Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • tortownicę o średnicy ok. 20 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Herbatniki i kakao rozdrabniamy wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 1 minuta / prędkość: 7. Następnie dodajemy masło orzechowe i miód i całość miksujemy używając programu „własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 4.

KROK 2: PODPIEKAMY SPÓD

Gotową masę na spód przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy ją do dna i boków, tworząc rant o wysokości ok. 4-5 cm. Tak przygotowany spód zapiekamy przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Upieczony spód studzimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I CZEKOLADĘ

Żelatynę zalewamy przegotowaną, prawie gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia i wystygnięcia. Do czystego pojemnika miksującego dodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i rozdrabniamy ją wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / prędkość: 8. Czekoladę zgarniamy ze ścianek naczynia.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do rozdrobnionej czekolady dodajemy jogurt, ricottę i odżywkę białkową. Całość miksujemy używając programu „własne ustawienia” / czas: 1 minuta / prędkość: 4. Na koniec masę serową mieszamy z żelatyną wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / prędkość: 4.

KROK 5: CHŁODZIMY I PODAJEMY SERNIK

Masę serową przelewamy na wystudzony spód i chłodzimy w lodówce przez min. 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Gotowy sernik dekorujemy świeżymi truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!