Ciasto „truskawki w czekoladzie”

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • kwadratową formę o boku ok. 20 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD CIASTA

Do pojemnika miksującego przekładamy herbatniki bezglutenowe i kakao. Całość miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 7. Następnie dodajemy masło orzechowe i miód. Składniki mieszamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 4, aż powstanie gładka masa.

KROK 2: PIECZEMY SPÓD CIASTA

Gotową masę na spód przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy ją do dna i pieczemy przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczony spód studzimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ

Do umytej misy termorobota dodajemy mleczko kokosowe i podgrzewamy je, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 4 minuty / prędkość: 2. W tym czasie kroimy czekoladę na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy ją wraz z ekstraktem waniliowym do podgrzanego mleczka kokosowego i całość mieszamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / temperatura: 40°C / czas: 3 minuty / prędkość: 1.

WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej sprawdzi się pełnotłuste mleczko koksowe.

KROK 4: CHŁODZIMY CIASTO

Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i przekrawamy na pół. Następnie układamy owoce na przestudzonym spodzie i zalewamy je czekoladową masą. Tak przygotowane ciasto przekładamy na noc do lodówki i podajemy następnego dnia, schłodzone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Rysia Rysia
    2 dni temu
    Nie ma słów, które opiszą, jak obłędne jest to ciasto. Przepyszne i niesamowicie proste w przygotowaniu!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!