Aktinidia to w zasadzie prawdziwa nazwa rośliny, której owoce funkcjonują pod nazwą kiwi. Roślina ta jest pnączem, które rodzi owoce w postaci mięsistej jagody z licznymi nasionami wewnątrz, pokrytej brązową skórką z malutkimi włoskami. Różne źródła podają, iż istnieje ponad 90 gatunków aktinidii. Najpopularniejsze z nich to:
• Aktinidia smakowita – to właśnie ten owoc najczęściej widujemy w sklepach. Występuje on w trzech odmianach, które w zasadzie są nie do odróżnienia.
• Aktinidia chińska – owoce występujące również pod nazwą agrest chiński.
• Aktinidia ostrolistna – gatunek mrozoodporny, wywodzący się z Syberii. Owoce pokryte są gładką zieloną skórką.
• Aktinidia prostolistna – owoce są podłużne, mają gładką ciemnozieloną, pozbawioną włosków skórkę.
• Aktinidia purpurowa – zarówno skórka, jak i miąższ mają ciemnoczerwoną barwę.
Jak przechowywać?
Kiwi można przechowywać bardzo długo i nie wpływa to na utratę witamin. Przy temperaturze równej zeru kiwi można przechowywać kilka miesięcy.
Jakie ma właściwości?
Mówi się, że kiwi to jedna z największych bomb witaminowych. Zawartość witaminy C w kiwi jest większa niż w pomarańczach. Jeden owoc prawie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Witamina C wzmacnia odporność, pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Razem z witaminą E chroni przed miażdżycą. Kiwi zawiera również dużo potasu, więc może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu. Poza tym częste spożywanie tego owocu może obniżyć ryzyko wystąpienia zakrzepów i stężenie triglicerydów we krwi. Bogactwo związków przeciwutleniających znajdujących się w kiwi może obniżać ryzyko pojawienia się postępującego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, dlatego też nie powinny z tego owocu rezygnować osoby starsze.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 61 kcal
• Białko – 1,14 g
• Węglowodany – 14,66 g
• Tłuszcz – 0,52 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA