zobacz film Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • tarkę o drobnych oczkach lub praskę do czosnku
  • patelnię
  • ręcznik papierowy

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: BLENDUJEMY KALAFIOR

Kalafior kroimy na różyczki i miksujemy za pomocą blendera tak, aby przypomniał kaszkę (można go także zetrzeć na tarce).

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Zblendowany kalafior przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i posiekany koperek. Ząbki czosnku ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do kalafiora. Wszystko mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy więcej mąki.

KROK 3: SMAŻYMY KOTLECIKI

Na patelni rozgrzewamy olej – wlewamy więcej, tak aby kotleciki lekko się w nim zatopiły. Z masy formujemy małe placki o grubości 1 cm. Smażymy kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, około 3-4 minut z obu stron. Po usmażeniu układamy kotleciki na ręczniku papierowym.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DIP

Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy jogurt, masło orzechowe i czosnek starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

KROK 5: POSYPUJEMY KOTLECIKI SEREM I ZIOŁAMI

Kotleciki wykładamy na talerz. Każdy posypujemy startym serem cheddar, świeżym koperkiem i bazylią. Obok kotlecików nakładamy gotowy sos.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    703 dni temu
    Kotlety przepyszne, zrobiłam zgodnie z przepisem, wyszły bardzo dobre, wilgotne, absolutnie nie wyszły gumowate i nawet mój nie warzywny mąż był nimi zachwycony.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    723 dni temu
    Zrobiłam dziś te kotleciki- dałam tylko jedno jajko i mniej mąki, lecz mimo to kotlety są niejadalne! Kalafiora w ogóle nie czuć, kotlety są gumowate i ma się wrażenie, że je się kluski zrobione z samej mąki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    736 dni temu
    Nawet po dodaniu całej szklanki mąki ta papka tak sie lepiła do wszystkiego że żadnych kotlecików się uformować nie da

    odpowiedz

  • Gość Gość
    820 dni temu
    CZy kalafior ma byc surowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    820 dni temu
    Tak, kalafior ma być surowy :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!