Mleczko kokosowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.
Prosta zupa w stylu azjatyckim
Lubicie proste rozwiązania w kuchni? To mamy coś dla Was! Przepis Kingi na prostą zupę w stylu azjatyckim z gotową pastą curry i mleczkiem kokosowym. Przygotujcie ją sami i przekonajcie się, jakie to pyszne i aromatyczne!
Jaglanka na płatkach jaglanych z owocami
Mamy dla Was pomysł na lekkie śniadanie według przepisu Kingi z użyciem termorobota MC Smart. Dzięki Kindze doskonałą i delikatną jaglankę na płatkach jaglanych z owocami przygotujecie szybko i wygodnie, bez brudzenia wielu naczyń. Czas na pyszny początek dnia!
Owsianka kokosowa
Sycąca owsianka to dla wielu idealne słodkie śniadanie, zwłaszcza do zabrania w drogę. Jeśli jesteś jedną z tych, osób koniecznie wypróbuj ten przepis na wegańską owsiankę kokosową z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!
Ognisty makaron udon z Cuszimy
Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.
Marchewkowe ciasto wege i bezglutenowe
Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.
Grzybowa potrawka z wegangurtem
Aromatyczne, krótko smażone grzyby w delikatnym jogurtowym sosie podane z domowymi plackami. Zaskocz bliskich tym wegańskim przepisem i przekonaj się, że nawet najbardziej niespodziewane połączenia mogą smakować wspaniale!
Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!
Frozen bites o smaku matchy i mango
Szybkie w przygotowaniu i pyszne frozen bites, czyli mrożone kąski o smaku matchy i mango. Sprawdź, jak łatwo je zrobić, i ciesz się domowymi lodami inspirowanymi azjatyckimi smakami.
Kokosowe krewetki z sosem mango
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.
Czy mleczko kokosowe jest zdrowe?
Mleczko kokosowe może stanowić wartościowy składnik diety, o ile nie zawiera w składzie zbędnych emulgatorów i zagęszczaczy. Do jego produkcji wystarczy bowiem ekstrakt z kokosa i woda. Ze względu na sporą zawartość tłuszczów występujących w mleczku kokosowym zaleca się jednak, aby z jego spożyciem nie przesadzać.
Jak smakuje mleczko kokosowe?
Mleczko kokosowe smakuje niczym lekki i delikatnie aromatyzowany napój z wyraźnie wyczuwalną nutą kokosa. Niektórzy uważają, że jest nawet nieco mdłe, podobnie jak śmietana, dlatego zalecają, aby doprawić je miodem albo syropem klonowym. Smak mleczka kokosowego można też wzbogacić odrobiną soli, w zależności od indywidualnych preferencji.
Jak wygląda mleczko kokosowe?
Mleczko kokosowe wygląda na pierwszy rzut oka podobnie jak mleko krowie, bo tak jak ono jest koloru białego. Istotną różnicą jest natomiast gęsta, wręcz kremowa konsystencja, która zmienia się, gdy mleko pozostaje w bezruchu – mleczko ulega naturalnemu rozwarstwieniu na śmietankę kokosową unoszącą się ku górze oraz wodę pozostającą na dole.
Jak powstaje mleko kokosowe?
Mleko kokosowe powstaje w wyniku ręcznego lub mechanicznego procesu wyodrębnienia z białego miąższu zgromadzonego pod łupiną orzecha. Aby je uzyskać, należy zemleć miąższ lub wiórki kokosowe z dodatkiem wody, a następnie odfiltrować płyn z tak przygotowanej mieszanki. Ilość dodanej wody decyduje w tym przypadku o konsystencji mleka kokosowego.
Czy mleko kokosowe zawiera laktozę?
Mleko kokosowe nie zawiera laktozy, więc bez obaw może stać się alternatywą dla mleka krowiego. Oczywiście skład tych dwóch napojów znacznie się różni, co wpływa także na ich odmienne właściwości. Mleko kokosowe jest na przykład znacznie mniej sycące niż krowie, dlatego nie zaspokaja tak szybko uczucia głodu.
Czy mleko kokosowe nadaje się do kawy?
Mleko kokosowe nadaje się również do kawy, bo jest idealnym zamiennikiem mleka krowiego. Powinny po nie sięgać wszystkie osoby uczulone na laktozę lub świadomie wybierające mleko roślinne. Warto jednak wspomnieć, że laktoza jest naturalnym cukrem, którego próżno szukać w mleku kokosowym. W związku z tym nieodłącznym składnikiem kawy z dodatkiem mleka kokosowego będzie odrobina cukru, która nada jej słodki smak.
Czy mleczko kokosowe tuczy?
Mleczko kokosowe występuje w dwóch wersjach: pełnotłustej oraz po części odtłuszczonej. Warto wziąć ten fakt pod uwagę, jeśli liczymy kalorie i zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Mleko kokosowe ma bowiem sporo kalorii i stosowane w nadmiernych ilościach potrafi tuczyć. Zaleca się więc spożywanie mleczka w mniejszych porcjach, ale za to częściej.
Czy mleko kokosowe można gotować?
Mleko kokosowe można gotować. Najlepszym typem dań, w których sprawdzi się mleko kokosowe na ciepło, będą zupy – nabiorą dzięki niemu wyjątkowo egzotycznego smaku. Pamiętajmy jednak, aby nie gotować mleka kokosowego zbyt długo, bo w efekcie końcowym mogą pojawić się nieapetyczne grudki.
Jak ubić mleczko kokosowe?
Warto wiedzieć, że mleczko kokosowe rozwarstwia się na płynną i stałą część, dzięki czemu może z niego powstać kokosowa bita śmietana. Zanim jednak postanowimy ubić mleczko kokosowe, należy je najpierw porządnie schłodzić w lodówce, pozostawiając je tam na co najmniej 24 godziny. Po otwarciu puszki oddzielamy twardy tłuszcz od wody i przystępujemy do jego miksowania. Ubijamy do momentu, aż mleko nabierze sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania możemy również dodać 2-3 łyżki cukru pudru, żeby śmietana była słodka.
Jakie jest najlepsze mleko kokosowe do ubijania?
Najlepsze mleko kokosowe do ubijania to takie, które po schłodzeniu w lodówce rozdziela się na dwie warstwy – stałą w postaci tłuszczu i płynną w formie wody. Wybierając mleko kokosowe, które zamierzamy ubić, sprawdźmy, czy nie zawiera w składzie zbędnych emulgatorów, zapobiegających jego rozwarstwieniu i powodujących w efekcie utrzymanie jednolitej konsystencji. Warto też zwrócić uwagę na zawartość masy kokosowej, która powinna występować w mleku kokosowym w co najmniej 80%.
Czy mleko kokosowe można mrozić?
Mleko kokosowe można mrozić – to dobry sposób na przedłużenie jego świeżości, zwłaszcza jeśli nie jesteśmy w stanie zużyć go w ciągu kilku dni. Mrożone mleko kokosowe zachowuje swój smak i właściwości.
Co zrobić z mleczka kokosowego?
Z mleczka kokosowego można zrobić pyszny obiad dwudaniowy składający się z zupy i potrawy mięsnej. Ten biały napój, wykorzystywany często jako alternatywa dla mleka krowiego, doskonale nadaje się do przygotowania śniadań i deserów. Będzie więc idealną bazą do owsianki czy jaglanki oraz słodkiego ciasta. Z mleczka kokosowego stworzymy również fantazyjne koktajle i drinki.
Do czego użyć mleczka kokosowego?
Mleczka kokosowego warto użyć do potraw inspirowanych kuchnią azjatycką, a w szczególności tajską. Dodajcie je zatem do kurczaka przyrządzonego w curry z jabłkiem i mango albo podanego z sosem pomidorowo-ananasowym. A jeśli jesteście smakoszami ryb i owoców morza, to koniecznie wykorzystujcie mleczko kokosowe do wszelkich potraw, w których głównymi składnikami są łososie i krewetki:
- Krewetki w mleku kokosowym
- Krewetki w czerwonym curry
- Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
- Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
- Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
- Łosoś w sosie curry
Nie zapominajcie również o pierwszym daniu. Mleczko kokosowe do zupy to duet idealny, dlatego spróbujcie pomidorowej z orientalnym akcentem albo marchewkowego kremu, przyprawionego aromatyczną pastą curry. Nie pożałujecie!
Nawet w kuchni polskiej warto być za pan brat z tak praktycznym i smakowitym dodatkiem, jakim jest mleczko kokosowe. W poszukiwaniu sposobów na urozmaicenie codziennych dań oraz inspiracji płynących z kuchni Dalekiego Wschodu bierzmy pod uwagę częściej alternatywę dla mleka krowiego, którą niewątpliwie stanowi mleczko kokosowe.