Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 4 płaty folii aluminiowej i naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).

Przygotuj wcześniej

Ser Epoisses lub Fromage des Vosges przed przygotowaniem potrawy trzymaj w temperaturze pokojowej od kilku godzin do 1 dnia, aby był odpowiednio dojrzały.

Przygotowanie

Pozbawione skóry i ości filety z łososia przekrawamy na pół. Płaty folii aluminiowej składamy kilkakrotnie, tak by były one nieco szersze od kawałków łososia. Każdy kawałek folii aluminiowej z jednej strony smarujemy niewielką ilością masła oraz posypujemy pieprzem kolorowym. Kawałki łososia układamy na desce i robimy długie nacięcia (nie na wylot) nożem wzdłuż fileta (2 nacięcia na kawałek). Nacięcia wypełniamy serem Epoisses. Kawałki łososia z serem układamy na wcześniej przygotowanych kawałkach folii z pieprzem. Wierzch łososia posypujemy odrobiną pieprzu kolorowego i odrobiną soli. Rybę na tackach wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 190°C (termoobieg), przełączamy na funkcję zapiekania i pieczemy ok. 5-10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filetów).

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelnię wrzucamy świeży szpinak. Do szpinaku dodajemy odrobinę soli. Smażąc, delikatnie przerzucamy go na patelni.

Do małego garnka wrzucamy masło, podgrzewamy i rozpuszczamy je do momentu pojawienia się migdałowej piany. Następnie do masła dodajemy sok z połowy cytryny oraz posiekany koperek (pozostawiamy część koperku do dekoracji). Sos doprawiamy odrobiną soli. Przed samym podaniem sosu możemy dodać do niego odrobinę świeżego, posiekanego koperku.

Jak podawać

Szpinak układamy na talerzu. Na szpinak nakładamy filet z łososia, polewamy go sosem i dekorujemy połówką cytryny obtoczoną w koperku.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3635 dni temu
    Agnieszko ser Epoisses to ser pleśniowy o bardzo wyraźnym smaku. Parmezan niestety nie sprawdzi się w roli zamiennika.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3640 dni temu
    Czy ser podany w przepisie mogę zastąpić parmezanem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3891 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście - masło możesz zastąpić masełkiem czosnkowym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3891 dni temu
    Czy zamiast zwykłego masła można do sosu dodać, np.: masła czosnkowego?

    odpowiedz

  • Kinia Kinia
    3894 dni temu
    Coś wspaniałego! Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3895 dni temu
    Świetne danie, polecam :)

    odpowiedz

  • Emi Emi
    3895 dni temu
    Pyszne wyszło, do szpinaku dodałam czosnek i było super. Bardzo efektowne danie. Na pewno powtórzę :)

    odpowiedz

  • Dorota Krużyńska Dorota Krużyńska
    3896 dni temu
    Sera nie dostałam niestety, ale mimo to zastąpiłam go camembertem i wyszło nieźle - mężowi smakowało bardzo! Ja podała z frytkami i było ok :) Ale poradzę może, żeby nie przesadzać z ilością cytryny do tego maślanego sosu. dałam jej chyba mniej a i tak język wypalało ;) Generalnie szybkie i smaczne - sam łosoś po zapieczeniu - bajka!

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3896 dni temu
    Super ganie,szpinak świetnie się komponuje z łososiem,bardzo mi wszystko smakowało.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3898 dni temu
    Drogi Gościu, ser ten jest w ofercie Deluxe: http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-855D8742-9A1BC928/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?id=249

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3898 dni temu
    Gdzie ten ser podany w przepisie mogę kupić ? Wczoraj szukałem go w Lidlu i nie mogłem znaleźć. Czy ten ser jest w stałej ofercie czy tylko w de Luxe ? Jakoś nie mogę go skojarzyć

    odpowiedz

  • Trufelek Trufelek
    3898 dni temu
    Pyszności... :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3898 dni temu
    Na normalnym talerzu wyglądałoby o wiele ładniej...

    odpowiedz

  • Justyna Kamińska Justyna Kamińska
    3898 dni temu
    Bardzo szybkie i proste danie, a do tego wspaniałe w smaku !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3898 dni temu
    Gwarantujemy, że danie jest sycące przez dosyć dużą ilość sera. Jednak jeśli boisz się, że się nie najesz, proponujemy powiększyć porcje. Makaron zupełnie nie pasuje do tego dania. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3898 dni temu
    Co można do tego dania dodać żeby było bardziej syte, może makaron jakiś?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3899 dni temu
    Drogi gościu, proponowane w przepisie sery są znacznie intensywniejsze w smaku oraz zapachu od serów Brie czy Camembert. Zastąpienie tego składnika znacznie wpłynie na ostateczny smak dania, dlatego nie rekomendujemy takiej zamiany.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3900 dni temu
    Czy można zastąpić ten ser jakimś Brie lub Camembertem? Serami, które są bardziej dostępne?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3900 dni temu
    Ala nie ma racji :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3901 dni temu
    Alu, szpinak można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Czosnek to tylko jeden z pasujących dodatków :)

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3901 dni temu
    Szpinak bez czosnku nie będzie smaczny

    odpowiedz

  • Gość zima Gość zima
    3901 dni temu
    Polecam ,bardzo smaczne.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!