Tosty francuskie z bananami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Podsmażamy banana

Podsmażamy banana

Banana kroimy w cienkie plastry. Rozpuszczamy 1 łyżkę miodu na rozgrzanej patelni, delikatnie karmelizujemy. Dodajemy banana oraz cynamon i podsmażamy około 1 minuty.

 

 

Krok 2: Tosty smażymy na złoty kolor

Tosty smażymy na złoty kolor

Kromki pieczywa smarujemy miodem. Na jednej kromce układamy podsmażone plasterki banana i przykrywamy drugą. Obtaczamy w mące, a następnie w rozmąconych jajkach. Kromki smażymy na roztopionym maśle, na złoty kolor z każdej strony.

 

 

Krok 3: Przygotowujemy sos

Przygotowujemy sos

Żółtka ucieramy z miodem na puszystą masę. Mleko wraz ze śmietanką zagotowujemy (opcjonalnie dodajemy kardamon). Mleko ze śmietanką przelewamy przez sitko. Dodajemy utarte żółtka, delikatnie je hartując. Sos podgrzewamy na małym ogniu lub w łaźni wodnej do momentu, aż zgęstnieje. Cały czas mieszamy. Na końcu sos doprawiamy sokiem i otartą skórką z limonki.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1374 dni temu
    czy komuś wyszedł ten sos z podanych proporcji?

    odpowiedz

  • Kama Kama
    2631 dni temu
    Przepis super. Już dziś wieczorem zrobię dla synka na kolację, na pewno mu zasmakują.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!