Cukinia z pikantnym farszem wołowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Cukinie myjemy, osuszamy, przecinamy na pół. Łyżeczką do herbaty usuwamy pestki, zostawiając jednak jak najwięcej miąższu.

Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju (1,5 łyżki), dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, poszatkowanego w plasterki pora i startą marchewkę – cały czas mieszając, smażymy około 5-7 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przesmażamy na niej mięso mielone, rozdrabniając je podczas smażenia widelcem. Masę warzywną i mięsną łączymy.

Doprawiamy całość solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i posiekaną drobniutko papryczką chili. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażyć jeszcze 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę i 2 łyżki natki pietruszki, mieszamy.

Farszem napełniamy połówki cukinii, posypujemy je tartym żółtym serem. Układamy na blasze i zapiekamy ok. 35-40 minut w temp. 180°C. Podajemy na gorąco, posypane pozostałą pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1114 dni temu
    Witam! Robię już kolejny raz i po prostu nie mogę się najeść. Pychotka

    odpowiedz

  • N. N.
    2054 dni temu
    Wyszło przepysznie!

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    2146 dni temu
    Pycha, pycha, pycha. Dodałam mięso z indyka zamiast wołowego i obrałam cukinię ze skórki. Aby cukinia oddała swoją goryczkę posypałam ją solą z obu stron a jak puściła wodę ponownie ją umyłam i dopiero nadziewałam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2555 dni temu
    Przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2579 dni temu
    ciekawe i smaczne :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram