Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- praskę do czosnku
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (z termoobiegiem)
- blender
- łyżkę cedzakową,
- ręcznik papierowy
KROK 1: PRAŻYMY ZIARNA SŁONECZNIKA
Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z JARMUŻU
Do dużej miski wkładamy umyty, osuszony jarmuż pozbawiony grubszych części, porwany na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sól. Marynatę wcieramy rękoma w liście jarmużu. Jarmuż powinien zmniejszyć o połowę swoją objętość. Do sałatki dodajemy słonecznik i kukurydzę. Całość mieszamy.
KROK 3: KROIMY KALAFIOR
Z kalafiora usuwamy zewnętrzne, zielone liście. Dużym, ostrym nożem przekrawamy kalafior na pół przez środek. Każdą połówkę kroimy na plastry o grubości 2,5 cm, tak aby rdzeń warzywa był w środku każdego steka.
KROK 4: PIECZEMY STEKI Z KALAFIORA
Plastry przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy stek smarujemy z obu stron oliwą i równomiernie oprószamy solą, pieprzem i curry. Cała blachę szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Usuwamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10 minut. Steki przekładamy na drugą stronę i pieczemy przez 6-8 minut, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą miksujemy.
KROK 6: GOTUJEMY JAJKA NA PATELNI
Na suchą patelnię wlewamy wodę do około 1,5 cm wysokości. Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstęp, tak by się ze sobą nie połączyły. Gotujemy 2 minuty, aż białko się zetnie. Po tym czasie za pomocą łyżki polewamy jajka wodą z góry. Wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy. Oprószamy solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy sałatkę z jarmużu, układamy stek z kalafiora, polewamy sosem. Na wierzchu układamy jajko.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.
Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!
Kalafior słodko-kwaśny
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
- Stek z jelenia
- 2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- 3 sposoby na kalafior
- Grillowany stek z jelenia
- Steki z kapusty
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- EKSPRESOWY BIGOS
- Domowy zakwas na żurek
- Bajgle z sałatką z kurczaka
- Kalafior słodko-kwaśny
- Sałatka z salami
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Pizza bez drożdży
- Kanapka rybaka
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
- Minitorciki z krewetkami
- Sos chrzanowy
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1367 dni temu
Czy folie aluminiową można zastąpić czymś innym np. papierem do pieczenia? Wolałabym jej nie używać.
odpowiedz
1367 dni temu
Jeśli nie chcesz korzystać z folii aluminiowej, użyj szerokiego naczynia żaroodpornego z przykrywką. Przykrywkę zdejmij po 10 minutach pieczenia, by kalafiory mogły się zarumienić. Efekt będzie ten sam :)