
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy banana
Banana kroimy w cienkie plastry. Rozpuszczamy 1 łyżkę miodu na rozgrzanej patelni, delikatnie karmelizujemy. Dodajemy banana oraz cynamon i podsmażamy około 1 minuty.
Krok 2: Tosty smażymy na złoty kolor
Kromki pieczywa smarujemy miodem. Na jednej kromce układamy podsmażone plasterki banana i przykrywamy drugą. Obtaczamy w mące, a następnie w rozmąconych jajkach. Kromki smażymy na roztopionym maśle, na złoty kolor z każdej strony.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Żółtka ucieramy z miodem na puszystą masę. Mleko wraz ze śmietanką zagotowujemy (opcjonalnie dodajemy kardamon). Mleko ze śmietanką przelewamy przez sitko. Dodajemy utarte żółtka, delikatnie je hartując. Sos podgrzewamy na małym ogniu lub w łaźni wodnej do momentu, aż zgęstnieje. Cały czas mieszamy. Na końcu sos doprawiamy sokiem i otartą skórką z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
Chrupiące kromki chleba, paprykowa pasta, aromatyczny kalafior i smakowite dodatki – takich tostów trzeba spróbować!

Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
Zaskocz swoje pociechy! Tosty ze zdrowymi dodatkami podane w oryginalny sposób z pewnością przypadną im do gustu.

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Arancini - kulki ryżowe
- Krewetki w tempurze
- Kotlet pożarski – przepis
- Mus truskawkowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1595 dni temu
czy komuś wyszedł ten sos z podanych proporcji?
odpowiedz
2852 dni temu
Przepis super. Już dziś wieczorem zrobię dla synka na kolację, na pewno mu zasmakują.
odpowiedz