Łosoś w warzywach na ostro
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy w dość grubą kostkę, kładziemy na sicie i odstawiamy na mniej więcej 30 minut, po czym odciskamy.

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na średniej wielkości kostkę. Czosnek siekamy. Cebulę drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy przyprawy i czosnek. Smażymy uważając, żeby się nie przypaliły. Wrzucamy cebulę, mieszając i chwilę podsmażając. Dodajemy pokrojoną marchewkę, mieszamy i podsmażamy ok 5 min.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy bakłażana, cukinię i paprykę. Obsmażamy około 2 minut. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z cebulą, mieszamy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min. Dodajemy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 min.
W międzyczasie przygotowujemy łososia: myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, smażymy z obu stron na łyżce masła połączonego z łyżką oliwy.

Jak podawać

Uduszone warzywa przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy kawałek łososia, przybieramy bazylią. Podajemy na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1600 dni temu
    Drogi Gościu, do tego przepisu polecamy krojone pomidory z puszki, które wrzucamy razem z zalewą :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1600 dni temu
    Pomidory z puszki dodajemy razem z wodą która jest w puszce czy odcedzamy? oczywiscie maja byc w kawałkach a nie całe prawda?

    odpowiedz

  • Zari Zari
    1653 dni temu
    Fantastyczne danie! Proste w przygotowaniu, a jednak wyjątkowo dobre :) Dziękuję!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1937 dni temu
    przepyszne polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2065 dni temu
    Wyszła poezja :) Rodzinka zajadała się, aż miło było patrzeć jak zajadają się z apetytem :) Polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram