Bakłażan - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zapiekany makaron sycylijski
Wyjątkowy makaron anelletti zapiekany z bakłażanem, aromatycznymi serami i mieloną wołowiną. Przygotuj tę pełną warzyw zapiekankę, aby zachwycić się sycylijskim daniem we własnym domu.
Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!
Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!
Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!
Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana
Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!
Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.
Pieczony bakłażan z indykiem
Niezwykle proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w ciepły dzień. Poznaj idealny przepis na obiad na lato!
Szakszuka z wołowiną
Szukasz przepisu na sycące śniadanie dla całej rodziny? Już nie musisz! Pomysł Karola na szakszukę z mielonym mięsem wołowym i świeżymi warzywami to idealne danie jednogarnkowe.
Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!
Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!
Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!
Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.
Ile kalorii ma bakłażan?
Bakłażan jest niskokaloryczny. W 100 g tego warzywa znajduje się około 25 kcal. W 90% składa się ono z wody, a tylko 2% jego masy to węglowodany. W bakłażanie znajduje się m.in. potas, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego indeks glikemiczny wynosi 20.
Jak wybrać bakłażana?
Kupując bakłażana, warto zwrócić uwagę na jego skórę. Musi być jędrna, pozbawiona wszelkich plam i przebarwień, a także błyszcząca. Miąższ musi być natomiast twardy. Bakłażan najdłużej wytrzyma przechowywany w lodówce luzem, bez żadnego pojemnika czy opakowania.
Jak przygotować bakłażana?
Najpopularniejszy sposób na przyrządzenie bakłażana to grillowanie. Warzywo nadaje się jednak również do pieczenia, zarówno w całości, jak i w kawałkach. Często bakłażana opala się także nad ogniem, aby tak obrobiony miąższ wykorzystać później do przygotowania różnego rodzaju past lub farszy.
Czy bakłażana się obiera?
Bakłażanów nie obiera się ze skórki. Jeśli przygotowujemy pastę z bakłażana, do której wykorzystujemy jedynie miąższ, wówczas przygotowujemy warzywo w taki sposób, by skórka jak najłatwiej odeszła od miąższu.
Jak obierać bakłażana?
Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy od strony miąższu głęboko w kratkę, a następnie oprószamy solą. Po 15-20 minutach wydzielą się soki, w których zawarta jest cała gorycz bakłażana. Opłukujemy warzywo i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na około 45 minut. Po ostudzeniu upieczonego bakłażana miąższ łatwo odejdzie od skórki. Możemy również wydobyć go za pomocą łyżki.
Jak kroić bakłażana?
Bakłażana kroimy w zależności od tego, jak chcemy go przygotować. Przed dodaniem go do sałatki – kroimy w krążki. Jeśli przygotowujemy roladki z bakłażana – kroimy na plastry wzdłuż warzywa.
Jak przygotować bakłażana, żeby nie był gorzki?
Aby pozbyć się goryczy, przed obróbką termiczną należy bakłażana obficie posolić. Solimy warzywo przekrojone na pół lub już gotowe pokrojone plastry. Po 15-20 minutach wydzieli się sok, w którym zawarta jest gorycz. Dokładnie opłukujemy bakłażana pod zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.
Jak przyrządzić bakłażana?
Bakłażan najlepiej smakuje, kiedy się go usmaży, ugrilluje lub upiecze. Bakłażany nie mogą być spożywane na surowo. Należą do tej samej rodziny roślin co ziemniaki i podobnie jak one zawierają toksynę zwaną solaniną, którą neutralizuje obróbka termiczna.
Jak grillować bakłażana?
Po odpowiednim przygotowaniu warzywa nacieramy je oliwą i przyprawami. Grillujemy na tradycyjnym grillu bądź patelni grillowej do zarumienienia z obu stron. Na patelni zajmie to około 10 minut z każdej strony, na ruszcie – mniej.
Jak grillować bakłażana w piekarniku?
Bakłażana pieczemy w 200°C z włączoną funkcją grillowania. Pieczemy około 6 minut, aż do zbrązowienia. Następnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 6 minut.
Jak smażyć bakłażana?
Najlepiej jest smażyć bakłażana na patelni grillowej. Bakłażana nacieramy olejem lub oliwą oraz przyprawami i czosnkiem, następnie smażymy około 10 minut z każdej strony. Ważne, by patelnia była mocno rozgrzana.
Co zrobić z bakłażana?
Bakłażan świetnie nadaje się do:
- sałatek
- zapiekanek
- faszerowania
- makaronów