Dania z warzyw
Dania z warzywami – przepisy
Dania z warzyw są idealnym pomysłem na obiad czy kolację. Ich różnorodność potrafi zaskakiwać, dlatego wygodnie jest dysponować sprawdzonymi przepisami na dania z warzywami – dzięki temu szybko i łatwo przygotujemy smaczny posiłek. Jeśli więc nie macie pomysłu na danie z warzyw na obiad, to sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla.
Dania z warzyw – przepisy:
- zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoa
- frytki z warzyw z dipem sezamowym
- udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- warzywa w tempurze
- ratatouille
Do najmniej wymagających i czasochłonnych potraw należą z pewnością dania warzywne jednogarnkowe. Dzięki nim na przygotowaniach obiadu czy kolacji spędzicie w kuchni niecałą godzinę. Oto propozycje Kuchni Lidla:
Równie proste w wykonaniu jest danie z warzyw na patelnię, zwłaszcza to przygotowywane z wykorzystaniem techniki szybkiego smażenia na dużym ogniu. W Kuchni Lidla możecie zainspirować się m.in. przepisem zaczerpniętym z tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu, tj. warzywami stir-fry po tajsku.
Dania z warzyw najczęściej jednak kojarzą się z dietetyczną kuchnią, którą preferują osoby dbające o linię. I choć taka opinia powoduje, że dania warzywne występują głównie w wersji fit, to przecież przepisy na dania z warzyw niekoniecznie muszą być dietetyczne. Wybór należy do Was!
Jakie dania z warzyw?
Pomysłów na dania z warzywami może być naprawdę wiele, o czym możecie przekonać się, odwiedzając Kuchnię Lidla. Od zapiekanek makaronowych z warzywami i mozzarellą po potrawy mięsne i rybne z dodatkiem warzyw, takie jak np. kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym czy łosoś w warzywach na ostro. Znaczną ich część stanowią również zupy, np. zupa kalafiorowa czy krem z dyni. Jedynym ograniczeniem w przypadku dań z warzywami może być Wasza wyobraźnia!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegański fajitas z pieczarek portobello i papryki
Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!

Chrupiące młode ziemniaki z pieca
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.

Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!


Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
Gulaszu w takiej formie jeszcze nie znacie! Zapiekany gulasz z warzyw korzeniowych z ekspresowymi bułeczkami domowej roboty to sycące i pełne smaków danie.

Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!
