
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Cukinie myjemy, osuszamy, przecinamy na pół. Łyżeczką do herbaty usuwamy pestki, zostawiając jednak jak najwięcej miąższu.
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju (1,5 łyżki), dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, poszatkowanego w plasterki pora i startą marchewkę – cały czas mieszając, smażymy około 5-7 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przesmażamy na niej mięso mielone, rozdrabniając je podczas smażenia widelcem. Masę warzywną i mięsną łączymy.
Doprawiamy całość solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i posiekaną drobniutko papryczką chili. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażyć jeszcze 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę i 2 łyżki natki pietruszki, mieszamy.
Farszem napełniamy połówki cukinii, posypujemy je tartym żółtym serem. Układamy na blasze i zapiekamy ok. 35-40 minut w temp. 180°C. Podajemy na gorąco, posypane pozostałą pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.

Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna włoska przystawka sprawdzi się na każdym stole.

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem hiszpańskiej kuchni.

Komentarze (5)
1351 dni temu
Witam! Robię już kolejny raz i po prostu nie mogę się najeść. Pychotka
odpowiedz
2291 dni temu
Wyszło przepysznie!
odpowiedz
2384 dni temu
Pycha, pycha, pycha. Dodałam mięso z indyka zamiast wołowego i obrałam cukinię ze skórki. Aby cukinia oddała swoją goryczkę posypałam ją solą z obu stron a jak puściła wodę ponownie ją umyłam i dopiero nadziewałam.
odpowiedz
2792 dni temu
Przepyszne
odpowiedz
2816 dni temu
ciekawe i smaczne :)
odpowiedz
zobacz wszystkie