĘŚCI

Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część przekładamy do miski.

Do porcji ciasta umieszczonej w misce dodajemy kakao i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany. Początkowo mieszamy ciasto za pomocą sztywnej, drewnianej łopatki, a następnie wyrabiamy je dłońmi, aż stanie się jednolite i plastyczne.

Krok 3: SCHŁADZAMY CIASTO

Wszystkie 3 części ciasta formujemy w kule i owijamy folią spożywczą. Dwie z nich (kakaową i jasną) umieszczamy w lodówce na ok. 30-40 minut, a ostatnią (jasną) w zamrażarce, by mocno się schłodziła.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA

Schłodzoną w lodówce jasną część ciasta skubiemy i kruszymy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta powinny równomiernie przykryć dno. W ten sam sposób postępujemy ze schłodzoną w lodówce kakaową częścią ciasta – skubiemy je i kruszymy pomiędzy kawałki jasnego ciasta. Kawałki ciasta dociskamy, by zakleić szczeliny.

Krok 5: UKŁADAMY WARSTWĘ OWOCÓW

Umyty i odsączony z wody agrest łączymy w misce z cukrem żelującym. Mieszamy i wykładamy na spód ciasta. Warstwę owoców wyrównujemy z wierzchu.

Krok 6: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach. Gdy zaczną lekko gęstnieć i zmienią kolor na biały, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną, perłową pianę. Powinniśmy uzyskać pianę, w której cukier będzie całkowicie rozpuszczony.

Ubitą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy równomiernie na warstwę owoców. Możemy ją też przełożyć na wierzch ciasta za pomocą łyżki. Białka wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Zamrożoną jasną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę piany z białek.

Krok 8: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia obserwujemy ciasto – kruszonka powinna podpiec się na ładny, złoty kolor, a beza ściąć.

Jeśli piekarnik będzie przypiekał wierzch skubańca zbyt mocno, a do końca pieczenia wciąż zostanie trochę czasu, przykrywamy ciasto folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na kawałki i układamy na paterze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    7 dni temu
    Czy mozna wisnie zamiast agrestu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    7 dni temu
    Jak najbardziej agrest można zastąpić wiśniami ;)
  • Gość Gość
    10 dni temu
    Czyli ile cukru do białek? Bardzo nieczytelna forma przepisów

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    8 dni temu
    Ta informacja gdzieś nam umknęła, ale już poprawiliśmy przepis. Do białek wykorzystujemy ok. 150 g cukru. Dziękujemy za komentarz-dzięki niemu receptura jest kompletna i śmiało można z niej korzystać.
  • fanka skubańca z agrestem fanka skubańca z agrestem
    17 dni temu
    robiłam zawsze nie ze smietaną tylko ze smalcem

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram