
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- frytkownicę beztłuszczową
- tarkę o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY CAŁY BAKŁAŻAN
Bakłażan nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 25 minut we frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C. Gotowy bakłażan lekko studzimy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ Z OGÓRKÓW KISZONYCH
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do ogórków. Następnie do warzyw dodajemy kwaśną śmietanę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na bok, aby smaki miały czas się połączyć.
KROK 3: FORMUJEMY KOTLET Z BAKŁAŻANA
Po usmażeniu całego bakłażana, delikatnie go studzimy i obieramy ze skóry. Następnie delikatnie spłaszczamy go za pomocą ostrza noża, zostawiając końcówkę, aby się nie rozpadł. Rozbity bakłażan oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
KROK 4: PANIERUJEMY BAKŁAŻAN
W miseczce łączymy ze sobą napój sojowy, mąkę i przyprawę złocisty kurczak, aż powstanie dość gęsta pasta. Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Bakłażan dokładnie pokrywamy pastą z przyprawami i następnie panierujemy w bułce tartej.
KROK 5: SMAŻYMY KOTLET Z BAKŁAŻANA
Opanierowany bakłażan przekładamy do frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C i smażymy przez ok. 25 minut.
WSKAZÓWKA! Bakłażan przed smażeniem możemy skropić oliwą, jednak nie jest to konieczne.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Kotlet z bakłażana podajemy od razu, z dodatkiem mizerii z kiszonych ogórków.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)