Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • patelnię grillową
  • rozgrzej piekarnik do 120 stopni C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

1 łyżkę rodzynek mocz w letniej wodzie przez mniej więcej 10 minut. 160 g ryżu basmati ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.

Purée

Obrywamy małe listki kopru włoskiego, odkładamy je do miseczki. Koper włoski kroimy na pół, odkrawamy piętkę, wyrzucamy odkrojone końcówki. Następnie ponownie kroimy na pół (oddzielamy górną część od dolnej). Każdy płat kopru włoskiego oddzielamy od pozostałych i bardzo drobno kroimy w paseczki, które następnie kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z górną częścią kopru. Całość bardzo drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek, rozprowadzamy oliwę po dnie garnka. Smażymy koper włoski, mieszamy go za pomocą drewnianej łyżki. Koper smażymy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do garnka z koprem włoskim. Następnie dolewamy 250 ml wody, aby utworzyło się purée. Mieszamy całość i dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu.

1/2 łyżeczki nasion kolendry i 1/2 łyżeczki kminku wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Rozgniecione przyprawy przesypujemy do miseczki.

Sprawdzamy zawartość garnka z koprem i jabłkami. Po 15-20 minutach powinny być gotowe. Całość miksujemy za pomocą blendera, następnie dalej gotujemy na wolnym ogniu. Po 5 minutach od ostatniego miksowania purée, czynność ponawiamy. Do purée dodajemy kminek i kolendrę wraz z nawilżonymi rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. 

Sos

Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, gdy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, smażymy szalotkę do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej szalotki dodajemy śmietanę. Sos redukujemy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą i 1 łyżkę świeżej posiekanej kolendry. Mieszamy. Odstawiamy.

Łosoś

Bierzemy 3 filety z łososia, dokładnie je myjemy i osuszamy, każdy z nich kroimy na 2 części, następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Za pomocą ręcznika papierowego natłuszczamy patelnię grillową. Płaty łososia kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Przekręcamy tak, żeby wygrillowała nam się ładna kratka na łososiu (każdy płat grillujemy przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony). Musimy czuć, że ryba jest miękka w środku. Wyciągamy filety na talerz, który wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C (w celu utrzymania temperatury).
Grillujemy pozostałe kawałki łososia.

Jak podawać

Na talerz wykładamy 1 łyżkę purée z jabłek i kopru. Bierzemy małą szklankę, namaczamy ją od wewnątrz. Do szklanki nakładamy ryż, dociskamy i wykładamy na talerz (formując małą babeczkę). Wykładamy łososia, polewamy go sosem z szalotki i śmietany. Przystrajamy listkami kopru włoskiego.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • anna anna
    2442 dni temu
    Czy mi sie wydaje ,ze 2 razy wpisaliscie to samo.....chodzi o dolanie 250ml wody do puree ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3226 dni temu
    Gdzie dostane o tej porze roku koper wloski?? moze byc zwykly zielony koperek czy to juz nie bedzie ten smak??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3226 dni temu
    Zwykły koperek nie zastąpi kopru włoskiego, który ma charakterystyczny anyżowy smak.
  • Dadża Dadża
    3935 dni temu
    Dzisiaj z okazji moich urodzin uraczyłam moich gości tą zacną potrawą. Wszyscy zgodnie orzekli, że jest wyśmienita. P.s. Tego kopru włoskiego nie trzeba tak drobno kroić :)

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    4367 dni temu
    Smaczne danie, zwłaszcza ten mus z jabłek i kopru :)

    odpowiedz

  • ada ada
    4434 dni temu
    Wyszło super.Koper z jabłkami poezja.Jeśli ktoś chce można do ryżu dodać trochę sosu sojowego, octu ryżowego i cukru wtedy ryż nie będzie wydawał się mdły :-).

    odpowiedz

  • Dorota Feliksik Dorota Feliksik
    4439 dni temu
    Pyszne danie . Najbardziej smakował mi mus z jabłek i kopru włoskiego. Jestem zachwycona tym połączeniem składników . Nigdy jeszcze nie próbowałam kopru włoskiego - dzięki Wam odkryłam wspaniałe warzywo o anyżkowym smaku - uwielbiam go !!! Dzięki Pascal

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4441 dni temu
    W asortymencie Lidla mamy kilka rodzajów łososia, zarówno świeżego, jak i mrożonego. Zapraszamy.

    odpowiedz

  • Gosc Gosc
    4442 dni temu
    Są jeszcze te łososie w Lidlu?

    odpowiedz

  • ania ania
    4442 dni temu
    "Niebo w gębie ", Ale najbardziej nam łosoś smakował. Trzy kawałki łososia na 4 osoby to za mało.

    odpowiedz

  • kiniu kiniu
    4443 dni temu
    BEZSENS! Brak kopru w Lidlu :/ W żadnym innym sklepie też nie mają. Po raz drugi to samo - za pierwszym razem skończyło się Chorizo...

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    4445 dni temu
    Danie przepyszne. Puree rewelacja w połączeniu z łososiem.

    odpowiedz

  • Pati Pati
    4446 dni temu
    Ja jeszcze nie robilam ale wydaje sie ciekawe danie!!

    odpowiedz

  • Anuś Anuś
    4447 dni temu
    Zrobiłam wczoraj na obiad. To naprawdę pyszne! Mąż był zachwycony. Robiłam dokładnie według przepisu (laptop na blacie w kuchni i gotowałam z Pascalem:) i nasz obiad nie byl na pewno mdly (jak pisze ktos ponizej). Super przepis, nietuzinkowy i zachwyca smakiem! Dziekuje za super przepisy!ps. no i nareszcie nie musze biegac po trzech marketach by kupic skladniki do danej potrawy, wszystko jest w Lidlu. W jednym miejscu, dla mnie rewelacja!

    odpowiedz

  • ziucia ziucia
    4448 dni temu
    łosoś zaplanowany na jutro a dziś była tarta z przepisu Pascala tylko tym razem zamiast łososia dałam szpinak, mniam

    odpowiedz

  • Piotr Struzik Piotr Struzik
    4449 dni temu
    Niestety nie udało mi się kupić kopru włoskiego w Lidlu w Gdańsku na Grunwaldzkiej...szkoda. Podobno nie dowieźli...

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4450 dni temu
    Zapraszam do mojej niesponsorowanej recenzji przepisu Pascala. http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-11.html

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    4450 dni temu
    Właśnie zjedliśmy to danie. Pierwszy raz jedliśmy koper włoski, miło się zaskoczyliśmy jego smakiem. Łosoś w połączeniu z puree i sosem jest przepyszny!!! Godne polecenia.

    odpowiedz

  • Anna Szpak Anna Szpak
    4450 dni temu
    niestety porażka wszystko jakieś mdłe

    odpowiedz

  • martuska martuska
    4451 dni temu
    Zgadzam się z Szymonem.Łosoś przepyszny.Zachęcam do spróbowania.

    odpowiedz

  • Szymon Ignaczak Szymon Ignaczak
    4451 dni temu
    To naprawdę doskonały przepis! Wczoraj zaserwowałem rodzince. Była zachwycona.

    odpowiedz

  • przepisy.com przepisy.com
    4451 dni temu
    podobnie przyrządzonego łososia jemy co najmniej raz w tygodniu

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!