Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek recznika papierowego
- tarkę
Salsa
Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Suszone pomirody wyławiamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. W ten sam sposób kroimy papryczkę chili. Czosnek i kolendrę drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce. Wszystkie składniki salsy mieszamy. Odstawiamy na bok.
Łosoś
Łososia pozbawiamy skóry i przekrawamy wzdłuż na 2 paski. 4 plastry boczku kroimy w cienkie paski. Smażymy do chrupkości na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodajemy dymkę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy do zbrązowienia. Dodajemy sparzony wrzątkiem kalafior podzielony na mniejsze różyczki, chwilę podsmażamy.
Pozostałe plastry boczku smażymy na patelni grillowej do chrupkości. Przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy na małym ogniu kawałki łososia, doprawione pieprzem. Delikatnie przewracamy łososia co 2-3 minuty, aż do wysmażenia ryby.
Kalafior z cebulą i boczkiem wykładamy na talerz. Obok układamy kawałek łososia, na wierzch ryby nakładamy salsę. Dekorujemy talerz plastrem chrupiącego boczku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!
Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.
Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.
Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3547 dni temu
Myszkapl, póki co nie mamy tego produktu w ofercie. Śledź aktualne oferty na stronie Lidl.pl bądź zamów newsletter, wówczas z pewnością nie przegapisz interesujących Cię promocji!
odpowiedz
3547 dni temu
Pyszne!!!Mąż był zachwycony :-)
odpowiedz
3549 dni temu
Będą kiedyś u was do kupienia giczki jagnięce?
odpowiedz
3554 dni temu
beatko, możemy stosować oba cytrusy wymiennie, jednak pamiętajmy, że oba smakują nieco inaczej. Limonka ma orzeźwiający smak i jest mniej kwaskowata niż cytryna.
odpowiedz
3554 dni temu
Czy można limonkę zastępować cytryną, ale nie tylko do rybki tak ogólnie do potraw?
odpowiedz
3555 dni temu
Zrobione i smaczne .Polecam.
odpowiedz