Grillowany łosoś  z purée z jabłek i kopru włoskiego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Blender i patelnię grillową.
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C (termoobieg).

Purée

Obrywamy małe listki kopru włoskiego, odkładamy je do miseczki. Koper włoski kroimy na pół, odkrawamy piętkę, wyrzucamy odkrojone końcówki. Następnie ponownie kroimy na pół (oddzielamy górną część od dolnej). Każdy płat kopru włoskiego oddzielamy od pozostałych i bardzo drobno kroimy w paseczki, które następnie kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z górną częścią kopru. Całość bardzo drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek, rozprowadzamy oliwę po dnie garnka. Smażymy koper włoski, mieszamy go za pomocą drewnianej łyżki. Koper smażymy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do garnka z koprem włoskim. Następnie dolewamy 250 ml wody, aby utworzyło się purée. Mieszamy całość i dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu.


1 łyżkę rodzynek moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 10 minut.

160 g ryżu basmati gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

1/2 łyżeczki nasion kolendry i 1/2 łyżeczki kminku wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Rozgniecione przyprawy przesypujemy do miseczki.

Sprawdzamy zawartość garnka z koprem i jabłkami. Po 15-20 minutach powinny być gotowe. Całość miksujemy za pomocą blendera, następnie dalej gotujemy na wolnym ogniu. Po 5 minutach od ostatniego miksowania purée, czynność ponawiamy. Do purée dodajemy kminek i kolendrę wraz z nawilżonymi rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyciągamy ugotowany ryż. Odcedzamy. Purée i ryż odstawiamy.

Sos

Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, gdy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, smażymy szalotkę do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej szalotki dodajemy śmietanę. Sos redukujemy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą i 1 łyżkę świeżej posiekanej kolendry. Mieszamy. Odstawiamy.

Łosoś

Bierzemy 3 filety z łososia, dokładnie je myjemy i osuszamy, każdy z nich kroimy na 2 części, następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Za pomocą ręcznika papierowego natłuszczamy patelnię grillową. Płaty łososia kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Przekręcamy tak, żeby wygrillowała nam się ładna kratka na łososiu (każdy płat grillujemy przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony). Musimy czuć, że ryba jest miękka w środku. Wyciągamy filety na talerz, który wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C (w celu utrzymania temperatury).
Grillujemy pozostałe kawałki łososia.

Jak podawać

Na talerz wykładamy 1 łyżkę purée z jabłek i kopru. Bierzemy małą szklankę, namaczamy ją od wewnątrz. Do szklanki nakładamy ryż, dociskamy i wykładamy na talerz (formując małą babeczkę). Wykładamy łososia, polewamy go sosem z szalotki i śmietany.Przystrajamy listkami kopru włoskiego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • anna anna
    129 dni temu
    Czy mi sie wydaje ,ze 2 razy wpisaliscie to samo.....chodzi o dolanie 250ml wody do puree ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    912 dni temu
    Gdzie dostane o tej porze roku koper wloski?? moze byc zwykly zielony koperek czy to juz nie bedzie ten smak??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    912 dni temu
    Zwykły koperek nie zastąpi kopru włoskiego, który ma charakterystyczny anyżowy smak.
  • Dadża Dadża
    1622 dni temu
    Dzisiaj z okazji moich urodzin uraczyłam moich gości tą zacną potrawą. Wszyscy zgodnie orzekli, że jest wyśmienita. P.s. Tego kopru włoskiego nie trzeba tak drobno kroić :)

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    2054 dni temu
    Smaczne danie, zwłaszcza ten mus z jabłek i kopru :)

    odpowiedz

  • ada ada
    2120 dni temu
    Wyszło super.Koper z jabłkami poezja.Jeśli ktoś chce można do ryżu dodać trochę sosu sojowego, octu ryżowego i cukru wtedy ryż nie będzie wydawał się mdły :-).

    odpowiedz

  • Dorota Feliksik Dorota Feliksik
    2125 dni temu
    Pyszne danie . Najbardziej smakował mi mus z jabłek i kopru włoskiego. Jestem zachwycona tym połączeniem składników . Nigdy jeszcze nie próbowałam kopru włoskiego - dzięki Wam odkryłam wspaniałe warzywo o anyżkowym smaku - uwielbiam go !!! Dzięki Pascal

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2127 dni temu
    W asortymencie Lidla mamy kilka rodzajów łososia, zarówno świeżego, jak i mrożonego. Zapraszamy.

    odpowiedz

  • Gosc Gosc
    2128 dni temu
    Są jeszcze te łososie w Lidlu?

    odpowiedz

  • ania ania
    2128 dni temu
    "Niebo w gębie ", Ale najbardziej nam łosoś smakował. Trzy kawałki łososia na 4 osoby to za mało.

    odpowiedz

  • kiniu kiniu
    2130 dni temu
    BEZSENS! Brak kopru w Lidlu :/ W żadnym innym sklepie też nie mają. Po raz drugi to samo - za pierwszym razem skończyło się Chorizo...

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    2131 dni temu
    Danie przepyszne. Puree rewelacja w połączeniu z łososiem.

    odpowiedz

  • Pati Pati
    2132 dni temu
    Ja jeszcze nie robilam ale wydaje sie ciekawe danie!!

    odpowiedz

  • Anuś Anuś
    2133 dni temu
    Zrobiłam wczoraj na obiad. To naprawdę pyszne! Mąż był zachwycony. Robiłam dokładnie według przepisu (laptop na blacie w kuchni i gotowałam z Pascalem:) i nasz obiad nie byl na pewno mdly (jak pisze ktos ponizej). Super przepis, nietuzinkowy i zachwyca smakiem! Dziekuje za super przepisy!ps. no i nareszcie nie musze biegac po trzech marketach by kupic skladniki do danej potrawy, wszystko jest w Lidlu. W jednym miejscu, dla mnie rewelacja!

    odpowiedz

  • ziucia ziucia
    2134 dni temu
    łosoś zaplanowany na jutro a dziś była tarta z przepisu Pascala tylko tym razem zamiast łososia dałam szpinak, mniam

    odpowiedz

  • Piotr Struzik Piotr Struzik
    2135 dni temu
    Niestety nie udało mi się kupić kopru włoskiego w Lidlu w Gdańsku na Grunwaldzkiej...szkoda. Podobno nie dowieźli...

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    2136 dni temu
    Zapraszam do mojej niesponsorowanej recenzji przepisu Pascala. http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-11.html

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    2136 dni temu
    Właśnie zjedliśmy to danie. Pierwszy raz jedliśmy koper włoski, miło się zaskoczyliśmy jego smakiem. Łosoś w połączeniu z puree i sosem jest przepyszny!!! Godne polecenia.

    odpowiedz

  • Anna Szpak Anna Szpak
    2136 dni temu
    niestety porażka wszystko jakieś mdłe

    odpowiedz

  • martuska martuska
    2137 dni temu
    Zgadzam się z Szymonem.Łosoś przepyszny.Zachęcam do spróbowania.

    odpowiedz

  • Szymon Ignaczak Szymon Ignaczak
    2137 dni temu
    To naprawdę doskonały przepis! Wczoraj zaserwowałem rodzince. Była zachwycona.

    odpowiedz

  • przepisy.com przepisy.com
    2137 dni temu
    podobnie przyrządzonego łososia jemy co najmniej raz w tygodniu

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram