Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Podsmażamy banana

Podsmażamy banana

Banana kroimy w cienkie plastry. Rozpuszczamy 1 łyżkę miodu na rozgrzanej patelni, delikatnie karmelizujemy. Dodajemy banana oraz cynamon i podsmażamy około 1 minuty.

 

 

Krok 2: Tosty smażymy na złoty kolor

Tosty smażymy na złoty kolor

Kromki pieczywa smarujemy miodem. Na jednej kromce układamy podsmażone plasterki banana i przykrywamy drugą. Obtaczamy w mące, a następnie w rozmąconych jajkach. Kromki smażymy na roztopionym maśle, na złoty kolor z każdej strony.

 

 

Krok 3: Przygotowujemy sos

Przygotowujemy sos

Żółtka ucieramy z miodem na puszystą masę. Mleko wraz ze śmietanką zagotowujemy (opcjonalnie dodajemy kardamon). Mleko ze śmietanką przelewamy przez sitko. Dodajemy utarte żółtka, delikatnie je hartując. Sos podgrzewamy na małym ogniu lub w łaźni wodnej do momentu, aż zgęstnieje. Cały czas mieszamy. Na końcu sos doprawiamy sokiem i otartą skórką z limonki.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Kama Kama
    286 dni temu
    Przepis super. Już dziś wieczorem zrobię dla synka na kolację, na pewno mu zasmakują.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram