Miód - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Owsianka czekoladowo-kokosowa
Śniadanie w formie owsianki według tego przepisu podbija serca i kubki smakowe. Ta bardzo kremowa propozycja stworzona na bazie mleczka kokosowego na stałe wpisze się do niejednego menu.


Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.


Ciasto precelkowe bez pieczenia
Słodko-słone połączenie gorzkiej czekolady, precelków i szczypty soli w tym pysznym cieście zapadnie w pamięć na długo! Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym deserem bez pieczenia.


Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej
Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Jogurtowy sos curry mango
Niezwykły sos, który doda wyrazistości i świeżości każdej potrawie od wrapów do dań z grilla, ale też sprawdzi się jako dip do warzyw. Przygotuj go, aby urozmaić smak swoich ulubionych potraw.


Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Słodkie bruschetty z truskawkami
Słodkie bruschetty, czyli chrupiące pieczywo z pysznym kremem z mascarpone i kremem pistacjowym. Dzięki dodatkowi truskawek zyskują nie tylko na smaku, ale też na świeżości – koniecznie spróbuj!

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!

Pieczony pstrąg z sosem maślanym
Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście
Jak upiec pyszną szarlotkę? To proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i cieszyć się jej smakiem. Idealne połączenie kruchego orzechowego ciasta, bezy, jabłek i gruszek sprawi, że przygotujesz wyśmienitą szarlotkę. Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to sprawnie i szybko!


Jak powstaje miód?
Miód wytwarzają pszczoły. Powstaje z nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Owady najpierw dodają do nich enzymy, a potem dostarczają surowiec do ula. Następnie przekazują pszczołom stacjonującym w ulu. Te roznoszą go po komórkach, dodając wcześniej aminokwasy, białka itp. W plastrach miód ma czas na dojrzewanie. Następuje odparowywanie wody i dzięki enzymom rozkład cukrów złożonych na cukry proste. Gęsty miód zamykany jest w komórkach za pomocą wosku. Takie plastry można wyciągnąć i odwirować w miodarce. Trudno sobie wyobrazić, że aby wyprodukować kilogram miodu, pszczoły 60 tysięcy razy wylatują z ula po nektar. W tym czasie siadają na 12 milionach kwiatów.
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Wlewamy miód prosto ze słoika do szklanki z chłodną wodą. Jeśli jest prawdziwy, jego strumień będzie nieprzerwany, a miód osiądzie na dnie. Miód sztuczny rozpuści się w wodzie, a jego strumień nie będzie jednolity.
Można zrobić też test, wykorzystując miękki ołówek 6B. Nałóż na rękę kroplę miodu i dotknij ją rysikiem ołówka. Prawdziwy miód nie zmieni koloru, barwa sztucznego stanie się ciemniejsza.
Jakie właściwości ma miód?
Jeśli chcesz być zdrowy – jedz miód! Ma on wiele właściwości prozdrowotnych:
- jest bakteriobójczy, działa jak naturalny antybiotyk,
- dzięki acetylocholinie i potasowi ma zbawienny wpływ na serce,
- wspomaga prawidłowe trawienie, działa też przeciwbiegunkowo,
- przyspiesza gojenie się ran,
- dobrze wpływa na nastrój,
- dzięki glukozie pobudza komórki mózgowe,
- jest świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i włosów.
Czy miód jest zdrowy?
Miód jest bardzo zdrowy. Pod warunkiem, że nie dodajesz go do gorącej herbaty czy kawy. Wówczas traci część właściwości. Niezwykle ważne jest także pochodzenie miodu. Kupuj miody produkowane w sprawdzonych pasiekach.
Jaki miód jest najbardziej wartościowy?
Najlepsze miody to te o ciemniejszej barwie. Mają one więcej przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Jednym z najlepszych miodów jest miód manuka.
Ile kalorii ma miód?
100 g miodu pszczelego to 304 kalorie.
Rodzaje miodu i ich właściwości
Miód manuka – na co?
Miód manuka zawiera metyloglioksal (MGO), który hamuje rozwój gronkowców, paciorkowców czy bakterii wywołujących wrzody żołądka; leczy anginę i infekcje układu oddechowego.
Miód spadziowy – na co?
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, lepkiej substancji na drzewach; jest najmniej słodki; działa antybakteryjnie, wykorzystywany jest do produkcji syropów wykrztuśnych na kaszel.
Miód rzepakowy – na co?
Miód rzepakowy powstaje z nektaru kwiatów rzepaku; słodki, z nutą gorzkawą; szybko się krystalizuje; ma dobroczynny wpływ na drogi oddechowe, przyspiesza gojenie się ran, ratuje nasze serce i ma właściwości detoksykacyjne.
Miód gryczany – na co?
Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki, ma brunatny kolor i ostry smak; świetny antyoksydant – zapobiega starzeniu się skóry; polecany przy nadciśnieniu i miażdżycy, leczy stany zapalne i nerki.
Miód lipowy – na co?
Miód lipowy powstaje z nektaru kwiatów lipy; ma jasnożółtą barwę; doskonały przy przeziębieniach i grypie – działa jak antybiotyk, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo.
Miód akacjowy – na co?
Miód akacjowy powstaje z nektaru kwiatów akacji; ma bardzo jasną barwę, wolno się krystalizuje; pomaga przy schorzeniach żołądka oraz nerek.
Miód nawłociowy – na co?
Miód nawłociowy powstaje z nektaru kwiatów nawłoci; ma żółty kolor i kwaskowaty posmak; m.in. leczy drogi moczowe.
Miód wrzosowy – na co?
Miód wrzosowy powstaje z nektaru kwiatów wrzosu, jest esencjonalny, o wyraźnym zapachu wrzosu; smak ma łagodny, lekko gorzki; pomaga w chorobach oczu, serca i układu pokarmowego.
Miód wielokwiatowy – na co?
Miód wielokwiatowy – jeden z najpopularniejszych miodów; jego barwa i smak zależą od pory, w jakiej jest zbierany; dobry na przeziębienia.
Jak przechowywać miód?
Miód przechowuj w chłodnym miejscu w temp. 6-10˚C. Jeśli słoik będzie zamknięty, miód nie straci swoich wartości odżywczych nawet przez 23 lata!
Dlaczego miód się krystalizuje?
Miód naturalny tym różni się od sztucznego, że po kilku tygodniach ulega krystalizacji. Miód w 70% składa się z cukrów i w 20% z wody. Gdy często otwierasz słoik, woda zaczyna odparowywać i otrzymujemy nasycony roztwór cukru.
Jak rozpuścić miód?
Skrystalizowany miód można rozpuścić poprzez podgrzanie. Jednak należy pamiętać, że nie wolno przekraczać temperatury 40°C. Ze względu na niewysoką temperaturę proces ten trwa dosyć długo. Aby rozpuścić miód, możesz włożyć słoik z miodem do piekarnika ustawionego na maksymalnie 40°C (lepiej jednak przeprowadzać ten proces w nieco niższej temperaturze) – po kilku godzinach otrzymamy płynny miód.