Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tortownicę o średnicy 26 cm
- papier do pieczenia
- miskę
- mikser
- durszlak
- ściereczkę kuchenną
- wałek
- garnuszek
- trzepaczkę
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
KROK 1: ROZKRUSZAMY CIASTKA
Herbatniki i ciastka zawiń w ściereczkę, a następnie rozkrusz przy pomocy wałka, a następnie wrzuć je do miski.
KROK 2: MIESZAMY CIASTKA Z MASŁEM
Delikatnie podgrzej masło, aby zmieniło stan na ciekły. Wymieszaj je z ciastkami.
KROK 3: WYKŁADAMY SPÓD
Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę ciasteczkową. Dociśnij masę do dna i wygładź jej powierzchnię.
KROK 4: CHŁODZIMY MASĘ
Gotowy spód włóż do lodówki na ok. 30 minut.
WIERZCH:
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
W garnuszku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją z opakowania, używając o 50 ml wody mniej, niż podano w instrukcji. Odstawiamy galaretkę do przestygnięcia.
KROK 6: MYJEMY TRUSKAWKI
Umyj dokładnie truskawki potrzebne do ozdabiania wierzchu i masy serowej. Te, które trafią do środka, pozbaw szypułek, przy reszcie pozostaw szypułki dla ozdoby.
MASA SEROWA:
KROK 7: UBIJAMY ŚMIETANĘ
W wysokim naczyniu ubij śmietanę na sztywno, a potem wstaw ją do lodówki.
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ
Żelatynę wsyp do garnka i zalej ją zimną wodą. Całość wymieszaj i pozostaw na jakieś 5 minut, aby delikatnie napęczniała.
KROK 9: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ
Włóż do miski cały twaróg, a następnie wymieszaj go mikserem z cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz kwaskiem cytrynowym. Żelatynę delikatnie podgrzej, cały czas mieszając (nie doprowadzaj jej do wrzenia, bo straci swoje właściwości).
KROK 10: MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do lekko ciepłej, rozpuszczonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i wymieszaj wszystko energicznie. Tak przygotowaną żelatynę przelej do miski z masą serową i wymieszaj. Gdy składniki się połączą, dodaj do nich wyciągniętą z lodówki bitą śmietanę i całość delikatnie zamieszaj.
KROK 11: WYKŁADAMY CZĘŚĆ MASY
Wyciągnij spód z lodówki. Część umytych truskawek przeznaczonych do masy przekrój na pół, a następnie wyłóż nimi ścianki tortownicy dookoła, a w środek wlej część masy serowej, by podeprzeć truskawki i utrzymać je na swoim miejscu. Tak przygotowaną formę wsadź do lodówki na 10 minut. Schowaj do lodówki także miskę z pozostałą masą twarogową.
KROK 12: WYKŁADAMY RESZTĘ MASY
Przelej resztę serowej masy do tortownicy, tak aby przykryć truskawki. Wygładź jej powierzchnię, a potem ponownie schowaj do lodówki na ok. 30 minut, aby masa stężała.
KROK 13: WYKAŃCZAMY SERNIK
Na stężałą masę serową wyłóż galaretkę i wygładź ją. Gotowy sernik włóż do lodówki na kolejną godzinę, a po wyciągnięciu ozdób truskawkami. Serwuj prosto z lodówki, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
Sernik na zimno z truskawkami — synonim lata!
Sernik z truskawkami na zimno to doskonały deser, który może stać się nieodłącznym elementem letnich przyjęć i rodzinnych spotkań przy kawie. Sernik na zimno truskawkowy charakteryzuje się orzeźwiającym, soczystym smakiem oraz kuszącym wyglądem, dzięki czemu znika ze stołu w tempie ekspresowym! Popularność tego deseru wynika nie tylko z jego wyjątkowego smaku, ale także z jego sezonowego charakteru. Nasz przepis na ciasto na zimno z truskawkami to przecież kwintesencja wczesnego lata, tak wyczekiwanego przez cały rok!
Sernik truskawkowy na zimno to również doskonały sposób na wykorzystanie tych sezonowych owoców i cieszenie się pełnią ich smaku. Świeże, soczyste truskawki dodają uroku całej kompozycji, a kremowa masa sera doskonale komponuje się z kruchym spodem, tworząc harmonijną całość, która rozpieszcza podniebienia. Jeśli szukasz efektownego ciasta z truskawkami na zimno to nasz tytułowy przepis na sernik z truskawkami i galaretką to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Zaproś do przyrządzania sernika najmłodszych domowników — wspólne jego przygotowanie stanie się świetnym sposobem na zacieśnienie więzi i rozwijanie ich zdolności manualnych. Niektóre etapy przygotowania ciasta nie są skomplikowane, dlatego z powodzeniem możesz powierzyć je dzieciom.
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką — kilka cennych wskazówek
Nasz tytułowy sernik z truskawkami i galaretką to doskonały sposób na połączenie lubianych przez większość składników i przekształcenie ich w orzeźwiający deser letni. Istnieje jednak wiele innych, równie pysznych sposobów na przygotowanie tego przysmaku, które pozwalają stworzyć wiele ciekawych kompozycji — od klasycznego sernika na zimno z galaretką i owocami w niej zanurzonymi aż po warstwowe mini serniczki w słoikach.
Jednym z popularnych sposobów na przygotowanie truskawkowego sernika na zimno jest umieszczenie truskawek bezpośrednio w galaretce. Wybierając ten sposób na przygotowanie placka na zimno z truskawkami, postaraj się wcisnąć delikatnie owoce w serową masę, aby nie wypłynęły zbytnio na powierzchnię galaretki podczas procesu żelowania. By mieć 100-procentową pewność, że owoce nie wypłyną, umieść je w masie serowej jeszcze w trakcie jej tężenia.
Podczas przygotowywania sernika na zimno z galaretką i truskawkami z tytułowego przepisu należy zabezpieczyć owoce przed wypłynięciem na wierzch masy serowej. Aby temu zapobiec, można dodatkowo lekko schłodzić masę serową, zanim dodamy do niej owoce, co pomoże w utrzymaniu ich na miejscu.
Marzysz o smacznym serniku z galaretką i owocami? Przygotuj wersję z różnymi rodzajami owoców. Oprócz truskawek, doskonałym wyborem są także maliny (koniecznie spróbuj także naszego przepisu na sernik z malinami na serku mascarpone), borówki, brzoskwinie czy jagody, które nadadzą sernikowi nie tylko intensywnego smaku, ale i interesującego wyglądu.
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Sernik na zimno z musem truskawkowym to niezwykle prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru, który jest równie zachwycający w smaku i wyglądzie, co warianty oblane galaretką. Wykorzystanie musu truskawkowego na sernik zamiast tradycyjnej galaretki nieco skraca proces oczekiwania na gotowe ciasto, co czyni go idealnym wyborem dla tych, którzy poszukują umiarkowanie szybkich i efektownych przepisów. Istnieje wiele sposobów podania musu truskawkowego z sernikiem z wiaderka na zimno — można polać nim wierzch sernika, stworzyć warstwy, a nawet delikatnie go zżelować, aby uzyskać jego mniej płynną konsystencję.
Przyrządzając sernik na zimno z wiaderka z musem truskawkowym, możesz zabawić się nie tylko sposobem użycia samego musu, ale także formą jego podania czy poszczególnymi składnikami. Możesz np. wymienić ciasteczkowy spód na wersję na herbatnikach czy biszkoptach, a całość wzbogacić kakao. Ciasto z musem truskawkowym na herbatnikach to jedna z najpopularniejszych opcji, ponieważ przygotowuje się ją najszybciej — wystarczy ułożyć herbatniki na spodnie formy, a potem zalać całość masą serową, a przed samym podaniem polać gotowe ciasto musem. Zastanawiasz się, jak jeszcze możesz udoskonalić swój sernik na zimno? Spróbuj wersji z mrożonymi owocami!
Sernik na zimno z mrożonymi truskawkami — tak czy nie?
Sernik na zimno możesz przyrządzić zarówno ze świeżymi owocami, jak i truskawkami w żelu czy z kompotu. Do sernika na zimno możesz wykorzystać także truskawki mrożone! Wrzucone do masy serowej czy ułożone na wierzchu sernika owoce przykryte galaretką będą równie smacznym dodatkiem do ciasta i to bez rozmrażania. Pamiętaj to tylko o tym, aby takie owoce zalewać w miarę chłodnymi płynami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik piernikowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
180 dni temu
Sernik jest dobry, w smaku śmietanowy. Zalecam dać do niego tylko 50g cukru pudru. Jak ktoś nie ma ciastek owsianych może dać zwykły owies i trochę więcej herbatników.
odpowiedz