Jabłko to jeden z najczęściej uprawianych na świecie owoców. Ma kulisty kształt, różne rozmiary oraz kolory. Średniej wielkości jabłko waży około 150 g. Jabłka różnią się między sobą smakiem – w zależności od gatunku lub stopnia dojrzewania mogą być słodkie lub kwaśne. Swoją słodycz jabłka zawdzięczają fruktozie, która w organizmie ulega powolnej przemianie, dzięki czemu nie podwyższa gwałtownie poziomu cukru we krwi. Twardość i konsystencja miąższu owoców może różnić się w zależności od odmiany.
Jakie są odmiany?
Jabłonie występują w najróżniejszych odmianach, jest ich ponad 10 tys. Do najpopularniejszych odmian należą m.in.:
– Antonówka – jej owoce są średniej wielkości, niesymetryczne, w kolorze zielonym lub żółtozielonym. Soczyste, intensywnie pachnące i o kwaskowatym smaku, doskonale nadają się do przetworów takich jak musy czy soki.
– Jonagold – owoce tej odmiany są zwykle bardzo duże i lekko stożkowate. Skórka przybiera żółty kolor z ciemnoczerwonym rumieńcem, miąższ jest żółty i soczysty. Smakują doskonale na surowo.
– Lobo – jabłka te mają czerwoną skórkę i jasny miąższ. Ze względu na wysoką kwaskowatość najlepiej pasują do słodkich wypieków.
– Papierówka – owoce bladożółtego koloru, kruche i kwaskowate, wykorzystywane są najczęściej do pieczenia oraz gotowania.
– Reneta – jabłka tej odmiany mają intensywny żółty kolor, w smaku jest lekko wyczuwalna korzenna nuta, dzięki czemu doskonale pasują do dań wytrawnych, np. mięs, ale też dżemów i konfitur.
– Rubin – owoce te doskonale nadają się do jedzenia na surowo, gdyż uznawane są za jedne z najwyższej jakości. Cenione są ze względu na swój słodki smak oraz równy czerwony kolor skórki.
Jakie ma właściwości?
Popularne powiedzenie głosi: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”, ponieważ jabłka stanowią dobre źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Owoce jabłoni są również bardzo pomocne w regulacji działania układu pokarmowego.
Jak wybierać?
Wybierając jabłka w sklepie, należy kupować twarde, jędrne owoce, bez brązowych plam – takie można dłużej przechowywać. Jabłka pozostawione w temperaturze pokojowej dojrzewają szybciej niż te przechowywane w lodówce.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 52 kcal
• Białko – 0,26 g
• Węglowodany – 13,81 g
• Tłuszcz – 0,17 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA