zobacz film Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • kawałek recznika papierowego
  • tarkę

Salsa

Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Suszone pomirody wyławiamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. W ten sam sposób kroimy papryczkę chili. Czosnek i kolendrę drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce. Wszystkie składniki salsy mieszamy. Odstawiamy na bok.

Łosoś

Łososia pozbawiamy skóry i przekrawamy wzdłuż na 2 paski. 4 plastry boczku kroimy w cienkie paski. Smażymy do chrupkości na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodajemy dymkę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy do zbrązowienia. Dodajemy sparzony wrzątkiem kalafior podzielony na mniejsze różyczki, chwilę podsmażamy.

Pozostałe plastry boczku smażymy na patelni grillowej do chrupkości. Przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy na małym ogniu kawałki łososia, doprawione pieprzem. Delikatnie przewracamy łososia co 2-3 minuty, aż do wysmażenia ryby.

Kalafior z cebulą i boczkiem wykładamy na talerz. Obok układamy kawałek łososia, na wierzch ryby nakładamy salsę. Dekorujemy talerz plastrem chrupiącego boczku.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3524 dni temu
    Myszkapl, póki co nie mamy tego produktu w ofercie. Śledź aktualne oferty na stronie Lidl.pl bądź zamów newsletter, wówczas z pewnością nie przegapisz interesujących Cię promocji!

    odpowiedz

  • Myszkapl Myszkapl
    3524 dni temu
    Pyszne!!!Mąż był zachwycony :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3525 dni temu
    Będą kiedyś u was do kupienia giczki jagnięce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3531 dni temu
    beatko, możemy stosować oba cytrusy wymiennie, jednak pamiętajmy, że oba smakują nieco inaczej. Limonka ma orzeźwiający smak i jest mniej kwaskowata niż cytryna.

    odpowiedz

  • beatka323 beatka323
    3531 dni temu
    Czy można limonkę zastępować cytryną, ale nie tylko do rybki tak ogólnie do potraw?

    odpowiedz

  • Sanabel Sanabel
    3531 dni temu
    Zrobione i smaczne .Polecam.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!