Dania główne - Kotlety wegetariańskie - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!
Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!
Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!
Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!
Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!
Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.
Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!
Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.
Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.
Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.
Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!
Kotlety wegetariańskie – przepis na obiad bez mięsa
Przepis na kotlety wegetariańskie bywa coraz częściej poszukiwany również przez osoby, które nie wyłączyły ze swej diety mięsa. Okazuje się, że kotlet wegetariański jest pyszną propozycją i może zająć stałe miejsce w naszym menu obok innych jarskich dań z przepisu na potrawę bezmięsną. Zamiast klusek czy makaronów przygotujcie więc kotlety wegetariańskie z ciecierzycy czy soczewicy albo bazujcie na warzywach, przyrządzając kotlety wegetariańskie z marchewki, buraków, fasoli czy kalafiora. Warzywne kotlety wegetariańskie to znakomity pomysł na smaczny obiad czy kolację. Warto też spróbować kotletów wegetariańskich z pieczarkami lub boczniakami. W Kuchni Lidla znajdziecie propozycję wegetariańskich kotletów w trzech odsłonach. Warto rzucić okiem i zapoznać się z przepisami!
A jeśli wolicie użyć innych składników, to za podstawę możecie zawsze przyjąć różnego rodzaje kasze. Spójrzcie, co proponuje Kuchnia Lidla:
Kotlety wegetariańskie z kaszy smakują dobrze zarówno jako samodzielne danie, jak i w towarzystwie dodatków. Są doskonałym zamiennikiem kotletów z ciecierzycy, soczewicy czy fasoli. Jeśli więc zastanawiacie się, z czego zrobić kotlety wegetariańskie, to koniecznie weźcie pod uwagę kotlety wegetariańskie z kaszy, w szczególności gryczanej i jaglanej.
Jak widać, przepisy na kotlety wegetariańskie to naprawdę wiele możliwości. Dodajmy, że wśród nich są przepisy na niecodzienne dania, np. na kotlety jaglane. A wszystkie te bezmięsne przysmaki można określić po prostu mianem kotleta schabowego wegetariańskiego. W końcu ich wygląd, ze względu na panierkę z bułki tartej oraz jajka, jest bardzo zbliżony do tradycyjnego schabowego. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić kotlety wegetariańskie, to może najpierw zadecydujcie, czy mają to być kotlety wegetariańskie pieczone z piekarnika czy może smażone na patelni. Wybierzcie te, na które macie akurat ochotę.
Kotlety wegetariańskie – z czym podawać?
Kotlety wegetariańskie – podobnie jak tradycyjne mięsne – mogą stanowić danie obiadowe. W ich towarzystwie idealnie sprawdzą się ziemniaki czy ryż, sałatka albo surówka.