Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- tarkę o drobnych oczkach lub praskę do czosnku
- patelnię
- ręcznik papierowy
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: BLENDUJEMY KALAFIOR
Kalafior kroimy na różyczki i miksujemy za pomocą blendera tak, aby przypomniał kaszkę (można go także zetrzeć na tarce).
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Zblendowany kalafior przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i posiekany koperek. Ząbki czosnku ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do kalafiora. Wszystko mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy więcej mąki.
KROK 3: SMAŻYMY KOTLECIKI
Na patelni rozgrzewamy olej – wlewamy więcej, tak aby kotleciki lekko się w nim zatopiły. Z masy formujemy małe placki o grubości 1 cm. Smażymy kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, około 3-4 minut z obu stron. Po usmażeniu układamy kotleciki na ręczniku papierowym.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy jogurt, masło orzechowe i czosnek starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
KROK 5: POSYPUJEMY KOTLECIKI SEREM I ZIOŁAMI
Kotleciki wykładamy na talerz. Każdy posypujemy startym serem cheddar, świeżym koperkiem i bazylią. Obok kotlecików nakładamy gotowy sos.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.
Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!
3 sposoby na kalafior
Co pysznego da się wyczarować z kalafiora? Wykorzystaj aż 3 pomysły Kingi i przygotuj zupę krem, ziołowe tabbouleh lub skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ!
Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
765 dni temu
Kotlety przepyszne, zrobiłam zgodnie z przepisem, wyszły bardzo dobre, wilgotne, absolutnie nie wyszły gumowate i nawet mój nie warzywny mąż był nimi zachwycony.
odpowiedz
785 dni temu
Zrobiłam dziś te kotleciki- dałam tylko jedno jajko i mniej mąki, lecz mimo to kotlety są niejadalne! Kalafiora w ogóle nie czuć, kotlety są gumowate i ma się wrażenie, że je się kluski zrobione z samej mąki.
odpowiedz
797 dni temu
Nawet po dodaniu całej szklanki mąki ta papka tak sie lepiła do wszystkiego że żadnych kotlecików się uformować nie da
odpowiedz
882 dni temu
CZy kalafior ma byc surowy?
odpowiedz
882 dni temu
Tak, kalafior ma być surowy :)