zobacz film Wegańskie sernikobrownie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • młynek lub rozdrabniacz
  • piekarnik rozgrzany do 180°C
  • formę o średnicy 23 cm
  • papier do pieczenia
  • rózgę kuchenną
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Możesz również zalać je gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut. 

Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, sól, proszek do pieczenia, ksylitol, mielone siemię lniane i kakao. Mieszamy.

Krok 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

W osobnej misce łączymy mokre składniki ciasta: mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy.

Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Łączymy zawartość obu misek. Mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy całość za pomocą rózgi.

Krok 4: PIECZEMY SPÓD CIASTA

Masę na spód brownie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy.

Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ „SEROWĄ”

Namoczone orzechy nerkowca dobrze odsączamy i łączymy w misce z mleczkiem kokosowym. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, syrop klonowy i nasionka z laski wanilii.

Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.

Krok 6: PIECZEMY SERNIKOBROWNIE

Masę „sernikową” przelewamy na podpieczony spód brownie, wyrównujemy. Na wierzchu układamy świeże maliny.

Pieczemy kolejne 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Upieczone ciasto studzimy przed wyjęciem z formy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Lady Chashmish Lady Chashmish
    1438 dni temu
    O matko! to jest po prostu obłędne!!! Zrobiłam je pierwszy raz na święta i się w nim zakochałam :) Nie miałam malin wszakże, ale to nie problem. Minął tydzień od świąt, a u nas znów gości to ciasto na stole :) po prostu fenomenalny przepis. Wpadliśmy z mężem na pomysł, że następnym razem spróbujemy zrobić raz brownie z podwójnej porcji, a innym razem sernik z podwójnej porcji, bo każde z tych ciast zdecydowanie nadaje się do jedzenia go razem i osobno. Pyszności! Kocham :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1437 dni temu
    Lady Chashmish polecamy się na kolejne wegańskie Święta! :)
  • Gość Gość
    1468 dni temu
    Piekłam tyle ile w przepisie a nawet 5min dłużej i w środku komplet ieper surowe... Beznadz przepis, dodałam wszystko idealnie jak w przepisie i nie wyszło, to chyba trzeba 1h piec.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1471 dni temu
    Spróbuję zastąpić czekoladę sklepową daktylami z kakao.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1476 dni temu
    Pieczemy chyba bez malin? Bo się rozwalą i efektu jak na zdjęciu raczej nie będzie ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1476 dni temu
    Sernikobrownie pieczemy z malinami :) W tym przepisie masę "sernikową" przelewamy na wcześniej podpieczony spód i spędza ona w piekarniku 20 minut. Maliny w tym czasie oddadzą nieco soku od spodu, co sprawi, że masa będzie smakować jeszcze lepiej, ale nie rozpadną się całkowicie. Powodzenia i smacznego!
  • Gość Gość
    1477 dni temu
    W jakiej formie to mleczko? Stała część czy płynne takie z kartonu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1477 dni temu
    W tym przepisie, zarówno do spodu jak i do masy "serowej", wykorzystujemy stałą i płynną część mleczka kokosowego (po 1 szklance). Dobrze jest dokładnie je wymieszać, zanim trafi do pozostałych składników ciasta.
  • Gość Gość
    1479 dni temu
    Jesli chcialabym dodac jajko zamiast siemienia lnianego to wystarczy jedno cale jajko by to zastąpic?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1479 dni temu
    Zgadza się, wystarczy jedno jajko. Smacznego! ;)
  • Gość Gość
    1487 dni temu
    Czym zastąpić syrop klonowy? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1486 dni temu
    Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy lub dosłodzić masę "serową" cukrem pudrem :)
  • Gość Gość
    1480 dni temu
    Miodem 😊
  • Gość Gość
    1719 dni temu
    Czy mozna uzyc innej maki? Kokosowej, ryzowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1719 dni temu
    Można poeksperymentować z innymi mąkami, ale nie gwarantujemy, że efekt będzie podobny :) Brownie to mokre i ciężkie ciasto, które nie musi szczególnie mocno wyrastać, więc powinno się udać.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!