Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- praskę do czosnku
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (z termoobiegiem)
- blender
- łyżkę cedzakową,
- ręcznik papierowy
KROK 1: PRAŻYMY ZIARNA SŁONECZNIKA
Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z JARMUŻU
Do dużej miski wkładamy umyty, osuszony jarmuż pozbawiony grubszych części, porwany na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sól. Marynatę wcieramy rękoma w liście jarmużu. Jarmuż powinien zmniejszyć o połowę swoją objętość. Do sałatki dodajemy słonecznik i kukurydzę. Całość mieszamy.
KROK 3: KROIMY KALAFIOR
Z kalafiora usuwamy zewnętrzne, zielone liście. Dużym, ostrym nożem przekrawamy kalafior na pół przez środek. Każdą połówkę kroimy na plastry o grubości 2,5 cm, tak aby rdzeń warzywa był w środku każdego steka.
KROK 4: PIECZEMY STEKI Z KALAFIORA
Plastry przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy stek smarujemy z obu stron oliwą i równomiernie oprószamy solą, pieprzem i curry. Cała blachę szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Usuwamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10 minut. Steki przekładamy na drugą stronę i pieczemy przez 6-8 minut, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą miksujemy.
KROK 6: GOTUJEMY JAJKA NA PATELNI
Na suchą patelnię wlewamy wodę do około 1,5 cm wysokości. Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstęp, tak by się ze sobą nie połączyły. Gotujemy 2 minuty, aż białko się zetnie. Po tym czasie za pomocą łyżki polewamy jajka wodą z góry. Wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy. Oprószamy solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy sałatkę z jarmużu, układamy stek z kalafiora, polewamy sosem. Na wierzchu układamy jajko.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.
Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!
Kalafior słodko-kwaśny
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
- Stek z jelenia
- 2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- 3 sposoby na kalafior
- Grillowany stek z jelenia
- Steki z kapusty
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- EKSPRESOWY BIGOS
Komentarze (2)
1129 dni temu
Czy folie aluminiową można zastąpić czymś innym np. papierem do pieczenia? Wolałabym jej nie używać.
odpowiedz
1129 dni temu
Jeśli nie chcesz korzystać z folii aluminiowej, użyj szerokiego naczynia żaroodpornego z przykrywką. Przykrywkę zdejmij po 10 minutach pieczenia, by kalafiory mogły się zarumienić. Efekt będzie ten sam :)