
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
• airfryer z koszem o pojemności 2,2 l
• praskę do czosnku
• tarkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach, po czym smarujemy oliwą i posypujemy solą morską.
KROK 2: PIECZEMY ZIEMNIAKI W AIRFRYERZE
Ziemniaki układamy w koszu airfryera. Pieczemy je w temp. 200°C przez 25 minut, następnie obracamy i pieczemy przez kolejne 25 minut – do momentu, aż będą miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz (sprawdzamy nożem). Po upieczeniu nacinamy je na krzyż i delikatnie rozchylamy widelcem. Do środka każdego ziemniaka wkładamy kawałek masła i szczyptę soli.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SEREK CZOSNKOWY
Serek twarogowy mieszamy ze śmietaną, rozgniatając całość widelcem na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: SERWUJEMY DANIE
Do gorących ziemniaków nakładamy po porcji serka czosnkowego. Całość posypujemy startym serem mimolette i świeżym szczypiorkiem. Podajemy od razu – danie najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
pieczone ziemniaki ze szparagowym dipem
pieczone młode ziemniaczki w towarzystwie szparagowego dipu.

Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!

Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)