zobacz film Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • frytkownicę beztłuszczową
  • tarkę o grubych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY CAŁY BAKŁAŻAN

Bakłażan nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 25 minut we frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C. Gotowy bakłażan lekko studzimy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ Z OGÓRKÓW KISZONYCH

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do ogórków. Następnie do warzyw dodajemy kwaśną śmietanę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na bok, aby smaki miały czas się połączyć.

KROK 3: FORMUJEMY KOTLET Z BAKŁAŻANA

Po usmażeniu całego bakłażana, delikatnie go studzimy i obieramy ze skóry. Następnie delikatnie spłaszczamy go za pomocą ostrza noża, zostawiając końcówkę, aby się nie rozpadł. Rozbity bakłażan oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

KROK 4: PANIERUJEMY BAKŁAŻAN

W miseczce łączymy ze sobą napój sojowy, mąkę i przyprawę złocisty kurczak, aż powstanie dość gęsta pasta. Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Bakłażan dokładnie pokrywamy pastą z przyprawami i następnie panierujemy w bułce tartej.

KROK 5: SMAŻYMY KOTLET Z BAKŁAŻANA

Opanierowany bakłażan przekładamy do frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C i smażymy przez ok. 25 minut.

WSKAZÓWKA! Bakłażan przed smażeniem możemy skropić oliwą, jednak nie jest to konieczne.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Kotlet z bakłażana podajemy od razu, z dodatkiem mizerii z kiszonych ogórków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!