Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy banana
Banana kroimy w cienkie plastry. Rozpuszczamy 1 łyżkę miodu na rozgrzanej patelni, delikatnie karmelizujemy. Dodajemy banana oraz cynamon i podsmażamy około 1 minuty.
Krok 2: Tosty smażymy na złoty kolor
Kromki pieczywa smarujemy miodem. Na jednej kromce układamy podsmażone plasterki banana i przykrywamy drugą. Obtaczamy w mące, a następnie w rozmąconych jajkach. Kromki smażymy na roztopionym maśle, na złoty kolor z każdej strony.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Żółtka ucieramy z miodem na puszystą masę. Mleko wraz ze śmietanką zagotowujemy (opcjonalnie dodajemy kardamon). Mleko ze śmietanką przelewamy przez sitko. Dodajemy utarte żółtka, delikatnie je hartując. Sos podgrzewamy na małym ogniu lub w łaźni wodnej do momentu, aż zgęstnieje. Cały czas mieszamy. Na końcu sos doprawiamy sokiem i otartą skórką z limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Śledź w oleju
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (3)
121 dni temu
O rany, tyle kalorii i cukru na jedno śniadanie???!!! A potem się dziwimy że mamy grube dzieci i otyłe społeczeństwo!
Odpowiedz
1721 dni temu
czy komuś wyszedł ten sos z podanych proporcji?
Odpowiedz
2977 dni temu
Przepis super. Już dziś wieczorem zrobię dla synka na kolację, na pewno mu zasmakują.
Odpowiedz