Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- młynek lub rozdrabniacz
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- formę o średnicy 23 cm
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- blender ręczny
Przygotuj wcześniej:
Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Możesz również zalać je gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.
Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, sól, proszek do pieczenia, ksylitol, mielone siemię lniane i kakao. Mieszamy.
Krok 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
W osobnej misce łączymy mokre składniki ciasta: mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy.
Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Łączymy zawartość obu misek. Mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy całość za pomocą rózgi.
Krok 4: PIECZEMY SPÓD CIASTA
Masę na spód brownie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy.
Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ „SEROWĄ”
Namoczone orzechy nerkowca dobrze odsączamy i łączymy w misce z mleczkiem kokosowym. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, syrop klonowy i nasionka z laski wanilii.
Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.
Krok 6: PIECZEMY SERNIKOBROWNIE
Masę „sernikową” przelewamy na podpieczony spód brownie, wyrównujemy. Na wierzchu układamy świeże maliny.
Pieczemy kolejne 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Upieczone ciasto studzimy przed wyjęciem z formy.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.
Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?
Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!
Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
1438 dni temu
O matko! to jest po prostu obłędne!!! Zrobiłam je pierwszy raz na święta i się w nim zakochałam :) Nie miałam malin wszakże, ale to nie problem. Minął tydzień od świąt, a u nas znów gości to ciasto na stole :) po prostu fenomenalny przepis. Wpadliśmy z mężem na pomysł, że następnym razem spróbujemy zrobić raz brownie z podwójnej porcji, a innym razem sernik z podwójnej porcji, bo każde z tych ciast zdecydowanie nadaje się do jedzenia go razem i osobno. Pyszności! Kocham :)
odpowiedz
1437 dni temu
Lady Chashmish polecamy się na kolejne wegańskie Święta! :)
1468 dni temu
Piekłam tyle ile w przepisie a nawet 5min dłużej i w środku komplet ieper surowe... Beznadz przepis, dodałam wszystko idealnie jak w przepisie i nie wyszło, to chyba trzeba 1h piec.
odpowiedz
1471 dni temu
Spróbuję zastąpić czekoladę sklepową daktylami z kakao.
odpowiedz
1476 dni temu
Pieczemy chyba bez malin? Bo się rozwalą i efektu jak na zdjęciu raczej nie będzie ;)
odpowiedz
1476 dni temu
Sernikobrownie pieczemy z malinami :) W tym przepisie masę "sernikową" przelewamy na wcześniej podpieczony spód i spędza ona w piekarniku 20 minut. Maliny w tym czasie oddadzą nieco soku od spodu, co sprawi, że masa będzie smakować jeszcze lepiej, ale nie rozpadną się całkowicie. Powodzenia i smacznego!
1477 dni temu
W jakiej formie to mleczko? Stała część czy płynne takie z kartonu?
odpowiedz
1477 dni temu
W tym przepisie, zarówno do spodu jak i do masy "serowej", wykorzystujemy stałą i płynną część mleczka kokosowego (po 1 szklance). Dobrze jest dokładnie je wymieszać, zanim trafi do pozostałych składników ciasta.
1479 dni temu
Jesli chcialabym dodac jajko zamiast siemienia lnianego to wystarczy jedno cale jajko by to zastąpic?
odpowiedz
1479 dni temu
Zgadza się, wystarczy jedno jajko. Smacznego! ;)
1487 dni temu
Czym zastąpić syrop klonowy? :)
odpowiedz
1486 dni temu
Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy lub dosłodzić masę "serową" cukrem pudrem :)
1480 dni temu
Miodem 😊
1719 dni temu
Czy mozna uzyc innej maki? Kokosowej, ryzowej?
odpowiedz
1719 dni temu
Można poeksperymentować z innymi mąkami, ale nie gwarantujemy, że efekt będzie podobny :) Brownie to mokre i ciężkie ciasto, które nie musi szczególnie mocno wyrastać, więc powinno się udać.
zobacz wszystkie