
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 płaty folii aluminiowej i naczynie żaroodporne
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
Przygotuj wcześniej
Ser Epoisses lub Fromage des Vosges przed przygotowaniem potrawy trzymaj w temperaturze pokojowej od kilku godzin do 1 dnia, aby był odpowiednio dojrzały.
Przygotowanie
Pozbawione skóry i ości filety z łososia przekrawamy na pół. Płaty folii aluminiowej składamy kilkakrotnie, tak by były one nieco szersze od kawałków łososia. Każdy kawałek folii aluminiowej z jednej strony smarujemy niewielką ilością masła oraz posypujemy pieprzem kolorowym. Kawałki łososia układamy na desce i robimy długie nacięcia (nie na wylot) nożem wzdłuż fileta (2 nacięcia na kawałek). Nacięcia wypełniamy serem Epoisses. Kawałki łososia z serem układamy na wcześniej przygotowanych kawałkach folii z pieprzem. Wierzch łososia posypujemy odrobiną pieprzu kolorowego i odrobiną soli. Rybę na tackach wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 190°C (termoobieg), przełączamy na funkcję zapiekania i pieczemy ok. 5-10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filetów).
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelnię wrzucamy świeży szpinak. Do szpinaku dodajemy odrobinę soli. Smażąc, delikatnie przerzucamy go na patelni.
Do małego garnka wrzucamy masło, podgrzewamy i rozpuszczamy je do momentu pojawienia się migdałowej piany. Następnie do masła dodajemy sok z połowy cytryny oraz posiekany koperek (pozostawiamy część koperku do dekoracji). Sos doprawiamy odrobiną soli. Przed samym podaniem sosu możemy dodać do niego odrobinę świeżego, posiekanego koperku.
Jak podawać
Szpinak układamy na talerzu. Na szpinak nakładamy filet z łososia, polewamy go sosem i dekorujemy połówką cytryny obtoczoną w koperku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Arancini - kulki ryżowe
- Krewetki w tempurze
- Kotlet pożarski – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mus truskawkowy
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (22)
3854 dni temu
Agnieszko ser Epoisses to ser pleśniowy o bardzo wyraźnym smaku. Parmezan niestety nie sprawdzi się w roli zamiennika.
odpowiedz
3860 dni temu
Czy ser podany w przepisie mogę zastąpić parmezanem?
odpowiedz
4111 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście - masło możesz zastąpić masełkiem czosnkowym.
odpowiedz
4111 dni temu
Czy zamiast zwykłego masła można do sosu dodać, np.: masła czosnkowego?
odpowiedz
4113 dni temu
Coś wspaniałego! Pozdrawiam
odpowiedz
4115 dni temu
Świetne danie, polecam :)
odpowiedz
4115 dni temu
Pyszne wyszło, do szpinaku dodałam czosnek i było super. Bardzo efektowne danie. Na pewno powtórzę :)
odpowiedz
4116 dni temu
Sera nie dostałam niestety, ale mimo to zastąpiłam go camembertem i wyszło nieźle - mężowi smakowało bardzo! Ja podała z frytkami i było ok :) Ale poradzę może, żeby nie przesadzać z ilością cytryny do tego maślanego sosu. dałam jej chyba mniej a i tak język wypalało ;) Generalnie szybkie i smaczne - sam łosoś po zapieczeniu - bajka!
odpowiedz
4116 dni temu
Super ganie,szpinak świetnie się komponuje z łososiem,bardzo mi wszystko smakowało.
odpowiedz
4117 dni temu
Drogi Gościu, ser ten jest w ofercie Deluxe: http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-855D8742-9A1BC928/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?id=249
odpowiedz
4117 dni temu
Gdzie ten ser podany w przepisie mogę kupić ? Wczoraj szukałem go w Lidlu i nie mogłem znaleźć. Czy ten ser jest w stałej ofercie czy tylko w de Luxe ? Jakoś nie mogę go skojarzyć
odpowiedz
4118 dni temu
Pyszności... :)
odpowiedz
4118 dni temu
Na normalnym talerzu wyglądałoby o wiele ładniej...
odpowiedz
4118 dni temu
Bardzo szybkie i proste danie, a do tego wspaniałe w smaku !
odpowiedz
4118 dni temu
Gwarantujemy, że danie jest sycące przez dosyć dużą ilość sera. Jednak jeśli boisz się, że się nie najesz, proponujemy powiększyć porcje. Makaron zupełnie nie pasuje do tego dania. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4118 dni temu
Co można do tego dania dodać żeby było bardziej syte, może makaron jakiś?
odpowiedz
4119 dni temu
Drogi gościu, proponowane w przepisie sery są znacznie intensywniejsze w smaku oraz zapachu od serów Brie czy Camembert. Zastąpienie tego składnika znacznie wpłynie na ostateczny smak dania, dlatego nie rekomendujemy takiej zamiany.
odpowiedz
4119 dni temu
Czy można zastąpić ten ser jakimś Brie lub Camembertem? Serami, które są bardziej dostępne?
odpowiedz
4120 dni temu
Ala nie ma racji :)
odpowiedz
4120 dni temu
Alu, szpinak można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Czosnek to tylko jeden z pasujących dodatków :)
odpowiedz
4121 dni temu
Szpinak bez czosnku nie będzie smaczny
odpowiedz
4121 dni temu
Polecam ,bardzo smaczne.
odpowiedz
zobacz wszystkie