
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- sitko o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia o wymiarach 24 x36 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny (lub mikser)
- tarkę o grubych oczkach
- łopatkę silikonową
- folię aluminiową (opcjonalnie)
Przygotuj wcześniej:
Składniki na skubaniec wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, by nabrały temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki ciasta: mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Mieszamy.
Dodajemy bardzo miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, żółtka jaj (białka odkładamy do późniejszego wykorzystania) i 1 łyżkę śmietany. Ciasto mieszamy: początkowo za pomocą drewnianej łopatki, a gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy je dłońmi.
Jeśli na etapie mieszania ciasta łopatką okaże się ono zbyt suche i nie zacznie się lepić, dodajemy kolejne 1-2 łyżki śmietany i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Docelowo powinniśmy uzyskać ciasto o dość plastycznej, jednolitej konsystencji.
Krok 2: DZIELIMY CIASTO NA 3 CZĘŚCI
Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część przekładamy do miski.
Do porcji ciasta umieszczonej w misce dodajemy kakao i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany. Początkowo mieszamy ciasto za pomocą sztywnej, drewnianej łopatki, a następnie wyrabiamy je dłońmi, aż stanie się jednolite i plastyczne.
Krok 3: SCHŁADZAMY CIASTO
Wszystkie 3 części ciasta formujemy w kule i owijamy folią spożywczą. Dwie z nich (kakaową i jasną) umieszczamy w lodówce na ok. 30-40 minut, a ostatnią (jasną) w zamrażarce, by mocno się schłodziła.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA
Schłodzoną w lodówce jasną część ciasta skubiemy i kruszymy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta powinny równomiernie przykryć dno. W ten sam sposób postępujemy ze schłodzoną w lodówce kakaową częścią ciasta – skubiemy je i kruszymy pomiędzy kawałki jasnego ciasta. Kawałki ciasta dociskamy, by zakleić szczeliny.
Krok 5: UKŁADAMY WARSTWĘ OWOCÓW
Umyty i odsączony z wody agrest łączymy w misce z cukrem żelującym. Mieszamy i wykładamy na spód ciasta. Warstwę owoców wyrównujemy z wierzchu.
Krok 6: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach. Gdy zaczną lekko gęstnieć i zmienią kolor na biały, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną, perłową pianę. Powinniśmy uzyskać pianę, w której cukier będzie całkowicie rozpuszczony.
Ubitą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy równomiernie na warstwę owoców. Możemy ją też przełożyć na wierzch ciasta za pomocą łyżki. Białka wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Zamrożoną jasną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę piany z białek.
Krok 8: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia obserwujemy ciasto – kruszonka powinna podpiec się na ładny, złoty kolor, a beza ściąć.
Jeśli piekarnik będzie przypiekał wierzch skubańca zbyt mocno, a do końca pieczenia wciąż zostanie trochę czasu, przykrywamy ciasto folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na kawałki i układamy na paterze.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.

Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

Komentarze (14)
291 dni temu
Witam mam mrożony agrest czy mogę go użyć do ciasta ewentualnie w czym mam obtoczyć przed dodaniem do ciasta
odpowiedz
295 dni temu
Ciasto można podzielić na 2 części i z obu (jasnej i kakaowej) wydzielić trochę na wierzch - ładniej się prezentuje.
odpowiedz
868 dni temu
ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku, 5 łyżek cukru, 5 żółtek, 2 łyżki smalcu 5 białek, szklanka cukru z tego ubijam beze dziele ciasto na 3 częsci do jednej dodaje łyżkę kakao i płaską łyżeczkę proszku. 1 część rozkładam na całą blaszkę potem 2 ciemną skubie i na to daje owoc potem beza i 3 to skubię białe ciasto. Piekę ok 50 minut w 170 stopniach góra i dół.
odpowiedz
868 dni temu
zapomniałam dopisać 250 gram margaryny
873 dni temu
Najgorszy przepis świata… cukier zelujacy nie związał soków z agrestu… ciasto na spodzie to mokra breja…. Trzeba było podpiec jak w innych przepisach, albo zrobić szybką konfiturę z agrestu. Nie polecam
odpowiedz
885 dni temu
a czy można dać zelfix zamiast cukru żelującego bo nie mam w domu a chciałabym zrobić ciasto
odpowiedz
885 dni temu
Jak najbardziej cukier żelujący można zastąpić żelfixem. Smacznego! ;)
899 dni temu
Czy mozna wisnie zamiast agrestu?
odpowiedz
899 dni temu
Jak najbardziej agrest można zastąpić wiśniami ;)
901 dni temu
Czyli ile cukru do białek? Bardzo nieczytelna forma przepisów
odpowiedz
900 dni temu
Ta informacja gdzieś nam umknęła, ale już poprawiliśmy przepis. Do białek wykorzystujemy ok. 150 g cukru. Dziękujemy za komentarz-dzięki niemu receptura jest kompletna i śmiało można z niej korzystać.
211 dni temu
A dlaczego dodatkowo są 4 jajka? Nijak ma się to do treści wykonania.
211 dni temu
Dziękujemy za uwagę, faktycznie na listę składników wkradł się mały błąd. Na szczęście udało się go naprawić i wszystko powinno się już zgadzać :)
908 dni temu
robiłam zawsze nie ze smietaną tylko ze smalcem
odpowiedz
zobacz wszystkie