Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • praskę do czosnku
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (z termoobiegiem)
  • blender
  • łyżkę cedzakową,
  • ręcznik papierowy

KROK 1: PRAŻYMY ZIARNA SŁONECZNIKA

Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z JARMUŻU

Do dużej miski wkładamy umyty, osuszony jarmuż pozbawiony grubszych części, porwany na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sól. Marynatę wcieramy rękoma w liście jarmużu. Jarmuż powinien zmniejszyć o połowę swoją objętość. Do sałatki dodajemy słonecznik i kukurydzę. Całość mieszamy.

KROK 3: KROIMY KALAFIOR

Z kalafiora usuwamy zewnętrzne, zielone liście. Dużym, ostrym nożem przekrawamy kalafior na pół przez środek. Każdą połówkę kroimy na plastry o grubości 2,5 cm, tak aby rdzeń warzywa był w środku każdego steka.

KROK 4: PIECZEMY STEKI Z KALAFIORA

Plastry przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy stek smarujemy z obu stron oliwą i równomiernie oprószamy solą, pieprzem i curry. Cała blachę szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Usuwamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10 minut. Steki przekładamy na drugą stronę i pieczemy przez 6-8 minut, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą miksujemy.

KROK 6: GOTUJEMY JAJKA NA PATELNI

Na suchą patelnię wlewamy wodę do około 1,5 cm wysokości. Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstęp, tak by się ze sobą nie połączyły. Gotujemy 2 minuty, aż białko się zetnie. Po tym czasie za pomocą łyżki polewamy jajka wodą z góry. Wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy. Oprószamy solą i pieprzem.

Na talerz wykładamy sałatkę z jarmużu, układamy stek z kalafiora, polewamy sosem. Na wierzchu układamy jajko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram