Croque madame

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik z funkcją grilla rozgrzany do temperatury 200°C
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

SOS BESZAMELOWY

KROK 1: PRZYGOTOWANIE ZASMAŻKI

W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy i chwilę smażymy.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE SOSU

Do gotowej zasmażki stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zdejmujemy z ognia.

KANAPKI

KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli, doprawiamy ją solą i smażymy jeszcze chwilę, aż nabierze złotego koloru.

KROK 2: PODSMAŻAMY KANAPKĘ

Ser kroimy w plastry. Dwie kromki chleba smarujemy cienko musztardą dijon. Na patelni roztapiamy masło i układamy na nim chleb musztardą do góry. Na kanapki wykładamy kolejno: połowę sera, salami, cebulę i drugą połowę sera. Następnie przykrywamy je pozostałymi kromkami chleba i smażymy z obu stron na małym ogniu, aż ser się roztopi, a chleb nabierze złotego koloru.

KROK 3: ZAPIEKAMY KANAPKI

Kanapki przenosimy do naczynia żaroodpornego i polewamy z wierzchu sosem beszamelowym. Całość zapiekamy przez ok. 10 minut, aż beszamel nabierze koloru.

KROK 4: SMAŻYMY JAJKA

Jajka smażymy na odrobinie masła, tak aby białko się ścięło, a żółtko nadal pozostało płynne.

KROK 5: SKŁADAMY KANAPKI

Podpieczone kanapki wyjmujemy z pieca i nakładamy na nie usmażone jajka. Danie podajemy od razu, na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!