Sernik na zimno z truskawkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • papier do pieczenia
  • miskę
  • mikser
  • durszlak
  • ściereczkę kuchenną
  • wałek
  • garnuszek
  • trzepaczkę

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD:

KROK 1: ROZKRUSZAMY CIASTKA

Herbatniki i ciastka zawiń w ściereczkę, a następnie rozkrusz przy pomocy wałka, a następnie wrzuć je do miski.

KROK 2: MIESZAMY CIASTKA Z MASŁEM

Delikatnie podgrzej masło, aby zmieniło stan na ciekły. Wymieszaj je z ciastkami.

KROK 3: WYKŁADAMY SPÓD

Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę ciasteczkową. Dociśnij masę do dna i wygładź jej powierzchnię.

KROK 4: CHŁODZIMY MASĘ

Gotowy spód włóż do lodówki na ok. 30 minut.

WIERZCH:

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

W garnuszku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją z opakowania, używając o 50 ml wody mniej, niż podano w instrukcji. Odstawiamy galaretkę do przestygnięcia.

KROK 6: MYJEMY TRUSKAWKI

Umyj dokładnie truskawki potrzebne do ozdabiania wierzchu i masy serowej. Te, które trafią do środka, pozbaw szypułek, przy reszcie pozostaw szypułki dla ozdoby.

MASA SEROWA:

KROK 7: UBIJAMY ŚMIETANĘ

W wysokim naczyniu ubij śmietanę na sztywno, a potem wstaw ją do lodówki.

KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ

Żelatynę wsyp do garnka i zalej ją zimną wodą. Całość wymieszaj i pozostaw na jakieś 5 minut, aby delikatnie napęczniała.

KROK 9: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ

Włóż do miski cały twaróg, a następnie wymieszaj go mikserem z cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz kwaskiem cytrynowym. Żelatynę delikatnie podgrzej, cały czas mieszając (nie doprowadzaj jej do wrzenia, bo straci swoje właściwości).

KROK 10: MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do lekko ciepłej, rozpuszczonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i wymieszaj wszystko energicznie. Tak przygotowaną żelatynę przelej do miski z masą serową i wymieszaj. Gdy składniki się połączą, dodaj do nich wyciągniętą z lodówki bitą śmietanę i całość delikatnie zamieszaj.

KROK 11: WYKŁADAMY CZĘŚĆ MASY

Wyciągnij spód z lodówki. Część umytych truskawek przeznaczonych do masy przekrój na pół, a następnie wyłóż nimi ścianki tortownicy dookoła, a w środek wlej część masy serowej, by podeprzeć truskawki i utrzymać je na swoim miejscu. Tak przygotowaną formę wsadź do lodówki na 10 minut. Schowaj do lodówki także miskę z pozostałą masą twarogową.

KROK 12: WYKŁADAMY RESZTĘ MASY

Przelej resztę serowej masy do tortownicy, tak aby przykryć truskawki. Wygładź jej powierzchnię, a potem ponownie schowaj do lodówki na ok. 30 minut, aby masa stężała.

KROK 13: WYKAŃCZAMY SERNIK

Na stężałą masę serową wyłóż galaretkę i wygładź ją. Gotowy sernik włóż do lodówki na kolejną godzinę, a po wyciągnięciu ozdób truskawkami. Serwuj prosto z lodówki, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    2 dni temu
    Sernik jest dobry, w smaku śmietanowy. Zalecam dać do niego tylko 50g cukru pudru. Jak ktoś nie ma ciastek owsianych może dać zwykły owies i trochę więcej herbatników.

    odpowiedz


Sernik na zimno z truskawkami — synonim lata!

Sernik z truskawkami na zimno to doskonały deser, który może stać się nieodłącznym elementem letnich przyjęć i rodzinnych spotkań przy kawie. Sernik na zimno truskawkowy charakteryzuje się orzeźwiającym, soczystym smakiem oraz kuszącym wyglądem, dzięki czemu znika ze stołu w tempie ekspresowym! Popularność tego deseru wynika nie tylko z jego wyjątkowego smaku, ale także z jego sezonowego charakteru. Nasz przepis na ciasto na zimno z truskawkami to przecież kwintesencja wczesnego lata, tak wyczekiwanego przez cały rok!

Sernik truskawkowy na zimno to również doskonały sposób na wykorzystanie tych sezonowych owoców i cieszenie się pełnią ich smaku. Świeże, soczyste truskawki dodają uroku całej kompozycji, a kremowa masa sera doskonale komponuje się z kruchym spodem, tworząc harmonijną całość, która rozpieszcza podniebienia. Jeśli szukasz efektownego ciasta z truskawkami na zimno to nasz tytułowy przepis na sernik z truskawkami i galaretką to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Zaproś do przyrządzania sernika najmłodszych domowników — wspólne jego przygotowanie stanie się świetnym sposobem na zacieśnienie więzi i rozwijanie ich zdolności manualnych. Niektóre etapy przygotowania ciasta nie są skomplikowane, dlatego z powodzeniem możesz powierzyć je dzieciom.

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką — kilka cennych wskazówek

Nasz tytułowy sernik z truskawkami i galaretką to doskonały sposób na połączenie lubianych przez większość składników i przekształcenie ich w orzeźwiający deser letni. Istnieje jednak wiele innych, równie pysznych sposobów na przygotowanie tego przysmaku, które pozwalają stworzyć wiele ciekawych kompozycji — od klasycznego sernika na zimno z galaretką i owocami w niej zanurzonymi aż po warstwowe mini serniczki w słoikach.

Jednym z popularnych sposobów na przygotowanie truskawkowego sernika na zimno jest umieszczenie truskawek bezpośrednio w galaretce. Wybierając ten sposób na przygotowanie placka na zimno z truskawkami, postaraj się wcisnąć delikatnie owoce w serową masę, aby nie wypłynęły zbytnio na powierzchnię galaretki podczas procesu żelowania. By mieć 100-procentową pewność, że owoce nie wypłyną, umieść je w masie serowej jeszcze w trakcie jej tężenia.

Podczas przygotowywania sernika na zimno z galaretką i truskawkami z tytułowego przepisu należy zabezpieczyć owoce przed wypłynięciem na wierzch masy serowej. Aby temu zapobiec, można dodatkowo lekko schłodzić masę serową, zanim dodamy do niej owoce, co pomoże w utrzymaniu ich na miejscu.

Marzysz o smacznym serniku z galaretką i owocami? Przygotuj wersję z różnymi rodzajami owoców. Oprócz truskawek, doskonałym wyborem są także maliny (koniecznie spróbuj także naszego przepisu na sernik z malinami na serku mascarpone), borówki, brzoskwinie czy jagody, które nadadzą sernikowi nie tylko intensywnego smaku, ale i interesującego wyglądu. 

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik na zimno z musem truskawkowym to niezwykle prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru, który jest równie zachwycający w smaku i wyglądzie, co warianty oblane galaretką. Wykorzystanie musu truskawkowego na sernik zamiast tradycyjnej galaretki nieco skraca proces oczekiwania na gotowe ciasto, co czyni go idealnym wyborem dla tych, którzy poszukują umiarkowanie szybkich i efektownych przepisów. Istnieje wiele sposobów podania musu truskawkowego z sernikiem z wiaderka na zimno — można polać nim wierzch sernika, stworzyć warstwy, a nawet delikatnie go zżelować, aby uzyskać jego mniej płynną konsystencję.

Przyrządzając sernik na zimno z wiaderka z musem truskawkowym, możesz zabawić się nie tylko sposobem użycia samego musu, ale także formą jego podania czy poszczególnymi składnikami. Możesz np. wymienić ciasteczkowy spód na wersję na herbatnikach czy biszkoptach, a całość wzbogacić kakao. Ciasto z musem truskawkowym na herbatnikach to jedna z najpopularniejszych opcji, ponieważ przygotowuje się ją najszybciej — wystarczy ułożyć herbatniki na spodnie formy, a potem zalać całość masą serową, a przed samym podaniem polać gotowe ciasto musem. Zastanawiasz się, jak jeszcze możesz udoskonalić swój sernik na zimno? Spróbuj wersji z mrożonymi owocami!

Sernik na zimno z mrożonymi truskawkami — tak czy nie?

Sernik na zimno możesz przyrządzić zarówno ze świeżymi owocami, jak i truskawkami w żelu czy z kompotu. Do sernika na zimno możesz wykorzystać także truskawki mrożone! Wrzucone do masy serowej czy ułożone na wierzchu sernika owoce przykryte galaretką będą równie smacznym dodatkiem do ciasta i to bez rozmrażania. Pamiętaj to tylko o tym, aby takie owoce zalewać w miarę chłodnymi płynami.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!